Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο δημοτικός σύμβουλος, εκ Φιλωτίου ορμώμενος, Στέφανος Μανιός, σήμερα στην «Κ», κάνει τον απολογισμό τού έργου τής νυν δημοτικής αρχής «Ο Μπαρδάνης, ήταν ο χειρότερος. Και κατατάσσω τον Μαργαρίτη, στην ίδια μοίρα με τον Μπαρδάνη.»





Ο Στέφανος Μανιός, δημοτικός σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σχολιάζει το έργο την νυν δημοτικής.
Σχολιάζει όλα όσα είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη και άλλα πολλά που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του.

 
Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει και τα παρακάτω:
-«Μη μου λες για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μόνο κάποια εργάκια γίνονται. Έργα ουσιαστικά, δεν έχουν γίνει. Από τότε που έφυγε ο Τζουάννης, δεν έγινε το παραμικρό. Η θητεία τού Μπαρδάνη, ήταν η χειρότερη.»
-«Στον υγροβιότοπο του Καλαντού μπαίνουμε μέσα αμάξια! Βόσκουν μέσα, γουρούνια!»
-«Το Συμβούλιο ασχολείται μ’ άλλα κι άλλα! Καθαρίζουν για το καλοκαίρι και βάφουν!»
«Να προχωρήσει η αξιοποίηση και ανάδειξη του σπηλαίου τού Ζα.»
«Να γράψεις, για τις δύο προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες του Δημοτικού. Ούτε μελέτη έχει γίνει…»
«Να γράψεις και για το στάδιο στις Ρικές. Είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Το γήπεδο έχει ‘πιάσει’ φρύγανα!»
«Δύσκολα, να κατέβω στις επόμενες εκλογές. Θα τα πούμε, όταν έρθει η ώρα.»
Να πώς έχει ή κουβέντα που πιάσαμε μαζί του, χθες το μεσημέρι…:

Πώς σχολιάζει το Πρόγραμμα Μαργαρίτη
-Ολοκλήρωση έργου αποθηκών για φύλαξη μηχανημάτων του δήμου, στη θέση ‘Ρικές’
«Αυτό το έργο το ‘πιάσαμε’ επί Τζουάννη. Υπάρχουν εκκρεμότητες. Και υπάρχει και ένα πρόβλημα στη στέγη με τα λιμνάζοντα νερά. Το έχω κάνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.  Τα είπες τα προβλήματα. Και ανέφερα ότι το έργο δεν έχει μέχρι σήμερα παραληφθεί.
Το έργο αυτό δεν έχει τελειώσει. Δεν το ακούμπησαν από το δήμο μας.»

-Επέκταση δημοτικού φωτισμού
«Ουσιαστικά, στο χωριό, δεν έχει γίνει τίποτε. Έχει γίνει, στις εξοχές… και μονάχα για ατομικές ηλεκτροδοτήσεις. Δηλ., μπαίνουν φωτιστικά σώματα που εξυπηρετούνε ατομικά συμφέροντα. Σου μιλώ για Αρχατό, Καλαντό για την περιοχή ‘Αριά’ κ.λπ. Έχουμε δηλ., επεκτάσεις σε αγροτικές περιοχές, που είναι μεν δημοτικού φωτισμού, αλλά εξυπηρετούν ιδιώτες.»


-Επέκταση αποχετευτικού δικτύου
«Έχουν γίνει κάποια πραγματάκια, Έχω δει, δηλ., σε κάποια φάση, κάποια σκαμμένα... Δεν έχουν τελειώσει όλα… Εντός οικισμού έχουν γίνει κάποια πράγματα. Έχουμε σκαψίματα σε κάποια σημεία.»


-Βελτίωση δικτύου ύδρευσης και κατασκευή δεξαμενής
«Δεξαμενή έχουμε μία, είναι για 1.000 κυβικά, και την έχουμε κάνει επί Βασιλάκη. Δεν έχουμε θέμα δεξαμενής.
Το πρόβλημα του Φιλωτιού είναι ότι πρέπει να μπει μια καινούργια ‘γραμμή’ από τον Άι-Λια, όχι από τον κεντρικό δρόμο, από τον πίσω δρόμο… Το έργο αυτό δεν έχει γίνει.
Αν φέρουμε τώρα νερό από την περιοχή του Άι-Λια, στην διαδρομή θα χαθεί τεράστια ποσότητα. Πάνω από το 50%. Είναι κατεστραμμένο το δίκτυο. Χρειάζεται μια καινούργια ‘γραμμή’, για την οποία κουβεντιάζουμε και συζητούμε εδώ και δέκα χρόνια… Δεν έχει γίνει τίποτε. Χρειαζόμαστε μια ‘γραμμή’ καινούργια. Η οποία δεν έχει γίνει.
Κάπου στο δίκτυο μπορεί να έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις που δεν είναι όμως τόσο πολύ αξιόλογες.
Γιάννη, υπάρχει ένα κομμάτι, στο δίκτυό μας, από αμίαντο. Μικρό κομμάτι. Από την παλιά δεξαμενή ξεκινά αυτό το κομμάτι. Θα πρέπει να αντικατασταθεί χωρίς άλλες χρονοτριβές. Μιλάμε, για το πολύ 300 μ. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αμίαντος.

-Μελέτη επέκτασης οικισμού
«Αυτό δεν το έχουνε ‘πιάσει’. Μόνο κουβέντες ακούμε»

-Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου
«Ούτε καν έχουν ασχοληθεί. Καθόλου μα καθόλου»

-Πλακοστρώσεις δρόμων
«Εδώ υπάρχει μια εργολαβία που θα ξεκινήσει λένε. Την έχει πάρει εργολάβος. Από κάποια σημεία του χωριού θα ξεκινήσει. Έχει δημοπρατηθεί το έργο αυτό. Αν δεν κάνω λάθος ο προϋπολογισμός του είναι γύρω στις €120.000»

-Ανάδειξη παραδοσιακών πλατειών και διαδρομών πέριξ του χωριού.
«Τίποτα δεν έχει γίνει. Τίποτα…»

Να, πώς απαντά στις ερωτήσει μας…:
-Ερώτηση: Που πονάει περισσότερο το Φιλώτι; Αν είχες (όλη) την εξουσία στα χέρια σου, τί θα έκανες, εσύ, για το Φιλώτι;»
«Στο Φιλώτι υπάρχει το σπήλαιο του Ζα. Το ‘χουμε πει, το ‘χουμε ξαναπεί, χιλιάδες φορές, έχουμε κάνει κουβέντα για αυτό το σπήλαιο και για την ανάδειξή του.
Υπάρχει μια διαδρομή. Την είχαμε προχωρήσει, αλλά έμεινε στη μέση η δουλειά αυτή.
Η ανάδειξη του σπηλαίου θα βοηθήσει πάρα πολύ το χωριό μας. Θα έχουμε και οικονομικά οφέλη.
Από τα 300 μ., τα 150 μ., είναι βατά. Απομένει μια μικρή απόσταση 100 μ., άντε 150 μ. πρέπει να γίνουν βατά όλα. Και στη συνέχεια θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε το σπήλαιο του Ζα, να το αναδείξουμε, για να είναι επισκέψιμο. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και τουριστόκοσμο στο Ζα.
Επί Βασιλάκη, το ξεκινήσαμε. Και από τότε ακούμε: ‘θα μπει στο ένα πρόγραμμα, θα μπει στο άλλο…’, και ποτέ δεν μπαίνει σε ένα πρόγραμμα, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες οι προβλεπόμενες.
Στο δημοτικό συμβούλιο, τώρα τελευταία δεν έχει συζητηθεί…
Ένα άλλο ζήτημα που θα προσπαθούσα χωρίς άλλες χρονοτριβές να λύσω είναι αυτό που έχει να κάνει σε σχέση με την λιμνοδεξαμενή του χωριού στην Αριοβέσσα, η οποία την είχαμε ξεκινήσει επί Νικόλα Βασιλάκη και την προωθήσαμε επί Τζουάννη και που επί Μπαρδάνη είχε κακό τέλειωμα. Ευθύνεται γι’ αυτό, ο εργολάβος.
Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα.
Το έβαλα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ο εργολάβος πήγε και έκανε κάποια μπαλώματα. Το είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μπει στο δημοτικό συμβούλιο, όμως μπήκε τελικά, αφού είπα ‘θα προσφύγω στον Εισαγγελέα’.
Η λιμνοδεξαμενή έχει πρόβλημα. Μαζεύει λάσπη μέσα. Δεν υπάρχει τρόπος να μην πηγαίνει η λάσπη μέσα και η κοπριά από τα ζώα, δεν υπάρχει τρόπος να πάρεις το νερό από ‘κεί και να το χρησιμοποιήσεις μετά, Το έργο αυτό, είναι ένα έργο στάσιμο. Κόστισε €400.000, τότε επί Νομαρχίας. €40.000 έδωσε τότε η κοινότητα Φιλωτίου για τις απαλλοτριώσεις στον χώρο, και είναι ένα έργο ανενεργό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ούτε βρύσες υπάρχουν ούτε στέρνες. Δεν έχει τελειοποιηθεί το έργο αυτό, δυστυχώς. Δηλ., κουβαλάνε οι κτηνοτρόφοι το νερό από τις γεωτρήσεις…
€450.000 έχει κοστίσει και δεν υπάρχει έργο.

«Μπαίνουν μέσα αμάξια»
»Δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες για τον υγροβιότοπο του Καλαντού. Μπαίνουν μέσα αμάξια. Μπαίνει ο καθένας και ό,τι θέλει κάνει. Και ζώα βόσκουν μέσα εκεί.
Ο χώρος είναι φανταστικός. Πάνε εκεί άγρια πουλιά, όπως πάπιες και χήνες.
Οι μελέτες που έχουμε συζητήσει σαν Φιλώτι, σαν κοινότητα… να ασχοληθεί το τοπικό συμβούλιο. Το μόνο που ασχολείται είναι να βάφει τους δρόμους για το καλοκαίρι, να καθαρίζει κλπ. Τίποτα άλλο, ουσιαστικά.
Η φανταστική παραλία του Καλαντού είναι ανεκμετάλλευτη. Και ο υγροβιότοπος στο ίδιο χάλι είναι.
Υπάρχει ένας δρόμος εκεί που περνάει μέσα από τη λίμνη. Ο δρόμος αυτός πρέπει να βγει απέξω. Έχουν γίνει αιτήματα,. Και οι μελέτες υπάρχουν ως ‘αιτήματα’. Δεν έχει προχωρήσει όμως το παραμικρό.»

Περί Τεχνικών Προγραμμάτων
«Το μόνο που βλέπω αυτή την εποχή είναι αυτή η μελέτη που έχει δημοπρατηθεί. Σου μιλάω για τα €120 χιλιάρικα για τις πλακοστρώσεις. Άντε, για την αποχέτευση και την ύδρευση, να έχουν γίνει και κάποια μικροεργάκια. Τέτοια πράγματα, δηλαδή…
Οι ηλεκτροδοτήσεις οι ατομικές είναι τώρα που ‘τρέχουν’, Γιάννη. Για να εξυπηρετούμε φίλους. Έργα ουσιαστικά, τίποτα! Από τότε που ‘σταμάτησε’ ο Τζουάννης, τίποτα. Ήρθε μετά ο Μπαρδάνης… Η θητεία του Μπαρδάνη, ήταν η χειρότερη στα χρονικά της Δρυμαλίας. Είχε 45 μελέτες για την Δρυμαλία! Έτσι μας λέγανε, τότε. Και μετά πήγαμε στον ενιαίο δήμο του Καλλικράτη, τον τωρινό, και όλες βγήκαν άκυρες, γιατί τις είχαν δώσει σε λάθος μηχανικούς, σε μηχανικούς που δεν διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα. Ακυρωθήκανε όλες εκείνες οι μελέτες.
Να σου πω ακόμη ότι και οι δυο βασικοί δρόμοι του χωριού, που είχε δεσμευτεί ο Γιάννης ο Μπαρδάνης δεν έχουν προχωρήσει… Σου μιλάω για το δρόμο Φάραγγα – Γωνιάς και ο δρόμος Κατσόπυργου. Γράψ’το αυτό. Έχουν ξεκινήσει οι μελέτες, μου έλεγε ο πρόεδρος ότι είναι έτοιμες οι απαλλοτριώσεις, πήγα στο δήμο και έψαξα και υπάρχει μόνο η αποτύπωση. Τίποτα άλλο. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Και υπάρχει μια μεγάλη γκρίνια στο χωριό. Αυτοί οι δρόμοι είναι δυο βασικοί δρόμοι. Ούτε και αυτά τα έργα γίνανε.»

-Ερώτηση: «Τι περιμένει, τώρα, ο κόσμος; Τι περιμένει, τώρα, ο κόσμος;»
«Τι να περιμένει, ο κόσμος; Ο κόσμος βλέπει ότι δεν έχει γίνει έργο. Από τότε που παρέδωσε ο Τζουάννης, δεν έχει γίνει ένα έργο σοβαρό μέσα στο χωριό. Τίποτα…
Μη μου λες για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μόνο κάποια εργάκια γίνονται. Έργα ουσιαστικά δεν έχουν γίνει. Από τότε που έφυγε ο Τζουάννης, δεν έγινε το παραμικρό.»

«Από τότε που σταμάτησε ο Γιάννης ο Τζουάννης, δεν έχει γίνει ένα μεγάλο»
-Παρατήρηση: «Εσύ, έχει ζήσει από κοντά και Βασιλάκη και Τζουάννη και τον Γιάννη Μπαρδάνη. Κάνε μου μια σύγκριση των δημάρχων αυτών με τον Μανώλη Μαργαρίτη, που και αυτόν τον ζεις, αφού αδιαλείπτως παρακολουθείς, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου…»
«Με τη σειρά να τα πάρω τα πράγματα. Ο Βασιλάκης ήτανε για το δήμο Δρυμαλίας, καταπληκτικός. Γιατί; Προχώρησε το δρόμο του Καλαντού με μελέτες που είχαμε κάνει, το δρόμο της Αγιασσού, το δρόμο Βόλακα, Λυγαρίδια… Αυτά όλα τα τακτοποίησε. Μετά ο Τζουάννης… Ο Γιάννης,. Ήταν πολύ καλός. Μπορώ να τον βάλω και στην πρώτη θέση. Όχι επειδή είμαστε μαζί. Θα μπορούσε να είναι ο πρώτος, όμως του ‘τυχε η γνωστή ατυχία, με την θεομηνία τη φοβερή που έπληξε το χωριό μας. Η θεομηνία αυτή του έβαλε φρένο στις προσπάθειές του. Τα κατάστρεψε όλα αυτή η θεομηνία Θυμάσαι, νομίζω…
Η Εγνατία βοήθησε τότε. Για παράδειγμα σου αναφέρω ότι πήρε η Απείρανθος νερό από το Καμπί. Τα κατάφερε τότε ο Τζουάννης. Τότε λύθηκαν πολλά προβλήματα. Ταχτοποίησε τις αποχετεύσεις των χωριών. Έκανε δουλειά πολλή. Είχε, βέβαια, τις βοήθειες της Εγνατίας, τότε…
Το σφαγείο στο Φιλώτι, έγινε τότε. Το Νηπιαγωγείο ήτανε να φύγει τότε από το χωριό και το γλύτωσε ο Τζουάννης. Από την ώρα που έφυγε ο Τζουάννης, ο οποίος ήτανε το ‘νούμερο 2’, ήρθε ο Μπαρδάνης, ο οποίος ήταν ο χειρότερος. Και κατατάσσω και τον Μαργαρίτη, στην ίδια ακριβώς μοίρα με τον Μπαρδάνη. Εξωτερικά καλές σχέσεις, φιλίες, αγάπες, να φτειάξουμε ένα δρομάκι, να το τακτοποιήσουμε, να κάνουμε να ράνουμε, για ψήφους και μόνο, και απ’ εκεί και πέρα αποτέλεσμα ‘μηδέν’.
Από τότε που σταμάτησε ο Γιάννης ο Τζουάννης, δεν έχει γίνει ένα μεγάλο, ένα βασικό έργο στο χωριό μας. Αυτό τα λέει όλα.
Επί είκοσι (20) συναπτά χρόνια εκλέγομαι, μία θητεία στην κοινότητα και τέσσερεις 4ετίες απ’ όταν έγιναν οι δήμοι… Νομίζω ότι έχει η ώρα να σταματήσω. Αν και μου γίνονται προτάσεις και από άλλους συνδυασμούς, σκέφτομαι να σταματήσω. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ μού έγινε πρόταση και από άλλους. Νοιώθω κουρασμένος και απογοητευμένος.
Όπως είναι τα πράγματα τώρα, δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Δεν ξέρω αν αλλάξει… Εδώ, στο Φιλώτι τουλάχιστον είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση, γιατί έχουνε ασχοληθεί με τέτοιο τρόπο ψηφοθηρικό, με διάφορους τρόπους ψηφοθηρικούς, και έχουν θα σου έλεγα ‘δεσμεύσει’ κάποιους στρώνοντας κάποιους δρόμους από ‘δω κι από ‘κει … ατομικά, σου λέω, τώρα… Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο Φιλώτι. Ούτε και στις άλλες κοινότητες ξέρω τι μπορεί να γίνει. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος, ουσιαστικά, που θέλω να αποχωρήσει. Έχω κουραστεί. Είναι πολλά τα είκοσι χρόνια. Αν αλλάξει κάτι… είναι ένα 5%

-Πώς πήγε το καλοκαίρι;
«Είχαμε πάρα πολλούς Φιλωτίτες. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν έχει την οικονομική άνεση που είχε κάποιες άλλες εποχές. Είμαστε ευχαριστημένοι.
Προβλήματα δεν υπήρξαν, όπως θέμα υδροδότησης λόγου χάριν. Λειτούργησαν καλά τα πράγματα. Ούτε διακοπές ρεύματος. Σ’ αυτό τον τομέα τα καταφέρνουν. Όπως τα καταφέρνουν στα βαψίματα και στον καθαρισμό. Εμείς, όμως, που έχουμε μάθει με έργα, θα θέλαμε και άλλα πράγματα. Αυτά δεν μας αρκούν.  

-Ερώτηση: Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, πώς έχουν τα σχολεία στο χωριό;
«Να γράψεις, για τις δύο προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες του Δημοτικού. Ούτε μελέτη έχει γίνει… Το Νηπιαγωγείο έχει κάποια ψιλοπροβλήματα…
Και κάτι ακόμα: «Να γράψεις και για το στάδιο στις Ρικές. Είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Το γήπεδο έχει ‘πιάσει’ φρύγανα!»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου