Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

«Παντελούδες» αρνητικό



Έντονη η αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του οροπεδίου της Τραγαίας το βράδυ της Τετάρτης (18/06) στη προοπτική εγκατάστασης ΣΜΑ στη θέση «Παντελούδες» - Η έκδοση του ψηφίσματος, η στάση του νέου προέδρου κ. Γαβαλά και οι τοποθετήσεις Πολυκρέτη, Ψαρρά, Βρούτση, Θεωνά και Ανδριέλλου που έδωσαν το στίγμα της βραδιάς


Από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι προετοιμάζεται εγκατάσταση κινητού ΣΜΑ στην ευρύτερη περιοχή της Δρυμαλίας η αντίδραση από τους κατοίκους ήταν έντονη. Σημείο αναφοράς οι συζητήσεις προ του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Ιουνίου όπου υπήρχε η αίσθηση ότι ο ΣΜΑ θα εγκατασταθεί στη θέση «Ρίκες» του Φιλωτίου. Και εδώ φέρει ευθύνη η Δημοτική Αρχή που αρχικά διέρρευσε τη σχετική τοποθεσία διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μανώλη Πολυκρέτη στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής και στη συνέχεια μέσα από τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη εγκατάστασης των κινητών ΣΜΑ στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η οποία ανέφερε μόνο τη τοποθεσία «Ρίκες» στο Φιλώτι. Βέβαια στη διάρκεια της συνεδρίασης ειπώθηκε από τους μελετητές και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι από το υπουργείο είχαν υποδειχθεί δύο περιοχές ήτοι «Ρίκες» και «Παντελούδες» με την βοήθεια και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου αλλά το κακό – σε επικοινωνιακό επίπεδο – είχε χαθεί. Όλοι πίστεψαν ότι η αλλαγή που έγινε με την πρόταση για τις «Παντελούδες» έξω από το Τσικαλαριό στο οροπέδιο της Τραγαίας, έγινε μετά τις πιέσεις των κατοίκων του Φιλωτίου και όχι γιατί υπήρχε πράγματι εναλλακτική λύση.

Παρουσίες
Η πρόταση μεν για τις «Παντελούδες» πέρασε έστω και οριακά από το Δημοτικό Συμβούλιο όμως οι αντιδράσεις όχι μόνο κάμφθηκαν αλλά αυξήθηκαν καθώς τα ερωτήματα μεγάλωσαν κάτι που φάνηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια τη γενικής συνέλευσης που κάλεσαν οι κάτοικοι της περιοχής στην τοπική κοινότητα Χαλκίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Χειμάρου. Δεν μπορώ να θεωρήσω τη συμμετοχή μεγάλη ή μικρή με δεδομένο ότι δεν γνωρίζω πόσοι κάτοικοι μένουν στην περιοχή αλλά νομίζω ότι για την σπουδαιότητα του θέματος μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη. Αρκετοί ήταν πάντως οι εκπρόσωποι των πολιτικών φορέων του Δήμου ήτοι η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ψαρρά, ο δημοτικός σύμβουλος των «Πολιτών για τα νησιά μας» κ. Δ. Βασαλάκης, ο επικεφαλής των «Πολιτών για τα νησιά μας» κ. Βρούτσης και ο νέος δημοτικός σύμβουλος Αν. Βασαλάκης, εκπρόσωποι της Νησιωτικής πολιτείας (κ. Μαράκης, Καπίρης κ.α.), ο επόμενος πρόεδρος της κοινότητας κ. Γαβαλάς και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γκούφας. Εκ μέρους του Δήμου το παρών έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Πολυκρέτης ενώ όπως ανακοινώθηκε είχαν προσκληθεί τόσο ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, όσο και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στη διάρκεια της ενημέρωσης και συζήτησης…

Κριτήρια
Ο κ. Πολυκρέτης που άνοιξε ουσιαστικά και τη συζήτηση ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις κινήσεις που έγιναν σχετικά με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την επιλογή των θέσεων για την εγκατάσταση των κινητών ΣΜΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «εδώ ήρθαμε να πούμε αλήθειες». Βέβαια στη συνέχεια τόσο η κ. Ψαρρά όσο και ο κ. Δημήτρης Βασαλάκης του καταλόγισαν ότι «ψεύδεται για την επιλογή της θέσης Παντελούδες» γιατί πολύ απλά σε κανένα έγγραφο δεν υπήρχε η σχετική αναφορά παρά μόνο η τοποθεσία «Ρίκες». Η σχετική μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο από την καθηγήτρια κ. Λουιζίδου, κάτι που προκάλεσε επίσης αντιδράσεις για τη σχέση της καθηγήτριας με τον Δήμο. Οι περισσότερες αντιδράσεις είχαν ως σημείο αναφοράς τα κριτήρια επιλογής και τις μελέτες για την εγκατάσταση του κινητού ΣΜΑ τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και στη Νάξο, τα οφέλη που θα έχει ο δήμος από την εγκατάσταση του στο νησί και κυρίως τον τρόπο αναίρεσης της θέσης «Ρίκες» με τους κατοίκους να ξεσπούν λέγοντας «είναι απλό το κριτήριο. Από τη μία έχουμε τις ψήφους των 1500 κατοίκων του Φιλωτίου κι από την άλλη τις 400 στην Τραγαία. Και επομένως εύκολη η επιλογή με δεδομένο ότι όλα τα κάνετε με βάση τις ψήφους». Επίσης, υπήρξε αναφορά στο ζήτημα της συντήρησης του ΣΜΑ καθότι στο συγκεκριμένο χωριό υπάρχει βιολογικός ο οποίος κάνει έντονη τη παρουσία του. Είτε με τον θόρυβο που κάνει όταν λειτουργεί (συμπτωματικά ξεκίνησε την ώρα της συνέλευσης και ο θόρυβος ήταν ενοχλητικός) αλλά και με τις μυρωδιές που αφήνει με κατοίκους να ισχυρίζονται «όταν ο καιρός είναι από κάτω δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας».

Καύση
Στην τοποθέτησή της η κ. Ψαρρά μίλησε για «παγίδα» που έχει στήσει ο δήμος ώστε «να τρώγονται οι κάτοικοι των χωριών μεταξύ τους» και να ξεχνούν τα πραγματικά προβλήματα στον θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων ανέφερε ότι ο κ. Πολυκρέτης «ψεύδεται ασύστολα» και δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν τονίζοντας ότι από το 2011 και το 2012 (με τροποποίηση) έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η εγκατάσταση ΣΜΑ στην Δρυμαλία. Και τόνισε ότι εάν γίνει σωστή χωροθέτηση, ακόμη πιο σωστή συντήρηση και κυρίως ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση τότε μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την περιοχή. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι ελέω της επικοινωνιακής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής υπάρχει αναβρασμός ανάμεσα στους κατοίκους και ξεκαθάρισε ότι πριν γίνει μία συζήτηση προηγείται η ενημέρωση ενώ μετά τις όποιες αποφάσεις μιλάμε για αιτιολογήσεις…. Σημείωσε ότι «ουσιαστικά υπήρξε διαταγή για μεταφορά από τις Ρίκες του ΣΜΑ στους Παντελούδες» ενώ ο κ. Δημήτρης Βασαλάκης στη δική του παρέμβαση μίλησε για την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της Ανακύκλωσης κι αυτό γιατί προωθεί τη λύση της «εργοστασιακής καύσης» αναφέροντας για μία ακόμη φορά τη σχέση Δήμου Νάξου και του κ. Φούχτελ.

Προϋποθέσεις
Δύο ήταν παρ’ αυτά οι πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις και οι οποίες τόνισαν ότι είναι αδύνατη η εγκατάσταση του κινητού ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή. Από τη μία είχαμε τη παρέμβαση του κ Δ. Ανδριέλλου (μηχανικός, στέλεχος της Πολεοδομίας) που τόνισε ότι «υπάρχει προεδρικό διάταγμα από τις 13/3/1981 (άρθρο 9) και το οποίο ουσιαστικά ενισχύθηκε από απόφαση του ΣτΕ το 1990 που απαγορεύει οποιαδήποτε εγκατάσταση που προκαλεί όχληση σε απόσταση έως 500 μέτρα από το χωριό του Τσικαλαριού, άρα είναι αδύνατον να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση ο κινητός ΣΜΑ». Και η δεύτερη από τον Περιβαλλοντολόγο – Μελετητή κ. Θεωνά, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για εγκατάσταση ΣΜΑ στους χώρους ΧΑΔΑ που αποκαθίστανται, στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζεται άδεια ο ΣΜΑ για να εγκατασταθεί και υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η βεβαίωση χρήση γης από την Πολεοδομία (όχι όμως και οικοδομική άδεια), η δεύτερη έγκριση από την Πολεοδομία και η 3η έγκριση από την δασική υπηρεσία. Πρόβλημα υπάρχει και με τις δύο υπηρεσίες καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και αρχαιολογικός χώρος από το Απάνω Κάστρο έως τον δρόμο, οπότε συμπίπτουν τα όρια. Αναρωτήθηκε, γιατί σε μία περιοχή 303 τ.χ. επιλέχθηκαν μόνο δύο περιοχές ενώ ο ίδιος θα μπορούσε εάν είχε το χρόνο για τη μελέτη να υποδείξει τουλάχιστον 50 (!!!) καθώς όπως τόνισε δεν χρειάζεται να είναι άρτιο οικοδομήσιμο ένα ακίνητο για να γίνει εγκατάσταση κινητού ΣΜΑ. Και πρόσθεσε ότι περιμένει από τον Δήμο να τον διαψεύσουν. Επίσης ήταν και ο μοναδικός που έδειξε ότι τα συγκεκριμένα φορτηγά μεταφοράς των απορριμμάτων μήκους 15.7 μέτρων δεν θα είναι σε θέση αφενός να κατέβουν το δρόμο μέσα από τη Ποταμιά με τις απότομες, στενές στροφές αφετέρου λόγω της θέσης στις Παντελούδες χρειάζονται 26 μέτρα για να κινηθεί άνετα το φορτηγό με τον τράκτορά του όταν ο χώρος είναι μόλις 24 μέτρα.

Δεν έχουμε
Στη διάρκεια επίσης της συζήτησης υπήρξε καταγγελία από τον κ. Γκούφα για πλήρη λειτουργία ΧΑΔΑ πίσω από το Γυμνάσιο της Τραγαίας εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον. Επίσης, όλοι μίλησαν για πρόχειρη μεταφορά, κάποιος άλλος ομιλητής άφησε υπόνοιες για μίζες όσον αφορά το θέμα των ΣΜΑ και στην ερώτηση γιατί δεν «τρέχει ο Δήμος την υπόθεση ανακύκλωση με τοποθέτηση των κατάλληλων κάδων και στην Δρυμαλία» η απάντηση του κ. Πολυκρέτη ήταν αφοπλιστική «δεν έχουμε κάδους, γιατί δεν έχει η συμβεβλημένη εταιρία κάδους να μας δώσει». Υπήρξε και η τοποθέτηση του νέου προέδρου της κοινότητας κ. Γαβαλά που ήταν αρνητική όσον αφορά τη εγκατάσταση του ΣΜΑ στην περιοχή της Τραγαίας ενώ στη συνέχεια είχαμε την ανάγνωση του ψηφίσματος από τη συνέλευση των κατοίκων της κοινότητας και το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο κ. Γαβαλάς δεν υπέγραψε καθώς έφυγε μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία λόγω οικογενειακού προβλήματος… Τι αναφέρει το ψήφισμα « Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση ΣΜΑ στη θέση "Παντελούδες" της Τοπικής Κοινότητας Χαλκείου θεωρώντας την απόφαση αυτή παράνομη και ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν χαρακτηρίζονται αντιδημοκρατικές και σκοτεινές, καθώς δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων. Καλούμε όλο το λαό της Νάξου σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια παράνομης εγκατάστασης ΣΜΑ στο νησί μας για την προστασία της ζωής μας και του περιβάλλοντος».
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου