Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕ.Γ.Ε. ΣΤΟ ΣΑΓΚΡΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ, ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ!

Η αποστομωτική παρατήρηση – σχόλιο της επικεφαλής της Δημοτικής παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση» Ευδοκίας Ψαρρά, που ως αποδέκτη είχε τον αρμόδιο καθ’ ύλην αντιδήμαρχο Τοτόμη Πρωτονοτάριο, έκλεψε την παράσταση, κατά την προχθεσινοβραδινή θορυβώδη (και πάλι) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. «Το νερό το ‘βουρκιασμένο’ που υπάρχει έξω στο μηχάνημα του Δήμου, δεν το βλέπετε, ε;». Διατυπώνοντας την άποψή της για το θέμα του νερού και την τιμολόγησή του, για μία ακόμη φορά, δεν «μάσησε» τα λόγια της και εκτόξευσε τα βέλη της κατά πάντων. Στο σημείο αυτό, ας αναφερθεί ότι η κ. Ψαρρά έκανε δική της πρόταση σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού για την τοπική κοινότητα της Κορωνίδας. Συντάχθηκε στο πλευρό των Κωμιακιτών, χωρίς καμία επιφύλαξη. Η πρότασή της όμως καταψηφίστηκε…

Η συνεδρίαση, διήρκεσε πάνω από τέσσερεις ώρες, με τα θέματα «για την τιμολόγηση του νερού της Κωμιακής» και για την ανταλλαγή του ΚΕΓΕ (στο Σαγκρί) να κυριαρχούν και να ηλεκτρίζουν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ημετέρου Δημοτικού Συμβουλίου…  

…Και για τα Λιμενικά Ταμεία και για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας…
Πολλά τα θέματα που απασχόλησαν το ημέτερο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα που αφορούσε στους υπαλλήλους της καταργηθείσας Δημοτική Αστυνομίας και στην πιθανή μετάταξή τους σε κενές θέσεις υπαλληλικές του Πρωτοδικείου Νάξου, ανέπτυξε με λόγο απέριττο η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου Μαρία Μάρκου. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα θέσει το θέμα μαζί και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που ήταν υπέρ της μετατάξεως) υπ’ όψιν του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργού.
Και για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς που μέχρι σήμερα το διέπει, έγινε λόγος. Διευκρινίστηκε από τον κ. Ψαρρά ότι «όπως και να ‘χει, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, προ καιρού, ξεκαθάρισε, ότι ο νόμος για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία άλλαξε κάτι που, αργά ή γρήγορα, θα σημάνει αλλαγές και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου.» 

Οξύτατες αντιπαραθέσεις… / Η «μαϊμού»!...
Οι αντιπαραθέσεις έδωσαν και πήραν! Έξαλλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαγκρίου κ. Σκορδιαλός. Έξαλλος αλλά λιγότερο θορυβώδης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωμικής Ιάκωβος Μπαρδής. Μαχητική, η επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» Ευδοκία Ψαρρά.
Αναστάτωσαν το Δημοτικό Μέγαρο με τις φωνές τους οι κάτοικοι της Κωμιακής που… ακόμη διαμαρτύρονται «για την αδικία που τους γίνεται»… Απειλούν με «γενικό μαύρισμα» το ψηφοδέλτιο Μαργαρίτη.
«Το ψείρισμα της μαϊμούς», που προκάλεσε αντιδράσεις…
Κοινή ήταν η διαπίστωση, μετά το τέλος της συνεδριάσεως ότι, μετά το ΚΕΓΕ και το Σαγκρί (ζήτημα «ανταλλαγής») και το νερό της Κωμιακής, έρχεται τώρα να ανάψει «φωτιές» στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Ο δήμαρχος
Μανώλης Μαργαρίτης: Έτσι λοιπόν εγώ επειδή σεβάστηκα την απόφαση του 2006, είπα να γίνει στο Σαγκρί (το ΚΕΓΕ) όπως το λέω και σήμερα. Άλλοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να γίνει στο Σαγκρί. Και μάλιστα έγινε μια συμπληρωματική πρόταση να παραχωρηθεί ένας χώρος γύρω στα οκτώ στρέμματα και στα οκτώ στρέμματα αυτά να γίνει και ένας βοτανικός κήπος. Και δεσμεύτηκα και μέσα στο Συμβούλιο του Σαγκρίου να βγάλουμε και οικοδομική άδεια προκειμένου να χτιστεί ένα κτήριο και να δοθεί στο ΚΕΓΕ για την ανταλλαγή με τον ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα και να γίνει αυτή η ανταλλαγή και να τελειώσει (το θέμα).
Πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Χρήματα δεν υπάρχουν. Και αυτές οι αερολογίες που λέτε (σ.σ.: απευθυνόμενος είπε στον κ. Σκορδιαλό)… δεν υπάρχουν αυτά τα €400 χιλιάρικα που λέτε… δεν υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή. Και τώρα μας λέτε αερολογίες και ‘τι έγινε για 300-400 χιλιάρικα, να τα δώσουμε και άλλα τέτοια…
Εγώ, λοιπόν δεσμεύτηκα και πήγα και έκανα την πρόταση επάνω να δοθεί ο χώρος αυτός, να γίνει ένας βοτανικός κήπος στο Σαγκρί και να βγάλουμε και την άδεια οικοδομής να χτιστεί, όταν έχουμε χρήματα, ή όταν μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να φτειάξουμε ένα κτήριο...
Παρά το γεγονός ότι οι δύο σύμβουλοι ο κύριος Στρατούρης και ο κύριος Σοφικίτης ψήφισαν την πρότασή μου, δεν άρεσε στον κύριο Σκορδιαλό, ο οποίος, και το καταγγέλλω επίσημα σήμερα, σηκώθηκε και έσκισε πρακτικά της συνεδρίασης και μάλιστα μου χτύπαγε το χέρι και φώναζε, ‘δεν θα ‘ρθετε εδώ να κάνετε τα απεραθίτικά σας! Και έκανε και γενική Συνέλευση. Τι Γενική Συνέλευση; Τον πήρα στο τηλέφωνο και του είπα ‘τι κάνεις; Εάν δεν θέλει το ΚΕΓΕ στο Σαγκρί υπάρχουν και άλλοι χώροι στην Νάξο για ΚΕΓΕ. Δεν θα αφήσω να χαθεί το ΚΕΓΕ Νάξου. Δεν θα είμαι εγώ ο υπαίτιος να χαθεί αυτή η έκταση που είναι μεγάλης αξίας για τα πολιτικά παιχνίδια του προέδρου του Σαγκρίου. Θα πάω αυτές τις μέρες στην Αθήνα και θα κάνω τις επαφές τις απαραίτητες. Σήμερα τους προκαλώ και τους λέω να δώσουν τον χώρο στο Σαγκρί, εάν δεν θέλουν… Προσπάθησε, τώρα, κύριε Σκορδιαλέ, να αποδείξεις, ψειρίζοντας την… μαϊμού… Γιατί δεν θέλεις να έρθει στο χωριό σου το ΚΕΓΕ; Δώδεκα χρόνια δεν ζητούσες το κτήριο που κάνει 400 χιλιάρικα και έρχεσαι τώρα και το ζητάς.  »

Ο πρόεδρος του Σαγκρίου… / Τα… 32 τηλέφωνα…
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σαγκρίου:
Όταν ήρθε και το συζητήσαμε το θέμα με τον κύριο δήμαρχο, μας είπε ‘έχω μια πρόταση να σας κάνω. Του λέω, ‘μπράβο δήμαρχε, που άνοιξε το θέμα του ΚΕΓΕ που μας αφορά όλους μας, το χωριό μας και ολόκληρη τη Νάξο’.
Έθεσε, λοιπόν, το πρόβλημα και λέει, ‘εμείς, έχουμε αυτή την πρόταση, να κάνουμε ένα βοτανικό κήπο στο Σαγκρί. Και λέω, ‘μας κύριε δήμαρχε, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που έχουν καταλήξει στο Σαγκρί, αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχουν, ο Δήμος έχει αποδεχτεί εδώ και χρόνια… Εδώ σε θέλω, κύριε δήμαρχε… Μου λες, ‘δε θα με ευχαριστήσεις;’ Και του λέω, κάνε το κτήριο και θα σε ευχαριστεί’. Και μου δίνει ένα πρόχειρο χαρτί, ένα απλό χειρόγραφο με την πρότασή του.
Μη με διακόπτετε, παρακαλώ!
Κάναμε Συμβούλιο και βγάλαμε μια απόφαση ομόφωνη σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν κτηριακές εγκαταστάσεις. Και αν δεν γίνουν οι εγκαταστάσεις αυτές, ο χώρος των οκτώ στρεμμάτων να επανέρχεται πίσω στην Κοινότητά μας, ο χώρο των οκτώ στρεμμάτων. Αυτόν τον όρο βάλαμε. Φέραμε, στη συνέχεια, την απόφασή μας αυτή κάτω και διαπιστώσαμε ότι δεν σας άρεσε και με παίρνατε στο τηλέφωνο, λέγοντάς μου να αλλάξω την απόφαση. Τι να κάνω εγώ μετά;
Δήμαρχε, τα καλά γίνονται μόνο μια φορά. Εγώ, δεν είμαι… κατακτητής της κοινότητάς μου. Εγώ, είμαι υπηρέτης της κοινότητας Σαγκρίου. Εγώ, αντιπροσωπεύει το χωριό, σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Αφήστε με να τελειώσω με αυτά που θέλω να σας πω… Τριάντα δύο τηλέφωνα μου έκανε ο δήμαρχος να αλλάξω την απόφαση.
Η άποψη του χωριού μας, κύριε δήμαρχε, είναι να γίνουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις και όχι βοτανικό κήπο που λέει ο δήμαρχος.
(στην συνέχεια είχαμε φωνές! «Θίγεται, η κοινότητά μου! Αφήστε με να μιλήσω και να τα πω όλα», φώναζε ο πρόεδρος της κοινότητας Σαγκρίου, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να μη μακρηγορεί.)
Μετά κάναμε συνεδρίαση του Συμβουλίου και οι δύο σύμβουλοι πήραν το μέρος του δημάρχου για βοτανικό κήπο. Τί πράγματα είναι αυτά;

ΤΟ ΝΕΡΟ
Η ενιαία τιμολόγηση του νερού – Κωμιακή – Τί είπαν – Σε τί διαφώνησαν…
Ιάκωβος Μπαρδής, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας:

«Κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, Έχω ζητήσει πολλές φορές από την Οικονομική υπηρεσία να μας δώσει τα ανταποδοτικά της Κωμιακής για το Φως και το Νερό, για να δούμε που βρισκόμαστε για να δούμε τι έργα κάνουμε εκεί. Ξέρετε ότι το πρόβλημα με το νερό στην Κωμιακή είναι τεράστιο. Και πέρυσι και φέτος κουβαλάμε ακόμη νερό. Τα ξέρετε αυτά. Και υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Έχουνε γίνει καταστροφές στην Κωμιακή που χρειάζονται αποκατάσταση. Ζητάω ανταποδοτικά και δεν μου τα δίνουνε από την αρμόδια Υπηρεσία. Με την γεώτρησή μας δεν έχει γίνει κάτι. Τρία αντλιοστάσια χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Υπάρχει πρόβλημα οξύτατο στο χωριό μας…
Μπράβο Αντώνη Μανιέ (σ.σ.: ο Αντώνης Μανιός είναι ο αρμόδιος για την Δημοτική Ενότητα Δρυμαλίας, αντιδήμαρχος) για τις απόψεις σου! Συγχαρητήρια!»
Εδώ, είχαμε την παρέμβαση του δημάρχου κ. Μαργαρίτη. Είπε: «Δουλεύουμε σοβαρά εκεί στην Κωμιακή. Είμαστε οι πρώτοι που βοηθάμε τόσο πολύ την Κωμιακή. Οι κινήσεις που κάνουμε, εμείς, Είχατε όλα αυτά τα χρόνια όλα τα ανώτερα στελέχη της πολιτικής των Κυκλάδων που κατάγονταν από την Κωμιακή και δεν έγινε ποτέ τίποτε για το χωριό σας. Τώρα, γιατί μας τα ζητάτε όλα μαζί να τα κάνουμε, εμείς;» 
Το λόγο ξαναπήρε ο κ. Μπαρδής, που παρατήρησε: Δεν γίνεται να πληρώνει ο δημότης 44 λεπτά στη Χώρα για το νερό και να πληρώνουμε εμείς 50 λεπτά πάλι επάνω… Γιατί γίνεται αυτό; Αυτό δεν είναι αδικία;
Δήμαρχε, επικοινωνιακά παιχνίδια με το νερό της Κωμιακής δεν πρέπει να κάνετε…
Δήμαρχε, στον κάμπο υπάρχει διυλιστήριο που δεν έχει ενεργοποιηθεί. Το ξέρεις αυτό το πράγμα;
Εμείς, ως τοπικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή μας ζητάμε από το Δήμο να γίνει ενιαία τιμολόγηση του νερού της με προσανατολισμό την κατώτατη τιμή που ισχύει στο Δήμο.
Δεν γίνεται να γίνεται αυτό το πράγμα όταν σας δίνουμε 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην Χώρα. Πώς να το κάνουμε δηλαδή…
Ζητάμε επίσης να υπάρξει χαμηλότερη χρέωση για της ευπαθείς ομάδες του χωριού μας. Καταθέτω στην γραμματεία την πρότασή μας».
Βαγγέλης Κορρές: Αυτή η ρύθμιση που προτείνετε δεν ανακουφίζει τα λαϊκά κωμιακίτικα νοικοκυριά, που ξέρετε πολύ καλά σε τι συνθήκες ζουν επάνω στο χωριό μας. Τα αυξημένα πάγια δημιουργούν προβλήματα στο χωριό. Χρησιμοποιείται την ενιαία τιμολόγηση επικοινωνιακά; Και δεν ισχύει αυτό μόνο για την δημοτική αρχή. Ισχύει και για την μείζονα αντιπολίτευση. Πρέπει να σταματήσετε να κοροϊδεύεται επικοινωνιακά και οι μεν και οι δε τον κόσμο. Οι πολιτικές αυτές που υλοποιείτε έχουμε οδηγήσει τον κόσμο στα ορεινά χωριά στην εξαθλίωση. Να την αλλάξετε…
Στάθης Πιτταράς: την ενιαία τιμή, κύριε Κορρέ, την έλεγε μόνο η δική μας παράταξη…»
Νίκος Βλησίδης: Λυπάμαι για την στάση του κυρίου Κορρέ. Δεν σου επιτρέπω, κύριε Κορρέ, να μιλάς για επικοινωνιακά παιχνίδια που προσάπτετε και σε εμάς. Με θίγεις. Δεν είσαι εσύ άξιος να λες τέτοια πράγματα και να κάνεις κριτική…
Στο σημείο αυτό ξέσπασαν άσχημα οι κάτοικοι της Κωμιακής που έδωσαν το «παρών» στην συνεδρίαση. Η δήλωση Βλησίδη, άναψε «φωτιές». «Αυτά είναι τα χάλια σας. Ντροπή σας!»
Στάθης Αγγελής: Κύριε Κορρέ, δεν διαβάζεις καλά. Μιλάμε για ενιαία τιμή στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Εμείς, συζητούσαμε για ενιαία τιμή σε όλο το Δήμο.
Τελικώς, στην ψηφοφορία μπήκε η πρόταση του αρμοδίου επί των Οικονομικών του Δήμου αντιδημάρχου Αργύρη Ανεβλαβή, του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Βλησίδη και η πρόταση της επικεφαλής του συνδυασμού «λαϊκή Συσπείρωση» Ευδοκίας Ψαρρά (ετάχθη υπέρ του αιτήματος των Κωμιακιτών).
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση Ανεβλαβή, που δεν ικανοποίησε τον κόσμο της Κωμιακής και τους εκπροσώπους των στον Δήμο.
«Τι πράγματα είναι αυτά που κάνετε; Τι λογικές είναι αυτές; Έχουν λογική τα πράγματα αυτά που κάνετε; Καινούργιες διαδικασίες είναι αυτές; Μπράβο σας! Συγχαρητήρια!»
Κατά της προτάσεως ψήφισε και ο κ. Βασαλάκης.
Οι κάτοικοι και οι αυτοδιοικητικοί της Κωμιακής, αποχωρώντας αγανακτισμένοι φώναξαν: Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας! Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που κάνετε; Ντροπή σας! Άμα κλείσουμε τις βάνες θα δούμε αν ξαναπιείτε νερό στη Χώρα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου