Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μονόδρομος, η σύγκρουση!

Ο Δήμαρχος, Μαργαρίτης επέλεξε να πει «όχι» στα αιτήματα κατοίκων και επιχειρηματιών της Κοντολέοντος μένοντας πιστός στην εφαρμογή του Κυκλοφοριακού – Τι αναφέρει το μήνυμα του Δημάρχου – Ποια η αντίδραση των επιχειρηματιών που μιλούν για «μάχη έως θανάτου»
Και πάμε στο …σκληρό ροκ και από τις δύο πλευρές όσον αφορά το θέμα της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης στην Κοντολέοντος. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες να τραβήξουν το θέμα στα άκρα καθώς αμφότεροι θεωρούν ότι έχουν δίκιο...

Ο Δήμος ότι καλώς εφαρμόζεται η κυκλοφοριακή μελέτη στο σύνολο της έχοντας μάλιστα «ανακαλύψει» ότι ήδη τα πρώτα μέτρα έφεραν «ανακούφιση» σε πεζούς και οχήματα, οι δε επιχειρηματίες και κάτοικοι στη περιοχή γύρω από την Κοντολέοντος ετοιμάζονται ακόμη και για …καταδρομικές ενέργειες ώστε να πιάσουν στον ύπνο την αστυνομική αρχή ώστε να πετύχουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το πλέον σωστό, δηλαδή όχι μόνο την ανατροπή της μελέτης αλλά και την αναβολή της στη χειρότερη περίπτωση έως τον Οκτώβριο ώστε με πιο καθαρό μυαλό και οι δύο πλευρές να συζητήσουν το καθεστώς που θα ισχύει στην συγκεκριμένη περιοχή.
«Καπέλωμα»
Όπως και την Τετάρτη, έτσι και την Πέμπτη, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής γύρω από την Κοντολέοντος βρέθηκαν στην συμβολή του δρόμου (Ποταμός και Κοντολέοντος) λίγο μετά τις 11:00 το πρωί όπου όμως δεν προχώρησαν σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας. Αυτό είχε γίνει την Τετάρτη και είχαν δείξει τα …δόντια τους. Τώρα υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικής δύναμης (μάλιστα γύρω στις 11:45 είχαμε και την εμφάνιση του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου όπου είχε επαφές με επιχειρηματίες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα) επέλεξαν να βρίσκονται στη μία πλευρά του δρόμου και να περιμένουν την απάντηση του Δημάρχου στο προχθεσινό τους αίτημα σχετικά με την αναβολή ή όχι της μονοδρόμησης των συγκεκριμένων τμημάτων (δρόμων) της περιοχής. Αυτό που ζητούσαν ήταν να ακούσουν τον κ. Μαργαρίτη να τους εξηγεί τι πρόκειται να κάνει και ποια είναι η απόφαση του Δήμου. Όμως, αντ’ αυτού άκουγαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό να έχει συνεχή παρουσία στους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς του νησιού και να μεταφέρει την άποψη της Δημοτικής Αρχής ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε ότι αφορά την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην Κοντολέοντος». Ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση των επιχειρηματιών που μιλούσαν ανοιχτά για «καπέλωμα» του Δημάρχου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ δεν έλειψαν και κάποιοι που καλούσαν τον κ. Λιανό να παραιτηθεί από τη θέση του…
Συνομιλίες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μανώλης Μαργαρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία γύρω στις 12 και κάτι το μεσημέρι με επιχειρηματίες όπου τους επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει το πρωί και ο κ. Λιανός στις ραδιοφωνικές του παρεμβάσεις. Και όταν οι επιχειρηματίες ουσιαστικά του υπενθύμισαν ότι είχε δεσμευτεί για γραπτή απάντηση, τότε ενημέρωσε άμεσα θα το κάνει. Η απάντηση ήρθε πολύ αργότερα την ίδια ημέρα  και η σχετική γραπτή ανακοίνωση για το θέμα από την πλευρά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα που οι «διαμαρτυρόμενοι» βρίσκονταν στην αρχή της διασταύρωσης δεν υπήρξε καμία δική τους κίνηση για να διακόψουν την ροή της κυκλοφορίας, αν και δεν χρειάστηκαν να βάλουν το χέρι τους καθώς μία μανούβρα που έπρεπε να κάνει ξενοδοχειακό πούλμαν έκλεισε για μερικά λεπτά της ώρας το δρόμο και δημιούργησε μποτιλιάρισμα. Η αστυνομική δύναμη αυτή τη φορά δεν έκανε καμία παρέμβαση, απλά υπήρχαν συνεχόμενες επαφές και συζητήσεις ώστε να αποφευχθεί κάποια κίνηση που όπως φάνηκε δεν ήταν στις προθέσεις των επιχειρηματιών.
Απειλές
Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Όπως τόνισε ο επιχειρηματίας κ. Σεϊντάνης «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κάνουμε πίσω. Για εμάς δεν έχει τελειώσει τίποτα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούμε συν γυναιξί και τέκνοις εδώ και ας τολμήσει είτε ο Δήμος είτε η Αστυνομία να μας τρομοκρατήσει. Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν φέρει 14 άτομα. Δεν θα τους φοβηθούμε. Η εποχή του 67 τελείωσε. Οι απειλές από τον Διοικητή της Αστυνομίας εδώ μπροστά μας για συλλήψεις να τα πει σε υποτακτικούς. Εμείς δεν θα πτοηθούμε στο παραμικρό. Ο Δήμαρχος μίλησε για χρηματοδοτήσεις και για deadline στις 3 Οκτωβρίου, αλλά εμείς είμαστε που τότε θα έχουμε βάλει λουκέτο. Εάν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση έχει καλώς, αλλιώς ας επιστρέψουν τα χρήματα. Έτσι κι αλλιώς εμείς θα τα χάσουμε, δεν θα τα βάλει από τη τσέπη του ο Δήμαρχος, ο Λιανός εμείς. Θέλουμε το δρόμο διπλής κατεύθυνσης ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να κρατηθούμε ώστε να μην κλείσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι έως θανάτου. Ας το πάρουν απόφαση».   Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Δημάρχου σχετικά με την πιστή εφαρμογή του πλάνου όσον αφορά τις ρυθμίσεις ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης όταν έγινε μεγάλης διάρκειας σύσκεψη τόσο με τους αντιδημάρχους όσο και με την αστυνομική διεύθυνση της Νάξου. Η πρώτη σκέψη για …αναβολή έγινε πολύ γρήγορα καπνός μπροστά στη δεύτερη που έλεγε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων σε αρκετές περιοχές (βλ Αγ. Γεώργιος) με αποτέλεσμα η συνολική εφαρμογή να τινάζονταν στον αέρα. Οπότε, η λύση ήταν αυτή του …σκληρού ροκ και όποιος αντέξει πλέον. 
Ανακοίνωση
Ποια ή δήλωση του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη που διανεμήθηκε το μεσημέρι (3.30) της Τετάρτης ως απάντηση στο αίτημα ων επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής γύρω από την επίμαχη οδό Κοντολέοντος. Έρχεται μία ημέρα μετά την σύσκεψη που είχε γίνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αφού άκουσε τις απόψεις των επιχειρηματιών είχε τονίσει «Θα σας απαντήσω αύριο». Οπότε και εγένετο. Και τι μάθαμε στην ανακοίνωση; Ότι το έργο έχει συγκεκριμένη προθεσμία παράδοσης και δεν μπορεί να υπάρξει αναβολή λόγω κινδύνου απένταξης, ότι οι τροποποιήσεις είναι αδύνατες και συνεπώς ακολουθείτε πιστά το γράμμα της μελέτης. Και ότι είναι αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το έργο καθώς ήδη υπάρχει αισθητή ανακούφιση στη κίνηση πεζών και οχημάτων. Αφήνει μόνο ένα μικρό παράθυρο ότι θα εξεταστούν οι όποιες παρατηρήσεις με τους μελετητές μετά το τέλος του … έργου. «Την Τετάρτη 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη και του Αντιδημάρχου Δημήτρη Λιανού με επαγγελματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων της οδού Κοντολέοντος (Περιφερειακού), με θέμα τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Οι επαγγελματίες, που παρέστησαν στη συνάντηση, ζήτησαν να αναβληθεί η μονοδρόμηση της οδού Κοντολέοντος για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι άμεσα θα εξεταστεί και θα απαντηθεί το αίτημα της αναβολής, αλλά όχι της αναστολής των ρυθμίσεων. Όπως κάθε χρηματοδοτούμενο έργο, έτσι και το έργο της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης οφείλει να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, όπως έχει προβλεφθεί και οριστεί κατά την εγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη, προϋπολογισμού 403.000 ευρώ, έργο τα οφέλη του οποίου θα καρπωθούν οι δημότες μας, έχει προθεσμία παράδοσης έως τις 3/10/2013, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος απένταξης του έργου. Κάθε τροποποίηση της υλοποιούμενης μελέτης είναι αδύνατη. Συνεπώς οφείλουμε να προχωρήσουμε το σύνολο της μελέτης χωρίς καμία παρέκκλιση από την αρχική της μορφή. Εξάλλου, οι αποσπασματικές τροποποιήσεις στην εφαρμογή της, όπως ζητείται από επιχειρηματίες της περιοχής, δεν είναι σύννομες και εμπεριέχουν κινδύνους ατυχημάτων. Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως προβλέπεται στη μελέτη και γι αυτό ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των συνδημοτών μας. Όλες οι νέες ρυθμίσεις έχουν ήδη ανακουφίσει αισθητά την κίνηση πεζών και οχημάτων, ώστε όλοι να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια. Ωστόσο, όποιες παρατηρήσεις προκύψουν μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, θα εξεταστούν σε συνεργασία με τους μελετητές».
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου