Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τα «αδύνατα σημεία» της Νάξου που, σε 33 μήνες μέσα, δεν μπόρεσε να «θεραπεύσει», η νυν Δημοτική Αρχή…

Ανάπτυξη για έναν τόπο δεν είναι μόνον τα έργα. Είναι και η αποκατάσταση «στρεβλώσεων» που τον εκθέτουν.
Μπορεί οι οικονομικές αγκυλώσεις που έχουν «γονατίσει» τον «Καλλικράτη» και τους δήμους (του) να αποτελούν την σοβαρή δικαιολογία των διοικούντων τον ημέτερο δήμο, που υποστηρίζουν ότι, εξ αιτίας ελλιπούς οικονομικής ενισχύσεως δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τα έργα που είχαν προγραμματίσει, όμως, η αποκατάσταση «στρεβλώσεων», σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας (σ.σ. κεντρικοί οικισμοί τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, παραθαλάσσιες περιοχές κ.λπ,) και δη στην Χώρα Νάξου, μπορεί ανέξοδα να γίνει, φτάνει να πάρουμε τις αποφάσεις μας, χωρίς άλλες χρονοτριβές / κωλυσιεργίες…


 Η ενιαία αντιμετώπιση προβλημάτων και παθολογιών του παρελθόντος, αποτελεί - χωρίς αμφιβολία- ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το σύνολο του προγραμματισμού του ενιαίου δήμου.
Ξεκαθαρίζουμε: Πρόβλημα δεν συνιστούν οι «ανεπάρκειες» μας / ελλείψεις μας. «Πρόβλημα», είναι και τα «στραβά», που εδώ και χρόνια έχουν ριζώσει στο κορμί τής Νάξου, ταλαιπωρώντας την αφάνταστα, και - σε κάθε περίπτωση - ζημιώνοντάς την, πολύ... Το ίδιο ισχύει και για τις Μικρές Κυκλάδες. Και δεν μπόρεσε η νυν Δημοτική Αρχή να «κουλαντρίσει» τις παραπάνω «στρεβλώσεις»… Ελάχιστα από τα «σοβαρά» που στο προεκλογικό της πρόγραμμα είχε συμπεριλάβει, υλοποιήθηκαν. Και, πάντως, όχι αυτά που θα ήθελε ο ναξιακός λαός (λιμάνι, αεροδρόμιο).
Ο στρατηγικός σχεδιασμός - επιχειρησιακό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τον ημέτερο δήμο, εκτός του ότι πρέπει να «ακουμπήσει» στα αντικειμενικά προσόντα του νησιού μας και των Μικρών Κυκλάδων, επιτακτική ανάγκη είναι να διορθώσει / αποκαταστήσει τα «κακώς κείμενα» που αμαυρώνουν την εικόνα του ενιαίου «καλλικράτειου» δήμου μας…
Ασφαλώς και πρέπει να εκσυγχρονιστούν, π.χ., τα δίκτυα υδρεύσεως και αποχετεύσεως, ασφαλώς και πρέπει, λ.χ., να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όμως αδήριτη είναι η ανάγκη, να «ξεστραβώσουμε» τα στραβά που κηλιδώνουν άσχημα την εικόνα τόσο του δικού μας του νησιού όσο και αυτήν του Κουφονησίου, της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας.

Μην κλείνουμε τα μάτια…
Δεν είναι δυνατόν να κάνει βήματα προς τα μπροστά ένας τόπος όταν προσπερνάει ό,τι τον ζημιώνει, όταν προσπερνάει και να διορθώνει ό,τι τον εκθέτει…
-Λιμάνι, για τους γνωστούς λόγους, δεν μπορέσαμε να κατασκευάσουμε. Τους τεχνητούς ογκολίθους όμως δεν λέμε να τους «σηκώσουμε» από την σε απόσταση αναπνοής από το δημοτικό μέγαρο θαλάσσια περιοχή…
-Το τσακισμένο οδικό δίκτυο, δεν είμαστε σε θέση να το ξηλώσουμε και να το ξαναφτειάξουμε από την αρχή. Όμως, ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να το «μπαλώσουμε». Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ο Οκτώβριος κοντοζυγώνει, κι όμως αρκετοί είναι οι δρόμοι στο νησί μας επάνω που εξακολουθούν να κουβαλάνε τις «πληγές». Τρύπιοι, είναι…
-Ουδείς απαιτεί να ξηλώσουμε το δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως του νησιού μας (και των γύρω νησιών) από την μια του άκρη ίσαμε την άλλη. Όμως, είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν περιοχές «τυφλές». Για την αντικατάσταση των άχρηστων λαμπτήρων κάνουμε λόγο. Η απαιτούμενη δαπάνη, δεν είναι μεγάλη.
-Το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων δεν απαιτεί τρελό κονδύλι, κύριοι αρμόδιοι.
-Η αποκατάσταση των φρεατίων ομβρίων υδάτων, είναι πρόβλημα που επιλύεται σε λίγες ημέρες μέσα. (Αρκετά από τα φρεάτια, έχουν κατά το κοινώς λεγόμενο υποστεί καθίζηση…, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οδηγούς)
-«Τυφλές» στροφές, δεν πρέπει να υπάρχουν. Τους καλαμιώνες επιβάλλεται να τους «κουρέψουμε».
-Τους σπασμένους καθρέπτες, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, οφείλουμε να τους αντικαταστήσουμε.
-Τις πινακίδες τις ενημερωτικές τις ακατάλληλες αλλά και αυτές που είναι τουμπαρισμένες σε περιοχές εντός αλλά πρωτίστως εκτός χώρας (στα ορεινά) και οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ατύχημα, οφείλουμε τις μαζέψουμε, να τις εξαφανίσουμε…
-Τους ακάλυπτους δημοτικούς χώρους αλλά και αυτούς που ανήκουν σε συνδημότες μας δεν πρέπει να τους βλέπουμε να «βουλιάζουν» στις ακαθαρσίες και να αδιαφορούμε. Πρέπει να τους κάνουμε «γυαλί».
-Τις ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις του οδικού δικτύου πρέπει να τις «φρεσκάρουμε».
-Αποκατάσταση στις χρήσεις γης: Αποκατάσταση στις χρήσεις γης, εάν ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, μπορεί να γίνει μόνο μερικά και μόνο για ορισμένες χρήσεις. Γι’ αυτό στην περίπτωση αυτή η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους παρακάτω τομείς: α) Στην αυξημένη προστασία που πρέπει να παρασχεθεί, κατά την διάρκεια της επέμβασης, αλλά και μετά από αυτή, στον περίγυρο τον έργου, ώστε να μπορέσει να υποκαταστήσει τις χρήσεις που θα ανασταλούν. Και, β) στην βελτίωση τον περίγυρου τον έργου ώστε να αυξηθεί η δυνατότητά του να απορροφήσει τις πληγείσες χρήσεις.
Στο πλαίσιο της δεσμεύσεως της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα έχει την εικόνα και θα παρέχει την ποιότητα ζωής που αξίζει στους κατοίκους της, η Τεχνική Υπηρεσία του ημετέρου δήμου, πρέπει να υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο εξωραϊσμού και αποκαταστάσεως φθορών σε σχολεία, πεζοδρόμια, πλατείες και σε όλες τις παιδικές χαρές των νησιών μας. Η αποκατάσταση των τριών παιδικών Χαρών στην Χώρα Νάξου μέσα, δεν είναι το παν.
Αξιοποιώντας στο έπακρο το ανθρώπινο υλικό πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση εργασιών αυτεπιστασίας, σε ό,τι έχει να κάνει με την αποκατάσταση φθορών στα πεζοδρόμια (ελεύθερες, ανασηκωμένες από ρίζες δέντρων πλάκες κ.λπ.) προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η ασφαλής διακίνηση πολιτών και ιδιαίτερα ατόμων ΑμΕΑ και υπερηλίκων.
Γραμματεία Καθημερινότητας. Γιατί όχι;
Σε ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες, προκειμένου να καταγράφει και να επιλύει άμεσα τα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους, πρέπει να βρίσκεται ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Καθημερινά πρέπει να συγκεντρώνει τα αιτήματα –που αφορούν κυρίως την καθαριότητα, τον φωτισμό, το κοινόχρηστο πράσινο, τις λακκούβες και το κλάδεμα των δέντρων- και εντός δύο, το πολύ τριών ημερών, πρέπει να επιλύεται το 85% αυτών.
Γιατί να μην έχει μέχρι σήμερα υιοθετήσει ο ημέτερος δήμος μια καινοτομία που να έχει να κάνει με την δημιουργία μιας Γραμματείας Καθημερινότητας του Πολίτη;
Γραμματεία Εθελοντισμού. Γιατί όχι;
Γιατί, επίσης, να μην έχει, μέχρι σήμερα, προχωρήσει στην δημιουργία (μιας) Γραμματείας Εθελοντισμού;
Η  Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το φορέα, μέσω του οποίου σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί η Συνταγματική επιταγή, για την Διοικητική αποκέντρωση και την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, που συνθέτουν την καθημερινότητα του Πολίτη- Δημότη, χωρίς όμως  επιτυχία μέχρι σήμερα.
Η τοπική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ευημερία των δημοτών είναι στόχοι τους οποίους πρέπει να επιδιώκουν οι εκάστοτε φερέλπιδες δημοτικοί μας άρχοντες. Για την πραγματοποίηση τους απαιτούνται επίμονες καθημερινές προσπάθειες,  με έργα και δράσεις που δίδουν νόημα στην υπαρξιακή προοπτική του τόπου και αποδεικνύονται στην πράξη  με την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη.
Τα « έργα και οι μέρες » όμως μέχρι σήμερα των δημοτικών μας αρχόντων, δεν πείθουν για τα παραπάνω, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν και μας θυμίζουν την ρήση του Ισοκράτη. «Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσι »
Την καθημερινότητα του δημότη συνθέτουν ένα σύνολο θεμάτων και προβλημάτων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην κακή διαχείριση, αλλά  και την άδικη κατανομή των δημόσιων αγαθών. Τα προβλήματα της  καθημερινότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με προληπτικούς κατά βάση και θεραπευτικούς κατά ανάγκη τρόπους, έχοντας υπ’ όψιν ότι :«στους συνετούς ανήκει το προλαμβάνειν αλλά στους γενναίους το θεραπεύειν.»
Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η πλειοψηφία των αρμοδίων δημοτικών οργάνων, ούτε γνωρίζουν ακριβώς ούτε μελετούν σε βάθος και λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο δημότης,  ώστε αφενός να διαπιστώσουν τον βαθμό, την ένταση και την έκταση τους και αφετέρου να πάρουν τις αναγκαίες και ορθές αποφάσεις για την επίλυση τους.
Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετωπίσεως καθημερινών προβλημάτων από μία Ομάδα Τοπικής Δράσεως, που οφείλει η δημοτική αρχή να δημιουργήσει, κάλλιστα θα ήταν δυνατόν να γίνονται οι εξής ενέργειες:
α) καθαρισμός φρεατίων, αντικατάσταση και βελτίωση φωτισμού, β) καθαρισμός χώρων πρασίνου, ενίσχυση πρασίνου και δενδροφυτεύσεις, εξοικονόμηση νερού μέσω της βελτιώσεως αρδευτικού συστήματος, γ) εντοπισμός και αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος (λακκούβες), επιδιόρθωση των σημείων όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, συντονισμός και συμφωνία με Δ.Ε.Κ.Ο. για τον προγραμματισμό εργασιών, δ) εντοπισμός και αποκατάσταση φθορών πεζοδρομίων, έλεγχος στις ράμπες ΑμεΑ και στις λωρίδες τυφλών, απελευθέρωση των πεζοδρομίων από παράνομες καταλήψεις π.χ. απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων, ε) τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσεως, πλύσιμο κάδων, στ) εντοπισμός και καταγραφή επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, ζ) συλλογή και μεταφορά εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η) έλεγχος όλων των παιδικών χαρών - αυτών των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, πρωτίστως – και η εκτέλεση έργων που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ατυχημάτων.
Η συνολική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων από τα συνεργεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει να επιδιωχθεί να πραγματοποιείται με την συνεργασία των εμπλεκομένων κρατικών φορέων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των ενεργών - ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Απώτερος στόχος του ημετέρου δήμου θα πρέπει να είναι η θεμελίωση μιας σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της δημοτική αρχής μέσα από την συμμετοχή όλων στην μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές της Νάξου, του Κουφονησίου, της Δονούσας, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς…
Ενεργό ρόλο στην περιοχή τους θα πρέπει να πεισθούν να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δημότες. Για να καταστεί δυνατόν όμως αυτό, για να πειστεί ο δημότης να συνδράμει στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των προβλημάτων που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα, που βραχυκυκλώνουν την καθημερινότητά του, πρέπει η «φωνή» του, για οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή του, να ακούγεται…
Οι του ημετέρου δήμου οφείλουν να δώσουν την δυναμική που πρέπει στην Γραμμή του Δημότη, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται ενημέρωση…
Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Γραμμή του Δημότη στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου έχει καταγράψει πολλές, πάρα πολλές παρατηρήσεις και υποδείξεις δημοτών μας, ωστόσο τα πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει μήνες τώρα η εν λόγω Δημοτική Κοινότητα, έχουν καταστήσει «άχρηστη» την εν λόγω «γραμμή»…»

Είναι «ενιαία»;
«Τα προβλήματα πλέον είναι ενιαία και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά», σημείωνε προεκλογικά μέσα από το πρόγραμμά της η Δημοτική Αρχή Μαργαρίτη. Και πρόσθετε, αναφερόμενη στο οδικό δημοτικό δίκτυο: «Η αναβάθμιση και η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων του οδικού δικτύου της Νάξου, των χωριών και των νησιών του δήμου μας, αποτελούν για εμάς υποχρέωση και δέσμευση για βελτίωση και επέκταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου».
Η δημοτική Αρχή οπωσδήποτε θα πρέπει να αναλύσει την επικρατούσα κατάσταση και να περιγράψει προβλήματα και προοπτικές…
Πρέπει να γίνει: α) Προσδιορισμός αναπτυκτικών στόχων για κάθε περιοχή και ανάπτυξη ενός οράματος για ολόκληρη την πόλη της Νάξου (που αποτελεί την πιο μεγάλη δημοτική κοινότητα του δήμου μας), β) Συντονισμός δημοσίων και ιδιωτικών πόρων και χωρική τους επικέντρωση, γ) Συντονισμός του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο νησιών (Σχοινούσας, Δονούσας, Κουφονησίου, Ηρακλειάς), δ) Δημιουργία και εξασφάλιση δημοσίων-δημοτικών χώρων υψηλής ποιότητας, ε) Εισαγωγή μιας νέας κατασκευαστικής «αντιλήψεως» σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την κατασκευή δημοτικών έργων. Η συμβολή του Συλλόγου Μηχανικών είναι αναγκαία, αφού επιβάλλεται να δημιουργηθούν ελκυστικοί δημόσιοι χώροι προσανατολισμένοι προς τον χρήστη και να επιτευχθούν υψηλά πρότυπα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον διαβιώσεως των πολιτών, στ) Εκσυγχρονισμός δικτύων υδρεύσεως, και αποχετεύσεως, ζ) Διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος και διασύνδεση των  μέσων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης υποδομής για ποδηλάτες και πεζούς, καθώς και συντονισμός των αστικών μεταφορών µε τις ανάγκες στεγάσεως, απασχολήσεως, δημοσίων χώρων και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την κατάλληλη χωροθέτηση, µε στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, η) Έγκαιρη βελτίωση της τεχνικής υποδομής, ιδιαίτερα του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων και προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, για κάλυψη μελλοντικών απαιτήσεων ψηλής ποιότητας διαβιώσεως, θ) Στήριξη των συστημάτων εκπαιδεύσεως και καταρτίσεως, ι) Στήριξη των κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων και δομών. Και ακόμη: Εφαρμογή στρατηγικών για την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, αποκατάσταση του φθαρμένου - τσακισμένου - κομματιασμένου δημοτικού δικτύου, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και προώθηση αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών αστικών μεταφορών.

Έχει σύμμαχο την κοινωνία;

Ανάπτυξη για έναν τόπο δεν είναι μόνον τα έργα. Είναι και η αποκατάσταση «στρεβλώσεων» που τον εκθέτουν…
Τα «κακώς κείμενα» που βλάπτουν την Νάξο, με ελάχιστα έξοδα, είναι δυνατόν να διορθωθούν, φτάνει να το επιδιώξουμε…
Πρέπει να συμμαχήσει με την κοινωνία του νησιού μας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εάν πραγματικά θέλει να καταφέρει πράγματα…
Διάλογος «επαρκής» και «ειλικρινής» με τους δημότες υπάρχει; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου