Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η Deutsche Welle αποκαλύπτει την αλήθεια για τα «απορρίμματα» που έφερε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας η «Κ».

Γκέρχαρντ Μπάουερ (επικεφαλής του Συμβουλίου Περιοχής του Schwaebisch Hall Schwabisch Hall (Σβαίσμπις Χολ): ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας): «Όταν τον Οκτώβριο του 2012 πήγαμε στη Νάξο είδαμε τον σκουπιδότοπο που εγκυμονεί κινδύνους και για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έπειτα κάναμε μια γνωμοδότηση στις αρμόδιες τοπικές αρχές με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκρίνοντας τη δημιουργία χώρων καύσης των απορριμμάτων, όπως συμβαίνει και στη Γερμανία»... «Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα μπορείτε να δείτε έναν από τους πιο άθλιους σκουπιδότοπους της χώρας, αν όχι της Ευρώπης», ανέφερε στην D.W. ο δ/ντής της εφημερίδας «Κυκλαδική» Παναγιώτης Καρανίκας...

Ο παγκοσμίου εμβελείας επικοινωνιακός δίαυλος της Deutsche Welle με άρθρο της Δήμητρας Κυρανούδη αποκάλυψε, προ ωρών,  την αλήθεια για τα «απορρίμματα» που έφερε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας η «Κ», λίαν προσφάτως…
Επιβεβαιώνουν, συνεπώς, οι Γερμανοί όλα όσα η «Κυκλαδική» εδώ και ημέρες έχει γράψει και τα οποία αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Και η επιβεβαίωση αυτή έρχεται μέσω διαδικτύου και κάνει τον γύρο του… Κόσμου!

«To Σβέμπις Χαλ προτείνει στη Νάξο ιδέες για τη διαχείριση των σκουπιδιών»
 «Φτάνουν 425 κάδοι για τα σκουπίδια της Νάξου;» Αυτός είναι ο τίτλος της σχετικής έρευνάς της που «τρέχει» ήδη στο διαδίκτυο… Χαρακτηριστικά, στο ρεπορτάζ της, η Δήμητρα Κυρανούδη, αναφέρει:
«To Σβέμπις Χαλ προτείνει στη Νάξο ιδέες για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Οι τοπικές αρχές τις κρίνουν ασύμφορες. Παρά την φιλόδοξη αρχή και τις καλές προθέσεις οι επαφές δεν έχουν καρποφορήσει τα μέγιστα.
Το καλοκαίρι στη Νάξο δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο ακούγεται. Το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαχείρισης σκουπιδιών, που επιτείνονται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Βουνό από σκουπίδια στο χείλος απόκρημνου γκρεμού λειτουργεί ως ο μοναδικός χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάρων (XAΔΑ), παρά τον κίνδυνο κατάρρευσης στη θάλασσα. «Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα μπορείτε να δείτε έναν από τους πιο άθλιους σκουπιδότοπους της χώρας, αν όχι της Ευρώπης», αναφέρει στην DW ο διευθυντής της εφημερίδας «Κυκλαδική» Παναγιώτης Καρανίκας. Στο μεταξύ τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας εισακούσθηκαν από γερμανικά ώτα, όταν πριν από ένα χρόνο ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ επισκέφθηκε μαζί με τον περιφερειάρχη του Σβέμπις Χαλ τη Ρόδο. Εκεί ξεκίνησε σειρά επαφών του κ. Μπάουερ με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για την επιτυχημένη και «πράσινη» διαχείριση των σκουπιδιών. Παρά τις καλές προθέσεις, φαίνεται να σκοντάφτει σε εμπόδια μια ευρύτερη ελληνογερμανική συνεργασία.
Μονάδα καύσης σκουπιδιών αντί ΧΑΔΑ;
Η Νάξος διαθέτει σήμερα 11 ανενεργούς XAΔΑ, ενώ η κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με κονδύλια ύψους 9 εκατομ. € συναντά διοικητικά και δικαστικά κωλύματα. Αγκάθι αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, ο καθορισμός της τιμής μονάδας για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ και αποκατάστασης των παλιών χωματερών, λύσεις που θεωρούνται απαρχαιωμένες και όχι συμβατές με τα ευρωπαϊκά «στάνταρτς».
Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η εναλλακτική οδός για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα; Ο κ. Γκέρχαρντ Μπάουερ αναφέρει: «Όταν τον Οκτώβριο του 2012 πήγαμε στη Νάξο είδαμε τον σκουπιδότοπο που εγκυμονεί κινδύνους και για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έπειτα κάναμε μια γνωμοδότηση στις αρμόδιες τοπικές αρχές με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκρίνοντας τη δημιουργία χώρων καύσης των απορριμμάτων, όπως συμβαίνει και στη Γερμανία». Τον Ιούνιο του 2013 διοργανώθηκε στο Σβέμπις Xαλ και σχετικό workshop, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος της Νάξος. «Εκεί παρουσιάσαμε πώς λειτουργεί η ανακύκλωση, ο διαχωρισμός αλλά και η καύση των σκουπιδιών στη Γερμανία, ενώ έγινε ξενάγηση και στη μονάδα καύσης απορριμμάτων της Στουτγκάρδης», λέει ο κ. Μπάουερ.
Η μονάδα καύσης απορριμμάτων της Στουτγάρδης έχει χωρητικότητα έως και 470.000 τόνων, ενώ oκ. Μπάουερ εκτιμά πως για τη Νάξο θα αρκούσε μία μονάδα 200.000 τόνων. Το νησί ενδείκνυται, λόγω του μεγέθους του, για την κατασκευή μίας μικρής μονάδας καύσης στο πρότυπο αντίστοιχων γερμανικών, όπως αυτής του Βύρτσμπουργκ. Mια τέτοια μονάδα θα μπορούσε να επιτελέσει διπλό ρόλο: για τη διαχείριση των σκουπιδιών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση των σκουπιδιών. Βέβαια η υλοποίησή ενός τέτοιου μεγαλόπνοου σχεδίου στην Ελλάδα θα προσέκρουε, σύμφωνα με τον κ. Μπάουερ, σε αντικειμενικές δυσκολίες τόσο σε γραφειοκρατικό επίπεδο, μέχρι να ληφθούν οι διαδοχικές αδειοδοτήσεις όσο και σε οικονομικό.
425 κάδοι ανακύκλωσης για αρχή
Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Νάξου Μανώλης Μαργαρίτης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσων λύσεων, θεωρούν όμως τις γερμανικές προτάσεις «ασύμφορες» και «ανεδαφικές», αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του νησιού και στις υπάρχουσες υποδομές με αποτέλεσμα μία περαιτέρω ελληνογερμανική συνεργασία να φαντάζει έτσι δύσκολη. «Έχουμε μια απλή επικοινωνία. Ίσως η συνεργασία γίνει στο μέλλον», δήλωσε στην DW ο κ. Μαργαρίτης. Ο κ. Μπάουερ αναφέρει ωστόσο πως υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον σε επίπεδο ιδιωτικών φορέων. Κάνει λόγο μάλιστα για ένα μηχανικό από τη Στουτγκάρδη, ειδικό στην κατασκευή μεσαίου μεγέθους χώρων καύσης απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με ελληνική εταιρία.
Προς το παρόν πάντως το μόνο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Σβέμπις Χαλ και Νάξου είναι η μεταφορά 425 μεταχειρισμένων κάδων ανακύκλωσης από τη Γερμανία στο ελληνικό νησί. «Οι κάδοι βρίσκονται ήδη στη διάθεση του νησιού και αναμένουμε από τις αρχές της Νάξου να τους παραλάβουν (...) ώστε να ξεκινήσει σε μία πρώτη φάση ο διαχωρισμός των σκουπιδιών», λέει ο κ. Μπάουερ. Αν και πρόκειται για μια κίνηση μικρής εμβέλειας σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, αναμένεται οι κάδοι να ανακουφίσουν το νησί. Είναι τουλάχιστον μια καλή αρχή ειδικά σε καιρούς κρίσης, όπου η αλληλεγγύη και αντίστοιχες συνεργασίες θα πρέπει να αποτελούν μοχλό χάραξης πολιτικής. Και γιατί όχι εκκινώντας από τοπικό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι το Σβέμπις Χαλ βρίσκεται ήδη σε αντίστοιχες επαφές με την Ικαρία, την Καλαμάτα και την περιφέρεια Πελοποννήσου.»
 
Η… «εκδοχή» Φούχτελ
Στις 26 Αυγούστου, η «Κ» σημείωνε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Γαλλογερμανική συνεργασία στα σκαριά με σκοπό τη διαχείριση απορριμμάτων ανάμεσα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και τα νησιά του Αιγαίου με σημείο αναφοράς τη Νάξο – Τι δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης
Αχ, αυτά τα σκουπίδια. Αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη για τους δημάρχους από τη στιγμή που μοιάζει αδύνατον να τα …νικήσουν. Βλέπετε, μερικές φορές μοιάζουν ως τους άθλους του Ηρακλή και δη τους στάβλους του Αυγεία όπου χρειάζονται δραστικές λύσεις. 
Μπορεί η Άνδρος να είναι το νησί στις Κυκλάδες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά η πραγματική ωρολογιακή βόμβα είναι αυτή της Νάξου, όπου ο μοναδικός ΧΑΔΑ που λειτουργεί στο νησί στην περιοχή έξω από τη πόλη της Νάξου, στον Ξηρόκαμπο, φορτώνεται καθημερινά με τόνους απορριμμάτων και έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του. Μάλιστα, για όσους βλέπουν την εξέλιξή του καθημερινά σχηματίζεται ένα τεράστιο βουνό με το φόβο της …διάλυσης και της πτώσης στην θάλασσα να είναι υπαρκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης όταν πριν από δύο χρόνια ήρθε …ινκόγκνιτο για να δει την κατάσταση, έφυγε τρέχοντας. Πέρυσι, ήταν η σειρά του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, του γερμανού υφυπουργού με χαρτοφυλάκιο την Ελλάδα να κάνει αναφορά για τα δρώμενα στην Νάξο όταν μιλώντας για την διαχείριση των απορριμμάτων στις 9 Σεπτεμβρίου είχε τονίζει ότι «γνωρίζω τα προβλήματα και μάλιστα στη Νάξο υπάρχει ένα βουνό από σκουπίδια» προσθέτοντας «Εδώ μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στη Γερμανία πειραματιζόμαστε εδώ και 30 χρόνια με διαφορετικές μεθόδους. Με την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους να αποφύγουν τα δικά μας σφάλματα και να υιοθετήσουν κατευθείαν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Στην Ελλάδα σήμερα τα απορρίμματα κοστίζουν πολλά χρήματα, ενώ στη Γερμανία έχουν βρει τρόπους να βγάζουν χρήματα από αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί και εδώ».
Μάλιστα, είχε ανάψει φωτιές η απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να προσκαλέσει γερμανούς εμπειρογνώμονες στη Νάξο (χωρίς να το γνωρίζει ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης) με σκοπό να έχουν ίδια άποψη για το πρόβλημα. Κίνηση που είχε ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις 29 Οκτωβρίου 2012 με τον κ. Μαργαρίτη με γραπτή του δήλωση να αρνείται ότι είχε ο ίδιος επαφή και επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Φούχτελ για το θέμα. Και είχε τονίσει ότι ήταν πρωτοβουλία του κ. Μαχαιρίδη – κάτι που δεν αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης μιλώντας και για λάθος καθώς ο Δήμαρχος ενημερώθηκε τελευταίος – ενώ τα έξοδα είχαν επιβαρυνθεί οι γερμανοί. Εκείνη η συνεδρίαση πάντως οι τόνοι είχαν ανέβει αρκετά, με σημείο αναφοράς τη παρέμβαση του Λευτέρη Βερύκοκκου που είχε τονίσει «Οι Γερμανοί, με αποικιοκρατική νοοτροπία αλωνίζουν μέσω Φούχτελ στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για να αγοράσουν τον πλούτο μας» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μαράκη (είχε νωρίτερα μιλήσει για μονόδρομο επιλογής καθότι οι γερμανοί έχουν τεχνογνωσία) είχε δηλώσει «κ. Μαράκη έχετε καταστρέψει έναν τόπο κι αντί να ζητήσετε συγνώμη από τους πολίτες, μας λέτε ότι είναι μονόδρομος…» Δήλωση που είχε προκαλέσει την αποχώρηση του κ. Στάθη Πιτταρά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έλλειψης σεβασμού…

«Λάδι στην φωτιά»
Αυτά τότε… Τώρα έναν χρόνο αργότερα έρχεται δημοσίευμα του ιστότοπου Deutsche Welle να ρίξει λάδι στη φωτιά με δεδομένο ότι αποκαλύπτεται η ύπαρξη συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την περιφέρεια της Βάδης – Βυρτεμβέργης με σκοπό την διαχείριση του προβλήματος. Και όπως αποδεικνύεται οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά τους τελευταίους μήνες ώστε να μιλάμε ακόμη και για συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα. Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα που υπογράφει η Δήμητρα Κυρανούδη και έχει τίτλο «Συνεργασία για τη διαχείριση σκουπιδιών» οι αρχές του νησιού (σ.σ. της Νάξου) αλλά και οι κάτοικοι βλέπουν θετικά αυτή τη συνεργασία με στόχο την ελάφρυνση του νησιού από τόνους σκουπιδιών… Βέβαια μιλάει ότι τα σκουπίδια πέφτουν στη θάλασσα κάτι που ενδεχομένως να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μανώλη Πολυκρέτη. Ο κ. Πολυκρέτης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με αρμόδιους γερμανούς εμπειρογνώμονες και υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την Δημοτική Αρχή με στόχο την άμεση λύση του προβλήματος.

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης
Σε πρόσφατη σχετική με το παραπάνω κεφαλαιώδες θέμα δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Γιάννη Μαχαιρίδης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε και τα παρακάτω:
«Από το 2012 που ξεκίνησε η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνδράμουν το έργο των Δήμων.
Στην Περιφέρεια είχαν καταγραφεί συνολικά 89 προϋφιστάμενοι ΧΑΔΑ από αυτούς.
32 έχουν αποκατασταθεί 40 είναι ανενεργοί και έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης, ενώ 17 είναι ακόμα ενεργοί.
Πρέπει να τονιστεί ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της λειτουργιάς του ΧΥΤΑ και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ενεργούν συνεχείς ελέγχους, δίνουν εντολές αλλά και οδηγίες στους Δήμους τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) όσο και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Πρέπει να επισημάνουμε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πάνω και πέρα από τις αρμοδιότητές της και με στόχο το δημόσιο συμφέρον επικουρικά συμβάλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
ΓΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου