Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο βήμα




Ο Νίκος Μαϊτος χθες υπέβαλλε την παραίτησή του από την προεδρία της ΟΝΑΣ και έδειξε ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «είναι το πρώτο από τα βήματα όσον αφορά την εμπλοκή μου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές»

Η είδηση της απόφασής του να υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΟΝΑΣ εάν ξάφνιασε ορισμένους αυτό έγινε γιατί πολύ απλά δεν τον γνωρίζουν. Ο Νίκος Μαϊτός, δεν είναι από τους ανθρώπους που μένει μόνιμα σε μία θέση. Άλλωστε, το καλοκαίρι του 2012 μιλώντας στην «Κυκλαδική» είχε αναφέρει ότι κάθε αιρετός (είτε αυτός είναι σε πολιτιστικό σύλλογο είτε σε θέση τοπικής αυτοδιοίκησης ή μέλος της Βουλής) οφείλει να έχει ορισμένο χρόνο… ζωής κι αυτό γιατί πρέπει να ανανεώνονται τα πρόσωπα κυρίως με νεώτερα που να προσφέρουν φρέσκιες ιδέες. Μάλιστα, εκείνη τη περίοδο είχαν γίνει γνωστά τα πρώτα τιτιβίσματα όσον αφορά την εμπλοκή του στον προεκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου στο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και είχε απαντήσει γελώντας «έχω πετύχει αρκετά πράγματα στη ζωή μου και δεν έχω ανάγκη για προσωπική προβολή. Εάν όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν και βέβαια υπάρχει μία πρόταση τέτοια που να καλύπτει περισσότερους χώρους και κυρίως να έχει όραμα και προοπτική για μία καλύτερη και ενωμένη Νάξο, τότε ναι, θα δώσω το παρών ακόμη και ως απλός …στρατιώτης. Από σήμερα εάν είναι δυνατόν….»

Συνεργασία
Το …σήμερα, βέβαια δεν ήταν ο Αύγουστος του 2012, αλλά ο Οκτώβριος του 2013. Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, ο Νίκος Μαϊτός έκανε πράξη αυτό που έλεγε και υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της ΟΝΑΣ και η εκτελεστική Επιτροπή θα αναλάμβανε να εκλέξει νέο πρόεδρο (δύσκολα δεν θα γίνονταν αποδεκτή η πρόθεση για παραίτηση) που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο κ. Μαϊτός ουσιαστικά εμφανίστηκε απόλυτα συνεπής σε ότι έλεγε καθώς είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που θα αποφάσισε να κατέβει στον πολιτικό στίβο, θα έκλεινε μία και καλή το κεφάλαιο ΟΝΑΣ. Άλλωστε είναι ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα αρέσκεται να βάζει το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ» κάτι που είχε δηλώσει σε εκείνη τη συνέντευξη όταν έδειξε ότι ενδιαφέρεται για να έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του νησιού «Πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει, ποιοι είναι οι κοινοί μας στόχοι και βέβαια ποιοι άνθρωποι είναι εκεί έξω που μπορούν να δώσουν χείρα βοηθείας. Εάν οι αρμόδιοι φορείς κοιτάζουν μόνο το κόμμα ή τις προσωπικές τους επιθυμίες τότε χάνεται το δάσος. Πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι ικανοί σε κάθε χώρο που είναι σε θέση να βοηθήσουν ώστε η Νάξος να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία».

Βήματα
Τότε να πούμε την αλήθεια είχε δηλώσει ότι «Δεν έχω διάθεση να διεκδικήσω κάποιο ρόλο, καθώς θεωρώ ότι μέσα από τη δουλειά μου έχω πετύχει κάποια πράγματα. Όμως, εάν υπάρχει μία προσπάθεια που θα στηριχτεί στην αρχή της συλλογικότητας, σε δημοκρατικές λειτουργίες με στόχο το κοινό καλό του νησιού, όπου η Νάξος θα είναι πάνω απ όλους, είτε πρόσωπα, είτε κόμματα, είτε συμφέροντα, τότε ναι μπορώ να βοηθήσω». Οπότε όπως όλα δείχνουν έφτασε αυτή ώρα. Και όπως ανέφερε χθες το μεσημέρι «είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εμπλακώ στην εκλογική διαδικασία» Ναι δεν είπε «πάω για Δήμαρχος» αλλά τι άλλο να κάνει για να αποδείξει ότι πλέον στο μυαλό του είναι αυτός ο στόχος; Μάλιστα το προσεχές Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στη Νάξο όπου και θα έχει σειρά συναντήσεων με ανθρώπους που κρίνει ότι μπορούν να τον βοηθήσουν ώστε να πετύχει τον στόχο του. 

Στόχοι
Δεν δείχνει πάντως να έχει αφήσει πίσω του θέματα που να έχουν σχέση με την λειτουργία της ΟΝΑΣ. Όπως μας τόνισε «από εδώ και έως τις εκλογές ουσιαστικά η ΟΝΑΣ έχει ολοκληρώσει τους στόχους που είχε θέσει. Είναι στο τυπογραφείο το νέο τεύχος των «Ναξιακών» και είμαστε σε συνεχή κινητικότητα όσον αφορά το σμυριδικό, αλλά η μελέτη που ετοιμάζουμε δεν θα είναι άμεσα έτοιμη. Είναι μία σημαντική και αξιοπρόσεκτη εργασία, πλήρης όσον αφορά τις ανάγκες και το ζήτημα του σμυριγλιού όμως δεν θα ανακοινωθεί επίσημα άμεσα».  Άρα, αφήνει την καρέκλα του προέδρου της ΟΝΑΣ χωρίς εκκρεμότητες αν και λογικά θα πρέπει να δώσει το παρών στις απολογιστική συνέλευση της ομοσπονδίας που είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Υπέρβαση
Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Μαϊτος επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις και συνεργασίες με όσους μπορούν δουν την γενικότερη εικόνα της ανάπτυξης του νησιού και βέβαια χωρίς να υπάρχουν κομματικά κριτήρια θεωρώντας ότι η εποχή των κομματικών μηχανισμών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το γεγονός βέβαια ότι προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό φορέα ενδεχομένως να παίξει το ρόλο του αλλά όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα άνθρωπος που εμπλέκεται με τα αυτοδιοικητικά «όλοι γνωρίζουν τι καπνό φουμάρουμε όσον αφορά την πορεία μας μέσα στην πολιτική και το κόμμα. Αυτό που πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε είναι ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το μοναδικό κόμμα που υπάρχει είναι η Νάξος και τα προβλήματά της. Κανένα άλλο κόμμα. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να κάνουμε την υπέρβαση και να ανέβουμε επίπεδο». 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου