Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΚΑΜΕΝΗ ΝΑΞ(Ι)Α ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

ΣΗΜΕΡΑ οφείλουμε να «ακτινογραφήσουμε» την εικόνα του νησιού μας, να την συγκρίνουμε μ’ αυτήν που προ ετών (προ του 2011) είχε, να την αναλύσουμε και ταυτόχρονα να «ακουμπήσουμε» στα μείον εκείνα του τόπου τούτου που, υπό προϋποθέσεις, θα λιγότερο θα μας «πονούσαν»… Θα αναφερθούμε ακόμη, σε πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν και ενέργειες που έγιναν από τους «ισχυρούς» του «καλλικράτειου» δήμους μας. Θα τις αξιολογήσουμε και θα επισημάνουμε, «συν» και τα «πλην», που στην αντίληψή μας υπέπεσαν…


ΓΙΑ τον δήμο τού «Καποδίστρια» που ο τέως δήμαρχος Νίκος Μαράκης παρέλαβε από τον «πρώην» Βασίλη Κόκκοτα και τον οποίο στον νυν δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη παρέδωσε, ο κόσμος του νησιού μας έχει άποψη. Και την εξέφρασε την άποψή του αυτή, στην κάλπη των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου του 2010. Ήταν ο άλλοτε «καποδιστριακός» δήμος μας, ένας δήμος, χωρίς αμφιβολία, με ανάγκες μεγάλες. Πολλές οι προκλήσεις. Υπήρχαν , θα λέγαμε, «κενά», τα οποία έπρεπε, ήταν ανάγκη επιτακτική, η νέα δημοτική Αρχή να καλύψει. Τα κάλυψε;
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ καταβλήθηκε. Δεν απέδωσε όμως η προσπάθεια αυτή, τα αναμενόμενα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Οι «χτυπητές» αδυναμίες τής υπό τον κ. Μαργαρίτη δημοτικής Αρχής «βγήκαν» στα θέματα που άπτονταν της καθημερινότητάς μας. Δεν μπόρεσε, αν και προσπάθησε, να δώσει τις πρέπουσες απαντήσεις σε «προβλήματα καθημερινά».
Μπορεί η Συμπολίτευση να «ξεκόλλησε» από το τέλμα ένα έργο πνοής για το νησί μας, στον δρόμο της περιοχής Καλαμούρια, αναφέρομαι, μπορεί να ανέσυρε από τα συρτάρια του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου την οικοδομική άδεια του Βρεφονηπιακού Σταθμού, περιοχής Γρόττας, και να ενέταξε το έργο στο Ε.Σ.Π.Α., γλυτώνοντας τον ημέτερο δήμο από οικονομικό βάρος, ουσιαστικά, €1.000.000, μπορεί να έβαλε δύσκολα στους συνδημότες μας – ψηφοφόρους του κάμπου των Εγκαρών, με την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. στην κορφή Ξύδη (έργο υψίστης σημασίας για το νησί μας), αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, όμως τα «θαλάσσωσε» σε κάποια άλλα ζητήματα – έργα – κεφάλαια που θα μπορούσε με καλύτερο συντονισμό να επιλύσει ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει.

Τα «καυτά» προβλήματα
Λιμάνι - Τραπέζια -  Καθίσματα - Χερσαία ζώνη - Καθαριότητα - Πινακίδες – Κυκλοφοριακό, μας έβαλαν από κάτω…
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, όπως το παρέλαβε, είναι… Το λιμενικό έργο που πώς και πώς περιμέναμε να ξεκινήσει, και αναφερόμαστε στην ήπια παρέμβαση - ανάπλαση του λιμανιού , ουδέποτε ξεκίνησε. «Θα…» αναφέρουν τα τελευταία νέα… «Θα ξεκινήσει, το λιμάνι. Υπάρχουν όλες οι μελέτες. Τις έχουμε κάνει όλες τις μελέτες. Το έργο το έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό πάνω του ο κ. Αζοράκος. Όμως, μας έχει βραχυκυκλώσει η γραφειοκρατία» υπογραμμίζει, εκφράζοντας την πικρία του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Μαμουζέλος. (Κάποιες παρεμβάσεις που αφορούσαν στον εξωραϊσμό της κεντρικής προβλήτας, έγιναν. Δεν ήταν όμως οι παρεμβάσεις, το μεγάλο ζητούμενο για τους κατοίκους του νησιού μας)
ΤΡΑΠΕΖΙΑ και καθίσματα… Εδώ, είχαμε πανηγύρι. Εδώ, άναψε μια φωτιά που ακόμη και σήμερα καίει.
Λάθη επί λαθών, δίνουν το στίγμα των πρωτοβουλιών, αποφάσεων και ενεργειών των ιθυνόντων. Όλοι, όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό το καυτό, μηδενός εξαιρουμένου, έκαναν λάθη. Γι’ αυτό και «λούζονται» την γκρίνια, την δυσφορία και την αγανάκτηση του κόσμου που δραστηριοποιείται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ συμβούλιο, είτε το θέλουν κάποιοι (να το ακούν) είτε όχι, δεν έπραξε το σωστό. Άφησε την «παραλία» στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στα χέρια του προέδρου του Δ.Λ.Τ. Νάξου, ο οποίος έκανε σφάλματα, λάθη ακούσια, μπορεί και εκούσια… Το θέμα δεν είναι όμως τι έκανε ο κ. Μαμουζέλος. Το θέμα είναι τί έπρεπε να κάνει το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης. Ο τελευταίος δεν θέλησε ποτέ να το «ακουμπήσει». Το φοβήθηκε. Τα συμφέροντα, βλέπετε, στο κεντρικό παραλιακό δρόμο είναι πολλά και μεγάλα και… διασταυρούμενα.
ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση έγινε και εξακολουθεί να γίνεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Και το άσχημο είναι ότι το δημιουργηθέν πρόβλημα, δεν αποκαταστάθηκε. Ακόμη και σήμερα γκρινιάζουν, πολλοί καταστηματάρχες, υπογραμμίζοντας ότι «για κάποιους ο νόμος εφαρμόζεται, ενώ για κάποιους άλλους όχι».
Αμ, εκείνο το θέμα του περιπτέρου… Εδώ, τα πράγματα είναι θολά, θα μπορούσε να πει κανείς… Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, το περίπτερο που από πέρσι δεν λειτουργεί, θα «φύγει» απ’ εκεί που σήμερα βρίσκεται.
Το ερώτημα που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να θέσει στους αρμοδίους τούτη την εποχή, είναι: Ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για την παρουσία του περιπτέρου στην πλατεία του παλαιού Δημαρχείου;
Η απάντηση είναι μία: Το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή την εποχή, το μόνο αρμόδιο όργανο για την περίπτωση του περιπτέρου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και… κανένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Όμως, το δ.σ., δεν το πήρε επάνω του το θέμα. Γιατί;
Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι τόσο ο πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μαμουζέλος όσο και ο αντιπρόεδρός του στο ίδιο Ν.Π. του ημετέρου δήμου, συμφωνούν ότι «το θέμα του περιπτέρου ήταν θέμα που έπρεπε να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι το Λιμενικό Ταμείο»
ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Για τις πινακίδες έγινε μεγάλος ντόρος. Ακούστηκαν, ελέχθησαν και καταγγέλλονται ακόμη και σήμερα τρελά πράγματα. Τελικώς, ποιος θα έπρεπε να αποφανθεί και αποφασίσει για την ύπαρξη επιδαπέδιων και όχι μόνο πινακίδων στα καταστήματα της παραλίας; Μόνο το δημοτικό συμβούλιο Νάξου.
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, καθοριστικός. Δεν του «βγήκε» ο σχεδιασμός του κ. Λιανού, ο οποίος πολλές φορές επικαλέστηκε το νόμο. Στο ζήτημα αυτό το «καυτό», μπλέχτηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και «τσακίστηκε»…
Πού ήταν το δημοτικό συμβούλιο στο παραπάνω φλέγον ζήτημα που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών;
Στον αντίποδα της υποθέσεως «πινακίδες παραλίας», το γεγονός ότι τον νόμο ο κ. Λιανός προσπάθησε να τον εφαρμόσει στην Χώρα και μόνο. Στα χωριά, ο νόμος δεν… έφτασε ποτέ.
Δεν γίνονται όμως έτσι τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουμε αποφάσεις για «κομμάτια» της Νάξου, αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους, πεισματικά να προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε, την ώρα που σε κάποιες άλλες περιοχές τον νόμο δεν τον εφαρμόζουμε. Οι αστοχίες του εργατικού αντιδημάρχου Δημήτρη Λιανού, οφθαλμοφανείς.
Στις «δράσεις» Λιανού και το Κυκλοφοριακό…
Κόμβοι δημιουργήθηκαν. Κάποιοι εξ αυτών λειτουργούν. Και λειτουργούν καλά. Όμως είχαμε και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – παρεμβάσεις που μπέρδεψαν και που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μπερδεύουν τον κόσμο.

Το καλοκαίρι αποκαλύπτει…
Το καλοκαίρι τούτο το ομολογουμένως στριφνό, «αποκαλύπτει» την εικόνα του νησιού μας από την μια του άκρη ίσαμε την άλλη. Μια εικόνα που… προδίδει ελλείψεις και ανεκπλήρωτα όνειρα που κάνουν, χρόνια τώρα, ντόπιοι, αλλά και ημεδαποί και αλλοδαπό φίλοι του… Μια εικόνα που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη από την σημερινή, εάν και εφόσον γίνονταν όλα όσα ήταν δυνατόν να γίνουν αυτή την εποχή της οικονομικής ισοπεδώσεως της τοπικής αυτοδιοικήσεως… Υπήρξε όμως από την μεριά των κρατούντων, σε τοπική επίπεδο, σε θέματα εξαιρετικής, ζωτικής για το νησί μας σημασίας, ολιγωρία που, εκτός των άλλων, οφείλετο στην έλλειψη συντονισμού των πρωτοβουλιών και ενεργειών τους…
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ…
Δεν μπόρεσε να ελέγξει πρόσωπα και πράγματα ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης, πιστεύουμε. Και ως προς αυτό… συνάδουν πολλά, πολλά που διαπιστώνουν καθημερινά πολλοί συνδημότες μας.
ΑΚΟΜΗ και στο κεφάλαιο καθαριότητα, δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στον βαθμό τον επιθυμητό. Την «πάλεψε» την καθαριότητα ο αρμόδιος καθ΄ ύλην αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης. Στα «συν» της προσπάθειάς του το γεγονός ότι μπόρεσε χωρίς πολλά πολλά, που λένε, να «μαζέψει» τους κάδους από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Ήταν μια επιτυχία αυτή του Μανώλη Πολυκρέτη, που οφείλουμε να του την αναγνωρίσουμε. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακύκλωση, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων κτλ, επιτυχία δεν είδαμε…
 
Στην Χώρα, το αυγουστιάτικο «παιχνίδι»
Κατά 90% το τουριστικό παιχνίδι θα παιχτεί / γίνει στην Χώρα και στις παραλίες τις αμμουδερές, της δυτικής ακτής! Και δεν είναι η Νάξος στα «σημεία» της αυτά όπως θα έπρεπε να είναι. Χωλαίνουμε. Αντικειμενικά προβλήματα (ελλείψεις σε τουριστικές υποδομές) που, επί σειρά πολλών ετών, λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την πρόοδο του νησιού μας, δεν έχουν επιλυθεί. Υπάρχουν όμως και τα «τρέχοντα», τα «προβλήματα καθημερινότητας» που είναι «αγκάθι» - «αγκάθι» που πληγώνει το κορμί της τουριστικής Νάξου.
Ό,τι περνά από το χέρι μας, πρέπει να κάνουμε μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες, εάν πραγματικά θέλουμε να βγούμε νικητές από την φετινή καλοκαιρινή «μάχη».
Χρειάζεται το νησί μας να βελτιώσει δραστικά την εν γένει εικόνα του.

Την τουριστική του εικόνα. Κάτι τέτοιο, δεν είναι όμως δυνατόν να γίνει ετούτη την εποχή. Εκείνο, ωστόσο που ως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και ως τουριστικοί επιχειρηματίες μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε τα «κακώς κείμενα», τα «μείον» του νησιού μας που… εντοπίζονται στην Χώρα Νάξου μέσα και στις αμμουδερές παραλίες της δυτικής ακτής.
Οφείλει η δημοτική αρχή να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την Χώρα και τις παραλίες Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας, Πλάκας, Ορκού, αλλά και γι’ αυτήν την ιστορική, του Αγίου Γεωργίου (στην Χώρα Νάξου). Όπως και οι τουριστικοί επιχειρηματίες οφείλουν, να συμπράξουν με τον ημέτερο δήμο και τις αρμόδιες καθ’ ύλην υπηρεσίες του ώστε να βελτιωθεί στο μέτρο του δυνατού / εφικτού η «μόστρα» της Νάξου. Διότι «μόστρα» είναι η Χώρα. Όπως «μόστρα» είναι και οι προαναφερθείσες παραλίες λουομένων.
Το «κυκλοφοριακό» έχει αναστατώσει την πόλη της Νάξου. Είναι πρόβλημα αυτό. Οφθαλμοφανές, πρόβλημα... Ας «τρέξουμε» τούτη την εποχή τις ορθές, λειτουργικές παρεμβάσεις και, ταυτόχρονα, ας «παγώσουμε» όσες δεν Πάνε»… 
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Υπηρεσία καθαριότητας…
Κάδοι απορριμμάτων πεντακάθαροι θα πρέπει να έχουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και στην Χώρα, μέσα αλλά και στις παραλίες μας. Εκεί, μάλιστα, επιβάλλεται να τοποθετήσουμε (σε κομβικά – πολυσύχναστα σημεία τους μικρά «καλάθια» απορριμμάτων…
Τα σπασμένα φωτιστικά, επιβάλλεται να τα αποκαταστήσουμε. Είναι ανεπίτρεπτο να κυκλοφορεί ο κόσμος, ο τουριστόκοσμος στα σοκάκια μέσα και εξαιτίας ελλείψεως σωστού φωτισμού να σκοντάφτει και να τσακίζει τα κόκκαλά του στα τσιμέντα επάνω…


Να σοβαρευτούν…
Οι επιχειρηματίες οφείλουν να σοβαρευτούν. Οφείλουν να φροντίζουν καθημερινά τους χώρους πέριξ των καταστημάτων τους. Διότι οι επισκέπτες έρχονται και σε τρείς – πέντε ημέρες μέσα φεύγουν, αποκομίζοντας εντυπώσεις όχι καλές για το νησί μας. Και αποτελεί τούτο το τελευταίο άσχημη… «διαφήμιση» για τον τουριστικό προορισμό που ακούει στο όνομα «Νάξος». 
Οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της εγχώριας αγοράς αναγκάζονται υπό το βάρος της κρίσεως -που ως φαίνεται αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά για τον τομέα του τουρισμού- να παραχωρήσουν και στους Έλληνες τα «προνόμια» που απολάμβαναν ώς τώρα οι ξένοι τουρίστες.
Τα ρέστα μας πρέπει να δώσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Θεωρείται σίγουρο (σ.σ.: αυτό αναφέρουν και τα τελευταία νέα) ότι και εφέτος ο δυνατός μήνας του ελληνικού καλοκαιριού, ο Αύγουστος, θα μας κάνει το χατίρι. Θα δώσει την ευκαιρία στο νησί μας να «ρεφάρει»... Η (τουριστική) παρτίδα της εφετινής «ανάποδης» χρονιάς, δεν πρέπει να χαθεί. Αρκεί να επιδείξουμε χαρακτήρα.
Κοντολογίς: Τον καλοκαιρινό επισκέπτη, θα πρέπει με αξιοπρέπεια (και όχι δουλικότητα) να τον κερδίσουμε. Να τον κερδίσουμε με την συμπεριφορά μας, παρέχοντάς του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε, εκτός των άλλων, και τις εντυπώσεις…
Θα πρέπει να «τελειώνουμε» ετούτες τις τελευταίες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού, με τα αγκάθια της Νάξου…
Μπορεί η Νάξος, να τα καταφέρει. Φτάνει να το παλέψει!
Έχει η Νάξος, να προσφέρει!... Μπορεί η Νάξος, να προσφέρει!  Και αφού έχει και μπορεί να προσφέρει, μπορεί και να κερδίσει!... Δύναται να βγάλει τα σπασμένα του φετινού καλοκαιριού και να τερματίσει την καλοκαιρινή κούρσα της με (σχετική) επιτυχία. Έχει το δικό μας το νησί, όλα τα προσόντα να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες του εφετινού καλοκαιριού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου