Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΕΟΣ! ΟΙ ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ, ΣΤΙΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ

«Ιδρύουμε μια νέα δημοτική αρχή» δήλωσε ο Νίκος Μαϊτός, το προηγούμενο Σάββατο, από ξενοδοχείο της Χώρας μπροστά σε 120 και πλέον συνδημότες μας. Αυτό ήταν! Η εμφάνισή του αυτή, που αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό, «άναψε τα αίματα» σε πολλούς. 

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μαϊτός, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ναξιακών Συλλόγων, από τα ερτζιανά («μεσόγειος») προέβη σε δηλώσει διευκρινιστικές της αποφάσεώς του να εκτεθεί με δικό του ψηφοδέλτιο και από την θέση του επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Η παρέμβαση Μαϊτού στα πράγματα…
Η παρέμβαση Μαϊτού στις τρέχουσες αυτοδιοικητικές εξελίξεις στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, παρέμβαση – ανακοίνωση - κατά την διάρκεια ανοιχτής συγκεντρώσεως σε ξενοδοχείο του νησιού μας και παρουσία 120 και πλέον συνδημοτών μας - που αφορούσε στην συμμετοχή του, ως επικεφαλής, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, δημοτικής παρατάξεως – ψηφοδελτίου, έφερε τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη στο προσκήνιο. Η δήλωση του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία «οπωσδήποτε, ο καθένας έχει το δικαίωμα να έρθει να ασχολείται εδώ πέρα με τα κοινά και ειδικά τα δημοτικά και τα τοπικά. Θέλω να θίξω ένα γενικότερο θέμα το οποίο είναι πρόβλημα και όσο και να προσπαθούμε να το παραβλέψουμε, κακά τα ψέματα ισχύει. Είναι η εντοπιότητα, δηλ. ο ντόπιος Ναξιώτης και ο αθηναίος Ναξιώτης… Να τα πούμε λιανά τα πράγματα…»

 Τα σχόλια των εν Αθήναις Ναξίων…
Τις από ραδιοφώνου δηλώσει του κ. Μαϊτού, διαδέχθηκαν δηλώσεις και σχόλια του δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη, προ εικοσιτετραώρων. Κάποια από τις δηλώσεις αυτές, ηλέκτρισε την προεκλογική ατμόσφαιρα στο νησί μας και στην Αθήνα. Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. («Κυκλαδική», μεσόγειος» κ.ά.) έσπασαν – κατά το κοινώς λεγόμενο – τα τηλέφωνα. Ακούσαμε πολλά. Όπως: «Τι διχαστικές δηλώσεις είναι αυτές από τον δήμαρχο», «Δεν πρέπει να διχάζουμε τον κόσμο» «Όλοι Ναξιώτες, είμαστε», «Δεν το περιμέναμε αυτό από τον δήμαρχο. Δεν ήταν ποτέ έτσι διχαστικός ο κ. Μαργαρίτης. Τι συνέβη, τώρα;», «Επειδή ο Μαϊτός μπήκε στα πράγματα, πρέπει να κόψουμε στα δύο του Ναξιώτες;», «Αυτά είναι κατακριτέα πράγματα. Για τα ψηφαλάκια να αναστατώνουμε τον κόσμο…»

Μ. Μαργαρίτης: «Ο ντόπιος Ναξιώτης και ο αθηναίος Ναξιώτης… Να τα πιούμε λιανά τα πράγματα…»
Να, πώς έχει το σχετικό σχόλιο του δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη στον ρ/φ σταθμό «Μεσόγειος»:
Μ. Μαργαρίτης: «Όταν βρίσκεται κανείς σε τέτοιες νευραλγικές θέσεις, όπως στο ΣΔΟΕ και τέτοια πράγματα, αφήνει πολλά ερωτηματικά και δημιουργεί θέματα. Τέλος πάντων, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Τον κύριο Μαϊτό εγώ τον γνωρίζω, τα τελευταία χρόνια τον έχω γνωρίσει ως πρόεδρο της Ο.ΝΑ.Σ. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ, πραγματικά τον εκτιμώ. Τον έχω γνωρίσει σε εκδηλώσεις της Αθήνας και σε κάνα δυο εκδηλώσεις που είχανε γίνει εδώ πέρα, πάντα με την βοήθεια του Δήμου.
Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτόν τον άνθρωπο τον εκτιμώ και προσωπικά σαν άνθρωπο και έχει και ενδιαφέρον για τη Νάξο, αλλά εγώ θα κάνω μια γενικότερη κριτική.
Οπωσδήποτε, ο καθένας έχει το δικαίωμα να έρθει να ασχολείται εδώ πέρα με τα κοινά και ειδικά τα δημοτικά και τα τοπικά. Θέλω να θίξω ένα γενικότερο θέμα το οποίο είναι πρόβλημα και όσο και να προσπαθούμε να το παραβλέψουμε, κακά τα ψέματα ισχύει. Είναι η εντοπιότητα, δηλ. ο ντόπιος Ναξιώτης και ο αθηναίος Ναξιώτης… να τα πιούμε λιανά τα πράγματα…
Ένας που είναι εδώ, ο ντόπιος ναξιώτης, κακά τα ψέματα, αναπνέει το πρόβλημα του νησιού. Ζει καθημερινά το νησί. Δεν έρχεται μόνο να το απολαύσει και να κόψει τα ωραία του λουλούδια που είναι το καλοκαίρι και να κάνει τα μπάνια του… Είναι οι εποχές που καθόμαστε και είμαστε αποκλεισμένοι απ’ τα καράβια και δεν μπορούμε να φύγουμε. Είναι οι εποχές που γεμίζουν χιόνια και δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας. Είναι οι εποχές που αρρωσταίνουμε και πρέπει να ψάχνουμε και να παρακαλάμε να κατέβει το ελικόπτερο και να μας πάρει για να μην πεθάνουμε.
Εμείς, λοιπόν, είμαστε άνθρωποι ντόπιοι. Ο ντόπιος είναι αυτός που αναπνέει τα προβλήματα. Οι άλλοι, οι Αθηναίοι, πραγματικά αγαπούν την Νάξο, αλλά τα προβλήματά της τα αντιμετωπίζουν μέσω του ιντερνέτ από την πλατεία Ομονοίας. Αυτό, λοιπόν, θέλω να πω, ότι δηλ. ένας άνθρωπος που ζει εδώ, είναι τελείως διαφορετικά στην σχέση του με τη Νάξο. Διαφορετικά την πονάει την Νάξο. Γιατί είναι ο ίσιος… είναι η ίδια του η ζωή. Να πω ένα απλό παράδειγμα πρόσφατο. Και ισχύσει για τον καθένα μας αυτό.
Στις περασμένες εκλογές, ο κ. Μαράκης έχασε τις εκλογές… Ο άνθρωπος αυτός είναι ντόπιος. Είναι τέσσερα χρόνια εδώ. Βρίσκεται εδώ πέρα. Έχασε τις εκλογές, αλλά μένει εδώ. Αυτός ο άνθρωπος που έχασε τις εκλογές δεν απομακρύνθηκε. Βρίσκεται κάθε μέρα εδώ. Μα και στο καφενείο που θα πάει, θα του μεταφέρουν τα προβλήματα… Ο καθένας που δεν είναι εδώ… που είδατε τον Παναγή! Θα πάρει το καπελάκι και θα φύγει απ’ εδώ και θα… ξεχαστούμε.
Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν χωρίζω τους ναξιώτες σε ντόπιους και Αθηναίους. Όσοι λένε αυτό το πράγματα… Δεν θα απαντήσω σε τέτοια σχόλια… Δεν ζουν τα προβλήματα του νησιού…»  

Ν. Μαϊτός: «Η Νάξος είναι μία και αδιαίρετη… Σε αμηχανία και σύγχυση ο δήμαρχος»
Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η απάντηση από τον κ. Μαϊτό, ο οποίος έδωσες στην δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η Νάξος είναι μία και αδιαίρετη κι οι Ναξιώτες έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς και προορισμού όπου κι αν βρίσκονται: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ.
Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω επί του παρόντος όλη τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον τοπικό ραδιοσταθμό «Μεσόγειος». Έχουμε το χρόνο να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και νηφάλιο λόγο. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστη τη διαιρετική δήλωσή του για ντόπιους και Αθηναίους Ναξιώτες. Αυτή η νύξη, που συνοδεύτηκε και με προσωπικούς υπαινιγμούς, προδίδει αμηχανία και σύγχυση, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας μιας νέας αδέσμευτης δημοτικής κίνησης.
Είναι δυνατόν να χωρίζει τους Ναξιώτες ένας Δήμαρχος που πρέπει να ενώνει; Είναι δυνατόν να αναζητεί και να δέχεται την ψήφο των Ναξιωτών της Αθήνας και να υποτιμά το δικαίωμά τους να εκλέγονται στην ιδιαίτερη πατρίδα τους; Είναι δυνατόν να παραβλέπει την ανεκτίμητη συμβολή των απανταχού Ναξιωτών στο νησί τους και τη λαχτάρα τους να ζήσουν σ’ αυτό και να συμβάλλουν στην πρόοδό του; Είναι δυνατόν να αγνοεί τους λόγους που τους οδήγησαν μακριά από τα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους;
Εμείς απαντάμε με ενότητα στα οποιαδήποτε διχαστικά συνθήματα, που φανερώνουν την έλλειψη ουσιαστικού δημοτικού λόγου και έργων, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης.»

Iκανοποιημένος...
Ο – μέχρι πρότινος – πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, που επιβεβαίωσε, λοιπόν, τα όσα ακούγονταν περί υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση του προηγουμένου Σαββάτου παρέστη και πλήθος επιχειρηματιών. «Ιδρύουμε μια νέα δημοτική αρχή» δήλωσε ο κ. Μαϊτός, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο κύριος αντίπαλος του νυν δημάρχου στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, εντός των επομένων  ημερών θα ανακοινώσει και τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν.


«Τα πάντα βρίσκονται σε σημείο μηδέν»
Προ εβδομάδων, ο κ. Μαϊτός υποστήριξε ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για να εκτελεστεί το έργο αποκατάστασης του επιβατικού λιμένα, αλλά και ο σχεδιασμός ενός καινούργιου λιμανιού, υπογράμμισε όμως, ότι «τα πάντα βρίσκονται σε σημείο μηδέν». Πρόσθεσε επίσης, ότι όπως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Νάξου, έτσι και για τα λιμενικά έργα, «υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης στη Νάξο και αυτό ήταν πάντα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα». Υπογράμμισε ακόμη ότι, «δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και πρωτοβουλίες για τέτοια θέματα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες». Και κάλεσε το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο, να κινητοποιήσουν όλους τους τοπικούς παράγοντες και φορείς του νησιού και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να ξεκινήσουν την εκπόνηση ενός κεντρικού σχεδίου, τόσο για την προώθηση των λιμενικών έργων, όσο και για την αντιμετώπιση των υπολοίπων μεγάλων προβλημάτων του νησιού. «Είμαστε το μεγαλύτερο νησί, έχουμε τεράστιες δυνατότητες και δεν τις αξιοποιούμε. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, να μοιράσουμε αρμοδιότητες και να δουλέψουμε συλλογικά για το καλό του νησιού», είπε ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ.
-Ο 49χρονος Νίκος Μαϊτός είναι ο προϊστάμενος ειδικής ελεγκτικής ομάδας του ΣΔΟΕ που κατέθετε προ εβδομάδων  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη - με 19 κατηγορούμενους - για τις μίζες Τσοχατζόπουλου.
Ο κ. Μαϊτός είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες.
Έχει ενταχθεί στο ΣΔΟΕ την τελευταία τριετία και έπαιξε ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για τις ύποπτες συναλλαγές του πρώην υπουργού και παρ' ολίγον πρωθυπουργού.
Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ εντόπισε τις σχέσεις των υπεράκτιων εταιρειών Torcaso και Μorellia Trading με την υπόθεση Βατοπαιδίου, με ακίνητα που αγοράστηκαν από τον Α. Τσοχατζόπουλο, αλλά και με τις προμήθειες για την αγορά των υποβρυχίων. Ελυσε επίσης τον γρίφο με τον πραγματικό ιδιοκτήτη της... πανταχού παρούσας εταιρείας-μπαλαντέρ Torcaso, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου και ήδη κατηγορούμενο για την υπόθεση Νίκο Ζήγρα.
Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ είναι αυτός που συντονίζει ακόμη πολλές από τις έρευνες του υπουργείου Οικονομικών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρων, γιατρών και άλλων ιδιωτών. Από τον ίδιο εξάλλου εκπορεύονται και άλλες σημαντικές αναζητήσεις του ΣΔΟΕ σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή παράνομων συναλλαγών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Παράλληλα είναι από τους ανθρώπους που ζητούν την ενίσχυση των μηχανισμών του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών, απ' όπου μπορεί να προκύψουν μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου