Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ: Ό,τι λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Χώρας, καθημερινά, μας εκθέτει στα μάτια, ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών

Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου ετούτη την εποχή, παραμονές τού Δεκαπε-νταύγουστου, απέδειξε ένα πράγμα – ένα πράγμα που αφορά στην «γύμνια» μας στο Κυκλοφοριακό. Εδώ είναι που… κολλάει η γνωστή σε όλους μας λαϊκή ρήση, «Ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος».
Τα εικονιζόμενα στιγμιότυπα τα απαθανατίσαμε μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Μιλούν από μόνα τους.

Τέτοια «σκηνικά» τα βλέπουν όλοι στο νησί μας. Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, Κινέζοι κ.ά.
Όλοι μας γινόμαστε καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες μια συνολικής εικόνας τού νησιού μας που δεν μας τιμά. Όλοι, προφανώς, πλην των κρατούντων.
Υπάρχει δημοτικό συμβούλιο σε τούτο το νησί; Υπάρχουν αντιδήμαρχοι; Υπάρχει δήμαρχος; Υπάρχει αντιπολίτευση. Πού είναι όλοι (τους) αυτοί;
Κάποιος επιβάλλεται να «πατήσει πόδι» και να «παγώσουν» οι ρυθμίσεις παραμονές τού Δεκαπενταύγουστου.
Φίλτατοι: θα γίνει ο κακός χαμός μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα που η τουριστική κίνηση πήρε για τα καλά τα πάνω της, χωρίς πολλά –πολλά βραχυκυκλώνει το σύμπαν στην πόλη μας μέσα.
Είναι που είναι τρελαμένοι όλοι όσοι έρχονται από τα… Αθήνας στο νησί μας για διακοπές, πέφτουν και στο Κυκλοφοριακό μας επάνω, και γίνεται ένας αχταρμάς και ένα κομφούζιο στους δρόμους, κεντρικούς και μη του νησιού μας, απίστευτο.
500 χιλιάρικα επενδύετε τούτη την εποχή στο Κυκλοφοριακό – στις υποδομές για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. 500 ολοζώντανα χιλιάρικα. Ποιος είναι το αποτέλεσμα; Τι έχετε καταφέρει μέχρι ήμερα;
Αν ένας από αυτούς που έβαλε την τζίφρα του για να πάρετε το πακέτο των €500.000 για την υλοποίηση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, έρθει στο νησί μας και με τα ματάκια του (τα δυο!)… συνειδητοποιήσει τί βλέπει, θα πάει να πέσει από την Πορτάρα στα νερά της Γρόττας!
Σον κεντρικό παραλιακό δρόμο, κύριε δήμαρχε, όταν το «πλοίο της γραμμής» πιάνει στο λιμάνι μας και κατεβάζει κόσμο, το μποτιλιάρισμα που δημιουργείται είναι απίστευτο. «Κολλάνε» οι «ρόδες» στο οδόστρωμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για 20 ολόκληρα λεπτά. Ξέρετε πώς βρίζει ο κόσμος εκείνες τις ώρες;
Ξέρετε ότι κάποιοι με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους που αποτολμούν να διασχίσουν τον κεντρικό παραλιακό δρόμο με προορισμό την κεντρική προβλήτα, προκειμένου να ταξιδέψουν, τρελαίνονται; Διακινδυνεύουν να χάσουν το πλοίο και τα εισιτήριά τους μαζί;
Καθυβρίζουν θεούς και δαίμονες, οι περισσότεροι εξ αυτών. Κάντε μια βολτούλα, πεζή, στον κεντρικό παραλιακό δρόμο μεσημεριάτικα, και θα δείτε πώς όλα όσα γράφω σήμερα, δεν έχουν ίχνος υποβολής.
Με είδε κάποιος να σηκώνω την κάμερά μου για να απαθανατίσω κάποια σκηνικά (της ντροπής μας) και μου «έβαλε πάγο», μέσα στην… τρέλα του…
Κάντε μια βόλτα στην πλατεία Ευριπαίου, ώρες βραδινές, και ελάτε μετά να μου σφυρίξετε κλέφτικα.
Ψέματα δεν γράφουμε. Την αλήθεια αποτυπώνουμε με λόγια και φωτό στο χαρτί.
Μη μου πείτε, κύριοι αρμόδιοι, ότι πέρσι τέτοια εποχή ήταν χειρότερα τα πράγματα. ΟΧΙ.ΟΧΙ.ΟΧΙ. Πέρσι τέτοια εποχή τα ίδια συνέβαιναν στην Παπαβασιλείου. Τα ίδια στον κόμβο του Κέντρου Υγείας.
Πέρσι τέτοια εποχή, η κατάσταση ήταν καλύτερη στον κόμβο πλησίον του θερινού κινηματογράφου. Πέρσι τέτοια εποχή η κατάσταση ήταν καλύτερη στην περιοχή την παραθαλάσσια του Αγίου Γεωργίου και στην ευρύτερη αυτής περιοχή.
Όλοι, προ εβδομάδων πίστεψαν ότι η παράταση που δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στην υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, θα «πάγωνε» για μερικές εβδομάδες, για περίπου ένα μήνα, το νέο Κυκλοφοριακό και τις ρυθμίσεις. Δεν συνέβη όμως αυτό. Και πληροφορούμαστε τώρα ότι θα μονοδρομηθεί και η Κοντολέοντος.
Ξέρετε τι έχει να γίνει εκεί στην Γρόττα, εκεί πλησίον των γραφείων του Ο.Α.Ε.Δ.;
Άλλοι θα ‘ρχονται από το λιμάνι, άλλοι θα κατηφορίζουν προς το λιμάνι και μοιραία να συνωστίζονται όλοι στον κόμβο πλησίον του Ο.Α.Ε.Δ.
Εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον, κύριοι αρμόδιοι, κύριε αντιδήμαρχε Δημήτρη Λιανέ, ο δρόμος του Ποταμού να δώσει απάντηση στην κίνηση των οχημάτων όλων, στην προσπάθεια των οχημάτων όλων, να ξεγλιστρήσουν από την πόλη μέσα… Είναι δρόμος ο Ποταμός, ικανός – κατάλληλος να δώσει απάντηση σε μια τέτοια «πρόκληση»; Είναι κανάλι αυτό κατάλληλο και λειτουργικό;
Κάντε μια βολτούλα απ’ εκεί, όταν μονοδρομηθεί και γίνει κάθοδος (προς το λιμάνι) η Κοντολέοντος, ένα τέταρτο της ώρας πριν το «πλοίο της γραμμής» ελλιμενιστεί στο λιμάνι του νησιού μας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Τι πειραματισμοί είναι αυτοί;
Τι προχειρότητες είναι αυτές;
Τι βιασύνες είναι αυτές;
Είπαμε: Ναι! Στο Κυκλοφοριακό. Όχι όμως (κι) έτσι…
. Και την ζωή των ντόπιων, των μονίμων κατοίκων του νησιού μας κάνουν δύσκολη οι νέες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε μία εποχή πού:
-Δεν έχετε φροντίσει να ξεμπλοκάρετε τους δρόμους από τα αυτοκίνητα…
-Δεν νοιάζεστε για να απαλλάξετε δρόμους και πεζοδρόμια από τραπεζοκαθίσματα...
-Δεν έχετε καταπιαστεί σοβαρά με τα αυτονόητα. Με αυτά που έπρεπε πριν καν πιάσετε να εφαρμόσετε το Κυκλοφοριακό, έπρεπε σοβαρά και υπεύθυνα να καταπιαστείτε… 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ "ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου