Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κώστας Κατσουρός: «Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε σίγουρα το Δήμο»

Ο νέος γραμματέας της Δημοτικής Κίνησης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Πολίτες για τα νησιά μας» Κώστας Κατσουρός δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κίνηση  - «Η μορφή που έχει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι απλά διαχειρίστρια και δεν λαμβάνει αποφάσεις» - «Μην κάνει το κόπο κανένα κόμμα να μας στείλει κατευθυντήρια γραμμή» - «Δεν έχω την φιλοδοξία να διεκδικήσω το Δήμο, εγώ θέλω να προσφέρω στη κοινωνία» - «να μην κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ας μας κάνει μία δωρεά και να έρθει μαζί μας να δουλέψει για το καλό της κοινωνίας» - «Στη Κίνηση θα υπάρχουν κανόνες και δεν θα είμαστε παιδική χαρά» - «Όποιος θέλει να διεκδικήσει το Δήμο μαζί μας θα πρέπει να έχει έως τέλη Δεκεμβρίου αποσυρθεί από τη θέση που βρίσκεται»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΛΙΑΝΟ
Από την περασμένη Κυριακή υπάρχει κάτι νέο στην πολιτική και όχι μόνο σκηνή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της ανοιχτής συνέλευσης που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Δημοτική Κίνηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Πολίτες για τα νησιά μας» και από το βράδυ της Δευτέρας υπάρχει νέα Γραμματεία που ευελπιστεί να οδηγήσει τη κίνηση όχι μόνο στην «κατάληψη» στις εκλογές της 24ης Μαΐου 2014 αλλά το κυριότερο να αλλάξει την αντίληψη με την οποία σήμερα οι πολίτες (Δημότες) βλέπουν όχι μόνο τη σχέση τους με το Δήμο αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία που έχουν απέναντι στην Πολιτική. Κεντρικό πρόσωπο της νέας αυτής προσπάθειας, ο Κώστας Κατσουρός, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια εμπλοκής του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μέσω του Ιστορικού Ομίλου Νάξου «ΑΡΣόΣ»  πατάει στο σανίδι της πολιτικής υπογράφοντας ουσιαστικά το πολιτικό μανιφέστο, το νέο καταστατικό που παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση την περασμένη Κυριακή.

Βήματα
Στην πενταμελή γραμματεία όπου το ρόλο του γραμματέα έχει ο Κώστας Κατσουρός (η εκλογή έγινε με μυστική ψηφοφορία με δικαίωμα ψήφου μόνο από τα εγγεγραμμένα μέλη) βρίσκονται ακόμη οι: Βασίλης Βρούτσης, Στέλιος Μαρινάκης, Γιάννης Μπαλτογιάννης και Ηλίας Καραμπάτσος ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Μανώλης Βασαλάκης, Λευτέρης Βερύκοκκος και Πέτρος Μανδηλαράς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρών έδωσαν στην σχετική ψηφοφορία 47 μέλη που ήταν εγγεγραμμένα αλλά όπως υποστηρίζουν όλοι «η στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε εγγραφές που θα αγγίξουν τα 200 μέλη. Και σιγά σιγά όταν γίνει γνωστός και ο λόγος μας, τα επιχειρήματά μας, είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα ακολουθήσουν τα βήματά μας». και για να κλείσουμε το θέμα των αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής να προσθέσουμε ότι για την Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Ανδρέας Κοντοπίδης, Αναστασία Περιστεράκη και Παρασκευή Μανιού με αναπληρωματικό μέλος τον Αντώνη Λεγάκη.

Μανιφέστο
Και ο λόγος στον Κώστα Κατσουρό, ο οποίος αρχικά μας «βάζει» στο κλίμα όσον αφορά τη δική του παρουσία στο σχήμα «η πρώτη προσέγγιση έγινε με έμμεσο τρόπο όταν οι Βρούτσης, Μπαλτογιάννης, Θεωνάς και Απιδόπουλος είχαν επαφές και εντάχθηκαν στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει μεν Πρόγραμμα το οποίο όμως είναι παλιό και προτάθηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή προγράμματος ώστε να παρατεθούν οι απόψεις και τα επιχειρήματα του κόμματος. Και επίσης το καταστατικό έχριζε αλλαγών καθώς επίσης κι αυτό ήταν παλιό. Ανέλαβε ο Βρούτσης ως νομικός να συντάξει το καταστατικό και μου ζήτησαν την γνώμη μου με δεδομένο ότι με εκτιμούσαν λόγω των συζητήσεων και επαφών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό λοιπόν το καταστατικό που παρέλαβε το γέμισα με πολιτική. Και ήταν για χρήση δική τους. Με σειρά παρατηρήσεων, πως γίνονται, ελλείψεις τι πρέπει να αλλάξει, να προχωρήσει και κατά 90% είναι αυτό που βλέπετε σήμερα. Όμως, όταν ήταν να πάνε να παρουσιάσουν το καταστατικό, δεν με ρώτησαν. Εγκρίθηκε από την προηγούμενη γραμματεία. Και από εκεί και πέρα η πορεία ήταν φυσιολογική. Κάτι στο οποίο έχω βάλει την υπογραφή μου δεν γίνεται να μην το υπερασπιστώ. Φτάσαμε εκεί, ψηφίστηκε το καταστατικό σε δύο γενικές συνελεύσεις, αλλά ενώ μπορεί να εντυπωσιάζει με τη πρώτη ματιά χρειάζεται μελέτη καθότι είναι πολιτικό μανιφέστο και χρειάζεται ο χρόνος του»

Παραίτηση
Στο συγκεκριμένο καταστατικό επαναλαμβάνονται λέξεις που έχουν συγκεκριμένη σημασία, έννοια όπως είναι ισότητα, ισονομία, συλλογικότητα, δημοκρατική συμμετοχή, αυτά στη πράξη σημαίνουν ότι όλα τα μέλη της κοινότητας είναι ίσα και εργάζονται συλλογικά. Υπάρχει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που χαρακτηρίζει και τη σχέση του. Κανείς δεν μπορεί να υπερέχει του άλλου. Εάν κάποιος έχει μία θέση δεν πρέπει να τη χρησιμοποιεί για να κερδίσει με το πλεονέκτημα της επαφής. Αυτονόητο είναι ότι εκείνο που ζήτησα ήταν εάν εκλεγώ ως γραμματέας δεν θα κατέβω στις Δημοτικές εκλογές. Αυτό ισχύει για όλους όσους κατέχουν οποιαδήποτε θέση, είτε μιλάμε για τον πρόεδρο των ξενοδόχων π.χ, είτε για τον γραμματέα μίας παράταξης, όπως ο γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ή ένα μέλος της δημοτικής αρχής. Όπως ορίζει το καταστατικό, έξι μήνες νωρίτερα θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να ξεκινήσει και η εκλογική διαδικασία και μέσα από γενική συνέλευση θα εκλεγεί αυτός που θα οδηγήσει τη Κίνηση στην εκλογική αναμέτρηση, με την προϋπόθεση πάντα ότι είναι μέλος της. Εγώ δεν θα έχω κανέναν ρόλο στην όλη εκλογική διαδικασία και μετά την θητεία μου ως γραμματέας και δεν ανανεωθεί η θητεία μου τότε ως απλό μέλος θα βοηθήσω με την εμπειρία και τις γνώσεις μου. Δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία, αλλά αυτό που με καλύπτει είναι η δραστηριότητά μου μέσα στη κοινωνία και με συλλογικό τρόπο».

Πελατειακή
«Όλα όμως αυτά όμως θα πρέπει να ενταχθούν μέσα σε συγκεκριμένους κανόνες δεν θα υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, δεν θα υπάρχει προσωπική πολιτική, αλλά μία πολιτική που διαμορφώνεται συλλογικά. Πιστεύω ότι μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία και αποδείχτηκε ότι μέσα σε έναν περιορισμένο χρόνο (λόγω και των εκλογών που πιέζουν) πρέπει να υπάρχει μία δραστηριότητα στελεχών και όχι βάσης όπως θέλουμε. Και βέβαια θα υπάρχει συνέχεια της κίνησης και μετά τις εκλογές. Για να υποστηρίξει την δημοτική αρχή που πιστεύω ότι θα την καταλάβουμε αλλά και μέσα στη κοινωνία θα πρέπει να γίνει δουλειά. Εάν δεν υποστηρίξει μία νέα δημοτική αρχή που θα είναι αποφασισμένη για καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις, τότε δεν μπορεί να γίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη όπως οι κ. Βερύκοκκος, Μανδηλαράς έβαλαν συμβολικά υποψηφιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουν τη Δημαρχία αλλά με τους όρους που είπαμε. Και καλά θα κάνουν. Η πίστη για τη νίκη, πηγάζει από το γεγονός ότι πρώτοι μπαίνουμε στη διεκδίκηση και αναλαμβάνουμε πλέον την πρωτοβουλία αφήνοντας πίσω μας παλιές πορείες. Συγκροτηθήκαμε και η ανταπόκριση είναι πολύ καλή. Μπορεί να εμφανίστηκαν 50 για να ψηφίσουν, αλλά τα μέλη είναι περισσότερα από 150 και μόλις αρχίσει η δουλειά τότε θα εμφανιστούν περισσότεροι. Και βέβαια υπάρχει και ο κόσμος που περιμένει από εμάς να του δείξουμε προς τα πού πηγαίνει η κατάσταση όχι μόνο στο τόπο μας αλλά γενικά καθώς μας επηρεάζει άμεσα. Και θα της πάρουμε τις εκλογές όχι γιατί δεν έχουν οι αντίπαλοί μας δεν έχουν πολιτική αλλά έχουν εκλείψει τα παραδοσιακά στερεότυπα, της πελατειακής σχέσης. Κανείς δεν μπορεί πλέον να υποσχεθεί τίποτα. Κι εάν αρχίσουν να το κάνουν, είναι χοντρά ψέματα. Και δυστυχώς το κάνουν, από την Κυβέρνηση έως τον τελευταίο βουλευτάκο. Η πολιτική στη Νάξο πάντα στηρίζονταν σ' αυτό».
Να δουλέψουν
Ο Δήμος με την μορφή που γνωρίζαμε και ο τρόπος λειτουργίας του έχει αρχίσει να καταρρέει. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Κράτος του οποίου ο Δήμος είναι ένα γρανάζι, ακολουθεί αυτή τη πορεία. Όχι μόνο συρρικνώνεται αλλά καταργείται και δημιουργείται ένα άλλο κράτος, που όπως είχε διατυπώσει ο κ. Μανιτάκης (σ.σ. υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης  στη περίοδο της συγκυβέρνησης) περιλαμβάνει ότι «δεν ενδιαφέρει την αγορά και δεν την συμφέρει». Δηλαδή δημόσια αγαθά, υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται ή μπαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ για το συμφέρον των δανειστών και ακολουθούμε το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού. Είναι ένα μοντέλο όπου ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει το πρώτο λόγο είτε μιλάμε για εργασία, είτε για κοινωνία είτε για πολιτική. Έχουμε μπει στη λογική της κοινωνίας των 2/3 ή 3/5 (δύο ή τρεις στους πέντε δεν εργάζονται) και ο Δήμος δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αυτές τις κατευθύνσεις. Υπήρχε και παλαιότερα αδυναμία άσκησης συνετής πολιτικής. Οι Δημοτικές αρχές ήταν όπως αναφέρεται με όρους κοινωνιολογίας  «αδύναμη κυβέρνηση» δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις ή λαμβάνουν αποφάσεις προκαλώντας προβλήματα, σε μία αλυσίδα προβλημάτων χωρίς λύση. Με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή προσώπων. Αυτό γίνονταν. Αυτό το μοντέλο πλέον καταρρέει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαμορφώσει σχηματισμό για τις δημοτικές εκλογές. Μπορεί μεν, αλλά θα τους έλεγα να μην κατέβουν και να ξοδέψουν χρήματα. Προβλέπεται στο καταστατικό να δεχτούμε μία δωρεά και να έρθουν να δουλέψουν για την κοινωνία. Αραιά και που, πρέπει να το κάνουν. Δεν θα πάθουν τίποτα. Να κατέβουν να κάνουν τι;»  

Υπόσχεση
Είναι ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, αλλά δεν είναι με όρους παιδικής χαράς. Δεν θα έρθουν για να διασκεδάσουν. Υπάρχουν κανόνες που σηματοδοτούν νοοτροπίες και συμπεριφορές. Όταν λες ότι έχεις αυτή την άποψη πρέπει να την τηρείς εσύ. Δεν είναι για τους άλλους. Σε μία μικρή κοινότητα που λέγεται Δημοτική Κίνηση, η συμπεριφορά και η νοοτροπία είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει. Και πρέπει εμείς να τις ακολουθήσουμε και να δώσουμε το παράδειγμα μέσα από τη δράση μας.  αυτές τις συμπεριφορές. Πρώτα εμείς με την παραδειγματική μας δράση. Και ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Εάν δεν ακολουθήσουν, εντάξει, εμείς κάναμε μία πρόταση, δώσαμε μία υπόσχεση και δεσμευόμαστε να την ολοκληρώσουμε και να την εφαρμόσουμε. Αυτός είναι ο καταστατικός μας χάρτης: μία πρόταση, μία υπόσχεση, μία δέσμευση. Τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας όποιος κι εάν έρθει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Δεν θα θιγεί η ιδεολογία τους, το σπίτι τους ή το εισόδημά τους, δεν θα τους κόψουμε το νερό, τις αλυκές, την ενέργεια, λιμάνια, ή αεροδρόμια. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη περιουσία του, τα δικαιώματά του, τα πολιτικά, αστικά, τι κάθετε αλήθεια και ψάχνει;

Πελάτης - καταναλωτής
Είμαστε ανοιχτοί σε όλους αρκεί όπως είπαμε να γραφεί ως μέλος, θα κρατήσει βέβαια την ιδεολογία του αλλά θα ακολουθήσει τους δικούς μας κανόνες συμπεριφοράς. Θα είναι ισότιμο μέλος και θα εργάζεται για το κοινωνικό καλό. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Η βελτίωση της εικόνας της κοινωνίας που ζούμε. Μπορεί να είμαστε στο δρόμο για τις εκλογές αλλά καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην επιχειρήσουν να στείλουν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες. Γιατί πολύ απλά θα πάνε άμεσα στο καλάθι των αχρήστων. Κακώς θα μπουν στο κόπο να το στείλουν. Η Κίνηση είναι για τη κοινωνία δεν είναι μόνο για τις εκλογές. Θα συνδράμει τη κοινωνία ώστε η ίδια η κοινωνία να καθορίσει τη πορεία της, τις επιλογές της. Εδώ και 20 περίπου χρόνια αυτός ο χαρακτήρας είχε χαθεί. Ο πολίτης είχε μετατραπεί σε έναν πελάτη - καταναλωτή σε μία κοινωνία ασημαντότητας και νόθας αστικοποίησης και βλέπεις σήμερα ότι η Παπαβασιλείου μπορεί να έχει χρήματα αλλά δεν έχει καμία παραγωγική δομή. Πως θα βελτιώσει ο πολίτης την καθημερινότητά του; Με την συνδρομή όλων μας και με βάση δέκα προτάσεις που θα αποβλέπουν σε μία αξιοπρεπή ζωή για όλους. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από υποστήριξη δημόσιων αγαθών, φθηνό κόστος παραγωγής, ανάπτυξη τοπικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου (σ.σ. αλιεία, γεωργίας κ.α) εφαρμογή νέων τεχνολογιών, εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας και καλούς όρους υγείας και υγιεινής. Όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ανάγκη συνένωσης όλων των όμορων δήμων στα νησιά μας σε μία διαμόρφωση κοινής πολιτικής. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεγγύης, αλληλεξάρτησης που θα δώσει ανάπτυξη στην τοπική αγορά. Η Νάξος θα μπορεί να καλύπτει μέρος όχι μόνο των δικών της αναγκών αλλά και των άλλων κυκλαδίτικων νησιών, όπως και το αντίστροφο. Οι τοπικές αγορές μάλιστα θα προτιμώνται έναντι των άλλων. Θα πρέπει να σταματήσει πχ να φέρνουμε κρεμμύδια από την Αργεντινή και να μην προτιμούμε τα αντίστοιχα προϊόντα από την Κωμιακή ή τα άλλα μέρη της ορεινής Νάξου. Αυτό μπορεί να το αποτρέψει μία ισχυρή δημοτική αρχή.

Αυτοτέλεια
Άρα πάμε σε μία διαφορετική οργάνωση. Ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα από τον Καλλικράτη για δημιουργία παραγωγικών δομών. Παράλληλα, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να υπάρξουν συνεταιρισμοί και όλο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν τα νησιά μπορεί να βοηθήσει. Και να καταλάβουμε πλέον ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προ κρίσης. Αυτά έχουν τελειώσει. Άρα πάμε σε ένα επίπεδο ζωής και διαβίωσης, συμβίωσης, τελείως διαφορετικό. Με νέα δεδομένα και νέους όρους. Που όμως θα τους βάλουμε εμείς. Δεν είναι απλή θεωρεία. Απλά δεν έχει δοκιμαστεί στη πράξη. Ακολουθούσαμε μοντέλα που ήταν ουσιαστικά ουτοπικά και μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε. Μπορεί τα νησιά ελέω τουρισμού να μην ζουν την πραγματικότητα αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους, το 30% είναι στα όρια της φτώχειας. Τα νησιά είναι δυστυχώς χρεωμένα. Δες τι γίνεται στη Σύρο όπου οι αυτοκτονίες έχουν κορυφωθεί και τα λουκέτα έρχονται το ένα από το άλλο. Εμείς δόξα τω θεώ έχουμε απ' όλα. Μέσα από συνεταιριστικούς θεσμούς θα αναπτύξουμε και πάλι τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η κοινωνία μας θα μπορεί να παράγει προϊόντα και να έχει αυτοτέλεια. Αυτά θα μεταδώσουμε λοιπόν μέσω της Κίνησης. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να επιλέξουμε ορισμένα θέματα, θα δώσουμε προτεραιότητα και θα διαμορφώσουμε αυτού του είδους την αντίληψη στους πολίτες για να εξελιχθεί η κοινωνία. Αυτό εάν το πετύχουμε θα είναι καλό. Συν τοις άλλοις ο Δήμος πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει. Να μπορεί να διαμορφώνει και να λαμβάνει αποφάσεις και μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει πρόγραμμα και θα μπορεί να κάνει κριτική. Και πρέπει εν τέλει να κατανοήσουν όλοι ότι η Δημοτική αρχή πρέπει να σταματήσει να έχει ρόλο διαχειριστή και να έχει εργαλειακή σχέση με το κράτος. Να μην κοιτάζει μόνο πως θα ανοίξει μία κλειστή πόρτα με ένα κλειδί που της δίνει το κράτος, αλλά να κατανοεί ότι το κλειδί είναι μέρος της σχέσης, όπου η Δημοτική Αρχή έχει ρόλο και λόγο αποφασίζοντας με πολιτικούς όρους που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελλάδα».

Για άλλο
Και εν κατακλείδι έτσι δουλεύει το κράτος. Δεν έφερα εγώ την κατάσταση εδώ που βρίσκεται ο Δήμος. Και θα είμαι εγώ ο υποψήφιος. Ο υποψήφιος θα είναι άλλος. Εγώ διεκδικώ τη δημαρχία για λογαριασμού ενός δημοτικού συμβουλίου, μίας αρχής που εδώ δεν πρόκειται δεν πρόκειται, δεν με ενδιαφέρει να μετέχω. Η φιλοδοξία μου είναι να καταλάβει η κοινωνία όλα τα άλλα. Και ελπίζω ότι θα δημιουργηθεί ένα ψηφοδέλτιο που δεν θα είναι διαχειριστών και ανθρώπων που νομίζουν ότι ο Δήμος είναι ένα εργαλείο προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών. Αυτό με ενδιαφέρει αυτό θέλω».
 γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου