Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κερματάκι και νεράκι! Νάξος… α λα Giardini di Naxos!

Νερό με κερματοδέκτες στo νησί μας. Εντός πόλεως Νάξου. Πρόκειται για αυτόματα συστήματα διαθέσεως (και παραγωγής, πιστεύουμε) πόσιμου νερού.
‘Έγινε, λοιπόν,. κι αυτό. Αυτό, που εδώ και μήνες ξέρετε που γίνεται; Και στην Νάξο της Σικελίας!
Στο «Τζιαρντίνι», παρακαλώ!
Τα στιγμιότυπα που… εξασφάλισε η «Κ» για το αναγνωστικό της κοινό, χαρακτηριστικά.
Και εκεί, ρίχνουν στον κερματοδέκτη το κερματάκι (των) και απολαμβάνουν το νεράκι των!
 Εγκαινιάστηκαν τα εικονιζόμενα μηχανήματα, στο Τζιαρντίνι, την περασμένη άνοιξη. Και συγκριμένα στις 17 Μαΐου…
Η πρωτοβουλία που έλαβαν οι εκλεγμένοι στην Νάξο της Σικελίας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Casablu. Και έγιναν και εγκαίνια. Έκοψαν και κορδέλα. Έπεσε και το χειροκρότημα, το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το νερό που θα μπορούμε να παίρνουμε από τα εικονιζόμενα μηχανήματα «κερματοδέκτες νερού») υποβάλλεται σε χημική ανάλυση. Σε περίπτωση παρουσίας μικροβιολογικού φορτίου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, διακόπτεται αυτόματα η παροχή νερού στον πελάτη.
Τα εικονιζόμενα μηχανήματα θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε το νερό να είναι πάντοτε καθαρό και εύγεστο. Τα δε φίλτρα που θα χρησιμοποιούνται θα καθαρίζονται και θα αντικαθίστανται σε τακτά / αποδεκτά χρονικά διαστήματα.
Τους εν λόγω κερματοδέκτες, οφείλουμε να αναφέρουμε, δεν τους βλέπουν με «καλό μάτι» αρκετοί επιχειρηματίες του νησιού μας. Δεν δηλώνουν, αλλά είναι θορυβημένοι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου «μέτρου». Για λόγους, προφανώς, ευνόητους…
Ένας συνδημότης μας, χαριτολογώντας, χθες, έλεγε: «Όπως πάμε, σε λίγο καιρό θα βάλουμε και πλυντήρια στους δρόμους. Θα ρίχνουμε όπως ο Μίστερ Μπιν ένα κέρμα και θα πλένουμε το σώβρακό μας! Μόνο οι κερματοδέκτες νερού μας έλειπαν… Όλα τα ‘χαμε, οι κερματοδέκτες μας έλειπαν…». Ένας δεύτερος, παρατηρούσε: «δηλαδή, θα το πληρώνουμε χρυσό το νερό που θα πίνουμε, αφού όπως μαθαίνω θα είναι πιο καθαρό από αυτό που παίρνουμε από τις εξωτερικές βρύσες. Άλλη πατέντα δεν είχαν να ‘βγάλουν’ για να μας τα παίρνουν κανονικά και με τον νόμο;»
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η προμήθεια των συστημάτων κερματοδεκτών νερού συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Συνοχής και το ελληνικό Δημόσιο και υλοποιείται από τους κατά τόπους δήμους του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω πρωτοβουλία, είναι πρωτοβουλία εύστοχη, νομίζουμε. Θα βοηθήσει / δουλέψει προς όφελος του νησιού μας μέσα στους μήνες του θέρους.
Τα συστήματα αυτά θα αποτελέσουν μια μερική λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη νερού που, ως Δήμος, αντιμετωπίζουμε τους «μήνες αιχμής». Το ζητούμενο είναι η συντήρησή των. Η κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, καλύτερη συντήρησή των.
Το πρόβλημα που συνήθως «βγάζουν» οι κερματοδέκτες είναι η «οξί(ε)δωση». Εδώ, είναι που χρειάζεται να ρίξουν την προσοχή των οι αρμόδιοι. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οφείλουν να ελέγχουν τους κερματοδέκτες νερού για να «τσεκάρουν» όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας των, αλλά και το αν είναι οξι(ε)δωμένοι… 
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου