Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στο «κόκκινο» οι επαγγελματίες της Νάξου



Περισσότεροι από τους μισούς (σε σύνολο 3.800) ελεύθερους επαγγελματίες στη Νάξο αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών – Ο φόβος των κατασχέσεων και του κλειδώματος ΑΦΜ από τους υπαλλήλους του ΚΕΑΟ – Β. Στρατούρης: «Έχουμε χάσει προ πολλού τους όρους: Αξιοπρέπεια, Σεβασμό, Νοικοκυροσύνη, Συνέπεια»

Ξεκινάμε από τα ολόφρεσκα κουλούρια. Και επίσημα είμαστε κράτος …ρουφιάνων. 
Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ««Η συνεχής ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών είναι προϋπόθεση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ανεξάρτητα από τα υλικά κίνητρα που δύναται να θεσμοθετηθούν». Η δήλωση έγινε εγγράφως προς τη Βουλή ως απάντηση στην ερώτηση για το αν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις παροχής κινήτρων για όσους καταγγέλλουν φορολογικά αδικήματα τρίτων. Και περιμένουμε όλοι να δούμε πως μεταφράζεται η έκφραση «υλικά κίνητρα». Προφανώς στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας η κυβέρνηση δημιουργεί νέο επάγγελμα όπως είναι αυτό του «ρουφιάνου» και με αποδοχές που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι απροσδιόριστες.

Οφειλές
Το δεύτερο νέο της ημέρας ακούει στο όνομα ΚΕΑΟ. Είναι πολύ απλά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όπου έχει ως σκοπό τη «σύλληψη» κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τις ασφαλιστικές τους οφειλές στο κράτος ή δεν έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις. Μάλιστα, έχουν την ελευθερία ακόμη και να ελέγχουν όποιον θεωρούν ως «ύποπτο» ακόμη και στο δρόμο (!!!) ενώ η πιο λογική κίνηση είναι το …κλείδωμα όχι βέβαια του καταστήματος αλλά του ΑΦΜ των επαγγελματιών με αποτέλεσμα να είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Κι όλα αυτά γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όπως είναι γνωστό οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) ακολουθώντας τη ρήση του Ιησού Χριστού «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τις 400.000 και ο Οργανισμός να είναι ανήμπορος να μαζέψει χρήματα με τη μαύρη τρύπα στο ταμείο να ξεπερνάει το μισό δις ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τόνισε ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα (σ.σ. αρχές Νοεμβρίου) στις ρυθμίσεις τακτοποίησης οφειλών εντάχθηκαν μόλις 28.500 ασφαλισμένοι -ποσοστό 7%- 8%. Ειδικότερα η κα. Κωτίδου ανέφερε ότι ποσοστό 60% των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε ως όριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Υγεία
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες είναι η αδυναμία ασφάλισης σε επίπεδο υγείας. Αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα κανείς από την κυβέρνηση δεν δίνει απάντηση. Τι στιγμή που γίνονται προτάσεις για ευνοϊκές – υποτίθεται – ρυθμίσεις, στο καυτό ζήτημα του «βιβλιαρίου υγείας» υπάρχει σιγή …ασυρμάτου. Ποιο είναι το παράδοξο; Οι επαγγελματίες χρεώνονται για φαρμακευτική περίθαλψη που δεν λαμβάνουν. Και βλέπουν το βιβλιάριο υγείας να χάνεται όταν κάποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ δύο δίμηνα (!!!) Και έτσι φτάσαμε στο σημείο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να είναι σε σημείο απόγνωσης. Οι φόροι έρχονται ο ένας μετά τον άλλο: χαράτσι, φόρος επιτηδεύματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, κ.α. Συν τοις άλλοις η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει φέρει μείωσης του τζίρου και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα. Και ο ΟΑΕΕ έρχεται να λειτουργήσει ως ο καταλύτης στο κλείσιμο των επιχειρήσεων: Αν κάποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ, αν δεν έχει μπει σε διακανονισμό ή αν έχει χάσει δύο ή τρεις δόσεις, δεν μπορεί να θεωρήσει βιβλία στην εφορία. Και το πιο εντυπωσιακό; Οι εισφορές του ΟΑΕΕ έχουν αυξηθεί δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα η αύξηση άγγιξε το 60%.Από το 2008 δε μέχρι και σήμερα, είναι η τέταρτη φορά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα στον ΟΑΕΕ.

Δίκιο
Και οι ανασφάλιστοι που όλο και πληθαίνουν αρχίζουν να οργανώνονται. Μαζεύουν υπογραφές και προχωρούν σε καταγγελίες είτε στον ΟΑΕΕ είτε στον Συνήγορο του Πολίτη ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παλεύουν να βρουν το δίκιο τους, να πάρουν ανάσα – όχι να μην πληρώνουν - ώστε να μην βρεθούν ενώπιον των υπαλλήλων του ΚΕΑΟ και δουν τις περιουσίες τους να κατάσχονται για …γελοίες οφειλές. Και βέβαια αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο είναι ότι μόνο στο δικό τους ταμείο (και στο ΙΚΑ) υπάρχει η απειλή της κατάσχεσης. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «Στα ταμεία των νομικών και των μηχανικών δεν έχει γίνει ποινικοποίηση. Μόνο στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε όχι κλέφτες για να μπούμε στη φυλακή. Αν μπορούσαμε να πληρώσουμε δεν θα το κάναμε; Μας αρέσει να έχουμε το άγχος; Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί συνάδελφοι είναι πως η κατάσχεση είναι προ των πυλών». Αυτό που ζητούν είναι Δικαιοσύνη. Οι ανασφάλιστοι από τη Θεσσαλονίκη – ο πλέον οργανωμένος σύνδεσμος – αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να μαζέψει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αν έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις. «Χρειάζεται να γίνει ένας καλός διακανονισμός. Αν κατεβάσουν τις εισφορές στα 200 ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να πληρώσουν οι επαγγελματίες . Δε βγαίνουν οι 6.000 ευρώ το χρόνο σε εισφορές. Θα το μαζεύανε το μισό δισεκατομμύριο, αλλά δεν το κάνουν».

+50%
Και φτάνουμε στα ..δικά μας. Το «κόκκινο» έχει αγγίξει και τους επαγγελματίες της Νάξου όπως ήταν απόλυτα λογικό. Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις κάνουλες προ πολλού και την αγοραστική κίνηση να έχει πέσει δραματικά οι περίπου 4.000 επαγγελματίες του νησιού είναι στα όρια τους. Το γραφείο του ΟΑΕΕ στο ισόγειο του κτηρίου στο ΙΚΑ είναι γεμάτο από φακέλους και οι επαγγελματίες παλεύουν καθημερινά να βρουν λύσεις και διακανονισμούς όσον αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές τους. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούρη, το πρόεδρο των Εμποροεπαγγελματιών Νάξου «περισσότεροι από τους μισούς έχουν πρόβλημα όσον αφορά την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών». Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνεται είναι μεγάλο για την τοπική οικονομία του νησιού. Το περασμένο Σάββατο περίπου 70 επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικοδήμου στη Χώρα Νάξου με σκοπό να ενημερωθούν πάνω στο σοβαρό θέμα των κατασχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Υπήρχε προγραμματισμένη συζήτηση στο Δήμο Νίκαιας με πρωτοβουλία της ομάδας ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ (και με τη συμμετοχή εμπορικών συλλόγων Κερατσινίου, Πειραιά και Δραπετσώνας) για το καυτό θέμα των κατασχέσεων και με σύνθημα «μόνος σου είσαι ευάλωτος, μαζί έχουμε δύναμη». Όμως, η σύνδεση δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, έγινε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη, υπήρξαν τοποθετήσεις από επαγγελματίες ενώ τη κουβέντα άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Στρατούρης που ανάμεσα στα άλλα τόνισε

Φόβος
«Δείχνετε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είμαι βέβαιος είστε όλοι μέσα στο πρόβλημα και όλοι το ζείτε έξι χρόνια τουλάχιστον. Η οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες Και ιδιαίτερα οι 380.000 οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο Ο.Α.Ε.Ε., και πλέον με την έναρξη του Κ.Ε.Α.Ο. κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων με τρόπο παράνομο, εκβιαστικό, κ’ αντισυνταγματικό. Η Κυβέρνηση αντί να λάβει υπ’ όψιν της τη νέα πραγματικότητα έρχεται να βάλει μια ακόμη θηλιά στην ήδη διαλυμένη αγορά, χωρίς να εξετάζει ούτε τις συνθήκες ούτε τους υπαιτίους που τη δημιούργησαν. Η σημερινή επιχείρηση βρίσκεται να οφείλει στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία στους προμηθευτές, στις Τράπεζες και να αδυνατεί να εξοφλήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ενώ παράλληλα τις περισσότερες φορές κάποιος άλλος οφείλει σ’ αυτή και να αδυνατεί να εισπράξει. Οι πωλήσεις μας έχουν κατρακυλήσει σε τρομακτικά διψήφια ποσοστά μείωσης. Η καθημερινή μας Διαβίωση είναι στην πραγματικότητα μια δύσκολη Διαδικασία. Έχουμε χάσει προ πολλού τους όρους Αξιοπρέπεια, Σεβασμό, Νοικοκυροσύνη, Συνέπεια, Αγαπητοί συνάδελφοι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αυτοί που μας κυβερνούν από το 74 έχουν την ευθύνη. Αυτοί οι ίδιοι έφαγαν τα αποθεματικά των Ταμείων μας. Ήρθε λοιπόν η στιγμή όλοι μαζί να συστρατευτούμε και να αντιταχθούμε με τα όπλα που διαθέτουμε, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να μην αφήσουμε την κατάρρευση του ταμείου μας Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά δεν δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς. Δεν είμαστε επαίτες, δεν ζητάμε τίποτα να μας χαριστεί. Απαιτούμε όμως βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Υποχρεώσεις στο κόκκινο, Επιχειρήσεις στο κόκκινο και οι επαγγελματίες στο μαύρο σκοτάδι Της αβεβαιότητας , της απελπισίας και της φυλακής . Διότι τα τελευταία μέτρα φοβάμαι ότι θα έχουν θύματα. Όμως αγαπητοί συνάδελφοι να δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές που έχουμε σήμερα μαζί μας, να μας ανάψουν κανένα φώς Μήπως και βγούμε από αυτό το σκοτάδι».

Αιτήματα
Κλείνοντας να σημειώσουμε τα αιτήματα των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ ώστε να μπορέσουν να πάρουν …ανάσα και να βοηθήσουν το κράτος χωρίς να καταδικαστούν σε.. θάνατο:
1) Δικαίωμα στην επιλογή ταμείου κρατικού ή ιδιωτικού όπως γίνεται στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, και επιστροφή κεφαλαίου σε όποιον δεν θέλει την συνέχισή του ε ΟΑΕΕ.
2)  Οι κρατήσεις για την ασφαλή διαβίωση, βάση νόμου πρέπει να είναι 20% του τζίρου (καθαρού πάντα). Νόμος που δεν τηρείται από τον ΟΑΕΕ.
3) Αναλογία: Ασφάλιστρα ανάλογα  με το εισόδημα. Σύνταξη και περίθαλψη ανάλογη με τα ασφάλιστρα.
4) Κατάργηση της δίωξης των ασφαλισμένων.
5) Κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση ΚΒΣ.
6 ) Διαγραφή του χρέους για τον κλάδο υγείας.
7) Να υπάρχουν κριτήρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.
8) Διαφάνεια στη διαχείριση του ταμείου.
9) Αμφισβητούμε τις χρεώσεις που μας καταλογίζουν και προβαίνουμε σε παύση πληρωμών των εισφορών τους αμάχητα όπως και αυτοί αμάχητα μας επιβάλουν το καθεστώς τους σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας (άρθρο 4Σ) που αναγνωρίζει και η νομολογία.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου