Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

«ΚΟΜΒΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΤΟ 2014


Θα πρέπει – επιτέλους – να «συνεννοηθούμε», και αν αυτό γίνει το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγούμε νικητές και με ψηλά το κεφάλι από την (οικονομική, πολιτική και κοινωνική)κρίση! Νάξος – Κουφονήσι – Ηρακλειά – Σχοινούσα και Δονούσα έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν. Έχουν κάθε λόγο να κάνουν σχέδια για το «αύριο» – για την 5ετία 2014-2019 -, φτάνει διοικούντες και διοικούμενοι να καταφέρουν να συνεννοηθούν.

Η «συνεννόηση» είναι το μεγάλο ζητούμενο. Εάν αυτήν την εξασφαλίσουμε, το «αύριο» είναι δικό μας. Τα αντικειμενικά, άλλωστε, προσόντα, τα διαθέτουμε. Ουδείς δύναται να το αμφισβητήσει αυτό…
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η θητεία των αιρετών της Αυτοδιοικήσεως έγινε πλέον πενταετής από τετραετής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο, η θητεία των νυν αιρετών ήταν κουτσουρεμένη στα τριάμισι χρόνια, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011 και οι επόμενες εκλογές που προβλέπονταν για τον Ιούνιο του 2014, θα διεξαχθούν τελικά τον Μάιο. (18.5.2014)
2014: Η κλεψύδρα της καινούργιας χρονιάς, εδώ και ένα 24ωρο και κάτι, άρχισε αργά και σταθερά να αδειάζει… Ένας νέος «μαραθώνιος» μας περιμένει… Αυτό όμως, δεν αποτελεί λόγο να κάνουμε ούτε βήμα πίσω… Αντίθετα, θα πρέπει, ως κοινωνία και Δήμος, (Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) να αναδιπλωθούμε και να επιδιώξουμε – αφού, αναντίρρητα, τα νησιά μας διαθέτουν τα αντικειμενικά προσόντα – να διεκδικήσουμε το μέλλον μας, με μεγάλες και πολλές πιθανότητες και αξιώσεις, να το κερδίσουμε…
Μπορεί να μας έχουν κλέψει την ΕΛΠΙΔΑ… Μπορεί να μας έχουν καταδικάσει να μην έχουμε δικαίωμα στο ΑΥΡΙΟ… Μπορεί να έχουμε ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ… Μπορεί να έχουμε γονατίσει, όμως το κεφάλι δεν το έχουμε σκύψει… ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Θέλουμε ανάκαμψη
Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, θέλουν και περιμένουν ανάκαμψη. Εύχονται να υπάρξει ανάκαμψη μέσα στην νέα χρονιά. Και καλά κάνουν! Όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι «για πολλά» δεν προσφέρεται τούτη η εποχή που κουβαλά στους ώμους της και τις «αμαρτίες» τού Μνημονίου. Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, θα πρέπει να θέσουν στόχους υλοποιήσιμους. Τα απαραίτητα, θα πρέπει να τα απαιτήσουμε. Και όλα όσα πέραν των «απαραιτήτων» χρειαζόμαστε, επιβάλλεται να τα διεκδικήσουμε με σθένος.
Τα νησιά μας χρόνια τώρα ταλανίζονται από προβλήματα μικρά και μεγάλα. Προβλήματα όμως, που ουδέποτε κάναμε κάτι για να «απαντηθούν». Και αναφέρομαι σε εμάς, διότι εμείς με τις επιλογές μας συντηρούμε αυτά τα προβλήματα.
Τις λύσεις των προβλημάτων, λίγο ώς πολύ, όλοι μας τις γνωρίζουμε. Όμως, δεν τις «επιλέγουμε». Δεν τις διεκδικούμε, επίσης.
Εκλέγουμε δημάρχους, εκλέγουμε περιφερειάρχες, εκλέγουμε βουλευτές, όμως ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, δεν πιάνουμε από το αφτί τους εκλεκτούς εκλεγμένους μας, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις. Λύσεις άμεσες. Λύσεις αποτελεσματικές.
Συχνά πυκνά, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η δημοκρατική μας συνείδηση κάνει φτερά και χάνεται, μόλις εκτελέσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ψηφίσουμε, και εκεί τελειώνουν όλα. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί όμως εφέτος την άνοιξη.
Ο Μάιος της εφετινής χρονιάς θα είναι καθοριστικός για το μέλλον των νησιών μας. Θα προσδιορίσει και καθορίσει η εκλογική αναμέτρηση, η δημοτική αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου, την πορεία του πολυνησιακού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για μια ολόκληρη πενταετία.
Στο κατώφλι τού 2014, όλοι εμείς οι κάτοικοι της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων πρέπει να βάλουμε στόχους – και να μη τους χάσουμε μέσα στους επόμενους πρώτους κρίσιμους μήνες τους στόχους αυτούς από τα μάτια μας.
Ένας στόχος, είναι η Υγεία. Η Δημόσια Υγεία. Η Παιδεία, επίσης. Ο Πολιτισμός. Ο Τουρισμός. Και, τέλος, το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Καθημερινότητα».
Όλοι εμείς, που τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει ως προς τον μόνιμο τόπο διαμονής μας, εάν θέλουμε «να δούμε άσπρη μέρα», πρέπει από τούτον τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε πέρσι, πρόπερσι κ.ο.κ.
Οι επιθυμίες μας, πρέπει να γίνουν «απαίτηση». Προς πάσα κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν «διεκδίκηση». Προς πάσα κατεύθυνση. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε λύσεις σε (όλα) όσα μας πληγώνουν, σε (όλα) όσα απειλούν την παρουσία μας σε τούτα τα νησιά.
Για εμάς ξημερώνει!
Στις αρχές του 2014 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2). Αυτό σημαίνει πως από χθες, 1η Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων.
Τώρα που η Ελλάδα «σέρνεται», τώρα είναι που πρέπει εμείς να κάνουμε την υπέρβαση! Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά, να ζητήσουμε από τους εκλεκτούς εκλεγμένους μας λαγούς με πετραχήλια. Όχι. Θα είναι λάθος να κάνουμε αυτήν τη επιλογή τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνά/βιώνει η χώρα. Δεν θα είναι όμως λάθος, να απλώσουμε διεκδικητικά τα χέρια μας έως εκεί που φτάνουν. Και ό,τι πιάνεται, να μην το χάσουμε από τις χούφτες μας μέσα. (Γιατί, τότε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας)
Οι δημοτικές εκλογές έρχονται. Όπως και οι βουλευτικές. Για εμάς ξημερώνει! Ναι, εντός των επομένων μηνών θα έχουμε την ευκαιρία μας. Την «χρυσή» ευκαιρία! Και δεν θα πρέπει να την απεμπολήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Δεν θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε αυτούς που «πάτησαν στις πλάτες μας», για να αναρριχηθούν στην εξουσία – τοπική και κεντρική – να μας κάνουν τον βίο αβίωτο σε τούτη την γωνιά των Κυκλάδων. Σε τούτη την γωνιά, της οποίας τα προσόντα παραμένουν αναξιοποίητα…
Η λαίλαπα του οικονομικού πολέμου που μας ξετίναξε την χρονιά που «χώθηκε» ήδη στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» μπορεί να μας τσάκισε, όμως δεν μας «πέθανε». Εξακολουθεί δε, η κοινωνία των νησιών μας να παραμένει ζωντανή, παρά το γεγονός ότι έχει άσχημα καταπονηθεί από τα δυσβάσταχτα – αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και από τις επιλογές τις όχι εύστοχες των τοπικών ηγητόρων μας. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο. …Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οφείλουμε, αν μη τι άλλο στους νέους – που καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη- να παλέψουμε για τα «πιστεύω» μας. Άλλωστε, η επαγρύπνηση και η αγωνιστικότητα της κοινωνίας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της οποιασδήποτε ανελευθερίας και εκμεταλλεύσεως. Η επαγρύπνηση και η αγωνιστικότητα της «καλλικράτειας» πολυνησιακής κοινωνίας μας, σε κάθε περίπτωση, είναι το μεγάλο μας «όπλο» ενάντια στην πολιτική των απανωτών μνημονίων που έχουν υποχρεώσει τον πιο μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό Δήμο των Κυκλάδων να είναι με την πλάτη στον τοίχο και να αμύνεται επί τρία συναπτά έτη προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται.
Επαγρύπνηση
Η επαγρύπνηση και η αγωνιστικότητα της κοινωνίας μας, είναι ο μόνος δρόμος που όλοι μας – υποψιασμένοι και ανυποψίαστοι – οφείλουμε να «πάρουμε» μέσα στο 2014 και που πρέπει με συνέπεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα να ακολουθήσουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι νέες δοκιμασίες που αναμένεται να «γευτούμε» μέσα στον καινούργιο χρόνο σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να μας πτοήσουν. Χρέος μας όλων μας είναι να κρατήσουμε όρθια τα νησιά μας μέσα στον οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό χαλασμό που τα βρήκε.
Πολυτέλειες για άλλες ήττες, δεν έχουμε. Ας το καταστήσουμε σαφές προς όλους και προς πάσα κατεύθυνση αυτό. Και πρωτίστως, σε εμάς τους ίδιους.
Δεν προσφέρεται η νέα χρονιά για μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Επιτακτική όμως είναι η ανάγκη να αποδείξουμε ότι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σθένος να διεκδικήσουμε απεγκλωβισμένοι από κοντόφθαλμες και συνεπώς κατακριτέες επιλογές την υλοποίηση στόχων υλοποιήσιμων που στο χάραμα της νέας χρονιάς πρέπει να θέσουμε.
Το νέο έτος που κατέφθασε με… χίλια, και που δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι καλύτερο από την χρονιά που έφυγε, δεν πρέπει, φρονώ, να «προσκυνήσουμε» συμπεριφορές επικίνδυνα ερασιτεχνικές. Στόχους! Στόχους! Στόχους! Στόχους συγκριμένους, στόχους με ονοματεπώνυμο, πρέπει να θέσουμε.
Νέο «ψαλίδι»
Ακόμη μια χρονιά μειώσεως των πόρων των δήμων, το 2014, καθώς, σύμφωνα με τον Κρατικο Προϋπολογισμό, για την ερχόμενη χρονιά, προβλέπεται νέο «ψαλίδι» στην χρηματοδότηση των Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., κατά 12,5%.
Το μεγάλο αυτό ζήτημα απασχολεί έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για «νέα επιχείρηση εξοντώσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως».
Αναφορικά με την κινητικότητα στόχος, όπως κυβερνητικά χείλη υποστηρίζουν, είναι «να υπάρξουν ρεαλιστικές, δίκαιες και κοινωνικά ευαίσθητες λύσεις, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη, μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων. «Συμφωνήσαμε μετά από εξαντλητικό διάλογο στην πρόταση για την διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε πρόσφατα ο αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελάκη άλλες επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών το 2014 θα αφορούν: α) είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους Δήμους. Αντί να επιχορηγείται από το κράτος, ο Δήμος θα εισπράττει το φόρο ακινήτων, είπε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμη «απαιτείται διεργασία και διαβούλευση», β) νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών (το προσχέδιο είναι έτοιμο και σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος), γ) την θέσπιση νέου κώδικα ιθαγένειας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα λύνει το ζήτημα με τα παιδιά που μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου