Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ, «ΠΟΝΑΝΕ» ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ & ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Αντώνης Κωβαίος και Άννα Γαβαλά, δύο αυτοδιοικητικοί, που δουλεύουν για τα νησιά τους. Κάνουν τον απολογισμό τού δημοτικού έργου, σε Κουφονήσι και Ηρακλειά, αντίστοιχα… Αμφότεροι, επικεντρώνουν στα λιμενικά έργα και στις λιμενικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά τους. Κάνουν λόγο για λιμενικά έργα, που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, που χρειάζονται βελτιώσεις…
Αναλύουν και σχολιάζουν το προεκλογικό πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα που δεσμεύτηκε η νυν δημοτική αρχή να υλοποιήσει σε Κουφονήσι και Ηρακλειά…



Ο Αντώνης Κωβαίος, για το Κουφονήσι…
- Λιμάνι: Άμεση επισκευή του υπάρχοντος μόλου. Μελέτη για επέκταση κεντρικού προβλήτα.
«Το λιμάνι δεν είναι θέμα του δήμου. Το λιμάνι μας, το έργο αυτό έχει πάει για επαναδημοπράτηση. Υπήρξε ανάδοχος, δεν εγκαταστάθηκε, όμως…
Προχωράει η διαδικασία από την Διεύθυνση Λιμένων, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Είμαστε, νομίζω, σε καλό δρόμο.
Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε, ως κοινότητα. Παρέμβαση από τον δήμο δεν είχαμε μέχρι σήμερα…»

Για το νερό…
«Μέσω της Περιφέρειας καταβάλλονται προσπάθειες. Δεν έχει ανάμειξη ο δήμος.
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, υπάρχει ανάδοχος, αναμένεται δε η υπογραφή της σύμβασης σε περίπου δέκα μέρες από σήμερα.
Και μια λεπτομέρεια σοβαρή: Έχει υποχρέωση ο δήμος να φέρει ρεύμα στη Μονάδα. Δεν έχει γίνει όμως καμία ενέργεια ως προς αυτό από το δήμο μας. Να σου πω ότι σχετικά τους έχω ενημερώσει εδώ και οκτώ μήνες.» 


- Βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων με σκοπό την κάλυψη ελλιμενισμού όλων των σκαφών, του Κουφονησίου και των επισκεπτών του.
- Δημοτικός φωτισμός στο αλιευτικό καταφύγιο.
«Η περιοχή των αλιευτικών καταφυγίων ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Να σου πω ότι, παρότι έχω επανειλημμένως έχω πει στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Μαμουζέλο να κάνει κάτι, διαπίστωσα και το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας εδώ, ότι δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ώστε να γίνει η βελτίωση που οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνει. Μου έχει υποσχεθεί ότι, τώρα, μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε συνεργασία με τον Θανάση τον Γρυλλάκη, που είναι στην τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας στο νησί μας, προκειμένου να γίνει μια νέα ανάθεση, για μία νέα μελέτης, για μια νέα παρέμβαση στο αλιευτικό καταφύγιο.
Νέα μελέτη, δηλ., πάει να ξεκινήσει.
Για το Αλιευτικό: Θέλει ο χώρος οπωσδήποτε βελτιώσεις. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό. Δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός.»

- Βελτίωση οδικού δικτύου.
«Το οδικό δίκτυο… Έχω κάνει ενέργειες από το 2011, για διανοιχτεί ένας περιφερειακός δρόμος που είναι 1250 μ., ο δρόμος αυτός θα παρακάμψει όλο τον οικισμό και θα ενώσει τρείς άξονες, με αποτέλεσμα να έχουμε αισθητή αναβάθμιση του οδικού δικτύου μας και επίλυση πολλών προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε…
Το έργο αυτό στοιχίζει περίπου €2.500.000, δεν το χρηματοδοτεί ο δήμος μας. Πιέζω τώρα, να γίνει, τουλάχιστον, η διάνοιξη – τα χωματουργικά τουλάχιστον… Είμαστε σε συνεννόηση. Για το έργο αυτό έχω μιλήσει με τον ίδιο τον δήμαρχο, τον κ. Μαργαρίτη, με το κ. Πρωτονοτάριο, αλλά και με τον κ. Πολυκρέτη, τώρα τελευταία…»

Καθαριότητα
«Εντάξει! Έχουμε δύο μόνιμους υπαλλήλους. Έχουμε και μία εργολαβία, με δύο άτομα… Το νησί μας είναι καθαρό. Πρόβλημα δεν υπάρχει όπως αλλού… Απλώς αργήσανε με την συντήρηση των μηχανημάτων.»


Συγκοινωνία
«Δεν θέλω να πω τίποτε τώρα… Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν έχει ερωτηθεί για το ζήτημα αυτό ούτε η κοινότητά μας ούτε ο δήμος. Υπάρχει πρόβλημα με τον Ε.Ο,.Τ. Υπάρχουν, μπαίνουν διάφορα συμφέροντα στη μέση.
Ο δήμος μέσα στην χειμερινή περίοδο θα πρέπει να διανοίξει τον περιφερειακό οπωσδήποτε και να κάνει μια νέα συγκοινωνιακή μελέτη που να βάλει το νησί μας σε νέα βάση.»


Τί έγινε το καλοκαίρι
«Ο κόσμος ερωτεύεται το νησί μας. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά.
Ο κόσμος που φιλοξενείται εδώ είναι συγκεκριμένος. Θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε περισσότερο κόσμο από όσο κόσμο μπορούν να καλύψουν τα καταλύματα που υπάρχουν εδώ.
Κάναμε κάποια φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις μέσα στους μήνες του φετινού καλοκαιριού. Και καταλήξαμε για μια ακόμη χρονιά ότι το νησί μας το αγαπάει ο κόσμος.»


Το Ακτοπλοϊκό
«Άριστο το Ακτοπλοϊκό, η ακτοπλοϊκή σύνεσή μας δηλαδή… Το ταχύπλοο που μπήκε και το οποίο μας εξασφάλισε σύνδεση με Μύκονο, απέδωσε θετικά αποτελέσματα.
Στο νησί μας είχαμε φέτος πολλούς Ιταλούς. Οι Ιταλοί έκαναν την απόσταση Ιταλία – Κουφονήσι με πέντε ώρες μέσα. Δηλ., Ιταλία – Μύκονο – Μύκονο – Κουφονήσι με το ταχύπλοο. Τρείς ώρες από Ιταλία στην Μύκονο και δύο ώρες από την Μύκονο στο νησί μας με το ταχύπλοο.»

Προτεραιότητες
«Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσει ο περιφερειακός δρόμος. Και να γίνει το ‘συγκοινωνιακό’ για του χρόνου. Αυτά αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά μας.
Μας απασχολεί εάν μεγάλο θέμα Είναι αυτό που έχει να κάνει με την συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν. Όπως, συντήρηση του ελικοδρομίου, των δεξαμενών ύδρευσης, του καταφυγίου των σκαφών αναψυχής κ.λπ.
Να σου πως ακόμη ότι και η Αφαλάτωση πάει καλά. Μέσω της περιφέρειας προωθείται και υποστηρίζεται. Και ακόμη ότι θα ενταχθεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο, στο ΕΣΠΑ, μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Τα παλεύουμε αυτά τα έργα εμείς…
Το νησί μας έχει κάποιες σοβαρές υποδομές. Χρειάζονται όμως οι υποδομές αυτές υποστήριξη. Χρειάζονται συντήρηση…»

Η Άννα Γαβαλά για την Ηρακλειά
- Κατασκευή δρόμου προς το σπήλαιο, με σκοπό την τουριστική προβολή του.
«Απολύτως τίποτε… Δεν έχει γίνει τίποτε…
Εδώ δεν έχουνε ακουμπήσει’ άλλα πιο βασικά πράγματα. Τρία χρόνια περιμένουμε να γίνουν έργα που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Τρία χρόνια, ακούμε, ‘δεν έχουμε λεφτά από τη Σ.Α.Τ.Α.»
- Βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων:
α) Προέκταση κατά 25 μέτρα του υπάρχοντος μόλου.
«Τίποτε δεν έχει γίνει. Τίποτε…»
β) Πλωτοί διάδρομοι για την εξυπηρέτηση ελλιμενισμού μικρών σκαφών.
«Όχι… Όχι… Τίποτε…»

- Βελτίωση οδικού δικτύου.
«Αυτό είναι να γίνει, τώρα, από Σεπτέμβρη. Όλα είναι έτοιμα. Έχει γίνει η μελέτη. Απλώς δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες,, λόγω καλοκαιριού. Όλα ήταν έτοιμα από τον προηγούμενο Ιούνιο. Το αφήσαμε όμως το έργο, για να τελειώσει το καλοκαίρι και να το κάνουμε από Σεπτέμβρη.
Το οδικό δίκτυο πονάει σε κάποια σημαία του. πρέπει στα σημεία αυτά πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Όπως: Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου έχουν σπάσει τα τσιμέντα. Εκεί, υπάρχουν μπαλώματα που πρέπει να ‘φύγουν’. Χρειάζεται παρέμβαση.»

- Κατασκευή γηπέδου 5Χ5.
«Κάτι είπανε… Είπανε ότι αναμένεται να ‘ανοίξουν’ κάποια προγράμματα και ότι θα προωθηθεί το έργο μέσω ΕΣΠΑ.»

- Δημιουργία Παιδικής Χαράς.
«Το 5χ5 είναι στον ίδιο χώρο. Είναι μαζί στον ίδιο χώρο το γηπεδάκι με την Παιδική Χαρά. Είναι στην παραλία πίσω στο Λιβάδι»

- Βελτίωση δημοτικού φωτισμού.
«Όποτε έχουμε πρόβλημα, παρακαλάμε να μας στείλουν ηλεκτρολόγο από το δήμο για να δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Και όταν το… σκεφτούμε, μας στέλνουν. Πρέπει να πέσει πολύ ‘παρακαλετό’ για να γίνει η δουλειά μας.
Θα ήθελα να σου πω ότι με τον μόνο που δεν έχω κανένα παράπονο στο δήμο μας είναι ο Δημήτρης ο Λιανός. Δεν παραμυθιάζει κανένα ο άνθρωπος. Σε 24 ώρες μέσα, δίνει λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά»

Καθαριότητα
«Με την Καθαριότητα είμαστε καλά φέτος.
Είχαμε ένα θέμα, όμως… Δεν είχανε πληρωθεί οι υπάλληλοι Ο κ. Ζούλης δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε… Έκανα παρέμβαση τότε εγώ, ζητώντας την βοήθεια του κ. Λιανού και το πρόβλημά μας λύθηκε.»

Οι κεραίες / Ο αναμεταδότης
«Θέλαμε να βάλουμε έναν αναμεταδότη. Το συζητάγαμε στο συμβούλιο όταν φτειάχαμε προ δύο ετών το Τεχνικό Πρόγραμμα. Πριν όμως κατατεθεί και εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ζούλης, πήγε και έπιασε τον Νίκο τον Κουτελιέρη και του λέει: ‘Έλα εδώ, φέρε μία κεραία κάτω, πόσο κάνει…, τόσα, έλα να κάνεις την εγκατάσταση…, τελειώσαμε…
Δεν είχε ενημερωθεί όμως κανείς από το δήμο Νάξου. Απλώς είχαμε πει να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα το θέμα της κεραίας μαζί με άλλα δέκα έργα μαζί…
Λίγο πριν αναλάβω εγώ πέρσι τον Ιούλιο, είχε έρθει ο Νίκος Κουτελιέρης εντελώς τυχαία εδώ πέρα…, ήταν Μάιος, αν δεν κάνω λάθος. Πιάσαμε τη συζήτηση και μου είπε τι έγινε… Του είπα, ‘δεν ξέρω Νίκο το παραμικρό’. Μου είπε, ‘δεν μπορώ να βγάλω άκρη με τον Ζούλη. Θα την ξηλώσω τη κεραία…’. Του είπα, τότε, ‘Μη κάνει τίποτε. Άσε να μιλήσω με τον δήμο και να σου πω…’. Πράγματι πήγα στο δήμο μας μετά από δυο μέρες και έπιασα τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο κ. Λιανό, στο ίδιο γραφείο, οι οποίοι γύρισαν και μου είπαν, ‘θα το αναλάβουμε εμείς, μην κάνεις τίποτε.
Μετά από ένα φεστιβάλ στις 27-28 Αυγούστου του 2012. Τότε είχε έρθει εδώ ο κ. Μαργαρίτης μαζί με τον κ. Πολυκρέτη. Τους έθεσα και πάλι το θέμα. Τότε ο κ. Πολυκρέτης προσπάθησε να δικαιολογήσει κάποιες καταστάσεις και τον κ. Ζούλη, λέγοντας ‘δεν ήξερε, λάθος έκανε κ.λπ.’
Προ εβδομάδων, ενημερώθηκα από την εφημερίδα σας ότι δεν έχει γίνει τίποτε…
Γιάννη, τη στιγμή που λες του ανθρώπου ‘κάνει μια δουλειά και θα πληρωθείς, πρέπει να πληρώσεις. Τώρα, αν χρειαστεί, ας τα βάλει από την τσέπη του ο αντιδήμαρχος.
Μου λες και για το ασύρματο τηλέφωνο που έδωσε τότε στον κ. Ζούλη ο Νίκος Κουτελιέρης. Τώρα το τηλέφωνο του το έχουν πάρει. Ο ίδιο ο δήμαρχος είπε πέρσι, ‘να αφαιρεθεί από τα χέρια του το τηλέφωνο το ασύρματο’. Αυτό έγινε… Τώρα το τηλέφωνο έχει επιστραφεί στα χέρια του Κουτελιέρη.
Εμείς, Γιάννη, ως κοινότητα, δεν έχουμε καμία ευθύνη για την εγκατάσταση της κεραίας, του αναμεταδότη, δηλαδή…»

Η Αφαλάτωση: η παρέμβαση…
«Είχαμε μια Αφαλάτωση, εδώ… Είχε, λοιπόν, ‘σηκωθεί’ ένας αγωγός, υπήρχε πρόβλημα με τα στηρίγματα που τον κρατούσαν στη θάλασσα… Το συζητήσαμε και είπαμε να ζητήσουμε από το δήμο να στείλει κάποιον  να αποκαταστήσει το πρόβλημα.
Ο κ. Ζούλης πήγε και βρήκε δύο Καλύμνιους, ήταν Μάρτης του 2011, και τους είπε, ‘πηγαίνετε, βάλτε τα και πόσα χρήματα θέλετε;’ Μιλάμε για μια δαπάνη €700. Οι άνθρωποι πληρώθηκαν. Τα λεφτά τα έδωσα εγώ το Μάη...
Μόνο ο Κουτελιέρης, δεν έχει πληρωθεί»

Οι απλήρωτες εργασίες του Βαγγέλη Γαβαλά τού εργολάβου…
«Κάποια στιγμή, Γιάννη, μέσα στο χειμώνα που μας πέρασε, με πήρε στο τηλέφωνο η γραμματέας της κοινότητάς μας και μου είπε, ‘με πήραν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και μου είπανε ότι υπήρχαν κάποια κομμάτια χαλασμένα κάτω στην παραλία του Αγίου Γεωργίου που θέλουν επισκευή. Και επειδή είναι μικρό το ποσό, περίπου δηλ. €2.900, ζήτησαν να πάρουμε την ευθύνη, επειδή το ποσό ήταν μικρό, με απευθείας ανάθεση να το δώσουμε σε κάποιον να το κάνει. Τότε, εγώ, δεν ήμουν πρόεδρος. Παίρνω στο τηλέφωνο τον θείο μου, και του λέω ‘έτσι κι έτσι’. Μου λέει, ‘ναι. Να γίνει, έτσι…’
Ο άνθρωπος που έκανε τη δουλειά είναι ο εργολάβος Βαγγέλης Γαβαλάς, ο οποίος έκανε και κάποιες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο, επισκευαστικές παρεμβάσεις, που κόστισαν όλα μαζί, να σου πω, περίπου €8.000. Όμως, ο κ. Γαβαλάς, δεν θέλησε να πληρωθεί τις ‘παραπάνω’ εργασίες που έκανε. Ήθελε να πληρωθεί μόνο τα συμφωνηθέντα. Τα €2.900, δηλαδή… Όμως, τα λεφτά αυτά, δεν του τα έχουν δώσει μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μαμουζέλος, όπως μου είπε ο κ. Γαβαλάς, του είπε ότι ‘είναι παράνομο το έργο και ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη πάνω του για τα λεφτά’.
Σου επαναλαμβάνω ότι, την γραμματέα της κοινότητάς μας την πήραν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να γίνει αυτή η δουλειά. Εγώ, όμως δεν έδωσα την εντολή να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Φέρει ευθύνη ο κ. Ζούλης, γιατί αυτός είναι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Σου υπενθυμίζω ότι αυτό το έργο έγινε γύρω στο Πάσχα που μας πέρασε. Ο κ. Ζούλης είχε στην ευθύνη του, σου  λέω, την επίβλεψη του έργου αυτού.
Γιάννη, δεν νομίζω ότι ο άνθρωπος δεν θα τα πάρει αυτά τα €2.900.
Το κ. Μαμουζέλο τον είχε πάρει στο τηλέφωνο μέσα στον περασμένο χειμώνα ο πατέρας μου για κάποια φώτα που είχαν καεί στην λιμενική ζώνη. Και τότε ο κ. Μαμουζέλος, του είπε: ‘Έλα, ρε Βαγγέλη! Είπαμε να ξεκινήσεις το έργο κανονικά και μη σε νοιάζει’. Νόμιζε ότι μιλούσε με τον εργολάβο Βαγγέλη Γαβαλά…, και εκείνος μιλούσε με τον Βαγγέλη Γαβαλά, που είναι ο πατέρας μου. Σου μιλάω για συνωνυμία… Δεν ξέρω πως θα πληρωθεί τα λεφτά τα συμφωνηθέντα μαζί του ο εργολάβος Βαγγέλης Γαβαλάς.»  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου