Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η λίμνη της Αλυκής, πλησίον του αεροδρομίου του νησιού μας, είναι τώρα πια ρηχή… Τα φερτά υλικά, με τα οποία οι κατά καιρούς έντονες νεροποντές την «φόρτωσαν»,

Την ψεκάζουμε την Αλυκή. Την ψεκάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εξάλειψη της σκνίπας και του κώνωπα! Άλλο τι, για τον εν λόγω υγρότοπο (τον μεγαλύτερο φυσικό παράκτιο υδρότοπο στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάνει.



Η Αλυκή, στα 2.5χλμ. νότια της πόλεως Νάξου, η Αλυκή Νάξου, έχει έκταση των 1000 στρεμμάτων, είναι καταγραμμένη από το Εθνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων, ως μία από τις 7 λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χαρτογραφημένη από το Εθνικό Ίδρυμα Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, και αναγνωρισμένη ως λιμνοθάλασσα από Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Είναι, μία από τις δύο περιοχές της Νάξου, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο προτεινόμενων για το δίκτυο Natura 2000 περιοχών, και μάλιστα με πρώτο βαθμό προτεραιότητας, και μία από τις τρεις, που έχουν καταγραφεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Corine, με την ονομασία «Αλυκές Νάξου».
Τούτη την εποχή η Αλυκή δεν έχει ούτε σε όγκο ούτε σε ποιότητα το νερό που κάποτε είχε. Παρά ταύτα, ερωδιοί και άλλα αποδημητικά πτηνά «πιάνουν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, στην λίμνη για να ξαποστάσουν και να συνεχίσουν πιο ξεκούραστα το ταξίδι των σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον μόνιμο κάτοικο της περιοχής της Στελίδας, συντοπίτη μας εκπαιδευτικό Γιάννη Κοντόπουλο, «στις αρχές της 10ετίας του ’60 δημιουργήθηκε το φράγμα, ανάχωμα μήκους 1000 μ. μεταξύ λιμνοθάλασσας και θάλασσας, που δεν αποξήρανε όμως την λιμνοθάλασσα, αλλά κατέστρεψε το φυσικό ιχθυοτροφείο της.  Το 1990, το φράγμα χρησιμοποιήθηκε στη χάραξη του δρόμου προς τις τουριστικές περιοχές του νησιού. Το 2001, μέσα από το φράγμα πέρασε ο αγωγός διοχέτευσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού, προς το ακρωτήριο της Στελίδας. Σκέψεις είχαν διατυπωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου, για την αξιοποίηση τού, κατά  93%, καθαρού αυτού νερού, για την διατήρηση της στάθμης της λιμνοθάλασσας όλο  το χρόνο.
Η Αλυκή θεωρείται πολύ σημαντικός υγρότοπος για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς βρίσκεται σε κύρια μεταναστευτική οδό πουλιών, και αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς τους, προσφέροντας τροφή και ανάπαυση.
Μεταναστευτικός σταθμός από τέλη Φλεβάρη ως τέλη Μάη για 76 είδη πουλιών. Μεταναστευτικός σταθμός για άλλα 40 είδη πτηνών από Ιούλιο ως τέλος Σεπτέμβρη».
ΟΤΑΝ, προ ετών, κατεβλήθη προσπάθεια να αποκατασταθεί το οικοσύστημα της Αλυκής με την ενδεικνυόμενη παρέμβαση στο «δέλτα» της περιοχής (στροφή προς Στελίδα) όλοι πίστεψαν ότι κάτι προς το καλύτερο θα άλλαζε. Ουδέποτε όμως φτειάχτηκε το «δέλτα». Κάθε πρωτοβουλία που τότε επρόκειτο να αναλάβει η «Εγνατία οδός», έπεσε στο κενό. Προφανώς, κατά πώς υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής κάποια συμφέροντα λειτούργησαν ανασταλτικά στο εν λόγω έργο.
Κάπως έτσι, φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, με την λίμνη της Αλυκής ουσιαστικά ουδεμία επικοινωνία να έχει με την θάλασσα και ως εκ τούτου και βρόμικη να είναι και λιγότερο νερό στην «λεκάνη» της να έχει…
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κοντόπουλο, ο οποίος διατηρεί μεγάλο αρχείο που αφορά στα «συν» και «πλην» του εν λόγω υγροτόπου, από το 92 και μετά, οπότε και λειτούργησε το υπάρχον αεροδρόμιο, παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί, η Αλυκή εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως ο σημαντικότερος υδροβιότοπος στο Νότιο Αιγαίο, λόγω της μεγάλης ποικιλότητας των οικοτόπων της και της βιολογικής της ποικιλότητας, του μεγάλου ορνιθολογικού, περιβαλλοντικού, αισθητικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Όσον αφορά στη  βιολογική ποικιλότητα, έχουν ως τώρα εντοπισθεί 74 είδη χλωρίδας, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί 122 είδη πουλιών, και ακόμα κουνάβια,  σκαντζόχοιροι, νεροχελώνες, βάτραχοι, νερόφιδα, κεφαλόπουλα, ασπόνδυλα, κοχύλια,  έντομα, και στη νησίδα Παναγιά αγριοκούνελα. Από τα είδη αυτά, 23 σημαντικά, κυρίως ενδημικά, σπάνια ή προστατευόμενα είδη φυτών και ζώων.
Μήπως ήρθε ο καιρός, οι αρμόδιοι του ημετέρου Δήμου, τώρα που επιχειρούν πράγματα για την αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου, να νοιαστούν και για την αναβάθμιση και παράλληλα για την προστασία της Αλυκής; γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου