Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρές Κυκλάδες: Ούτε ένα τηλεφώνημα



Ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας κ. Δημήτρης Πράσινος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας Γιώργος Γρίσπος θεωρούν ότι τα νησιά τους έχουν την δυνατότητα να ζήσουν έξω από τη σκιά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ποιο είναι το παράπονο του κ. Γρίσπου από τον κ. Μαργαρίτη και γιατί λέει ο κ. Πράσινος «εάν ήταν δικό μας το σπίτι θα βρίσκαμε λύσεις»


Όταν το υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε του Καλλικράτη και έφερε τις Μικρές Κυκλάδες στην αγκαλιά του Δήμου Νάξου αρκετοί ήταν αυτοί που έγειραν αντιδράσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα τέσσερα νησιά, ήτοι Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς θα απορροφηθούν από έναν μεγαλύτερο Δήμο που θα έχει κυρίαρχο ρόλο στα νέα δεδομένα. Λίγοι ήταν αυτοί που όρθωσαν λόγο αντίθεσης τονίζοντας ότι μέσα από τα νέα δεδομένα μόνο αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ξεχνώντας ότι νησιά όπως η Ανάφη, το Αγαθονήσι ή ακόμη και μεγαλύτερα όπως η Σίκινος και η Αντίπαρος έμειναν αυτόνομα στη νέα πορεία μέσα από τους διαδρόμους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αλλαγές
Μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι το πείραμα του πλέον πολυνησιακού νομού στην Ελλάδα, ήτοι το Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αποτύχει, καθώς τα τέσσερα νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Αίτιες; Ουκ ολίγες και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο θεσμός του αντιδημάρχου που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο, ουσιαστικά έχει διακοσμητικό χαρακτήρα. Και ενίοτε υπάρχουν και κόντρες ανάμεσα στους αντιδημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων ενώ για την Δονούσα ο χωρικός αντιδήμαρχος είναι ο Δημήτρης Μανιός, ο οποίος μένει στη Νάξο και ελάχιστη επαφή έχει με την κοινότητα του… Σημείο αναφοράς για το κείμενο αποτελούν οι επερχόμενες αλλαγές στο τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το νέο εκλογικό Νόμο όσον αφορά τις εκλογές (Μάιος 2014) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναμένεται να ψηφιστεί τον προσεχή Οκτώβριο και σύμφωνα με τον οποίο αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων νησιών της Ελλάδας ήτοι Κέρκυρας, Ρόδου, Λέσβου με τη διάσπασή τους σε μικρότερους (άνω των τριών) Δήμους. Μήπως θα έπρεπε να δει το κράτος και τι συμβαίνει στον πολυνησιακό Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου τα τέσσερα νησιά εμφανίζονται ενοχλημένα από τον τρόπο διοίκησης έως τώρα;

Κουφονήσια
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα και με αφορμή την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το 2014, μόνο δύο από τα τέσσερα νησιά, ήτοι Ηρακλειά και Σχοινούσα έστειλαν ένα υποτυπώδες σχέδιο όσον αφορά τα προτεινόμενα έργα ενώ τα άλλα δύο (Κουφονήσια και Δονούσα) επέλεξαν το δρόμο της σιωπής σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός για την κατακόρυφη πτώση της ΣΑΤΑ (συνολικά στα τέσσερα νησιά 33,500 ευρώ, εκ των οποίων από 7 χιλιάδες σε Ηρακλειά, Δονούσα, 11.500 σε Κουφονήσια και 8.000 σε Σχοινούσα) αφετέρου από το γεγονός ότι όπως υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένα νέο έργο υποδομής από την κεντρική διοίκηση του Δήμου. Και η Κοινότητα Κουφονησίων με ψήφους 4 υπέρ (απών το 5ο μέλος) είχε λάβει απόφαση στα τέλη Αυγούστου να μην προτείνει κανένα έργο όσον αφορά την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος με την δικαιολογία ότι το ποσό της προβλεπόμενης ΣΑΤΑ είναι ευτελές, ότι υπάρχει αδυναμία από την πλευρά του Δήμου να υλοποιήσει έργα και μελέτες με αποτέλεσμα το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 να είναι ανεκτέλεστο. Επίσης, αναφέρεται ότι δεν έχει γίνει έως σήμερα (27/08) η αναγκαία συντήρηση και επισκευή του σχολικού κτηρίου που αναφέρονταν στην ΣΑΤΑ του 2013 ενώ το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η αναφορά ότι «τα Κουφονήσια είναι από τις κοινότητες  που κατά την συνένωση παρέδωσε στα ταμεία του Δήμου 550.000 ευρώ απόθεμα, έχει ετήσια έσοδα και ωφελεί σημαντικά τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Σε αντίθεση τα δύο νησιά μας και οι πολίτες αυτών, όχι μόνον δεν επωφελούνται, αλλά πισωγυρίζουν καθημερινά».

Επαφή
Σε μία προσπάθεια να έχουμε καλύτερη επαφή με όσα συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους προέδρους των κοινοτήτων στα τέσσερα αυτά νησιά. Η πρώτη απόπειρα μας έφερε σε επαφή με τον πρόεδρο της Σχοινούσας, Γιώργο Γρίσπο και τον πρώην πρόεδρο της Δονούσας Δημήτρη Πράσινο (από την αρχή του 2013 χρέη προέδρου εκτελεί ο αδελφός του Νίκος) που μας έκαναν μία μίνι χαρτογράφηση των προβλημάτων αλλά και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στα δύο αυτά νησιά του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Τραγικό
Εν αρχή το ταξίδι στη Δονούσα με τον κ. Πράσινο να μας δηλώνει ότι «εάν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να διοικήσει το σπίτι του, να έχει την ευθύνη ώστε να βρει τους απαραίτητους πόρους και να γνωρίζει πως θα τους αξιοποιήσει με γνώμονα το καλό των μελών της οικογένειας που συστεγάζονται κάτω από την ίδια στέγη, τι μπορούμε να πούμε; Ήταν τεράστιο λάθος η απόφαση να συνενωθούμε κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Νάξου. Και αυτό φαίνεται μέσα από την εμπειρία των τριών χρόνων και πλέον η μόνη λέξη που χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή για την συνένωση όλων αυτών υπό έναν Δήμο είναι «τραγική επιλογή». Και φέρνω στο μυαλό μου τα παραδείγματα δύο νησιών που έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Δονούσα, το Αγαθονήσι και την Ανάφη που είναι και κοντά μας. Ναι είχαν πρόβλημα αρχικά στον βηματισμό τους και κυρίως στην διαχείριση όσον αφορά τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες. Όμως, έκαναν υπομονή. Δούλεψαν τρεις και τέσσερις μήνες σε συνεργασία με την αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τώρα πλέον μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και να έχουν ακόμη και αποθεματικό με διαχείριση περιορισμένων πόρων. Αλλά είναι δικά τους. Και ξέρουν τι να κάνουν. Εμείς εδώ μαζεύουμε χρήματα και ένας Θεός ξέρει που πηγαίνουν. Δεν καταθέσαμε τεχνικό  πρόγραμμα. Γιατί να το κάνουμε άλλωστε και απορώ γιατί τους φάνηκε παράξενο που δεν το καταθέσαμε. Ήρθαν κάποια στιγμή πριν από δύο χρόνια μέλη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και; Όπως ήρθαν έφυγαν. Τίποτα δεν πρόσφεραν. Τόσο το 2012 όσο και το 2013 δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Και με ΣΑΤΑ στα 7.000 ευρώ τι μπορεί να γίνει; Ένα έργο έχουμε ζητήσει που κοστίζει 4.000 ευρώ και δεν έχει γίνει ακόμη».

Φιλότιμο
Και προσθέτει ότι «όταν είμαστε μόνοι είχαμε τη τύχη να πέσουμε και στα χρυσά χρόνια των χρηματοδοτήσεων. Όπου τα χρήματα ήταν πάρα πολλά. Και μπορούσαμε να κάνουμε έργα υποδομών. Όμως, τώρα ούτε τη συντήρησή τους δεν έχουμε μέσω της ΣΑΤΑ. Εάν είχαμε τη διαχείριση θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα Τέλη Παρεπιδημούνταν και να πορευτούμε με βάση τις ανάγκες μας. Επίσης θα μπορούσαμε να εισπράξουμε τα τέλη ύδρευσης που εδώ και τρία χρόνια κοντά κανείς δεν τα έχει ζητήσει. Όπως συμβαίνει και σε άλλες δημοτικές ενότητες του Δήμου. Μόλις τώρα ξεκίνησε η είσπραξη του πρώτου τετράμηνου του 2011. Θα μπορούσαμε ακόμη και να ανεβάζαμε τη τιμή κατά 10 λεπτά πχ εάν ξέραμε ότι είναι για εμάς και θα έμενα στο τόπο μας ώστε να βρεθούν πόροι για έργα υποδομής, συντήρησης ή και καθημερινότητας. Σωστά νομίζω ότι αντιδρούν οι κάτοικοι στη Κωμιακή που δεν θέλουν να πληρώσουν για το νερό από τη στιγμή που δεν βλέπουν ανταπόδοση. Και δεν γίνεται κάθε φορά να επικαλούμαστε το φιλότιμο των κατοίκων ή των εργατών ώστε να γίνονται οι πλέον απλές εργασίες, όπως είναι η καθαριότητα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών, πήγα δύο φορές και είδα τους αρμόδιους υφυπουργούς μακάρι να μπορούσαμε να φύγουμε από τη σκιά του Δήμου Νάξου». Και να σκεφτεί κανείς ότι για την Δονούσα η τρέχουσα τουριστική περίοδος ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών και μάλιστα έως και την μεγάλη γιορτή του Σταυρού (βλ 14/09) υπήρχε τουριστική κίνηση. Κι εδώ όμως βγαίνει ένα ακόμη παράπονο από τον κ. Πράσινο «η Δονούσα μπορεί να παίξει ρόλο στο τουρισμό. Κάναμε διαφήμιση με προσκλήσεις ΜΜΕ ζητήσαμε μία μικρή επιχορήγηση από το Δήμο για τον σκοπό αυτό αλλά και εκεί βρήκαμε κλειστή πόρτα»

Ποτέ
Κι από την Δονούσα περνάμε στην Σχοινούσα, το νησί που φέτος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας λόγω γαμήλιων τελετών που έγιναν από επιχειρηματίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το νησί. Ο κ. Γρίσπος χθες δέχτηκε την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής την υφυπουργό κ. Γεννηματά στα πλαίσια της συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υγείας όσον αφορά τον υγειονομικό έλεγχο κατοίκων στα μικρά νησιά της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της κοινότητας μας μίλησε για τη ΣΑΤΑ, τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την καθημερινότητα του νησιού ενώ εξέφρασε και το παράπονό του επί προσωπικού όσον αφορά τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη με τον οποίο όπως τόνισε «είμαστε φίλοι και γνωριζόμαστε 20 χρόνια»… Με το καλημέρα μας τονίζει «το 2011 παραδώσαμε αποθεματικό στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 887.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το μεγαλύτερο μέρος περίπου 400.000 ήταν για την ασφαλτόστρωση της κεντρικής αρτηρίας Χώρα – Μεσσαριά και ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι το υπόλοιπο των χρημάτων περίπου στις 250.000 ευρώ θα επέστρεφαν για έργα στο νησί. επί λέξει μας είχε πει «όσα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν θα έρθουν και πάλι στο νησί σας με την μορφή έργων». Ε ποτέ δεν ήρθαν αυτά τα χρήματα. Ποτέ. Μου λέτε για ΣΑΤΑ. Το 2010 ο προϋπολογισμός των έργων ήταν στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Τώρα έφτασε στις 8.000 ευρώ. Είναι αστείο το ποσό. Και το νησί στηρίζεται πλέον σε κάποιους ανθρώπους που το αγαπούν και βοηθούν ώστε να γίνονται έργα συντήρησης αλλά και υποδομών (βλ. κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης) και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κανένα έργο δεν έχει γίνει στο νησί μέσω του Δήμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η Χωματερή όπου τα σκουπίδια έχουν ξεχειλίσει την τάφρο και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα παρά τα διαβήματά μας. Το καλοκαίρι μείναμε ακόμη και πέντε ημέρες χωρίς νερό λόγω εμπλοκής στην μεταφορά νερού με τα πλοία. Πάλι μόνοι μας λύσαμε το πρόβλημα. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας έχοντας βοήθεια από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Θα καταφέρναμε. Πέρυσι ήρθε ο διευθυντής της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είδε τα προβλήματα, ε από τότε δεν τον ξαναείδαμε ούτε βρέθηκε καμία λύση»….

Αδιάφορος
Και περνάμε στο προσωπικό παράπονο του κ. Γρίσπου σε ότι έχει σχέση με τον κ. Μαργαρίτη «τον κ. Μαργαρίτη τον γνωρίζω 20 χρόνια. Κι όμως αυτό το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, μόλις τρεις φορές επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου. Να μου ευχηθεί μία φορά «Χρόνια Πολλά» και δύο φορές για να μου κάνει παράπονα (βλ ελικοδρόμιο). Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή του να είναι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο. Όχι μόνο της Σχοινούσας αλά με όλες τις κοινότητες. Να μαθαίνει και να ρωτάει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και όχι για παράπονα ή εκ των υστέρων. Και εάν μου ζητήσει κάποιος να περιγράψω τη στάση του μετά από τρία χρόνια συνεργασίας θα έλεγε ότι είναι «αδιάφορος» απέναντι στην Σχοινούσα. Τίποτα απ όσα είχαμε συζητήσει προεκλογικά δεν έκανε για το νησί. Τίποτα.  Επίσης θέλω να αναφέρω ότι δεν μερίμνησε τα δύο χρόνια (2011 και 2012) να λύσει το πρόβλημα με το θέμα της αντιμισθίας των προέδρων. Και μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ το μήνα. Έστειλα δύο φορές έγγραφο αλλά συνάντησα αδιαφορία τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα να σκέφτομαι διάφορα πλέον. Βλέπετε, οι τέσσερις πρόεδροι των κοινοτήτων στις Μικρές Κυκλάδες τα δύο αυτά χρόνια έχουν λαμβάνει 30.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν ξέρω που έχουν πάει…»

Αδυναμία
Και το κερασάκι στην τούρτα έχει άμεση σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας καθώς όπως μας αναφέρει ο κ. Γρίσπος «από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε για διάφορους λόγους αποχωρήσεις μελών του Συμβουλίου. Η αρχή έγινε από τον Αθανάσιο Μπελογιάννη (Απρίλιος του 2013) και στη συνέχεια ήρθε η παραίτηση και του Μιχάλη Σιγάλα (αρχές Ιουλίου του 2013) αμφότεροι μέλη της μείζονος μειοψηφίας. Επίσης εκτός νησιού για προσωπικούς λόγους βρίσκεται και η Ζαϊρα Γεωργακοπούλου, μέλος της πλειοψηφίας. Με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει μόνο δύο σύμβουλοι καθώς παρά τα έγγραφα που έχουμε αποστείλει στο Δήμο δεν έχει γίνει καμία κίνηση για αντικατάσταση των δύο παραιτηθέντων συμβούλων. Κι αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και ίσως να μην θέλουν στο Δήμο να λειτουργεί σωστά η τοπική κοινότητα του νησιού. Τι να πω πλέον;»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου