Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Σφάζονται», Μαργαρίτης – Μαμουζέλος, για την δημοπράτηση Περιπτέρου και Καρνάγιου...

Το περίπτερο της παραλίας, το καρνάγιο, ο δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης και ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Νάξου Γιάννης Μαμουζέλος, σε κάθε περίπτωση, θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας. Δραματική ενδέχεται να αποδεδειχθεί η αυριανή ημέρα, για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου…


Τα καυτά θέματα – ζητήματα Περίπτερο και Καρνάγιο, αν κατά την αυριανή συζήτηση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου προεδρεύσει ο πρόεδρος Γιάννης Μαμουζέλος, κατά 99% δεν πρόκειται να συζητηθούν.
-Θα προεδρεύσει, ο δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης;
-Θα προεδρεύσει, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τζίμης Καραπάτης;
-Θα προεδρεύσει ο Γιάννης Μαμουζέλος, αναβάλλοντας την συζήτηση των προαναφερθέντων θεμάτων;
-Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Μαργαρίτη – Μαμουζέλου, που, προ εικοσιτετραώρων είχαν εντονότατη λογομαχία.
-Ο πρώτος, λέει «όχι στην δημοπράτηση»… «Ναι», λέει, ο Γιάννης Μαμουζέλος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αποτελεί παρελθόν για τον συνδυασμό του δημάρχου Νάξου.
-Δεν αποκλείεται, εντός της ημέρας, να το «σπάσουν το σκοινί», με άμεση συνέπεια την παραίτηση Μαμουζέλου.
-Θα τον… παραιτήσουν; Ή, μήπως, θα παραιτηθεί από μόνος του…
«Σφάζονται», Μαργαρίτης – Μαμουζέλος, για την δημοπράτηση του Περιπτέρου
και του Καρνάγιου…

Μαυρογιάννης: «Να μην το πάρει ιδιώτης. Θα κάνω ότι μπορώ ως προς αυτό»
Ο Μάκης Μαυρογιάννης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, δηλώνει στην «Κ»:
«Εγώ του ‘στειλα για το καρνάγιο ένα έγγραφο. Για ποια πράγματα δηλ. πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στο συγκριμένο χώρο. Σου μιλάω, Γιάννη, για πράγματα που δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Διότι υπάρχουν και πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Σου μιλάω για τα μεγάλα έργα που όλο και κάπου μπορεί να κωλύσουν.
Εμείς, με εκβαθύνσεις και άλλα τέτοια δεν γίνεται να γίνουν από εμάς.
Γιάννη, περνώντας από εκεί από τον δρόμο του Μετεωρολογικού δεν βλέπεις την μύτη σου. Τώρα, λένε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ότι με την μελέτη που θα γίνει, θα… θα… θα…
Χρειάζονται αλλαγές και παρεμβάσεις, Γιάννη, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν.
Κάποιοι, Γιάννη, θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας είναι όλα τα όρια της πόλης μας. Σε αυτά τα όρια έχουμε και εμείς ως Δημοτική Κοινότητα αρμοδιότητα.
Τα όρια αρμοδιότητάς μας είναι μέχρι την  θάλασσα.
Είναι υποχρεωμένο το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο, κάθε φορά που κουβεντιάζουν και αποφασίζουν για θέματα που απασχολούν την πόλη μας, το λιμάνι μας και την χερσαία ζώνη του λιμανιού μας, να ζητούν την γνώμη της Δημοτικής μας Κοινότητας. Ας το καταλάβουν αυτό για το καλό της πόλης μας..
Δεν είναι υποχρεωμένο το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο να λαμβάνει τοις μετρητοίς της άποψη της Δημοτικής μας Κοινότητας. Όμως, πιστεύω ότι πρέπει να την λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του. και να την ζητεί κάθε φορά πριν συνεδριάσει και συζητήσει για θέματα της πόλης μας.
Εγώ, ως πρόεδρος δεν αποφασίζω μόνος μου. Αυτό γινόταν πάντα με όλους τους προέδρους.
Δεν θέλω να μιλήσω περεταίρω για την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο κ. Συμεώνογλου. Τον εκτιμώ, και το ξέρει, όμως δεν συμφωνώ μαζί του σε κάποια ζητήματα.
Εμείς, Γιάννη, ως Δημοτική Κοινότητα δεν έχουμε μηχανήματα για να κλείνουμε λακκούβες. Εμείς, προτείνουμε…
Κανενός προέδρου και κανένας αντιδήμαρχος ‘έκοψε’ έργο του εκάστοτε προέδρου της Δημοτικής μας Κοινότητας. Μερικές φορές, απλώς δεν γίνονταν αποδεκτές κάποιες προτάσεις μας.
Σε ένα ποσοστό 10% θα μπορούσα να πω ‘ότι δεν έχουν υιοθετηθεί από κάποιους αντιδημάρχους οι προτάσεις μας.
Στο Λιμενικό Ταμείο Νάξου, λοιπόν, Γιάννη…
Είναι Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου. Το ξεκαθαρίζω αυτό, και ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι…
Για το περίπτερο, λοιπόν, τη παραλίας που μου λες, έχω να σου πω ότι πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται εκεί στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο.
Εμείς, έχουμε δρομολογήσει κάποιες εξελίξεις για το περίπτερο. Έχουμε άποψη.
Η πλατεία έχει περίπτερο. Το περίπτερο του κυρίου Σκάρκου. Κοντά στο φαρμακείο. Το περίπτερο κάτω από παλιό Δημαρχείο είναι παράνομα εκεί. Έχει προ πολλού κλείσει. Και θα έπρεπε να έχει φύγει προ πολλού.
Πλέον δεν υφίστανται οι κοινωνικοί λόγοι που επικαλείται ο πρόεδρος και που πάει για δημοπράτησή του, τώρα…
Το περίπτερο όπως λέει μπορεί να το πάρει ο οποιοσδήποτε, όπως πράττει ο κύριο Μαμουζέλος τώρα, και αυτό δεν έχει να κάνει με την οικογένεια που μέχρι προ καιρού το εκμεταλλευόταν. Πού είναι λοιπόν οι κοινωνικοί λόγοι για την συγκεκριμένη οικογένεια;
Συνεπώς, το περίπτερο πρέπει να φύγει απ’ εκεί,. Αυτό λέει η Δημοτική μας κοινότητα που έχει και σχετική απόφαση.
Τώρα, μιλάμε για μια καθαρά εμπορική πράξη.
Η απόφαση του Δ.Λ.Τ. μιλάει για «κοινωνικούς λόγους». 
Χρειαζόμαστε παντού περίπτερα. Τα περίπτερα αυτά θα τα χωροθετήσει ο Δήμος Νάξου. Δεν πρέπει, Γιάννη, το περίπτερο υποχρεωτικά να είναι μέσα στο λιμάνι.
Για το καρνάγιο, τώρα, Γιάννη, που μου λες: προ ημερών έκανα μια επίσκεψη εκεί και συζήτησα με κάποιους επαγελματίοες θαλασσινούς και κάποιους ερασιτέχνες αλιείς. Έμαθα και άκουσα πάρα πολλά.
Όποιος πάει εκεί και δει με τα μάτια του πώς έχει η εικόνα του καρνάγιου θα καταλάβει πάρα πολλά, Πρόκειται για μια εγκαταλειμμένη περιοχή.
Υπάρχουν εκεί σκάφη 7-8 χρόνια παρατημένα και κανένας δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.
Δεν υπάρχει χώρος για κανένα που θα ήθελε να βγάλει το σκαφάκι του. όλα στο χύμα είναι εκεί. Η περίφραξη είναι πεταμένη από εδώ και απ’ εκεί. Αντί για κάδο ‘έχουν ένα βαρέλι και άλλα πολλά άσχημα υπάρχουν εκεί.
Προ δεκαπέντε ημερών έστειλα ένα έγγραφο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που τους λέω κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Δεν το έδωσα στην δημοσιότητα, για τι περίμενα κάποια πράγματα να προχωρήσουν που όμως δεν προχώρησαν. Κακώς που δεν προχώρησαν.
Ως απάντηση από τον κύριο Μαμουζέλο είχα την εξής: ‘Μην ασχολήσε με το πράγμα. Θα τον δώσω τον χώρο σε ένα ιδιώτη που θα τον φτειάξει τον χώρο’.
Προσωπική μου άποψη είναι δεν πρέπει να το πάρει ιδιώτης και ότι πρέπει το καρνάγιο να το φροντίζει και να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Αυτό θα το συζητήσω την προσεχή Δευτέρα, πριν συνεδριάσει την επομένη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου. Αν και δεν μας έχει ζητηθεί να καταθέσουμε την άποψή μας. Δεν είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπ’ όψιν τους στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο την οποιαδήποτε απόφασή της κοινότητά μας, αλλά είναι υποχρεωμένοι να την έχουν στο τραπέζι της συζήτησης τους.
Ο ρόλος  μας είναι εισηγητικός. Εγώ, ‘έχω άψογη, μέχρι στιγμής συνεργασία με τους αντιδημάρχους και με τον δήμαρχό μας.
Για το Κυκλοφοριακό, να σου πω δυο πράγματα: Το κυκλοφοριακό έχει πετύχει κατά 80%. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει κάποια λάθη. Όπως για παράδειγμα στην πλατεία Πρωτοδικείου. Έχουν όμως υπ’ όψιν τους όσοι ασχολούνται με το Κυκλοφοριακό να κάνουν άμεσα και πάντως πριν μπει το επόμενο καλοκαίρι την παρέμβασή τους εδώ. Και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχουν γίνει κάποια λάθη. Θα διορθωθούν όλα. Το ζητούμενο για το Δήμο είναι το καλό της πόλης και να το γράψεις αυτό.
…Και για να ξαναγυρίσω στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχω να σου πω ότι, εμείς, ως κοινότητα θα κάνουμε, εγώ προσωπικά δηλ., αν θέλεις, να κάνω για να μην προχωρήσει η υπόθεση του περιπτέρου, όπως θέλει να την  ‘προχωρήσει’ ο κ. Μαμουζέλος.

Σέργης: «Αλάνα»
Το μέλος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Νάξου Νίκος Σέργης, σημειώνει:
Έχει αρμοδιότητα το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο να κάνει δημοπρασίες περιπτέρων; Αν έχει, καλώς κάνει ό,τι κάνει, αν δεν έχει κακώς..
Είναι θέμα του Συμβουλίου.
Για ποιο καρνάγιο μιλάμε. Υπάρχει; Για μια αλάνα μιλάμε.
Δεν είναι χωροθετημένο το καρνάγιο. Τι θα βγάλει στην δημοπρασία; Τα θέματα της αυριανής συνεδριάσεως του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι τα παρακάτω:
1) Διατήρηση ΔΛΤ Νάξου ως αυτοτελούς  ΝΠΔΔ με έδρα τη Νάξο 
2) Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013.
3)Ανανέωση συμβολαίων συντήρησης προγραμμάτων ACE HELLAS.
4)Βεβαίωση λιμενικών τελών επιβατών –οχημάτων περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2013  Κοινοπραξίας Γραμμών ΝΕΛ.
5)Παρακολούθηση σεμιναρίου Οικονομοτεχνική SEMINARS AE από υπάλληλο ΔΛΤΝάξου
6)Εγκρίσεις πληρωμών.
7)Απευθείας ανάθεση προμήθειας ηλεκτρολογικών υλικών (ιστών φωτισμού).
8)Καθορισμός ανταλλαγμάτων παραχώρησης παραλιακών χώρων έτους 2014.
9) Αίτημα Μουστάκα Σπυρίδωνα.
10)Αίτημα Πρασίνου Καλλιόπης που αφορά προσωρινή παραχώρηση χώρου που συνοδεύεται από κατασκευή έργου.
11) Έγκριση 1ου ΑΠ έργου «Αποκατάσταση ανωδομής κεντρικού προβλήτα λιμένα Καταπόλων Αμοργού».
12) Έλεγχος επικαιροποιημένων δικαιολογητικών αναδόχου έργου «Αποκατάσταση WC λιμενικής ζώνης Καταπόλων»,
13) Έλεγχος επικαιροποιημένων δικαιολογητικών έργου «Αποκατάσταση ζημιών λιμενικών έργων Αιγιάλης».
14) Έγκριση μελέτης έργου «Επισκευή διαμόρφωση καταστρώματος μικρής προβλήτος Καταπόλων ( Πολεμικό Ναυτικό) λόγω καθίζησης . 
15) Διενέργεια φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για παραχώρηση γλίστρας ανέλκυσης σκαφών αγκυροβολίου Τουριστικών σκαφών λιμένα Νάξου &του χερσαίου χώρου εναπόθεσης σκαφών.
16) Υπογραφή σύμβασης χρήσης συστήματος Ηλεκτρονικής τραπεζικής WINBANK με την Τράπεζα Πειραιώς Νάξου.
17) Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Βελτίωση καταστρώματος στην παραλιακή οδό χερσαίας ζώνης λιμένα  Κουφονησίου».
18) Αίτημα ΑΙΓΙΑΛΙΣ ΑΕ για άδεια εισόδου τουριστικού λεωφορείου της επιχείρησης στο λιμένα Καταπόλων. 
19) Διενέργεια φανερής προφορικής δημοπρασίας για εγκατάσταση περιπτέρου στην πλατεία χερσαίας ζώνης λιμένα Νάξου. 

Τότε που τον «χρεώθηκε», ο δήμαρχος…
Προ μηνών, μήνα Φεβρουάριο, πήρε πάνω του την "υπόθεση Μαμουζέλου" ο δήμαρχος Νάξου, διατηρώντας τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου στη θέση του, παρά τις λιγότερες μεν, αλλά πιο έντονες αντιδράσεις. Σημιεπώναμε, τότε, από τις σελίδες της εφημερίδας μας:
Επιθυμία του ήταν να παραμείνει στην θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου ο Γιάννης Μαμουζέλος και πέραν της 1.1.2013 (και φυσικά έως την ημερομηνία ολοκληρώσεως μιας πλήρους θητείας). Και το δήλωνε αυτό σε κάθε ευκαιρία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «έχει προσφέρει έργο στο πρώτο μισό της θητείας του». Δεν παρέλειπε δε να υποστηρίζει δημοσίως ότι «την τελευταία κουβέντα την έχει ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης, ο οποίος θα κάνει την σχετική πρόταση στις δημαιρεσίες, μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Νέου Έτους»
Πολλά λέγονται και ακούγονται μέρες τώρα τα οποία αφορούν στην παραμονή του κ. Μαμουζέλου στο «τιμόνι» του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Πολλά και… συγκεχυμένα. Κάποιοι μέχρι τα χτες υποστήριζαν ότι «φεύγει» και την θέση του θα πάρει κάποιος άλλος. Κάποιοι άλλοι (οι λιγότεροι οφείλουμε να ομολογήσουμε) παρατηρούσαν ότι «δύσκολα δεν θα τον προτείνει και πάλι για πρόεδρο ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης»
Το γεγονός είναι ότι πολλές «ζυμώσεις» έγιναν μέχρι τα χτες στον Δήμο Νάξου, με αφορμή και αιτία το ζήτημα παραμονής του κ. Μαμουζέλου στην θέση του προέδρου του δ.σ. του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Νάξου. Και αυτό γιατί, δεν ήσαν λίγοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πλειονοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έλεγαν «όχι, στην παραμονή του Γιάννη Μαμουζέλου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο». Μάλιστα μετρούσαν και τα κουκκιά, υποστηρίζοντας ότι είναι τόσα που δύσκολα θα «περάσει» τυχόν υπέρ Μαμουζέλου πρόταση του δημάρχου κ. Μαργαρίτη. Πληροφορίες του ρεπορτάζ ανέφεραν δε ότι οι αρνητικές ψήφοι ήταν σίγουρα πάνω από επτά (7). Και για οκτώ (8) έκανα λόγο κάποιοι.
Σε όλα τα παραπάνω ήρθε όμως, αναφέρουν ανεξακρίβωτες πληροφορίες, να προστεθεί η άπψη του ιδίου του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη, ο οποίος παίρνοντας επάνω του το όλο ζήτημα εκφράστηκε υπέρ της παραμονή του Γιάννη Μαμουζέλου στο Δ.Λ.Τ. Νάξου. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι ο κ. Μαργαρίτης σθεναρά τάσσεται υπέρ της παραμονής Μαμουζέλου στην θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Νάξου. Τούτο σημαίνει ότι παίρνει επάνω του όλο το βάρος της ευθύνης, και με την ήδη εκφρασθείσα άποψή του, δημιουργεί κλίμα υπέρ Μαμουζέλου, παραμονές της διεξαγωγής των δημαιρεσιών στον Δήμο Νάξου.
ΝΕΟ ενδοπαραταξιακό πρόβλημα για τον συνδυασμό του δημάρχου Νάξου προέκυψε στην συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Νάξου της 3.7. 2012.
Αφορμή αποτέλεσε το με αριθμό 30 θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Αίτημα Ξενάκη Ανδριανής για προσωρινή παραχώρηση παραλιακού χώρου χερσαίας ζώνης λιμένα Νάξου». Η κα Αδριανή Ξενάκη εκλέχθηκε με τον Συνδυασμό του δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη ως Τοπική Σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου και στην αρχή του έτους ορίστηκε ως αναπληρωτής του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Γνωστόν είναι ότι η κα Ξενάκη διαθέτει κατάστημα στην Πλατεία του Παλιού Δημαρχείου, για το οποίο έκανε αίτηση να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στην προβολή του στην Χερσαία Ζώνη του Λιμένα Νάξου.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου διαφώνησε τότε με το αίτημα της κ. Ξενάκη, καθώς ανέφερε ότι, αν γίνει αποδεκτό το αίτημά της, όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πλατεία του Παλιού Δημαρχείου θα προβούν σε ανάλογα αιτήματα με αποτέλεσμα να μην είναι πια ελεύθερη η πλατεία. Ο κ. Μαμουζέλος υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι εκεί προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση και όχι να την κάνει χειρότερη και έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Δημάρχου.
Με την άποψη του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου τάχθηκε η μείζων αντιπολίτευση (δια του εκπροσώπου της Σταμάτη Καπίρη) και ο Λιμενάρχης Νάξου.
Κατά πλειοψηφία, όμως, έγινε αποδεκτό το αίτημα της κας Αδριανής Ξενάκη.
Θυμίζουμε ότι ήταν Ιούλιος του 2012, όταν με αφορμή και αιτία το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων, έντονη ήταν η φημολογία που έχει αναπτυχθεί σε όσους ασχολούνταν με τα του Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Ελέχθη τότε ότι ο Δήμαρχος Νάξου και  Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Μαμουζέλου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου