Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΤΡΟΠΗ!!! Αγνωστοι βάνδαλοι προξένησαν φθορές στην πλησίον του 2ου Δημοτικού της Χώρας Παιδική Χαρά…

Αν ρωτήσει κανείς οποιονδήποτε στον συνοικισμό «Προσφυγικά», στην καρδιά της πόλεως Νάξου, πώς είναι η (πλησίον των Δημοτικών Σχολείων 2ο και 4ο) Παιδική Χαρά της γειτονιάς του, μιαν απάντηση θα ακούσει: «Μάλλον, κάτι μαγκλαράδες που μπαινοβγαίνουμε κάθε μέρα στην Παιδική Χαρά και σαρτοκοπάνε σα διαόλοι πάνω στα παιχνίδια των παιδιών, κάνανε τη Παιδική Χαρά σαν τα μούτρα τους. Είναι κρίμα… Ακόμη δεν την φτειάξανε, και τα παλιόπαιδα τη σπάσανε». 

Μας προτρέψανε κάποιοι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής «να πάμε να δούμε το χάλι εκεί μέσα και να το φωτογραφίσουμε». Και πήγαμε. Να, το αποτέλεσμα. Τα εικονιζόμενα στιγμιότυπα λένε την αλήθεια. Όντως, είναι κρίμα, που αυτή η Παιδική Χαρά, η οποία έχει δεν έχει παραδοθεί ένα εξάμηνο, αν δεν κάνω λάθος, στα Νιοχωριτάκια, υπέστη φθορές. Ζημιές που διορθώνονται φτάνει να ακουμπήσει ο ημέτερος δήμος κάτι «ψιλά»… Και θα το κάνει. Σίγουροι είμαστε ότι εντός των επομένων ημερών, οι βλάβες θα αποκατασταθούν. Το θέμα δεν είναι όμως, το «πότε θα αποκατασταθούν αυτές οι βλάβες;». Το θέμα – ζητούμενο, είναι, αν είμαστε σε θέση να προστατεύουμε αυτόν τον χώρο.
Στο χέρι της Δημοτικής Αρχής είναι να λάβει τα ενδεικνυόμενα (προστατευτικά) μέτρα. Υποχρέωσή της, είναι. Άλλωστε και ο νόμος προβλέπει / επιτάσσει πράγματα, για την προστασία αλλά και την συντήρηση αυτών των χώρων.
H υπουργική απόφαση με αρ. 28492/2009, χαρακτηριστικά, αναφέρει:
-Η παιδική Χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της Παιδικής Χαράς. Ιδίως: α) ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της Παιδικής Χαράς, β) ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντηρήσεως και γενικά την σωστή λειτουργία της Παιδικής Χαράς, γ) λαμβάνει μέτρα για την φύλαξη της Παιδικής Χαράς, δ) καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της Παιδικής Χαράς». Και ακόμη: «Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της Παιδικής Χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από την δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φυλάξεως, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
-Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της Παιδικής Χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και την συχνότητα χρήσεως του εξοπλισμού. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην Παιδική Χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της Παιδικής Χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποιήσεως της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της Παιδικής Χαράς.
Και ρωτώ: Τα οριζόμενα από τον νόμο «ως απαραίτητα μέτρα», τηρήθηκαν ποτέ από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;
Δεν θέτω το παραπάνω ερώτημα, για να ασκήσω, σώνει και καλά, αρνητική κριτική, και μάλιστα με πλάγιο τρόπο, στον ημέτερο δήμο. Το θέτω διότι, εάν δεν παρθούν τα οριζόμενα και από τον νόμο μέτρα, τότε, σήμερα Δευτέρα να πιάσουμε να αποκαταστήσουμε τις εικονιζόμενες βλάβες, επαναφέροντας την Παιδική Χαρά στην προτέρα της «εικόνα», αύριο Τρίτη, οι μαγκλαράδες θα προξενήσουν κάποιες άλλες ζημιές… Ή, μήπως, διαφωνείτε, κύριοι του δήμου; Γι’ αυτό επιβάλλεται να λάβετε τα μέτρα σας. Και για τον επιπρόσθετο λόγο, επίσης, ότι, δεν είναι δυνατόν, κάθε λίγο και λιγάκι, να πληρώνουμε το «μάρμαρο» που άλλοι σπάνε με τα λεφτά του δημότη…
 γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου