Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Οι προεκλογικές «εχθροπραξίες» ανάμεσα σε Μαργαρίτη – Μαϊτό, δίνουν στίγμα σκληρής εκλογικής αναμετρήσεως.

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν για τις Δημοτικές Εκλογές (18 Μαΐου) και ένα «κλασικό» θέμα που, ετησίως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απασχολεί τους Φιλωτίτες (σ.σ.: η προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά του Ψυρρή, στο κέντρο των Αθηνών) απετέλεσε την αιτία και την αφορμή για την πρώτη (ηχηρή) κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο, Μανώλη Μαργαρίτη και τον ανθυποψήφιο του, στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Νίκο Μαϊτό.    

-«Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα των αγροτών του νησιού, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης (…) την Δευτέρα 10 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου και παράλληλα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φιλωτίου, Βασίλη Κρασσά, επισκέφθηκε τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διακίνηση και πώληση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα στην αγορά του Ψυρρή»… (Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων)
-« Με έκδηλη αγανάκτηση παρακολουθούν οι κτηνοτρόφοι του Φιλωτίου και γενικώς της Ορεινής Νάξου την προσπάθεια του Δημάρχου να καπηλευτεί προεκλογικά την αγωνία τους, σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα των προϊόντων τους κατά την περίοδο του Πάσχα»... («Νησιωτική Πολιτεία» - υποψήφιος δήμαρχος Νάξου, Νίκος Μαϊτός)
Προ ημερών, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Χθες, η ανακοίνωση Μαϊτού, ο οποίος με ανακοίνωση του έδωσε απάντηση στον κ. Μαργαρίτη, στηλιτεύοντας το περιεχόμενο της ανακοινώσεώς του και κατηγορώντας τον για «προεκλογική διαφήμιση χωρίς ουσία και αποτέλεσμα».
Ήταν, τελικά - …κατά πώς έδειξαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις / γεγονότα – μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Νίκο Μαϊτό, η ανακοίνωση του δήμαρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη. Και δεν την άφησε να πάει στράφι. Έσπευσε, μ’ άλλα λόγια, ο ανθυποψήφιός του στον ημέτερο Δήμο, να σηκώσει το γάντι, που, προφανώς, άθελά του, πέταξε στο προεκλογικό γήπεδο, ο δήμαρχος Νάξου. Την εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή ο Νίκος Μαϊτός, για να βγει και (δι’ απαντητικής ανακοινώσεώς του) και να «φωνάξει» στον κ. Μαργαρίτη, «είμαι κι εγώ, εδώ!». Η ενέργειά του αυτή, που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και την «πρώτη» της (σκληρής, όπως αναμενόταν, άλλωστε) αντιπαραθέσεως, μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων. Το γεγονός ότι οι άλλοι δύο συνδυασμοί απώλεσαν την «ευκαιρία» αυτή, ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Ο Νίκος Μαϊτός, αντιδρώντας, θα λέγαμε, σε πρώτο χρόνο, πήρε το προβάδισμα έναντι των άλλων δύο ανθυποψηφίων του (Βασίλης Βρούτσης και Ευδοκία Ψαρρά) στην αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Κατέδειξε με την πολιτικού περιεχομένου του αντίδραση αυτή ότι είναι ετοιμοπόλεμος και αποφασισμένος να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο.
Πλην των προαναφερθεισών ανακοινώσεων που «άναψαν» τα αίματα, είχαμε και την «ηλεκτρονική» αντιπαράθεση Μαργαρίτη – Μαϊτού (ρ/φ «Μεσόγειος FM, 105,4». Χθες, πήραν φωτιά τα «ερτζιανά». Ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά…   
Να, πώς έχει το χρονικό των τελευταίων εξελίξεων / γεγονότων:
Η ανακοίνωση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων:   
«Συναντήσεις Μανόλη Μαργαρίτη στo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στην Υ.Π.Α.
Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα των αγροτών του νησιού, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Αθήνα, διεκδικώντας την επίλυση χρονιζόντων αιτημάτων.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου και παράλληλα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φιλωτίου, Βασίλη Κρασσά, επισκέφθηκε το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διακίνηση και πώληση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα στην αγορά του Ψυρρή, όπως γίνεται τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια, γεγονός που αποτελεί πλέον θεσμό για τους Ναξιώτες. Η συζήτηση με υπηρεσιακούς παράγοντες εκτυλίχθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και... αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, την Τρίτη 11/3/2014, ο Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου Αντώνη Τζιώτη και άλλα μέλη του συλλόγου, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κύριο θέμα συζήτησης τη δυνατότητα παραγωγής και διακίνησης των τοπικών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Η ναξιώτικη αντιπροσωπεία κατέθεσε στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εφόσον υιοθετηθούν, θα επιλύσουν το μείζον πρόβλημα παραγωγής και διακίνησης τυροκομικών προϊόντων, στηρίζοντας καθοριστικά την τοπική κτηνοτροφία και παρέχοντας πολλαπλές ευεργετικές και αναπτυξιακές δυνατότητες στο νησί μας.
Τέλος, ο Μανόλης Μαργαρίτης μετέβη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου συναντήθηκε με μέλη της Διοίκησης για το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης του Αερολιμένα Νάξου. Το προσεχές διάστημα, τεχνικοί της ΥΠΑ θα επισκεφθούν τη Νάξο, προκειμένου να εκπονήσουν Γεωτεχνική Μελέτη, η οποία απαιτείται για την επέκταση του διαδρόμου.
Με το πέρας των συναντήσεων αυτών, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς χρονίζοντα προβλήματα του νησιού, τα οποία αποτελούν πυλώνες της οικονομίας του, προωθούνται και σύντομα θα δοθούν λύσεις. Στην προσπάθεια στήριξης των κτηνοτρόφων του νησιού, ο Δήμαρχος αναμένεται να έχει και νέες συναντήσεις και επαφές το επόμενο διάστημα, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Οι προσπάθειες στήριξης της κτηνοτροφίας καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις ενέργειες για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αποδεικνύοντας ότι η Νάξος αποτελεί έναν τόπο, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει και να επενδύσει στους δυο αυτούς πυλώνες της οικονομίας.
Η ανακοίνωση Μαϊτού:
«Με έκδηλη αγανάκτηση παρακολουθούν οι κτηνοτρόφοι του Φιλωτίου και γενικώς της Ορεινής Νάξου την προσπάθεια του Δημάρχου να καπηλευτεί προεκλογικά την αγωνία τους, σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα των προϊόντων τους κατά την περίοδο του Πάσχα.
Εδώ και 50 και πλέον χρόνια ο άξιος Σύλλογος Φιλωτιτών της Αθήνας και οι κτηνοτρόφοι συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων χωρίς σοβαρά προβλήματα. Προς τι λοιπόν η σχετική κινητικότητα του Δημάρχου, αν όχι για να υπηρετήσει πονηρές προεκλογικές σκοπιμότητες, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες ;
Ο Δήμαρχος, όπως προβάλλει σε ανακοίνωσή του, επισκέφθηκε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κύριο θέμα συζήτησης τη «δυνατότητα παραγωγής και διακίνησης των τοπικών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων». Αντί να λογοδοτήσει στους κτηνοτρόφους, αφού επί τριάμισι χρόνια δεν έπραξε τίποτα για την προστασία της παραγωγής και της διάθεσης των μοναδικών, ποιοτικών και καθοριστικών για τη ζωή των παραγωγών απαράμιλλων προϊόντων, όπως είναι το αρσενικό τυρί και το αιγοπρόβειο κρέας, διαφημίζει στην προεκλογική αγορά εθιμοτυπικές επισκέψεις, που δεν έχουν ουσία και αποτέλεσμα. Τα χρονίζοντα προβλήματα παραμένουν, γιατί δεν αντιμετωπίζονται με γνώση, μέθοδο, συστηματικότητα και διάρκεια, με κατάλληλη οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου, που δεν λειτουργούν σήμερα.
Άραγε δεν πήρε ο Δήμαρχος το μάθημά του από άλλες περιπτώσεις (Νοσοκομείο, ΚΕΓΕ, σμυριδικό κλπ ), οι οποίες απέδειξαν περίτρανα πως η ανικανότητα, η ανοργανωσιά, η ελλιπής γνώση και οι ευκαιριακές κινήσεις εντυπωσιασμού δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης που αποδομεί το στόχο και τη λύση;
Η επιστημονική πρόταση για την παραγωγή του «αρσενικού» και η οργάνωση των κτηνοτρόφων μας για τη νόμιμη διακίνηση του τυριού και του κρέατος της περιοχής είναι η μόνη αποτελεσματική και συμφέρουσα τους παραγωγούς λύση.
Αυτή είναι η ουσιαστική βοήθεια που έπρεπε να δώσει ο Δήμος στους κτηνοτρόφους μας και την τοπική αγροτική οικονομία. Αυτήν δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε μαζί τους από τη θέση της νέας δημοτικής Αρχής».


Τα αμνοερίφια του Φιλωτίου, «έβγαλαν στην σέντρα» Μαργαρίτη – Μαϊτό!
Οι προεκλογικές «εχθροπραξίες» ανάμεσα σε Μαργαρίτη – Μαϊτό, σήμαναν την έναρξη της προεκλογικής αντιπαραθέσεως μεταξύ Μαργαρίτη – Μαϊτού, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα αυτής, που θα είναι, χωρίς αμφιβολία, σκληρή.
Αμφότεροι, χθες, και από ραδιοφώνου, έκαναν, κατά μίαν έννοια, «πρεμιέρα αντιπαλότητας»…




Νίκος Μαϊτός: «Δηλαδή, να αρχίσουμε τις επισκέψεις γενικώς και αορίστως;»
-«Το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσής μας αφορά την διάθεση των προϊόντων των κτηνοτρόφων του Φιλωτίου, όπως γίνεται εδώ και πενήντα χρόνια,  στην αγορά του Ψυρρή τις μέρες του Πάσχα (…) Δεν νομίζω ότι μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο στην προσπάθεια αυτή η φετινή παρουσία του δημάρχου, εκτός από το γεγονός ότι πάμε σε εκλογές (…) Η κριτική μας μέσα από το Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε εστιάζεται και στην επίσκεψη του δημάρχου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (…) Υπάρχει ένα πρόβλημα που απασχολεί χρόνια τώρα τους κτηνοτρόφους του Φιλωτίου που είναι η διάθεση του τυριού του ‘αρσενικού’, που λέμε (…) Πάμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης να κάνουμε τι σήμερα; Γι’ αυτό λέμε ότι αποδομείται ο στόχος. Ο στόχος είναι η νόμιμη κυκλοφορία του προϊόντος. Δεν μπορεί να πηγαίνεις χωρίς πρόταση, δεν μπορεί να πηγαίνεις χωρίς συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εν προκειμένω, και να ζητάς πράγματα (…) Αποδομείς τον στόχο. Τον πας προς τα πίσω (…) Το να πας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να πεις ‘βάλτε μας’, δεν αλλάζει τίποτε (…) Το αντίθετο δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Γι’ αυτό λέμε, ότι αποδομείται ο στόχος (…) Δεν μπορούμε ανοργάνωτα, δεν μπορούμε χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση, χωρίς συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τα εργαστήρια τα αρμόδια να πηγαίνουμε στα υπουργεία, να τους λέμε, τι; Έτσι, κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά (…) Πως πας να λύσεις τα προβλήματα του νησιού; Δηλαδή, να αρχίσουμε τις επισκέψεις γενικώς και αορίστως; Ποιο πρόβλημα του νησιού λύθηκε με τέτοιες επισκέψεις και μάλιστα χωρίς οργάνωση και πρόταση. Πιο να αναφέρω; Το νοσοκομείο, το ΚΕΓ, το σμυριδικό; Ρωτώ; Ποια είναι η πρόταση;»    
Μετά την παρέμβαση Μαϊτού, ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης ζήτησε να αντιπαρατεθεί «στον αέρα» με τον κ. Μαϊτό, όμως δεν υπήρχε η δυνατότητα (μιας) ταυτόχρονης συνδέσεως με τους κ. Μαργαρίτη και Μαϊτό. Κατίπον τούτου, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, για να υπογραμμίσει:
Μανώλης Μαργαρίτης: «Θα ήθελα να συνομιλήσω με τον κ. Μαϊτό. Αφού, όμως τεχνικά δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή δεν πειράζει… Έστω και τώρα, έτσι, θα μιλήσω για να βάλω τα πράγματα στην θέση τους. Πήγα την προηγούμενη εβδομάδα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Δήμο Αθηναίων και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για θέματα του Δήμου μας. Ξέρουν όοι οι δημότες μας ότι αυτά τα 3,5 χρόνια επανειλημμένα πηγαίνω στην Αθήνα και επισκέπτομαι συνέχεια όλα τα Υπουργεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Δεν το κάνουμε αυτό μόνο αυτή την  περίοδο. Δεν το κάνει ο Δήμος μας αυτό προεκλογικά. Ο κ. Μαϊτός έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από το νησί μας και δεν είχε πληροφορηθεί, ίσως, και δεν γνωρ΄ζιει, γιατί αν γνώριζε, τον συγχωρώ μόνο επειδή δεν γνωρίζει, αλλιώς αν δεν είναι αυτό, απλώς ψεύδεται. Και έχω να πω τα εξής: Για την αγορά του Ψυρρή και την παρουσία των Φιλωτιτών εκεί, δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβήκαμε στην Αθήνα. Να ξέρει ο κύριος ότι πέρσι μετά το γεγονός που οι άνθρωποι αυτοί κυνηγήθηκαν, αμέσως μετά, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, με τον αντιδήμαρχο κ. Μανιό, το κ. Τζίωτη, του συλλόγου, και τον παλιό πρόεδρο τον κ. Μουστάκη και μαζί με άλλους επίσης, πήγαμε και επισκεφτήκαμε πέντε υπουργεία, προκειμένου να δούμε πως θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα αυτό που χρονίζει εδώ και χρόνια (…) Φέτος θα πάνε πολύ καλά οι άνθρωποι, οι κτηνοτρόφοι του Φιλωτίου. Και θα δοθεί η λύση που πρέπει. Πληροφορώ τον κ. Μαϊτό, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαμε στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν (…) Τι να του πω; Ότι όπου πήγαμε πήγαμε με εμπεριστατωμένες προτάσεις. Πήγαμε μαζί και με επιστήμονες. Με τον κ. Μαγγιώρο Κώστα. Πήγαμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Να τα λέω αυτά για να τα γνωρίσει ο κύριος, που δεν τα γνωρίζει…»   
γ.βλαχακης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου