Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Halloween στη Νάξο: Ξορκίζοντας το κακό



Με την αρωγή της linda Barrat οι Νάξιοι ήρθαν για δεύτερη σερί χρονιά με ένα εντυπωσιακό ιρλανδικό έθιμο – τη γιορτή του Halloween – που σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την έναρξη της χειμερινής ξορκίζοντας παράλληλα τα κακά πνεύματα


Halloween (Χάλογουιν) συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Οι περισσότεροι από εμάς την γνωρίζουμε μέσα από τις κινηματογραφικές αίθουσες με σημείο αναφοράς το ομώνυμο θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις. Συν τοις άλλοις η συγκεκριμένη γιορτή σε Αμερική, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία σπάει τα ταμεία καθώς εκατομμύρια παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και γυρίζουν σπίτι σπίτ. Μοιάζει περισσότερο με τα δικά μας κάλαντα και το καρναβάλι, ένας παράξενος συνδυασμός όπου δύσκολα ξεχωρίζει το γέλιο από τον τρόμο και το ξεφάντωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2012 στην Αμερική συμμετείχαν την βραδιά της 31ης Οκτωβρίου, 36.1 εκατομμύρια παιδιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια (!!!) Μάλιστα, τα ζαχαροπλαστεία κάνουν χρυσές δουλειές καθώς ο τζίρος τους υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, Αγίου Βαλεντίνου και Πάσχα μαζί (!!!)

Μύθος
Βέβαια υπάρχουν και αντιδράσεις. Με δεδομένο ότι η γιορτή έχει μυστικιστική χροιά και οι ρίζες της βρίσκονται κατά μία θεωρία στις γιορτές προς τιμήν της Πομόνα, της ρωμαϊκής θεάς των φρούτων και των καρπών, ή κατά μία άλλη στην Παρεντάλια, τη Γιορτή των Νεκρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μιλάνε κάποιοι ακόμη και για σατανιστικά όργια ενώ το Βατικανό προτιμά να το βλέπει ως μία … παιδική γιορτή και να μην κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Στη Νάξο, μαθαίνουμε την σχετική γιορτή μέσα από τις πρωτοβουλίες της Linda Barrat, της ιδιοκτήτριας του Naxos Horse Riding Club καθώς για 2η σερί χρονιά με τα άλογα που διαθέτει και τους συνεργάτες της έκαναν ένα πολύ όμορφο πέρασμα στη πόλη προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν ένα διαφορετικό έθιμο. Όπως μας ανέφερε «η γιορτή έχει πάρει το όνομά της από την κέλτικη Σάουιν (Samhain) που σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρίας και την έναρξη των προετοιμασιών για την έλευση της βαρυχειμωνιάς. Στολίζουμε τα σπίτια μας με κολοκύθες που έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα παιδιά φορούν πολύχρωμα κοστούμια και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας ένα κέρασμα ώστε να φύγει το κακό Και βέβαια υπάρχει και ο μύθος του Jack O' Lantern που σχετίζεται με τις κολοκύθες ». Τι είναι αυτό; «η συμφωνία που έκανε ένας αγρότης, ο Τζακ με τον διάβολο αλλά στη συνέχεια τον παγίδεψε και δεν τον άφησε ελεύθερο. Κατέληξαν σε συμφωνία τελικά με τον διάβολο να μην δέχεται τον Τζακ στην κόλαση όταν ο τελευταίος πεθάνει. Η συμφωνία τηρείται και το πνεύμα του Τζακ φτιάχνει τα φανάρια από κολοκύθα, τοποθετεί μέσα τους ένα κερί και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί. Οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα».

Αποδοχή
Και μας τονίζει επίσης ότι «είναι η 2η χρονιά που το κάνουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε εδώ τους κατοίκους της Νάξου να γνωρίσουν και τα δικά μας έθιμα. Με εννέα άλογα γυρίζουμε τη πόλη και υπάρχει ενθουσιασμός και ανταπόκριση. Θα το κάνουμε και πάλι στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, την Saint Nicholas Day όπου μοιάζει κάπως με αυτή του Αγίου Βασιλείου με την προσφορά δώρων στα μικρά παιδιά. Και τότε θα βγούμε στη πόλη και θα μοιράσουμε δώρα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά τόσο στους μικρούς του νησιού όσο και στους μεγαλύτερους. Η αποδοχή που έχουμε νομίζω ότι είναι μεγάλη, οι άνθρωποι στη Νάξο αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τις κινήσεις που κάνουμε και όλοι μαζί προσπαθούμε να περάσουμε εδώ στον τόπο μας όσο γίνεται πιο όμορφα, αγαπημένα και με υγεία».  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου