Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Φιέστα ...κι' άσ'τα, τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

Η νύχτα «γύρισε»… Ήταν πια 12 και κάτι… Ξημέρωνε η εορτή (εορτασμός) των αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα των Αποστόλων, όταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιο αποφάσισαν να σταματήσουν να κουβεντιάζουν για τους Χ(ώρους) Α(νεξέλεγκτης) Τ(αφής) Α(πορριμμάτων) και έπιασαν να συζητήσουν τα της ημερησίας διατάξεως θέματα, με πρώτο και καλύτερο εάν θέμα καυτό – ένα θέμα που η νυν δημοτική Αρχή (η επανεκλεγείσα με το πολύ 56% δημοτική Αρχή) συμπεριέλαβε, προ ημερών, στην σχετική πρόσκληση που κοινοποίησε εγκαίρως προς όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί συνδημότες μας να δώσουν το «παρών» στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης που άρχισε στις 8 μ.μ.
Και έδωσε πολύς κόσμος το «παρών» ...
στην εν λόγω συνεδρίαση διότι ήθελε να είναι αυτόπτης μάρτυς του αποκ
εφαλισμού Ναυπλιώτη!
 
..Νυξ, αγίου Βαρθολομαίου!
Η αλλαγή – αντικατάσταση του προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού – Περιβάλλοντος – Παιδείας - Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Ιάκωβου Ναυπλιώτη – Σαραντηνού  σύμφωνα με το επιχείρημα που ανεγράφη στην σχετική πρόσκληση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων» κρίθηκε «κατεπείγουσα για λόγους αναγόμενους στην άσκηση των καθηκόντων του και της ελλείψεως συνεργασίας με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους υπαλλήλους του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και της συμπεριφοράς του κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως μέλους και προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α», και λόγω των σημαντικών και άμεσων αποφάσεων οι οποίες πρέπει να ληφθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα για σημαντικά θέματα αρμοδιότητας του παραπάνω Νομικού Προσώπου». Με αυτό το σκεπτικό συνήλθε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, 10 Ιουνίου 2014, το δημοτικό συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για να αποφασίσει την αντικατάσταση του προέδρου του Νομικού Προσώπου -  Φορέα για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό κ.λπ.

Φωνές…
…Και ενώ όλος ο κόσμος ήταν «καθηλωμένος» στην αίθουσα συνεδριάσεων του ημετέρου δημοτικού συμβουλίου, το προεδρείο παρατήρησε, αναβάλλοντας την συζήτηση του προαναφερθέντος θέματος: «Ένας εκ των εισηγητών (σ.σ.: ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος, γυναικολόγος) ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος γιατί αναχώρησε για κάποιο έκτακτο χειρουργείο. Το θέμα θα επανέλθει σε νεότερο συμβούλιο. Θέμα, δεύτερο…». Τότε ήταν που άρπαξε «φωτιά» η αίθουσα… Φωνασκίες, διαμαρτυρίες, επικριτικά όσο και ειρωνικά σε βάρος του προεδρείου και της δημοτικής Αρχής σχόλια…
Ευδοκία Ψαρρά, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης: «Κύριε πρόεδρε, στην εισήγηση λέει ότι είναι θέμα δημάρχου. Δεν λέει ότι είναι θέμα του κυρίου Πρωτονοτάριου... Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν έχετε μάλλον την πλειοψηφία που χρειάζεστε, φαίνεται…»
Φώτης Μαυρομμάτης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: «Μην αγχώνεστε…»
Νίκος Μαράκης, επικεφαλής της Δημοτικής Συμπαράταξης: «Το καλοκαίρι ήρθε, έχουμε ψηφίσει παμψηφεί νομίζω τον κύριο Ναυπλιώτη για πρόεδρο μέχρι τον Σεπτέμβρη, αποσύρετε το θέμα παντελώς…»
Φώτης Μαυρομμάτης: «Αφήστε τον δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της… Εμείς, εφαρμόζουμε το νόμο… Σταματήστε να μιλάτε κύριοι, ξέρουμε για ποιο λόγο ήρθατε… Ξέρουμε γιατί κόπτεστε για το πρώτο θέμα… καταλάβαμε τι έγινε… Δεύτερο θέμα. Δεύτερο…»
Δημήτρης Βασαλάκης, επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης Πολίτες για τα Νησιά μας»: «Ένα λεπτό… Παρακαλώ να τεθεί σε ψηφοφορία αν θα συζητηθεί τώρα το πρώτο θέμα… Το θέμα αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη και οφείλεται να το βάλετε στο δημοτικό συμβούλιο τώρα… Το φέρατε ως κατεπείγον θέμα που πρέπει να συζητηθεί σήμερα… Να πάρουμε τώρα απόφαση… »
Φώτης Μαυρομμάτης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: «Αφήστε τώρα τις γελοιότητες. Αφήστε τώρα τις εξυπνάδες. Είναι θέμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να εισάγει θέμα της ημερήσιας διάταξης ή να το αποσύρει, κύριοι συνάδελφοι.… Ο κύριος Πρωτονοτάριος είναι αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κύριος Πρωτονοτάριος και με παρακάλεσε να μη συζητηθεί και να το ξανά φέρουμε σε επόμενη συνεδρίαση...»   
Ευδοκία Ψαρρά, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης: «Το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να συζητηθεί… Κύριε Μαυρομμάτη, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν είναι ο δήμαρχος; Τι μας λέτε τώρα; Δεν έχετε την πλειοψηφία... Γι αυτό; Είστε απαράδεκτοι!»
Στάθης Πιτταράς, δημοτικός σύμβουλος (συνδυασμός Μαράκη): «Είστε εκτεθειμένοι».
Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντηνός, πρόεδρος Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.: «Και γελοιοποιημένοι»
Ακολούθως, ο κ.  Πιτταράς λαμβάνοντας τον λόγο, πρότεινε να αποσυρθεί οριστικά το θέμα της αντικαταστάσεως του Ιάκωβου Ναυπλιώτη στο Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι μετρήσατε τα κουκιά και δε σας βγαίνανε και γι αυτό αναβάλετε το θέμα… Απλά τα πράγματα. Έχουμε ομόφωνα, ως δημοτικό συμβούλιο, ψηφίσει τον κ. Ναυπλιώτη για πρόεδρο του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. έως το Σεπτέμβρη. Να το αποσύρετε παντελώς το θέμα… Αφήστε τη διχόνοια».
Φώτης Μαυρομμάτης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: «Σταματήστε κι εσείς κύριε Μανιέ. Αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου σας παρακαλώ…» Και πρόσθεσε, εις επήκοον όλων: «Ήρθανε εδώ μόνο για το πρώτο θέμα, για να υποστηρίξουνε αυτούς που τους υποστηρίξανε στις εκλογές. Ούτε για τα απορρίμματα ούτε για τους ΣΜΑ ούτε για άλλο τίποτε ήρθανε εδώ σήμερα. Τους καταλάβαμε… Μόνο για το πρώτο θέμα κόπτονταν…»
Νίκος Μαράκης, επικεφαλής της Δημοτικής Συμπαράταξης: «Ο τρόπος σου και η συμπεριφορά σου είναι φασιστική…»
Φώτης Μαυρομμάτης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: «Ο λαός όμως λέει άλλα… Άλλα λέει ο λαός, κύριε Μαράκη… Αυτά για κοντά τέσσερα χρόνια λέγατε, κύριε Μαράκη, και είδαμε όλοι μας τι αποφάσισε ο λαός! Εγώ σας κάλεσα για έντεκα θέματα. Εσείς ήρθατε μόνο για το πρώτο θέμα. Σας καταλάβαμε πολύ καλά όλους σας σήμερα… Διαπιστώσανε όλοι εδώ μέσα σήμερα τι παιχνίδια παίζετε εσείς… Γιατί φεύγετε τώρα και δεν κάθεστε να παρακολουθήσετε τα επόμενα θέματα, όπως οφείλετε;»
Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε μεταξύ Μαυρομάτη και Καραμανή: «Για ποιο λόγο κόπτεστε κ. Καραμανή; Είστε συνήγορος του Ναυπλιώτη; Όταν ήταν το θέμα των τροφείων στην συνεδρίαση, άλλα λέγατε».
Μανώλης Μαργαρίτης, επανεκλεγείς δήμαρχος: (απευθυνόμενος στον Γιώργο Καραμανή): «Εσένα κύριε Καραμανή, σε έκαναν στην άκρη… Ο κόσμος σε απέκλεισε!».
Κάπου εδώ, ολοκληρώθηκε ο… θόρυβος και μαζί η… συζήτηση (;) για το θέμα ναυπλιώτη. Στο διάστημα αυτό της μεγάλης εκρήξεως ο κ. Ναυπλιώτης που έδωσε το «παρών» στην συνεδρίαση παρακολουθούσε με… χαμόγελο τα όσα διαδραματίζονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Και ήρθαν φορές που ψέλλισε: «Γελοιότητες!. Τι πράγματα είναι αυτά που ακούνε απόψε τ’ αφτιά μου;»

Το παρασκήνιο…
«Δυνατό» και πολύ ήταν το παρασκήνιο της εν λόγω συνεδριάσεως. Αναμενόμενο ήταν οι της νυν δημοτικής Αρχής να «καταμετρήσουν» προ της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου τα «κουκκιά» από την στιγμή που αποφάσισαν να φέρουν στην αίθουσα προς συζήτηση ένα τέτοιο θέμα – την καρατόμηση Ναυπλιώτη. Αυτό συμβαίνει άλλωστε πριν από κάθε συνεδρίαση. Και δεν συμβαίνει, τώρα, επί δημοτικής αρχής Μαργαρίτη. Και επί δημαρχίας Μαράκη, το ίδιο γινόταν και επί δημαρχίας Κόκκοτα κ.ο.κ. παντού και πάντα που λένε, οι της συμπολιτεύσεως όταν βάζουν ένα θέμα προς συζήτηση «λογαριάζουν» και τις ψήφους από το «σώμα» θα πάρουν. Και έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές που ένα θέμα «περνά» οριακά που λένε με ψήφους του αντιπάλου «στρατοπέδου» (συνδυασμού/ων αντιπολιτεύσεως και όχι με τις ψήφους του συνδυασμού της συμπολιτεύσεως.
Είκοσι τρείς (23) δημοτικοί σύμβουλοι («κουκκιά») έδωσαν το «παρών» στην εν λόγω συνεδρίαση. 23 από τους 27. Και αυτό, διότι απουσίαζαν οι κ. Πρωτονοτάριος Τοτόμης, Ελευθερίου Λευτέρης και Μαργαρίτης Γιάννης και Σιγάλας Μαρίνος. Και οι τέσσερεις της συμπολιτεύσεως. Που σημαίνει, μείον τέσσερα «κουκκιά» (ψήφοι). Οι εννέα (9) σύμβουλοι που βέβαιον ήταν πως θα λέγανε «ναι» στον «αποκεφαλισμό» Ναυπλιώτη – Σαραντηνού ήσαν: Φώτης Μαυρομμάτης, Μανώλης Πολυκρέτης, Δημήτρης Λιανός, Τζίμης Καραπάτης, Αργύρης Ανεβλαβής, Απόστολος Ψαρράς, Αντώνης Μανιός. Και βεβαίως, «ναι» θα ψήφιζαν και Ηλίας Μάνης, αντιδήμαρχος Σχοινούσας (δημοτικός σύμβουλος Μαργαρίτη / δεν πήρε μέρος στις εκλογές) Κατερίνα Συμιγδαλά (αντιδήμαρχος Κουφονησίου, δημοτική σύμβουλος Μαργαρίτη / έλαβε μέρος στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο Μαϊτού / δεν εξελέγη). Άγνωστο τί θα ψήφισε ο κ. Στέφανος Φρατζέσκος του συνδυασμού του επανεκλεγέντος δημάρχου, ο οποίος όμως δεν πήρε μέρος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.  
Εννέα (9) ήσαν και οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολιτεύσεως που θα έλεγαν «όχι» στην σχετική περί απομακρύνσεως από τον Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. του προέδρου Ιάκωβου Ναυπλιώτη – Σαραντηνού. Οι: Νίκος Μαράκης, Δημήτρης Καπούνης, Γιώργος Σουλής, Στέφανος Μανιός, Κατερίνα Ψαρρά, Στάθης Αγγελής, Στάθης Πιτταράς, Γιώργος Καραμανής, Ιάκωβος Γιακουμής. «Όχι» θα έλεγαν, εκτός απροόπτου και οι δύο της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως (Ευδοκία Ψαρρά και Δημήτρης Βασαλάκης). Δηλαδή, συνολικά έντεκα (11)
Προφανώς, η νυν δημοτική Αρχή διαπίστωσε ότι η εισήγηση – πρόταση περί αποπομπής Ναυπλιώτη θα καταψηφιζόταν, γι’ αυτό και τα «μάζεψε» στο παρά πέντε. Τα «μάζεψε» αφήνοντας… άφωνο πολύ κόσμο. Και αυτό γιατί, δική της ήταν η πρόταση – δική της ήταν και η «πρεμούρα» για την αποπομπή Ναυπλιώτη… και εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει το φλέγον αυτό θέμα. Ασφαλώς και εκτέθηκε στα μάτια πολύ κόσμου, η προσφάτως επανεκλεγείσα δημοτική Αρχή Μαργαρίτη. Και εκτέθηκε διότι αντιμετώπισε το θέμα Ναυπλιώτη κατά τρόπο που ήταν και για γέλια (πολλά και νευρικά) αλλά και για κλάματα!...
 
Με το δάχτυλο στην σκανδάλη…
Σύμφωνα καλά διασταυρωμένες με πληροφορίες ο κ. Ναυπλιώτης - που αποδείχτηκε πολύ «σκληρό καρύδι» για να το «μαδήσουν» οι της συμπολιτεύσεως Μαργαρίτη σε μια νύχτα μέσα (μέσα στην νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου!) περιμένει τις εξελίξεις και είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη (;)…
Εάν και εφόσον παρθεί απόφαση για απομάκρυνσή του από το Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. εντός των επομένων (σ.σ.: την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση;) και πάρει στα χέρια του καθαρογραμμένη την σχετική απόφαση θα διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού το δίκιο του.
Ο κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης - Σαραντηνός αν και είναι και δηλώνει ψύχραιμος δεν κρύβει την ενόχλησή του για την περί «αποκεφαλισμού» απόφαση που δεν επικυρώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τους λόγους που παραπάνω αναφέραμε… Πάντως, δεν παύει να κάνει λόγο για «απρέπεια» και ηθελημένη κίνηση…
Στον αντίποδα των παραπάνω εξελίξεων, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι «Ιάκωβος Ναυπλιώτης δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού ως δικηγόρος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να προστατέψει τον εαυτόν του και το δίκιο του». 
ΑΙΣΘΗΣΗ έχει στο μεταξύ προκαλέσει η προαναφερθείσα… πρωτοβουλία της νυν δημοτικής Αρχής – μια πρωτοβουλία που λίγο έλειψε το βράδυ της Τρίτης να λάβει «σάρκα και οστά». Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους συμβούλους των συνδυασμών της αντιπολιτεύσεως στον ημέτερο δήμο, επικρίνουν την απόφαση της υπό τον κ. Μαργαρίτη δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, ο επικεφαλής του συνδυασμού Νησιωτική Πολιτεία και επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Μαϊτός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος της αντικαταστάσεως Ναυπλιώτη, στήριξε ανοιχτά τον πρόεδρο του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «ο κ. Ναυπλιώτης 3,5 χρόνια τώρα δούλεψε με ανιδιοτέλεια, όραμα και στόχο μακριά από τη μικροπολιτική των υπολοίπων». Προσθέτει επίσης ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί παράνομα την αντικατάσταση του, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες προκειμένου να τον «αποκεφαλίσει» λίγο πριν λήξει η θητεία του. Ο κ. Μαϊτός προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και αν η σύνθεση του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. θα είναι παράνομη θα παίρνει και παράνομες αποφάσεις τις οποίες η Νησιωτική Πολιτεία θα προσβάλει στα αρμόδια όργανα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Νησιωτικής Πολιτείας» έχει ως εξής: Την ίδια στιγμή που ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θεωρούν «κατεπείγουσα» την ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας και εν τέλει τη λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας της Νάξου ( Χώρας ) αφήνοντας στη τύχη τους δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς τη προβλεπόμενη άδεια, επιχειρούν παρανόμως την αντικατάσταση του Προέδρου του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Α. ελάχιστους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, επικαλούμενοι αστείες δικαιολογίες για την προειλημμένη απόφαση τους για αποκεφαλισμό του μοναδικού ανθρώπου που τα τελευταία 3,5 χρόνια δούλεψε με ανιδιοτέλεια, όραμα και στόχο μακριά από τη μικροπολιτική των υπολοίπων.
Θυμίζουμε ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει μόνο για κατεπείγοντα θέματα έως τις 31/08/2014 και ως τέτοιο επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί η αντικατάσταση του Προέδρου του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. με το σκεπτικό των αστείων δικαιολογιών  που προβάλλονται στην Πρόσκληση Συνεδρίασης του Δ.Σ.
Σημειώνουμε ακόμα ότι μια παράνομη αντικατάσταση του Προέδρου και παράνομη σύνθεση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα γεννά παράνομες αποφάσεις οι οποίες θα προσβληθούν στα αρμόδια όργανα.
Κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες ξέφραγο αμπέλι και να λειτουργούν πάνω και πέρα από τη νομιμότητα και την ηθική.
Γι’ αυτό καλούμε ΑΜΕΣΑ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου να παρέμβει επιτέλους θεσμικά και να επιβάλλει την νομιμότητα στη Δημοτική Κοινότητα της Νάξου (Χώρας)
Την ακύρωση ως απαράδεκτης της πρόσκλησης για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την 10/06/2014 τουλάχιστον ως προς το πρώτο θέμα (τα υπόλοιπα ελέγχονται).
Σε διαφορετική περίπτωση ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι και στη τακτική δικαιοσύνη την οποία επίσης καλούμε να παρέμβει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου