Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 2/3 ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

…Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να διαχειρίζεται και να εκποιεί και εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών NATURA 2000.

 
…Το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων από το Ελληνικό Δημόσιο ακινήτων, στοχεύοντας σε έσοδα €25 δισ. Το αντικείμενο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 70.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν σε δημόσιες κτηματικές εταιρείες (ΚΕΔ, ΕΤΑ), σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία.
…Τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι:

α) έκταση 161.776,00 τ.μ. στην θέση Άγιος Προκόπιος – Αγία Άννα,

β) έκταση 1.090.764,52τ.μ Λίμνη Αλυκής Αγίου Αρσενίου,

γ) έκταση 50.452,49τ.μ. στη θέση Καλαντός Φιλωτίου Νάξου και

δ) έκταση 7.239,07τ.μ. στην θέση Λιβάδι νήσου Ηρακλειά.
Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και αυτή της λαϊκής Συνελεύσεως της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Αρσενίου, η πρώτη την προηγούμενη Παρασκευή και η δεύτερη, χθες Κυριακή, ήσαν ομόφωνες: «να παραμείνουν οι λίμνες του Αγίου Προκοπίου ως έχουν. Να μην περάσει σε άλλα, «ξένα» χέρια, η παραλία του Αγίου Προκοπίου.»

Συναγερμός! Γενικός ξεσηκωμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου! Γενικός ξεσηκωμός στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου! Διάχυτη η ανησυχία καθώς και η αγανάκτηση των Ναξίων.
«Όχι, να μην τους περάσει. Να μη μας ξεπουλήσουν. Να μη μας καταστρέψουν», μου είπε χθες συντοπίτης μας (Αγερσανιώτης) στο περιθώριο της Λαϊκής Συνελεύσεως που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του. Η συμμετοχή των Αγερσανιτών και όχι μόνον, αξιοπρόσεκτη. Πάνω από 100 νοματαίοι συναθροίστηκαν στο καφενείο του χωριού. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκεί. Εκλεγμένοι και μη. Και κάτοικοι του χωριού. Και συνδημότες μας, μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας και όχι μόνο. Ένας ολόκληρος κόσμος, εκεί… Ομόφωνο το «όχι» στο ξεπούλημα του Αγίου Προκοπίου. «Ναι», στην αξιοποίηση των λιμνών και της ευρύτερης περιοχής, είπαν. Από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, όμως…
Στο ίδιο μήκος κύματος και το «συμπέρασμα» του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. (20.9.13)
Ψηφίσματα εκδόθηκαν, δύο… Αμφότερα, συνομολογούν και προσυπογράφουν, το «όχι». Όπως και το «ναι»…
Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδριάσεως του ημετέρου Δημοτικού Συμβουλίου ακούσαμε αναλύσεις συνταγματικού περιεχομένου και σχόλια που έχουν να κάνουν σε σχέση με την «εκποίηση» των λιμνών του Αγίου Προκοπίου. Οι περισσότερες «εντός θέματος»… Μακρηγόρησαν κάποιοι, πλατείασαν, όμως, στην πλειονότητα τους, όλοι όσοι πήραν το λόγο, εκφράστηκαν «ανοιχτά» και «καθαρά». Γι’ αυτό και «πανομοιότυπα» ήταν τα ψηφίσματα που εξέδωσαν…
«Τώρα, είναι η αρχή του αγώνα μας», μου επισημαίνει ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Αρσενίου, Νίκος Μαργαρίτης. Στο μεταξύ, ταξίδι στην Αθήνα και παράσταση στο «Ταμείο» (Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) εντός των επομένων εικοσιτετραώρων προγραμματίζουν από κοινού ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρός της, και «τρίτοι» που δηλώνουν ενεργοί στο πλευρό της προσπάθειας που αναμένεται να καταβληθεί εντός των επομένων ημερών με στόχο και σκοπό, να μην προχωρήσει το «σχέδιο» του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., το οποίο ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Συρμαλένιος - που και αυτός έδωσε το «παρών» στην Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Αρσενίου - χαρακτήρισε «Ταμείο και εταιρεία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Δεν συνήλθε σε πλήρη απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Αρκετές οι «απουσίες». Δικαιολογημένες, όμως, όλες…
Το «παρών» στην λαϊκή Συνέλευση, στο καφενείο Καλογείτονα, στον Άγιο Αρσένιο, έδωσαν μεταξύ των άλλων και, κατά σειρά, τον λόγο πήραν, οι: Λευτέρης Βερύκοκκος (μέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νάξου) Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων – ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) Γιώργος Κάβουρας (πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων), Μάκης Συμεώνογλου (πρώην πρόεδρος Δ.Κ. Νάξου) Χρήστος Μουτάφης (μη μόνιμος κάτοικος Αγίου Αρσενίου) Αποστόλης Καρεγλάς (επιχειρηματίας), Σταμάτης Σέργης (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αρσενίου)  Γιώργος Καραμανής (δημοτικός σύμβουλος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου) Φώτης Μαυρομμάτης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων) Λευτέρης Στρατούρης (πρόεδρος Ενώσεως Ξενοδόχων Νάξου), Ευδοκία Ψαρρά (δημοτική σύμβουλος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως «Λαϊκή Συσπείρωση») Καλογείτονας Μιχάλης (επιχειρηματίας, στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Νάξου), Θεωνάς Βασίλης (μηχανικός με αντικείμενο εργασίας και το Περιβάλλον), Περιστεράκη Παναγιώτα (στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών) Μανώλης Ζουγανέλης (προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), Τοτόμης Πρωτονοτάριος (αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων) Δημήτρης Βασαλάκης (δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως «πολίτες για τα νησιά μας»).   



Το Δημοτικό Συμβούλιο
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης και ο αντικαταστάτης του Τοτόμης Πρωτονοτάριος, τον οποίο αντικατέστησε ο κ. Δημήτρης Λιανός, ενώ παρών στην συνεδρίαση ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γκούφας, ο πρόεδρος του Αγίου Αρσενίου κ. Μαργαρίτης, μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νάξου και πολίτες.
Μετά την εισήγηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη και τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και άλλων παριστάμενων, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Αστικό Κώδικα, την Ειδική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για οικοσυστήματα NATURA και προστασία υγροβιότοπων και τα τέσσερα ακίνητα, είναι «εκτός συναλλαγής» και οποιασδήποτε πράξης, ακόμα και της παραχώρησης που έχει γίνει στο ΤΑΙΠΕΔ από τη Διυπουργική επιτροπή, η οποία για τους παραπάνω λόγους είναι άκυρη.
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα ζητήσει από τη Διυπουργική επιτροπή να διορθωθεί η απόφαση της και να εξαιρεθούν και τα τέσσερα αυτά ακίνητα (αλυκές), που ανήκουν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διότι δεν είναι μεταβιβάσιμα, άρα δεν μπορούν να πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ασχολείται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι τέσσερις αυτές περιοχές (αλυκές), δεν είναι ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, άρα να απενταχθούν από τη σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.
Αιτούμαστε από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κτηματική Υπηρεσία και το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο μέχρι να γίνει η διαδικασία είναι ο κάτοχος των ακινήτων), να μας παραχωρηθούν και τα τέσσερα ακίνητα, και να μεταβιβαστούν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά πλήρη κυριότητα.
Αν δεν συμβεί το παραπάνω, να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα σε χρήση στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Σε κάθε περίπτωση (αν δεν γίνουν τα παραπάνω) ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Οικονομικών (ή το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να διορθωθεί η απόφαση παραχώρησης των ακινήτων σε αυτό), και με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία και εργαστήριο του δημοσίου, για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση των τεσσάρων ακινήτων για τα οποία θα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα μπορεί να προβεί σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο, στο πλαίσιο του έννομου συμφέροντος που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος να συσταθεί 5μελής διαπαραταξιακή επιτροπή, με επικεφαλής το δήμαρχο, η οποία θα παρακολουθεί το παραπάνω θέμα και θα κάνει οποιαδήποτε παράσταση σε οποιαδήποτε υπηρεσία θεωρηθεί σκόπιμο.

*Το ψήφισμα ανέγνωσε ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Μαυρομμάτης και το προσυπέγραψαν όλοι οι παρόντες. Ας αναφερθεί ότι «προσθαφαιρέθηκαν» όπου κρίθηκε σκόπιμο οι απόψεις κάποιων δημοτικών συμβούλων.


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / Νίκος Συρμαλένιος
Ερώτηση προς του αρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ, κατέθεσε για τις λίμνες του Αγίου Προκοπίου, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ζητώντας να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, τι προτίθενται να πράξουν έτσι ώστε να αποτραπεί η συγκεκριμένη άνευ όρων και προϋποθέσεων πώληση...
Αναλυτικά, η από18 Σεπτεμβρίου 2013 Ερώτηση του κ. Ν.Συρμαλένιου προς τους Υπουργούς: 1. Ανάπτυξης 2. Οικονομικών 3. ΥΠΕΚΑ
Για την περιοχή των Κυκλάδων στην πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας: 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο–Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, όπως
αναλυτικά για κάθε περιοχή αναφέρεται πιο κάτω.
Για τη μία μάλιστα από τις περιοχές αυτές, τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου, έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και  συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες) από εταιρεία που ειδικεύεται στην «αξιοποίηση» της δημόσιας κτηματαγοράς, όπως η ίδια ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της.
Η παραλία του Αγίου Προκοπίου στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου Νάξου θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης, καταλήγει εσωτερικά σε μια ζώνη από αμμόλοφους και περιβάλλεται από λίμνες. Οι λίμνες με την παραλία είναι ένα ενιαίο ευαίσθητο οικοσύστημα (Natura 2000-GR4220014) που περιγράφεται από την WWF (NAX 002) ως τρεις λίμνες, με σπάνια βλάστηση, αμμοθίνες, θάμνους και με παρουσία μεταναστευτικών πουλιών. Η υπόγεια επικοινωνία και ισορροπία των νερών, των λιμνών και της θάλασσας είναι αυτή που δίνει τις σπάνιες χαρακτηριστικές ιδιότητες στα νερά του Προκόπη και καθιστά την περιοχή μοναδική.
Στον δημοσιευμένο επενδυτικό φάκελο η περιοχή προικίζεται με μεγάλη δόμηση 32.000 μ2, και προβάλλονται τα τουριστικά πλεονεκτήματά της, όπως εγγύτητα σε συγκοινωνιακές υποδομές,  ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η παραπάνω απόφαση παραχώρησης έρχεται, επίσης, σε αντίθεση ακόμα και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του οποίου «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».   
Ήδη, αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν 22 κάτοικοι - επιχειρηματίες της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας κατά της Απόφασης παραχώρησης Υγροτόπων στο ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενοι  την  παράβαση των προϋποθέσεων νόμιμης νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 43 παρ.2 του Συντάγματος, την παραβίαση της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης και της οδηγίας 2001/42 του ΕΚ, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων και προγραμμάτων.
Επειδή: 1. καμία απόφαση για εκχώρηση δημοσίων γαιών, παραλιών και ευαίσθητων περιβαλλοντικά τόπων δε μπορεί να λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης. 2. η ευρωπαϊκή και η εναρμονισμένη εθνική νομοθεσία αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα ορίζουν με σαφήνεια το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων περιβαλλοντικά σημαντικών περιοχών έτσι ώστε το βραχυχρόνιο οικονομικό όφελος από τυχόν «επενδύσεις» να μην υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. 3. δε μπορεί να συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας και του εθνικού πλούτου για να αποπληρώνεται το μη βιώσιμο χρέος και να εξυπηρετούνται -με εκβιαστικό για την Ελλάδα τρόπο- οι δανειστές. 4. δεν έχει αποτιμηθεί ούτε η οικονομική αξία ούτε η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική σημασία της εν λόγω έκτασης, αλλά δεν υπάρχει ούτε καμία πρόβλεψη για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην ήδη υπάρχουσα τουριστική οικονομία της περιοχής. 5. σύμφωνα με το «φιλόδοξο» πρόγραμμα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες περιοχές στα Κυκλαδονήσια, όπως είχε διαρρεύσει και τον Απρίλιο στον εθνικό τύπο
6. οι διαδικασίες με τις οποίες κινείται είναι αδιαφανείς, γίνονται εν κρυπτώ  και με άγνωστο κόστος για το ελληνικό κράτος καθώς δημοσιεύονται μελέτες από διάφορες ιδιωτικές εταιρίες σε σύμπραξη με τραπεζικά ιδρύματα, όπως αυτή που αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι προτίθενται να πράξουν έτσι ώστε να αποτραπεί η συγκεκριμένη άνευ όρων και προϋποθέσεων πώληση; 2. Με ποιους σαφείς και συγκεκριμένους τρόπους εντάσσεται η εν λόγω περιοχή στην επίτευξη των «δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων» της χώρας; Παρακαλούμε να κατατεθούν οι όποιες οικονομοτεχνικές μελέτες έχουν παραχθεί για την εν λόγω παραχώρηση. 3. Πώς προτίθενται να προστατεύσουν την περιοχή χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος εδώ και χρόνια σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία Οδηγός Διαχείρισης περιοχών ΝATURA λόγω χρόνιας αμέλειας των αρμοδίων αρχών;  4. Ποιες είναι οι εταιρίες και ποια είναι τα ποσά που έχουν καταβληθεί για ανάλογες μελέτες-παρουσιάσεις σε ιδιωτικές εταιρίες μέχρι τώρα για τις περιοχές των Κυκλάδων που αναφέρονται στο εν λόγω ΦΕΚ;


Η Λαϊκή Συσπείρωση…
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και του πολιτικού χώρου που μας στήριξε, στηρίζει και εκπροσωπούμε, του ΚΚΕ, είναι καθαρή και κρυστάλλινη: Καμιά
ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Επομένως:Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ξεπούλημα ή στην ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή των περιοχών που συζητάμε (στον Άγιο Προκόπη, ΑγίαΆννα, Καλαντό, Λιβάδι Ηρακλειάς),  αλλά και κάθε νέας περιοχής που θα πάρει σειρά στο 
μέλλον.
Να παραχωρηθούν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τα παραπάνω και όσα δημόσια ακίνητα βρίσκονται στην  γεωγραφική του επικράτεια. 
Να αξιοποιήσει και να αναδείξει ο Δήμος τις προαναφερόμενες περιοχές, 
διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα τους, τη φυσιογνωμία και λειτουργία τους, το φυσικό περιβάλλον.



ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδηγήθηκε από 22 πολίτες η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ των αλυκών της Νάξου της Πάρου και της Αντιπάρου, μετά από πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων των νησιών, όπως αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες το naxosnow.gr.
«Λίμνες Αγίου Προκοπίου», υγρότοπος Νάξου ενταγμένος στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδ. GR4220014 περιοχής NATURA 2000
Διαβάστε την αίτηση ακυρώσεως από τους πολίτες των νησιών, ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης παραχώρησης υγροτόπων στο ΤΑΙΠΕΔ:
Στις 5 Σεπτεμβρίου, εμείς οι παρακάτω αναφερόμενοι 22 κάτοικοι /επιχειρηματίες της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου υποβάλαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά: της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», για την υπ’αριθ. Αριθμ. απόφ. 234/13 (ΦΕΚ – 1020 Β/25-4-2013), με θέμα τη μεταφορά άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του Ν. Κυκλάδων και ειδικότερα των νησιών Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου. Οι παραχωρηθείσες εκτάσεις είναι νησιωτικοί υγρότοποι που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, αλλά και έχουν καταγραφεί ως περιοχές CORINE και Natura. Σύμφωνα και με τη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας,  αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα και προστατεύονται απευθείας από το άρθρο 24 του Συντάγματος, από την ειδική νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος (μικροί νησιωτικοί υγρότοποι) καθώς και από το ειδικό καθεστώς προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura και την οδηγία 92/43/ΕΚ για την προστασία των οικοτόπων.
Στο σκεπτικό της αίτησης περιλαμβάνονται τρεις λόγοι για την ακύρωση:
Η  παράβαση των προϋποθέσεων νόμιμης νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 43 παρ.2 του Συντάγματος
Η παραβίαση της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης.
Η παραβίαση της οδηγίας 2001/42 του ΕΚ, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων και προγραμμάτων
 Αναλυτικά: Σε σχέση με την παραβίαση της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης, τεκμηριώνεται από τους αιτούντες πολίτες ότι ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί με την προσβαλλόμενη πράξη για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους που υφίστανται από τη μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων των νήσων Πάρου, Αντιπάρου και Νάξου στο ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει την περιουσία του σε μια Ανώνυμη Εταιρεία «για να συμβάλει στους εθνικούς δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους», χωρίς:
να καθορίζει ποιοι είναι οι στόχοι αυτοί, αν και όφειλε να το πράξει,
να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος (το οποίο επίσης εμπίπτει στην έννοια του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος όπως και η οικονομική ανάπτυξη) αλλά και την κοινωνική αποδοχή της οποιασδήποτε αξιοποίησης
Επιπλέον την περιουσία του αυτή το Ελληνικό Δημόσιο δεν την έχει καν αποτιμήσει σε χρήμα πριν τη μεταβιβάσει, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζει και αντίστοιχα να δημοσιοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο, αν η οποιαδήποτε  οικονομική αξιοποίηση υπηρετεί πράγματι το δημόσιο συμφέρον.
Σε σχέση με την αναγκαιότητα προηγούμενης εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαπιστώνεται από τους προσφεύγοντες ότι δεν γίνεται καμία αναφορά , παράλειψη η οποία υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την παντελή έλλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον από την επικείμενη αξιοποίηση των επίμαχων εκτάσεων που αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα. Μια τέτοια μελέτη, αν είχε συνταχθεί, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων  στον οικονομικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για την αξιοποίηση των επίμαχων εκτάσεων. Με άλλα, λόγια, με την προσβαλλόμενη πράξη το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει τη δημόσια περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε χωρίς να γνωρίζει καν τι είδους αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί κι αν αυτή θα συνάδει με το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η  παράλειψη αυτή επίσης έχει ως αποτέλεσμα να μην προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση που απαιτούν οι διατάξεις της οδηγίας με το ενδιαφερόμενο κοινό και τους αρμόδιους φορείς και να μην έχει χορηγηθεί η σχετική πληροφόρηση, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.
Με την πρωτοβουλία μας αυτή, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες των νησιών, προσπαθήσαμε να δώσουμε τη νομική βάση για την ακύρωση μιας απαράδεκτης απόφασης. Στην προσπάθεια αυτή, η έγγραφη συμπαράσταση κι από άλλους πολίτες και φορείς των Κυκλάδων θα συμβάλλει, μια και έχουμε δικαίωμα να προσθέσουμε με δικόγραφο πρόσθετους λόγους.

Ο Νικος Χρυσόγελος
O Νίκος Χρυσόγελος, ανταποκρινόμενος με την ερώτησή του αυτή και σε αιτήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις Κυκλάδες, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θεωρεί μια τέτοια προοπτική συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αν συνεχίζει να θεωρεί την προστασία των φυσικών περιοχών οικολογικής αξίας Natura 2000 ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα, ή προτίθεται να τις θυσιάσει υπό τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικών κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου