Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα...

Για το Κυκλοφοριακό, το οδικό δίκτυο, τον τουρισμό σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, την καθαριότητα, την Παλιά Αγορά και τους μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς, το περιβάλλον, την νέα γενιά και τον αθλητισμό, τις δημοτικές υπηρεσίες, την αλιεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την ανάπτυξη, την ανεργία και την μείωσή της, την ενέργεια, την παιδεία και την πληροφορική κ.ά. Αλλά και για τις Μικρές Κυκλάδες, είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό πρόγραμμά του, ο νυν δήμαρχος, ειδικό κεφάλαιο, που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες «απαντήσεις».
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
Φιλόδοξο, υλοποιήσιμο και «φρέσκο» ήταν παραμονές των δημοτικών εκλογών τού 2010, το πρόγραμμα της Δημοτικής Παρατάξεως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, «Στροφή στο Μέλλον – Δημοτική Δράση».

Τούτη την εποχή, εννέα μήνες πριν η δημοτική κάλπη μάς πει «καλημέρα!», το πρόγραμμα τής «Στροφής», σε μεγάλο βαθμό, κατά γενική ομολογία, δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και σημαντικούς λόγους. Ένας εξ αυτών είναι, η μη ικανότητα του δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη, να ελέγξει πρόσωπα και καταστάσεις, εντός και εκτός δήμου και παράλληλα, να πάρει στα χέρια του το τιμόνι τού «καλλικράτειου» δήμου μας…
Στον αντίποδα όλων όσα παραπάνω αναφέραμε, η περιστολή των εξόδων – το ψαλίδισμα τής ετήσιας χρηματοδοτήσεως των νέων δήμων, που με αλλεπάλληλες αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών υλοποιείται σε βαθμό δραστικό. Και είναι τούτο το τελευταίο, ένα από τα μεγάλα «μείον» για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ένα «μείον» που είναι ανεξάρτητο από την πολιτική βούληση τής πλειονοψηφίας του ημετέρου δημοτικού συμβουλίου και του ιδίου του δημάρχου κ. Μαργαρίτη, ειδικότερα…
Υπάρχει όμως μία «ένσταση», που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος του προεκλογικού της νυν δημοτικής αρχής, μία «ένσταση» που έχει να κάνει με τον ίδιο του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος - προφανώς, ελλείψει ουσιαστικής αντιπολιτεύσεως, σκληρής και εύστοχης αντιπολιτεύσεως από τις δημοτικές παρατάξεις, που εκπροσωπούν μεγάλη μερίδα των κατοίκων των νησιών μας στο δ.σ. - δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε, «απoξαρχής» (που λέει ο λαός μας) να πάρει στα χέρια του ένα κορυφαίας σημασίας για έναν δήμαρχο κεφάλαιο: αυτό που αφορά στον έλεγχο προσώπων και γεγονότων, εντός και εκτός δήμου. Τούτο το τελευταίο, μοιραία, «πέρασε» στην νοοτροπία κάποιων - αντιδημάρχων, κυρίως - μέσα στον ημέτερο δήμο, οι οποίοι όπως - τα γεγονότα καταδεικνύουν - κάθε φορά που χρειαζόταν, κάθε φορά που οι προκλήσεις το απαιτούσαν, έπαιρναν την κατάσταση επάνω τους, κάνοντας το δικό τους.
Υπήρξαν φορές που στελέχη κορυφαία του δήμου, που ο ίδιος ο κ. Μαργαρίτης επέλεξε και εμπιστεύτηκε, «άδειασαν» τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος από ένα χρονικό σημείο και μετά έχασε τον έλεγχο της καταστάσεως και μαζί και το ίδιο το πρόγραμμα του συνδυασμού του το προεκλογικό.
Η εικόνα των νησιών μας, με πρώτη και καλύτερη αυτή τής Νάξου, καταδεικνύει την κατρακύλα που πήρε ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, ένα πρόγραμμα αξιώσεων – το πρόγραμμα για το οποίο ο κόσμος, οι συνδημότες μας, σε Νάξο και μικρές Κυκλάδες εμπιστεύθηκε την δημοτική παράταξη «Στροφή στο Μέλλον» και δη αυτόν τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη.
«Ανεξέλεγκτες καταστάσεις», όπως αυτές οι «χτυπητές», που αφορούν σε στελέχη τού συνδυασμού του (Μάκη Συμεώνογλου, Σπύρο Παπαδόπουλο, Αδριανή Ξενάκη, Ιάκωβο Ναυπλιώτη – Σαραντηνό, Γιάννη Μαμουζέλο κ.ά.) ασφαλώς και έχουν «πληγώσει» την ταυτότητα του κ. Μαργαρίτη. Αυτές οι «καταστάσεις», χωρίς αμφιβολία, έχουν δρομολογήσει εξελίξεις, που καταδικάζει σήμερα ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χωρίς να έχει όμως την δυνατότητα να τις ανατρέψει και αναστρέψει… Αν μη τί άλλο, αυτό το τελευταίο είναι ένα από τα τρωτά τής νυν δημοτικής αρχής.
Ο «μη έλεγχος» γεγονότων όπως αυτά που αφορούν στο Κυκλοφορικό, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και στα τραπεζοκαθίσματα, στην Καθαριότητα, στην ανεπαρκή υποστήριξη των Μικρών Κυκλάδων, στα Τροφεία, προσφάτως κ.λπ., έχουν αναστατώσει κόσμο και κοσμάκη στα νησιά μας. Έχουν απογοητεύσει κόσμο…
Εννέα μήνες πριν το «άνοιγμα» της αμέσως επόμενης αυτοδιοικητικής κάλπης, αίτημα των συνδημοτών σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες είναι, να «μαζέψει» τα «μπόσικα» της συμπεριφοράς του ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εάν πραγματικά επιθυμεί  να υλοποιήσει ό,τι είναι δυνατόν, λόγω ελλείψεως χρόνου τώρα πια, από όλα για όσα προεκλογικά δεσμεύτηκε ενώπιον αυτών που, τελικά, τον ψήφισαν επειδή των εμπιστεύτηκαν αλλά και αυτών που τότε δεν τον πίστεψαν…


Οι θεματικές ενότητες: Τι έγινε και τί έμεινε «στα χαρτιά»…
Κυκλοφοριακό
-Η άνετη και ασφαλής μετακίνηση των πολιτών, των αυτοκινήτων και η εύκολη μεταφορά των προϊόντων αποτελούν βασική επιδίωξή μας.
-Αποκέντρωση Δημόσιων και Δημοτικών επιχειρήσεων
-Εκσυγχρονισμός της οδικής σήμανσης και διαγράμμιση.
-Κατασκευή κυκλοφοριακών κόμβων και διάνοιξη νέων οδικών αρτηριών.
-Προγραμματισμός δρομολογίων ΚΤΕΛ και συγχρονισμός με αφίξεις πλοίων, αεροπλάνων και Δημοτικής συγκοινωνίας.
-Απελευθέρωση και δημιουργία πεζοδρομίων
-Αγορά και διαμόρφωση δημοτικών χώρων στάθμευσης.
-Δημοτική συγκοινωνία και σύνδεση με όλα τα χωριά
-Πεζοδρομήσεις – μονοδρομήσεις – ποδηλατόδρομοι.
-Τήρηση ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της πόλης.
-Δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
-Εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για αποσυμφόρηση της πόλης και των επιβαρυμένων περιοχών.
-Άμεση κυκλοφοριακή μελέτη

Οδικό δίκτυο Δήμου Νάξου
-Η αναβάθμιση και η προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του οδικού δικτύου της Νάξου, των χωριών και των νησιών του Δήμου μας, αποτελούν για εμάς υποχρέωση και δέσμευση για βελτίωση και επέκταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
-Τα προβλήματα πλέον είναι ενιαία και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά.
-Υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό και παρέμβαση στην έξοδο – είσοδο της Χώρας και στις εισόδους κι εξόδους των οικισμών, για την ομαλή κυκλοφοριακή ροή.
-Μελέτες και παρεμβάσεις στα τμήματα του οδικού δικτύου με μικρό πλάτος (π.χ. εντός οικισμού Τριπόδων – Κυνιδάρου – Κουρονοχωρίου κ.λπ.). Έλεγχος και παρέμβαση στατικής επάρκειας θολωτών γεφυριών (π.χ. γεφύρι Αγ. Σώστη στο δρόμο Σαγκρί – Χαλκείου, γεφύρι στη θέση “Γκρεμνά” στο δρόμο Χώρας – Εγκαρών κ.λπ.)
-Δημιουργία περιφερειακού δρόμου Νάξου και παρακαμπτήριες οδοί οικισμών.
Δίκτυο αγροτικών δρόμων (διανοίξεις – βελτιώσεις) στην επικράτεια του Δήμου μας.
-Κατασκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων στα αστικά τμήματα του οδικού δικτύου
-Βελτίωση της ποιότητας του οδοστρώματος του συνόλου του οδικού δικτύου.
-Οριζόντια και κάθετη σήμανση σε όλο το οδικό δίκτυο.
-Άμεση εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης της πόλης της Νάξου – επέκταση των ορίων οικισμών.
-Μονοδρομήσεις – πεζοδρομήσεις – ‘πάρκιν’ – πλατείες – αναπλάσεις κτηρίων – κυκλοφοριακό – πνεύμονες πρασίνου.
-Προώθηση διαδικασιών για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου.
-Μελέτη για τη δημιουργία επίγειου και υπόγειου περιφερειακού ‘πάρκιν’.
-Ώθηση οικοδομικής δραστηριότητας.
-Δέσμευση για τη μεταφορά του νεκροταφείου Νάξου και τη δημιουργία πάρκου στο χώρο του υπάρχοντος.

Τουρισμός / Νάξος και Μικρές Κυκλάδες
-Νησιά ένας χώρος αίσθησης του κλασικού πολιτισμού, με φυσικό πλούτο ιδιαίτερα σημαντικό, με διαχρονική ιστορική κληρονομιά, με έντονη παράδοση, με δυνατότητα πολύμορφης τουριστικής ανάπτυξης.
Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι:
-Η αναβάθμιση του τουριστικού ρεύματος προς τη Νάξο και τα νησιά μας και μέσω αυτής, η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου με άξονες στήριξης:
-Το Συνεδριακό τουρισμό, εκκλησιαστικό τουρισμό, εκπαιδευτικό τουρισμό, αγροτοτουρισμό.
-Την Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
-Την Προβολή των νησιών σε διεθνή και εγχώρια Μ.Μ.Ε. και συμμετοχή του Δήμου σε εγχώριες και διεθνής εκθέσεις τουρισμού.
-Τη σύνδεση της Νάξου με άλλους νησιωτικούς προορισμούς.
-Την εγκατάσταση γραφείων ΕΟΤ στη Νάξου.
-Την αύξηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων.
-Την αύξηση δρομολογίων ΚΤΕΛ από και προς τα χωριά.
-Με τη σύσταση Επιτροπής Τουρισμού.
-Με την αναβάθμιση χώρων υποδοχής και αναμονής (λιμάνια – αεροδρόμιο).
-Με τη δημιουργία ζώνης νυχτερινής διασκέδασης.
-Τα προγράμματα, σεμινάρια ενημέρωσης επαγγελματιών και εργαζομένων με σκοπό τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών.
-Την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Τουρισμού.
 «Τα νησιά μας τα επόμενα χρόνια πρέπει και μπορούν να κερδίσουν τη δική τους θέση στον ανταγωνισμό των ποιοτικών τουριστικών προορισμών. Πρέπει και μπορούν να γίνουν πρότυπα, ώστε να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και να είναι ανοιχτά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχουμε τις δυνατότητες, τη βούληση και την επιθυμία να πετύχουμε» δήλωνε τότε ο κ. Μαργαρίτης.        

Καθαριότητα
Απαίτηση όλων μας το πραγματικά καθαρό περιβάλλον που ζούμε.
Για ένα πραγματικά καθαρό Δήμο δεσμευόμαστε:
-Απορριμματοφόρα νέας τεχνολογίας (σχήμα πρέσας).
-Συχνή αποκομιδή απορριμμάτων τις νυχτερινές ώρες και ώρες μη αιχμής.
-Υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων.
-Καθημερινός καθαρισμός όλων των δρόμων, κεντρικών και μη, πόλης και χωριών.
-Τοποθέτηση δημοτικών, ατομικών τουαλετών σε κατάλληλα σημεία του Δήμου μας.
-Αύξηση και αξιοποίηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.
-Συχνό πλύσιμο κάδων αποκομιδής απορριμμάτων και απολύμανση αυτών.
-Καθαρισμός και περίφραξη εγκαταλελειμμένων κατοικιών και οικοπέδων, συγκέντρωση εγκαταλελειμμένων τροχοφόρων.
-Ειδική μέριμνα καθαριότητας σχολείων, Νοσοκομείων, Παιδικών Σταθμών.
-Ειδικό πρόγραμμα καθαριότητας και φωτισμού του Κάστρου…

Παλιά αγορά – παραδοσιακοί οικισμοί
-Άμεση παρέμβαση στην παλιά πόλη της Νάξου, το ιστορικό Κάστρο. Αν θέλουμε να υπάρξουμε ως Ναξιώτες και στο μέλλον οφείλουμε να την προστατεύουμε, να διατηρούμε την αυθεντικότητά της, το παραδοσιακό χρώμα της, την αρχιτεκτονική των προγόνων μας.
-Επιδοτήσεις για συντήρηση και αναπαλαίωση παραδοσιακών οίκων.
-Καθημερινός καθαρισμός του Κάστρου.
-Έργα αποχέτευσης, πλακόστρωσης, αναπαλαίωσης και συντήρησης των παραδοσιακών οικισμών.
-Πρόσθετος παραδοσιακός φωτισμός στα γύρω σοκάκια και περισσότερες παραδοσιακές βρύσες.

Περιβάλλον
-Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σε αρμονική σχέση με τους ανθρώπους, αποτελεί για εμάς την πιο σημαντική αναπτυξιακή διαδικασία. Είναι προϋπόθεση και υποχρέωση όλων μας, να παραδώσουμε στους μεταγενέστερους αυτά που μας κληροδότησαν οι προγενέστεροί μας.
-Με το σκεπτικό αυτό θα περιλάβουμε στο Σχέδιο Δράσης μας πλήθος άμεσων ενεργειών όπως:
-Ανάδειξη και οριοθέτηση φυσικών οικοσυστημάτων.
-Αναβάθμιση και προφύλαξη υγρότοπων.
-Περιπατητικά μονοπάτια ήρεμης φυσικής ομορφιάς και ψυχικής ευφορίας.
-Προστασία αμμοθινών, αμμόφιλων φυτών, υγρότοπων, κεδροδασών.
-Προστασία της άγριας πανίδας (διαχείριση περιοχών “NATURA”).
-Αποφυγή έργων ιδιωτικών και δημοσίων που προκαλούν περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις.
-Στήριξη περιβαλλοντολογικών ομάδων.
-Προστασία των παραλιών από ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις, εκβραχισμούς, περιττές τσιμεντοστρώσεις και δημιουργία σκουπιδότοπων.
-Ενίσχυση και προώθηση προγραμμάτων οικολογικής ευαισθητοποίησης των Δημοτών.
-Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ.
-Αναβάθμιση πάρκων, δημιουργία χώρων πρασίνου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους
-Προστασία της θάλασσας, καθαρισμός ακτών και ποταμών.
-Αναβάθμιση πλαζ Αγ. Γεωργίου.
-Δημιουργία περιβαλλοντολογικά συμβατού Χ.Υ.-Τ.Υ. (χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), επεξεργασίας τριών επιπέδων ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και συνεχής λειτουργία του.
-Επέκταση και υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης και ενημέρωση των Δημοτών. Με το έργο αυτό οι Δημότες δε θα ξαναχρησιμοποιήσουν τη λέξη «σκουπίδι». Τίποτα πια δε θα είναι ορατό.

Νέα γενιά – Αθλητισμός
-Σκοπός είναι να προσφέρουμε τις ευκαιρίες στη νεολαία του νέου Δήμου μας με τη δημιουργία ορίζοντα σπουδών, άθλησης, ψυχαγωγίας, επαγγελματικής αποκατάστασης ώστε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να γίνουν στελέχη ντόπιων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας με τις γνώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.
-Προγράμματα απασχόλησης νέων, κέντρα συνάντησης ανταλλαγής απόψεων, εξωσχολικός αθλητισμός, δωρεάν internet, εργαστήρια τέχνης, στήριξη μουσικών δραστηριοτήτων, χορευτικών συλλόγων, θεατρικών, εικαστικών δραστηριοτήτων.
-Πολλαπλασιασμός των Δημοτικών κονδυλίων για την οικονομική στήριξη των αθλητικών σωματίων και συλλόγων στα αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος σε διάφορα σπορ που η Ναξιώτικη νεολαία, έχει έντονη διάθεση συμμετοχής όπως Θαλάσσια σπορ (σκι, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, κολύμβηση, beach volley, ποδόσφαιρο στην άμμο, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού κλπ).
-Κατασκευή δημοτικού σκοπευτηρίου για προπόνηση κυνηγητικού και αθλητικού επιπέδου.
-Δημιουργία χώρων άθλησης στα δημοτικά διαμερίσματα.
-Δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης.
-Κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου.
-Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στον πρώην Δήμο Δρυμαλίας.
-Ενέργειες για κατασκευή ξεχωριστού προπονητηρίου, χωρίς κερκίδες, δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο.

Δημοτικές υπηρεσίες
-Επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση και η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη από τις υπηρεσίες του Δήμου:
-Καθαριότητα, περιβάλλον, συγκοινωνία, αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία, κοινωνική μέριμνα, εργασία, ασφάλεια, ποιότητα υπηρεσιών, μείωση γραφειοκρατίας, διαδημοτικές συνεργασίες, συμμετοχή, διαφάνεια, ενημέρωση, αποκέντρωση υπηρεσιών, είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου που συνιστούν αυτονόητα δικαιώματα του πολίτη.
-Γραφείο πληροφοριών – γραφείο παραπόνων.
-Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του Δημότη με απώτερο σκοπό την καταγραφή και άμεση αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων
-Ίδρυση Γραφείου Τύπου
-Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας
-Ίδρυση γραφείου Δημοσίων σχέσεων

Αλιεία – Γεωργία - Κτηνοτροφία
-Προσπάθεια καλυτέρευσης συνθηκών εργασίας των αγροτών και κτηνοτροφών. Διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων, δημιουργία μικρών φραγμάτων και δεξαμενών.
-Στήριξη δράσεων που βελτιώνουν την αγροτική παραγωγή (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τυποποίηση προϊόντων, βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία). -Προβολή της Ναξιώτικης διατροφής, ανάδειξη τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εκσυγχρονισμός και εξασφάλιση της ποιότητας τροφικής αλυσίδας.
-Διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων, για ενημέρωση κι επιμόρφωση των παραγωγικών τάξεων (αγροτών, κτηνοτροφών, αλιέων, συνεταιρισμών).
-Στήριξη εισόδου νέων ατόμων στο γεωργικό, κτηνοτροφικό, αλιευτικό κλάδο.
-Δημιουργία σύγχρονων οργανωμένων λαϊκών αγορών.
-Στήριξη με γνώμονα τη διασφάλιση του θαλάσσιου πλούτου στην επαγγελματική, παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία.
-Δημιουργία νέων αλιευτικών καταφυγίων, βελτίωση κι εκσυγχρονισμός των παλαιών.
-Οικονομική στήριξη και στελέχωση των συλλόγων, με στόχο την ουσιαστικότερη προσφορά στον πρωτογενή τομέα.
-Προσπάθεια λειτουργίας τυροκομείου στην ορεινή Νάξο.
-Διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τυροκομικών προϊόντων και προστασία του τυροκόμου για να μπορεί να διοχετεύει τα προϊόντα του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους.

Ανάπτυξη – μείωση ανεργίας
-Η Νάξος τώρα έχει πρόγραμμα, σχέδιο και στόχους ανάπτυξης.
Με τη σωστή αξιοποίηση ίδιων πόρων και τις χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προωθήσουμε τις επενδύσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και τη βάση για την αναζωογόνηση της αγοράς.
-Ανάδειξη φυσικού και πολιτισμικού δυναμικού ως μοχλού ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
-Εξοικονόμηση πόρων από την εξάπλωση του δικτύου τεχνικών υποδομών.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων για οικιστική ανάπτυξη, που παρέχουν τα θεσμοθετημένα όρια οικισμών.
-Η συμμετοχή του Δήμου στα διεθνή δίκτυα αμοιβαίας συνεργασίας και πληροφόρησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η εντατικοποίηση και η ποιοτικότερη συμμετοχή του Δήμου στις Τουριστικές Εκθέσεις, η τουριστική προβολή του νησιού, η προβολή της ιστορίας του, του πολιτισμού του και του σύγχρονου τρόπου ζωής, η οικονομική ισχυροποίηση του Δήμου μετά από τη διαφάνεια στη διοίκηση του θα είναι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος της ριζικής καταπολέμησης της ανεργίας.
-Μιας ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους τους πολύτεκνους, τους άνεργους φοιτητές, τις ανύπαντρες μητέρες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε όλους αυτούς θα δώσουμε προτεραιότητα, μαζί και τη δυνατότητα να δείξουν την αξία τους.

Ενέργεια
-Βελτίωση, εκσυγχρονισμός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
-Σταδιακή υπογειοποίηση υπάρχοντος δικτύου και εναέριου καλωδίου σε περιοχές και τμήματα οικισμών υψηλής αισθητικής αξίας. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα δίκτυα.
-Ήπιες μορφές ενέργειας – ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
-Μεγάλα έργα που θα ενταχθούν σ’ ένα γενικότερο σχεδιασμό με ορθολογικούς κανόνες, σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Νάξου.

Παιδεία - Πληροφορική
-Ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές, για μια ανθρώπινη πολιτισμένη σχολική χρονιά. Το μέλλον ανήκει σ' αυτούς.
-Η κτηριακή υποδομή πρέπει να διασφαλίζει ασφαλή και υγιή στέγαση των μαθητών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός Ευρωπαϊκού σύγχρονου σχολείου.
-Η ορθολογική κατανομή των πιστώσεων, η προσβασιμότητα των μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες, η αισθητική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων, η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, η βράβευση αριστούχων μαθητών, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι σχολικοί τροχονόμοι, οι πολιτιστικές δραστηριότητες στα σχολεία, η αυτοεκπαίδευση, η μετεκπαίδευση, η επιμόρφωση στην κατώτερη και μέση παιδεία, είναι πλέον στόχοι πραγματοποιήσιμοι.
-Επαρκή χρηματοδότηση από το δημοτικό προϋπολογισμό των σχολικών επιτροπών με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των σχολικών αναγκών.
Σύνδεση όλων των σχολικών κτιρίων και όλων των αιθουσών με το διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να διοχετεύεται κάθε μορφής οπτική ύλη και επιστημονική γνώση και να μεταδίδεται η σύγχρονη εκπαιδευτική ύλη στους μαθητές.
-Πρόσληψη επιστάτη σε όλες τις σχολικές μονάδες.
-Πρόταση για ίδρυση ΚΕΔΔΥ (τέως ΚΔΑΥ)


Τα άλυτα προβλήματα των Μικρών Κυκλάδων
«Πολλά ήταν τα λάθη και οι αστοχίες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής που στέρησαν από τον Δήμο Νάξου την ευκαιρία να αναδείξει τις δυνατότητές του. Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νέου Δήμου και ότι θα αντιμετωπιστούν με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά όλα, συμπεριλαμβανομένης και της Νάξου.
Ο νέος Δήμος θα επιδιώξει να αναπτύξει σωστά τα νησιά μας, χωρίς διακρίσεις. Η ανάπτυξη θα είναι ισόρροπη. Θα τα καταφέρουμε μαζί», δήλωνε προεκλογικά ο κ. Μαργαρίτης. Και κατέθεσε τις προτεραιότητές του:
 Δονούσα
- Ολοκλήρωση Βιολογικού Καθαρισμού
- Εύρεση χώρου και δημιουργία σταθμού υγρών καυσίμων
- Ανάδειξη μνημείων και περιπατητικών μονοπατιών
- Δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ.
- Αφαλάτωση
- Ανάπτυξη ψηφιακής πόλης (τηλεϊατρική)
- Βελτίωση γηπέδου 5Χ5 (υδροδότηση – ηλεκτροδότηση – αποδυτήρια)

Ηρακλειά
- Κατασκευή δρόμου προς το σπήλαιο, με σκοπό την τουριστική προβολή του.
- Βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων:
   α) Προέκταση κατά 25 μέτρα του υπάρχοντος μόλου.
   β) Πλωτοί διάδρομοι για την εξυπηρέτηση ελλιμενισμού μικρών σκαφών.
- Βελτίωση οδικού δικτύου.
- Κατασκευή γηπέδου 5Χ5.
- Δημιουργία παιδικής χαράς.
- Βελτίωση δημοτικού φωτισμού.  

Κουφονήσι
- Λιμάνι: άμεση επισκευή του υπάρχοντος μόλου. Μελέτη για επέκταση κεντρικού προβλήτα.
- Βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων με σκοπό την κάλυψη ελλιμενισμού όλων των σκαφών, του Κουφονησίου και των επισκεπτών του.
- Δημοτικός φωτισμός στο αλιευτικό καταφύγιο.
- Βελτίωση οδικού δικτύου.

Σχοινούσα
- Άμεση λύση στο πρόβλημα ύδρευσης κι επάρκειας νερού με την κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας που να διασφαλίζουν τη συνεχή υδροδότηση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους .
- Αποπεράτωση νέου λιμανιού και ολοκλήρωση περιφερειακού δρόμου.
- Δημοτική συγκοινωνία – άδεια ταξί.
- Επιτάχυνση και αποπεράτωση εργασιών δρόμων υπό κατασκευή και βελτίωση υπαρχόντων .
- Βελτίωση γηπέδου: περίφραξη – ηλεκτροδότηση – υδροδότηση, αποδυτήρια – μικρή εξέδρα.
- Στελέχωση γραφείου ΚΕΠ.
- Ημερήσια σύνδεση με Νάξο τουλάχιστο δύο φορές ημερησίως.
- Επαρκής σήμανση με σκοπό την άψογη εξυπηρέτηση επισκεπτών του νησιού.
- Μεταφορά απορριμμάτων αμέσως μετά τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στη Νάξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου