Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μέχρι το τέλος του μηνός, θα επαναλειτουργήσει η λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών

Μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, ο πρώτος, εργασιών αποκαταστάσεως της λιμνοδεξαμενής. Και ο εν λόγω ταμιευτήρας νερού θα είναι σε θέση και πάλι, μετά από αρκετές εβδομάδες, να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών της Χώρας Νάξου και όχι μόνο…  
Ήδη υλοποιήθηκαν όλες οι ενδεικνυόμενες εγκαταστάσεις. Απομένει τώρα να μπαλωθούν τμήματα της μεμβράνης συγκρατήσεως του νερού, από την μέση και κάτω, αφού η αντικατάσταση της υπάρχουσας ...
μεμβράνης προβλέπεται να γίνει με βάση το έργο που αφορά στην πλήρη αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής, έργο για το ποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Η σχετική απόφαση για την έναρξη των προβλεπομένων εργασιών θα γίνει εντός των επομένων μηνών.
Συνεπώς, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα, η ποιότητα του νερού της λιμνοδεξαμενής θα είναι καλύτερο. Για την ποσότητά του ας αναφερθεί ότι, αυτή θα είναι κατά πολύ από αυτήν που ήταν μέχρι πρότινος, από την στιγμή που ολοκληρωθεί – υλοποιηθεί και ο δεύτερος κύκλος εργασιών (πλήρης αποκατάσταση του εν λόγω ταμιευτήρα ομβρίων υδάτων).
Η απαλλαγή του εν λόγω ταμιευτήρα από τα μπάζα και την λάσπη που είχε κατακάτσει στον πυθμένα του, θα αυξήσει την χωρητικότητα του σε νερό.
Ας σημειωθεί ότι για δέκα και πλέον ημέρες 2 ειδικά μηχανήματα και άλλα τόσα φορτηγά «σήκωναν» τον βούρκο και τα μπάζα από τον πυθμένα της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών που ουδέποτε μέχρι σήμερα, από την ημέρα κατασκευής, οι αρμόδιοι την «ακούμπησαν», για να την ξεμπαζώσουν, να αποκαταστήσουν τις βλάβες της και φθορές και να την απολυμάνουν. Μιλάμε για μια αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών.
Την «άφησε» ο καταργηθείς «καποδιστριακός» Δήμος Νάξου την λιμνοδεξαμενή στην τύχη της… Όπως και ο προκάτοχός αυτού. Ο Δήμος Νάξου, εννοώ. Ουδέποτε νοιάστηκαν οι προηγούμενες της νυν δημοτικές αρχές για το εν λόγω έργο. Για την συντήρησή του. Ένα έργο που, προ ετών, είχε περιέλθει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου Νάξου. Ένα έργο, που το είχε πάρει πάνω του ο ημέτερος δήμος. Ένα έργο, που και με την βούλλα το είχε χρεωθεί…
Η μεμβράνη που εσωτερικά την κάλυπτε από την πρώτη ημέρα κατασκευής της ήταν κομματιασμένη σε αρκετά σημεία της στο ύψος της υπερχειλίσεως, όπου το τοίχωμα είναι «άγριο» (πέτρες ακανθώδεις κ.λπ.)
Η στήλη αυτή, κατ’ επανάληψη είχε κάνει αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα-πρόβλημα. Όμως ποτέ και κανείς προ του 2010 πήρε στα σοβαρά τις επισημάνσεις μας. Ουδεμία παρέμβαση σοβαρή έγινε στα κομματιασμένα σημεία της μεμβράνης. Έτσι, μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο, η ελαττωματική μεμβράνη στα σχισίματά της «άνοιξε» πιο πολύ. Και το νερό χανόταν. Τούτο είχε ως συνέπεια ο όγκος του νερού που ήταν σε θέση να συγκρατεί ο εν λόγω ταμιευτήρας να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον όγκο / ποσότητα που έδινα οι προδιαγραφές της…
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του ημετέρου Δήμου μήνα Ιούλιο του 2013, ζητήθηκε η έγκριση από το «σώμα’ να υποβληθεί αρμοδίως «αίτηση χρηματοδοτήσεως», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο «Αποκατάσταση – στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενής Εγκαρών, με το οποίο θα αποκατασταθούν οι βλάβες – φθορές που έχουν σημειωθεί, λόγω παλαιότητας, στην μεμβράνη και στην στέψη της λιμνοδεξαμενής, έργο κατασκευής προ 20ετίας.
Στην ίδια εισήγηση αναφέρεται ότι, ο επιφανειακός ταμιευτήρας Εγκαρών αξιοποιείται στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού της Υπηρεσίας Υδρεύσεως και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ταχυδιυλιστηρίου επεξεργασίας νερού του Δήμου μας, με την κατασκευή των πλωτών υδροληψιών στους ταμιευτήρες επιφανειακού νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας με την τροποποίηση των μειωτών πιέσεως νερού στην είσοδο και τελικά την διακοπή λειτουργίας των τροφοδοτικών αντλιών υδρεύσεως και αρδεύσεως με ό,τι οικονομία υλικού και πόρων συνεπάγεται αυτή.
Η συνολική δαπάνη του έργου πλήρους αποκαταστάσεως της λιμνοδεξαμενής είναι €580.000
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου