Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

To 2009 ζητούσε εισαγγελέα, σήμερα ζητά ...υπομονή για να «πιούμε καθαρό νεράκι»



Μετά από είκοσι χρόνια ξεκινάει η «κατασκευή υδροληψιών και βελτίωση – εκσυγ-χρονισμός δικτύων ελέγχου – χειρισμού Λιμνο-δεξαμενής Εγγαρών και Φράγματος Φανερωμένης» προϋπολογισμού 226.000 ευρώ – Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση του έργου  – Τι έλεγε το 2009 ως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος  και τώρα ως αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλάει για το μεγάλο του «όνειρο» ζητώντας «υπομονή» καθώς οι κάτοικοι της Νάξου διαμαρτύρονται έντονα για το χρώμα, τη δυσοσμία και τη ποιότητα του νερού


Το φετινό καλοκαίρι ήταν πλούσιο σε ειδήσεις και σημαντικά γεγονότα αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια είχαμε αύξηση των παραπόνων όσον αφορά τη ποιότητα του νερού που καταναλώνεται μέσω οικιακής χρήσης από τους κατοίκους. Μάλιστα, υπήρξε και υποψία ως βασική αιτία για τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκαν την τρέχουσα σεζόν αλλά οι ποιοτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση (όσο κι εάν ακούγεται υπερβολικό) έδειξαν ότι η ποιότητα του νερού που καταναλώνεται είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Βέβαια τα δημοσιεύματα δεν σταμάτησαν πριν από μερικές ημέρες είχαμε επώνυμη καταγγελία μέσω διαδικτύου για υψηλή περιεκτικότητα χλωρίου με την μυρωδιά να είναι έντονη. Και πάλι υπήρξε αρνητική απάντηση από το Δήμο που επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά σε ότι αφορά τη χρήση χημικών για την σωστή χρήση του πόσιμου νερού τόσο από την λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών όσο κι από το φράγμα της Φανερωμένης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το νερό που καταλήγει στις κεντρικές βρύσες του Δήμου προέρχεται από την πηγή του Γαρήνου και δεν έχει αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η ποιότητά του όλα αυτά τα χρόνια.

Απάντληση
Όμως, το πρόβλημα έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού όσον αφορά την οικιακή χρήση. Τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα στο κέντρο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατακλύζονται από τηλεφωνήματα αγανακτισμένων πολιτών που μιλούν όχι απλώς για δυσοσμία αλλά και για πρόβλημα στη διαύγεια και τη ποιότητα του νερού καθώς υπάρχει έντονη θολούρα. Που οφείλεται αυτό; Προφανώς και μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχει η πρόσφατη βροχόπτωση αλλά ως ένα σημείο και με το μερίδιο ευθύνης να είναι το μικρότερο δυνατό. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει στην υλοποίηση επιτέλους του έργου «Κατασκευή υδροληψιών και βελτίωση - εκσυγχρονισμός δικτύων ελέγχου - χειρισμού Λιμνοδεξαμενής Εγγαρών και Φράγματος Φανερωμένης», Ενός έργου  συνολικού προϋπολογισμού 226.000 ευρώ και το οποίο αλλάζει μία για πάντα την μορφή της παροχής πόσιμου νερού από τις δύο βασικές πηγές, ήτοι την Λιμνοδεξαμενή στις Εγγαρές και το Φράγμα στη Φανερωμένη. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αδειάσει ολοκληρωτικά η λιμνοδεξαμενή από το νερό που υπάρχει, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια όταν και κατασκευάστηκε. Αυτές τις ημέρες λοιπόν ολοκληρώθηκε το άδειασμά της και αναμένεται άμεσα να γίνει όχι μόνο ο καθαρισμός του ταμιευτήρα από τα φερτά υλικά αλλά και η αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια η μεμβράνη.

Υδροληψία
Με δεδομένο λοιπόν ότι η λιμνοδεξαμενή είναι άδεια, η κύρια πηγή παροχής νερού έρχεται μέσω του φράγματος της Φανερωμένης που όμως κι αυτό δεν βρίσκεται στα καλύτερά του με τη στάθμη να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του. Ας όψεται η ανομβρία των καλοκαιρινών μηνών. Με δεδομένο ότι οι βροχές το καλοκαίρι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες (ο μέσος όρος τη θερινή περίοδο από το 1955 έως σήμερα δεν περνάει τα 2 χιλιοστά) αυτή τη στιγμή, από το φράγμα της Φανερωμένης η υδροληψία γίνεται από το τρίτο στάδιο που είναι και το βαθύτερο σημείο. Και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να παίρνει κανείς νερό από το βαθύτερο σημείο ενός φράγματος. Αφενός είναι παγωμένο, αφετέρου υπάρχει δικαιολογημένα θολούρα και όλα τα παρεπόμενα που έχουν φέρει στα όρια τους, τους κατοίκους του νησιού και δη της πεδινής Νάξου, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ξενοδόχοι παραπονιούνται καθώς τα σεντόνια τους έχουν αποκτήσει μία καφετί (κίτρινη) απόχρωση αντί του άσπρου που έχουν συνηθίσει…

Έλεγχοι
Όμως, αυτά κακά τα ψέματα μας φέρνουν χρόνια πίσω και δη στο Γενάρη του 2009 όταν είχαμε και τις αποκαλύψεις μέσω της «Κυκλαδικής» με το έγγραφο αρχικά και στη συνέχεια το DVD από τον υπάλληλο του Επαρχείου Νάξου, ο οποίος ζητούσε από τον οικείο Δήμο (τότε Νάξου) να διακόψει άμεσα τη λήψη ύδατος που προέρχονταν από τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο με αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η βασική κατηγορία μέσω αρχικά του εγγράφου και στη συνέχεια του DVD είχε να κάνει με την ακαταλληλότητα του νερού της λιμνοδεξαμενής καθότι στη διαδρομή του από τη βασική πηγή έως το ποτήρι του καταναλωτή κουβαλούσε ουκ ολίγα «υλικά» βρώμικα και … ουσίες.  Ο τότε δήμαρχος κ. Μαράκης έλεγε ότι «Και στην περιοχή του Μόρνου να πάει κανείς, τα ίδια θα συναντήσει….  Το άριστο στην ποιότητα δεν υπάρχει… Όμως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό. Τα δείγματα που θα πάρουμε αύριο από παντού, θα τα πάμε στο εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες… να διευκρινίσω ότι το νερό που παίρνουμε, το παίρνουμε από το Φράγμα της Φανερωμένης. Συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα… Αυτό πιστεύω ότι θα δείξουν και τα αποτελέσματα που θα μας έρθουν από τους ελέγχους. Οι έλεγχοι θα είναι χημικοί και μικροβιολογικοί… Δεν θα γίνει καμία διακοπή της λήψης νερού…» 

Εισαγγελέας
Στη συνεδρίαση που είχε ακολουθήσει είχαν ακουστεί ουκ ολίγα με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σέργη να δηλώνει «Δεν ποτίζουμε τον κόσμο με βρώμικο νερό» με τον κ. Μαράκη να παρατηρεί ότι «όσοι βάλλουν κατά της ποιότητας του νερού μεθοδεύουν το εμπορικό κομμάτι του εμφιαλωμένου νερού στη Νάξο…» ενώ ο κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος ακούστηκε να λέει ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Και αυτό γιατί ο κόσμος είναι ανήσυχος… Μάλιστα, οι του συνδυασμού «Νάξος, μαζί για το αύριο» είχαν υποστηρίξει ότι πήγαν και έκαναν αυτοψία στις προαναφερθείσες περιοχές απ’ όπου γίνεται υδροληψία και στο φράγμα της φανερωμένης, επίσης. Και ανέφεραν ότι το νερό στο φράγμα είναι ελάχιστο, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι η Χώρα και άλλες περιοχές του Δήμου Νάξου παίρνουν νερό από την λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών… Και συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Καραμανής, είχε αμφισβητήσει τις ικανότητες του υπαλλήλου του Επαρχείου Νάξου κ. Καπίρη… Και υπήρχε και η ανακοίνωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σέργη που ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι «Ο Δήμος Νάξου διαβεβαιώνει τους δημότες του ότι το παρεχόμενο νερό μέσω του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε περίπτωση μη καταλληλότητάς του, που θα διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις, ο Δήμος θα προβεί σε άμεση ενημέρωση των δημοτών του».

Επιστολή
Όμως είχαμε και την «απάντηση» του κ. κυρίου Τοτόμη Πρωτονοτάριου, ο οποίος μέσω επιστολής έπαιρνε θέση στο θέμα με τίτλο «Το νερό και η υγεία των δημοτών/Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου». Και στην σχετική επιστολή ανέφερε: «Δύο βασικά αγαθά των δημοτών συζητήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο :
α) το υπέρτατο αγαθό της υγείας των δημοτών και
β) το πολύτιμο αγαθό της ζωής τους το νερό
Και τα δύο αυτά αγαθά δυστυχώς κινδυνεύουν στον τόπο µας.  Η δημόσια υγεία κινδυνεύει από την επιπολαιότητα των υπεύθυνων αρχών και το νερό από την έλλειψη υποδομών για την εξασφάλιση της ποιότητας και επάρκειας του για το παρόν και το δύσκολο μέλλον που ακολουθεί.  Το τραγικό είναι ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτηµα δεν ήρθε σαν θέµα µέσα στα δεκάδες θέµατα του δηµοτικού συµβουλίου αλλά εκτός ηµερήσιας διάταξης στο τέλος ενός τετραώρου συµβουλίου όπου οι περισσότεροι δηµοτικοί σύµβουλοι αδιαφορώντας αποχώρησαν.  Η υποβάθµιση ενός τόσο σοβαρού θέµατος υποδεικνύει την αδιαφορία την ανικανότητα και την επικινδυνότητα του δηµοτικού συµβουλίου να διαχειρίζεται σοβαρά θέµατα που αφορούν την προστασία της υγείας των δηµοτών.
Ο ρόλος του Δημάρχου…
Ο Δήµαρχος απόλυτος άρχων - Αφέντης - σοφός και γνώστης των πάντων ανέλαβε µόνος του να αναλύσει µε επιστημονικές µεθόδους τον τρόπο µε τον οποίο οι δηµότες θα µπορούν να πίνουν το νερό που τους παρέχει, χωρίς να επηρεάζονται από οπτικά, οσφρητικά, γευστικά και ακουστικά ερεθίσµατα. Και τέλος πάντων όποιος από τους δηµότες δεν τα καταφέρει ας µεταδηµοτεύσει.  Δεν υπάρχουν αρµόδιοι πέραν του Δημάρχου για την υγεία και τη ζωή των δηµοτών.  Αυτό εξάλλου το επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όπως και ο αρµόδιος αντιδήµαρχος βοηθώντας τον αφέντη να εξουδετερώσει το τµήµα υγιεινής και να χαρακτηρίσει ιατρούς, που χρόνια μάχονται για την υγεία των δημοτών, εμπόρους εµφιαλωµένου νερού και ανταγωνιστές της δικιάς του επιχείρησης.  Και οι δημότες παρακολουθούν εμβρόντητοι τα τεκταινόµενα εις βάρος τους χωρίς να µμπορούν να μιλήσουν. Καταπίνουν το νεράκι και την γλώσσα τους μαζί και προσεύχονται για την υγεία και το φιλότιμο των κατοίκων του Κυνιδάρου.
Ο ρόλος της κοινωνίας…
Αν κάτι λοιπόν χρειάζεται η κοινωνίας µας είναι η επανάσταση των σιωπηλών υπέρ της αποκατάστασης του αυτονόητου που είναι η τήρηση του νόµου.
Μόνο όταν τηρούνται οι νόμοι μπορεί να εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία των πολιτών ακόμη και όταν αυτοί απέχουν από την πολιτική και τα κοινά όπως συµβαίνει στον τόπο µας.  Σε διαφορετική περίπτωση τα συμφέροντα των πολιτών θα καταπατούνται από µειοψηφίες πονηρούληδων που θεωρούν τον δημόσιο χώρο σαν την δεύτερη τουαλέτα του σπιτιού τους και αποπατούν πάνω στη θέληση των πολλών, αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, προκειμένου να βολεύονται τα δικά τους συμφέροντα».

Υπομονή
Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου πρωτοστατεί ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος όσον αφορά την βελτίωση στην ποιότητα παροχής του πόσιμου νερού στους κατοίκους της Νάξου. Το θεωρεί και δεν το κρύβει ως το μεγάλο του όνειρο και όπως αποδεικνύεται κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να γίνει πράξη το συγκεκριμένο εγχείρημα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ανάμεσα σε Εγγαρές και Φανερωμένη ώστε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια και είναι σε συνεχή επαφή με τους υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Μάλιστα το έργο αναμένεται με βάση το χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου ώστε να μπει τέλος μία και καλή στα προβλήματα με τη υδροληψία του νερού. Το βασικό πλεονέκτημα; Οι υδροληψίες θα γίνονται με πλωτήρες μεταβλητού ύψους και θα αντλείται το νερό πάντα από το ιδανικό βάθος ώστε αυτό να είναι κατάλληλα οξυγονωμένο και να αποφεύγεται η θολότητα και η οσμή καθότι θα μιλάμε για άοσμο και απόλυτα διαυγές νερό. Επίσης θα γίνει η σωστή αλλαγή στη χρήση των ταμιευτήρων οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί για να παρέχουν νερό για άδρευση και όχι για ύδρευση ενώ με τις προτεινόμενες αλλαγές όπως αναφέρει ο κ. Πρωτονοτάριος θα υπάρχει οικονομία κατά περίπου 100.000 ευρώ ετησίως για τον Δήμο. Βλέπετε η παροχή νερού θα γίνεται με φυσικό τρόπο άρα θα εξαφανιστούν τα έξι μοτέρ που κοστίζουν ακριβά. Επίσης θα μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση των χημικών για τη διύλιση του νερού καθώς το «πρωταρχικό μέλημα του Δήμου είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου προς ύδρευση νερού, η οποία θα επιτευχθεί με την υλοποίηση των εν εξελίξει εργασιών, αλλά και άλλων προγραμματιζόμενων έργων. Υπομονή και στο τέλος θα έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα». Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο γίνεται με ίδιους πόρους του Δήμου ενώ έχει ήδη υποβληθεί πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του έργου «Αποκατάσταση στεγανοποίησης Λιμνοδεξαμενής Εγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. Και όταν εγκριθεί το συγκεκριμένο κονδύλι τότε θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 600.000 κυβικών που για 9 μήνες δίνει ζωή στο νησί της Νάξου… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου