Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ούτε με το κουβαδάκι



Από 1,29 έως και 1,33 ευρώ το λίτρο πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά οι Ναξιώτες απέχουν και προτιμούν είτε το …κρύο είτε τη λύση των ξύλων. Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νάξου κ. Κορρές – Πόσο είναι το επίδομα θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης και πάλι μπήκε στη ζωή μας. Επίσημα από τις 15 Οκτωβρίου, στη Νάξο βέβαια έκανε μερικές ημέρες να έρθει και έδωσε το παρών στις αντλίες...
... των βενζινάδικων στα τέλη του μήνα με την τιμή να είναι ελαφρώς τσιμπημένη σε σχέση με πέρυσι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε (λέμε και κανένα ανέκδοτο) από 1,29 έως 1,33 ευρώ και ουσιαστικά η τιμή αύξησης σε σχέση με πέρυσι είναι ελάχιστη. Κάπου 5 λεπτά μάξιμουμ. Αλλά σίγουρα με την τιμή που είχε το 2012 δεν έχει καμία σχέση καθώς δύσκολα μπορούσε να περάσει τα 90 λεπτά. Όμως, οι κυβερνώντες σε μία προσπάθεια να πατάξουν την …φοροδιαφυγή και κυρίως να μειώσουν την κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούσαν και ως θέρμανσης (το αντίστροφο μετά τις 15 Οκτωβρίου) οι επιχειρηματίες, επέλεξαν την αύξηση του φόρου και όσα ισοπεδώθηκαν. Μοιραία, οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι πολίτες που δεν αντέχουν να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως …πραγματικό χρυσό μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Κι εάν πέρυσι κάποιοι την έβγαλαν καθαρή καθώς είχαν προνοήσει να προμηθευτούν πετρέλαιο με τιμές του 2012, τώρα οι επιλογές είναι απλές: είτε αγοράζουν επιπλέον κουβέρτες είτε αγοράζουν ή κλέβουν ξύλα για ξυλόσομπες και τζάκια. Όμως, κι εδώ (στο δεύτερο σενάριο) υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καθιερώσει τμήμα ελέγχου όσων ανάβουν τζάκια. Και αυτό γιατί μετά από δεκαετίες στην Αθήνα εμφανίστηκε αιθαλομίχλη με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα βαριά.

Πτώση
Όμως, εδώ είναι Νάξος. Και οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς πιο ήπιες. Ακόμη, οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν προχωρήσει στη προμήθεια πετρελαίου. Με τον …κουβά επιλέγουν πάντως την αγορά, ούτε καν με μπιτόνι αναφέρουν γελώντας  (με αρκετή δόση πικρίας είναι η αλήθεια) οι βενζινοπώλες ενώ ο πρόεδρος τους κ. Κορρές είναι ξεκάθαρος «η πτώση είναι τεράστια. Ούτε το 1% σε σχέση με την κίνηση που είχαμε το 2012 δεν είχαμε την περασμένη χρονιά και βέβαια δεν μιλάμε για φέτος καθώς ακόμη κυκλοφορούμε με τα κοντομάνικα. Όμως, δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Οι περισσότεροι πλέον επιλέγουν τη λύση του ξύλου ή ανάβουν ελάχιστα κάθε ημέρα, μάξιμουμ μία ώρα σε μία προσπάθεια να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος. Πέρυσι όμως ο χειμώνας ήταν ήπιος. Φέτος λένε ότι θα είναι βαρύς. Και ακόμη είναι νωρίς για να δούμε τι θα γίνει».

Πληρωμή
Η ουσία είναι ότι η πολιτική των εταιριών έχει αλλάξει, ζητούν άμεσα την προκαταβολή του κόστους αγοράς πετρελαίου ώστε να εφοδιάσουν την αγορά και όταν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας είναι λογικό οι βενζινοπώλες να ακολουθούν την ίδια πολιτική και προς τους πελάτες τους. Είναι ένα από τα λίγα προϊόντα όπου ο βερεσές ή το τεφτέρι έχει καταργηθεί καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να πληρώνει από τη τσέπη του και να περιμένει πότε θα τα πάρει πίσω. Και βέβαια εδώ χαμένες είναι και οι δημοτικές επιχειρήσεις που ελέω γραφειοκρατίας θα πρέπει να περιμένουν πρώτα να εγκριθεί το κονδύλι αγοράς και στη συνέχεια να ανεφοδιαστούν. Πάντως τα σχολεία όπως ακούγεται δεν έχουν πρόβλημα άμεσα αν και δεν είναι λίγοι οι βενζινοπώλες που για συγκεκριμένα σχολεία (πχ. τα ειδικά) μπορούν να κάνουν με τον τρόπο τους τα …στραβά μάτια.

Επίδομα
Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει από τις 25 περίπου Οκτωβρίου το Taxisnet, που θα δέχεται τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, λειτούργησε τελικά με καθυστέρηση μίας εβδομάδας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 100.000. Οι δικαιούχοι βέβαια δεν έχουν εισπράξει ακόμα ούτε ευρώ από τις προκαταβολές οι οποίες θεωρητικά θα χορηγούνταν «άμεσα» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμάται πως φέτος θα είναι τελικά περισσότεροι οι καταναλωτές πετρελαίου οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα μετά την περυσινή παταγώδη αποτυχία, όταν από τα 280 εκατ. ευρώ τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό δόθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι; είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ προκειμένου για άγαμους και έως 40.000 ευρώ προκειμένου για έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο παραμένει στις 43.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, ισχύει και περιουσιακό κριτήριο 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους. Πόσο είναι το επίδομα στη Νάξο; Ανήκουμε στην Δ’ Ζώνη και η επιδοτούμενη κατανάλωση τα 5 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 210 ευρώ (από 168 ευρώ). Και για το κάνουμε πιο …λιανά τα ποσά της προκαταβολής χαρακτηρίζονται "ψίχουλα" ειδικά για τη Κεντρική και νησιωτική Ελλάδα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι διαμορφώνονται έως τα 84 ευρώ και 52,5 ευρώ αντιστοίχως!

Αίτημα
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες πληροφορίες και μάλιστα της …ώρας αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα επανέφερε το αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ως επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% καθώς το μέτρο θεωρείται ότι πέτυχε και έφερε αύξηση εσόδων. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει υστέρηση 800 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον φόρο στα πετρελαιοειδή την χρονιά που διανύουμε κάτι που αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο στον υπερβολικά υψηλό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που «σκότωσε» την κατανάλωση και παρέσυρε στον πάτο τα έσοδα.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου