Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Υπό έλεγχο η γαστρεντερίτιδα στη Νάξο



Καυτός ο Αύγουστος που μας πέρασε,
όσον αφορά την εμφάνιση της ιογενής γαστρεντερίτιδας στα νησιά των Κυκλάδων – Στάλθηκαν 15 δείγματα από το Κέντρο Υγείας Νάξου στο ΚΕΕΛΠΝΟ – «Κτύπησε» κατά κόρον ενήλικες και είχε μακρά διάρκεια (από αρχές του χρόνου)
 Γαστρεντερίτιδα. Λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται ...

από υδαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετο και μερικές φορές πυρετό [1]. Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Αυτός είναι ο ορισμός που δίνεται μέσα από τα βιβλία της ιατρικής. Φέτος, οι Κυκλάδες βίωσαν μία ασυνήθιστη έξαρση με σημείο αναφοράς την Κέα όπου όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» πριν από τρεις ημέρες: «σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλον οι επισκέπτες και κάτοικοι των νησιών «πέφτουν» από τη λοίμωξη» Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών για όλο το καλοκαίρι να ξεπερνά τους 70». Μάλιστα παρατίθενται και σχόλια των γιατρών του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού, που μιλάμε για μία αλυσίδα ασθενών, όπου ο ένας κολλάει τον άλλο με αποτέλεσμα τα περιστατικά να αυξάνονται.

Βόλτα
Και με αφετηρία την Κέα, γίνεται μία μίνι βόλτα στις Κυκλάδες, όπου διαβάζουμε ότι σε Ίο και Μήλο, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν αρκετά, ωστόσο όχι περισσότερα από την περυσινή χρονιά, ενώ στην Τήνο υπήρξε φέτος σχετική έξαρση. Στη Μύκονο, από την άλλη, το πρόβλημα με την αντιμετώπιση των περιστατικών ήταν στην έλλειψη προσωπικού. Βλέπετε οι Κυκλάδες συν τοις άλλοις έχουν και το πρόβλημα με την αδυναμία κάλυψης των κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αντιμετώπιση ασθενειών. Βέβαια, η γαστρεντερίτιδα είναι μία επιδημία που πολλές φορές δεν φτάνει στα Κέντρα Υγείας εκτός κι εάν μιλάμε για εμπύρετες περιπτώσεις καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν τη συμβουλή των φαρμακοποιών ή επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία… Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα «Οι περισσότεροι ασθενείς συσχετίζουν την εξάπλωση του ιού με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Πράγματι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Κατά τους ειδικούς, οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα ύδρευσης»

Δείγματα
Τι γίνεται όμως με τη Νάξο; Κρατάμε ότι αναφέρεται στο δημοσίευμα «Ασυνήθιστη έξαρση εμφάνισε η ιογενής γαστρεντερίτιδα αυτό το καλοκαίρι και στη Νάξο. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τα περιστατικά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα έφταναν στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς στο νησί, εμφανίζει σήμερα σχετική ύφεση». Όπως ήταν λογικό κάναμε μία μικρή βόλτα ώστε να επαληθεύσουμε τις όποιες αναφορές έχουν γίνει. Ξεκινήσαμε από το Κέντρο Υγείας όπου μας είπαν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τα παιδιά. Μάλιστα, φέτος υπήρξε και ύφεση καθώς παρουσιάστηκαν λιγότερα συμπτώματα. Κάτι που σίγουρα είναι θετικό. Αντίθετα, στους ενήλικες είχαμε πρόβλημα. Η γαστρεντερίτιδα έκανε δυναμικά την εμφάνισή της και όπως μας τόνισε γιατρός «θύμισε την προ δεκαπενταετίας κρίση που είχαμε όταν ξέσπασε από την Ίο και ήρθε στη Νάξο και δη στις περιοχές του Αγίου Προκοπίου και Αγίας Άννας. Τότε βέβαια είχαμε προβλήματα με τις υποδομές όσον αφορά θέματα υγιεινής». Άμεσα υπήρξε αποστολή προ δύο εβδομάδων 15 περίπου δειγμάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και να δοθούν απαντήσεις όσον αφορά τις αιτίες της «επιδημίας». Το 90% πάντως είναι ιογενούς χαρακτήρα και ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλευτούν έχοντας εμφανίσει πυρετό…

Νερό
Και επειδή οι περισσότεροι όταν ακούν «γαστρεντερίτιδα» πάει το μυαλό τους στο νερό, η επόμενη επίσκεψη ήταν στον Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκεί όπου ενημερωθήκαμε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και δεν εμφανίζονται αλλαγές όσον αφορά την ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού. Συν τοις άλλοις, το νερό που προσφέρεται στους κατοίκους της Νάξου είναι διαφορετικές πηγές και δεν είναι εύκολο όλοι να έχουν ως πρωτογενή αιτία το νερό. Βέβαια κακά τα ψέματα τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στο χρώμα του νερού ενώ υπάρχει έντονη και η μυρωδιά που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι γίνονται αλλαγές από τις πηγές λόγω εργασιών που προγραμματίζονται τόσο στο φράγμα της Φανερωμένης όσο και στην λιμνοθάλασσα των Εγγαρών, με τη δεύτερη μάλιστα να ετοιμάζεται για ολικό άδειασμα ώστε να υπάρξει αλλαγή στη μεμβράνη που την έχει καλύψει και κρατάει το νερό… Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως ότι στη Νάξο αυτό που έχει προβληματίσει τους γιατρούς είναι η διάρκεια που έχει η επιδημία καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον χειμώνα υπήρχαν κρούσματα και φέτος όσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο «ξεκίνησε» σχετικά νωρίς, κάτι που αποκλείει και το ενδεχόμενο η επιδημία να οφείλεται στην παρουσία πολλών επισκεπτών όπως γίνεται τον Αύγουστο όπου έχουμε και την σχετική έξαρση…

Συμβουλές
Ποιες είναι οι συμβουλές για να μειώσετε την πιθανότητα να νοσήσετε από ιογενή γαστρεντερίτιδα… Να τηρείται τους βασικούς κανόνες υγιεινής: συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων). Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, εσωρούχων, πετσετών κ.ά.). Αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
Και να καταναλώνετε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή) Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα. Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα. Αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών. Τέλος, σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους: α) να απέχετε από το χειρισμό τροφίμων, β) να μην επισκέπτεστε χώρους με συγχρωτισμό, γ) να μην επισκέπτεστε χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

1 σχόλιο: