Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στην Κεραμωτή!

Μία λιτή και πολύ συγκινητική εκδήλωση έγινε την παραμονή της Εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην Κεραμωτή της Νάξου. Στο χωριό αυτό που δεν έχει τίποτε δικό του δεν χρειάστηκε ούτε ο δήμος, ούτε οι εθελοντές, ούτε η διεύθυνση εκπαίδευσης, ούτε να βγουν κονδύλια να βάλουν το χεράκι τους.

Χρειάστηκε μόνο μία πρωτοβουλία του παπά του χωριού (που μοιράζεται με την Κόρωνο) του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Βελαλόπουλου. Ο εφημέριος, όπως εξήγησε στην αρχή της ομιλίας του, η Κεραμωτή είναι μικρό χωριό. Δεν θα κάνει ούτε δοξολογία στη εκκλησία ο παππάς, ούτε υπάρχει δημοτικό σχολείο να κάνουν τα παιδιά παρέλαση. Ετσι πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους Κεραμιώτες της Χώρας που έρχονται ανελειπώς στο χωριό τα Σαββατοκύριακα, με τα παιδιά τους για να τους μιλήσει για το νόημα της ημέρας, της επετείου, τι γορτάζουμε, τι θυμόμαστε και τι πρέπει να θυμόμαστε. εξήγησε με απλά λόγια και μέσα από τρείς ιστορίες, των Καλαβρύτων, της Υπάτης και του Διστόμου τα μεγάλα όχι που πρέπει να πούμε στον φασισμό και το ναζισμό. Μίλησε για τις θηριωδίες των γερμανών και ότι τα παιδιά θα πρέπει να αντλήσουν γνώση από το διαδίκτυο για να μπορέσουν να καταλάβουν πώς ένας λαός μια φούχτα, αντιστάθηκε στον Μουσολίνι και τον Χίτλερ.
Στη συνέχεια μάζεψε τους παρεβρισκομένους στο ηρώο πεσόντων του χωριού που βρίσκεται στο προοαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, έψαλε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των νεκρών Κεραμιωτών στα πεδία της μάχης, τα παιδιά είπαν ποιήματα και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Μανώλης Φακίνος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Την ώρα του δειλινού, την ώρα που ο ήλιος χανόταν στο βουνό της Κορώνου, όλοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Τέλος, το εκκλησιαστικό συμβούλιο με την βοήθεια των γυναικών του χωριου προσέφερε κεράσματα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Κεραμωτής.
Ήταν από τις εκδηλώσεις που άξιζε να τις παρακολουθήσει κανείς και πολλά μπράβο τόσο στον εφημέριο της Κεραμωτής όσο και στους Κεραμιώτες και τις Κεραμιώτισσες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου