Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Δημοτικό συμβούλιο για παράταση εργασιών για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Ανακαλύψαμε την… Αμερική



Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για την τρίμηνη παράταση του κυκλοφοριακού -  Αντεγκλήσεις σχετικά με το εάν έπρεπε ο κ. Τσαγκλής να καταθέσει δημόσια την άποψή του ότι έχει παραγραφεί το χρέος προς το Παρακαταθηκών – Έγινε γνωστό από τον κ. Μαυρομάτη πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (και όχι από τον δήμαρχο, ο οποίος συνεχίζει να "κρύβεται" στα δύσκολα) σε ερώτηση του κ. Συμεώνογλου ότι από την 1η Ιουλίου πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας είναι ο κ. Μαυρογιάννης


Μία έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπορεί να βγάλει τελικά αρκετές ειδήσεις. Απ’ αυτές που περνούν στα ψιλά των εφημερίδων ή των ΜΜΕ έως τις πιο σημαντικές οι οποίες και δικαιολογούν τον ορισμό «έκτακτη» σε μία συνεδρίαση που είχε την παρουσία των 16 από τα 27 μέλη του συμβουλίου. Η πρώτη είδηση είχε να κάνει με το πρώτο θέμα που ήταν που είχε σχέση με την έγκριση χρηματικού ποσού τόσο για την αγορά πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Νικοδήμου στις 14 Ιουλίου που αποτελεί και το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, όσο και για την παράθεση γεύματος που διοργανώνει ο Δήμος το βράδυ της ίδιας ημέρας σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους… Τελικά εγκρίθηκε μόνο η μία από τις δύο δαπάνες (αυτή των 6.000 ευρώ για την αγορά και ρίψη των πυροτεχνημάτων) κι αυτό γιατί για το δείπνο  υπάρχει αλλαγή Νόμου από την 1η Ιουλίου και οφείλει ο Δήμος να λάβει προσφορές από εστιατόρια πριν πάρει την οριστική του απόφαση. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν τις 14 Ιουλίου ώστε να ληφθεί απόφαση. Όμως, η είδηση ήρθε από τον Στάθη Πιτταρά, μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε από την Δημοτική αρχή «να έχει γνώσεις σχετικές με την ρήψη πυροτεχνημάτων αυτός που θα αναλάβει ως υπεύθυνος ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό όπου αλλοδαπός επισκέπτης τραυματίστηκε στη διάρκεια της εκτόξευσης των πυροτεχνημάτων. Και δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί…»

Κίνηση
Από εκεί και πέρα, περάσαμε στο δεύτερο θέμα που είχε σχέση με το αίτημα της παράταση των εργασιών του κυκλοφοριακού κατά τρεις μήνες (έως τις 3 Οκτωβρίου) που εισηγήθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Η συμβατική ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 3η Ιουλίου, δηλαδή σήμερα, αλλά προκειμένου για την πλήρη και έντεχνη ολοκλήρωση του έργου θεωρήθηκε επιβεβλημένη η παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του. Και εκεί οι …αποκαλύψεις είχαν τη μορφή χιονοστιβάδας… Με βάση λοιπόν την εισηγητική έκθεση που υπογράφει  ο Διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Εμμανουήλ Ζουγανέλης και έχει ημερομηνία 28η Ιουνίου και σύμφωνα με τον 2ο λόγο «κατά τη θερινή περίοδο είναι γνωστή η δυσκολία που δημιουργείται στη μετακίνηση των βυτίων που μεταφέρουν άσφαλτο και παρόμοια υλικά με τα πλοία». Και προσθέτει επίσης ότι «λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί, είναι αδύνατη η πραγματοποίηση πάσης φύσεως εργασιών από την 1η Αυγούστου 2013 και για 20 μέρες περίπου».

Πεζοδρόμια
Υπάρχει όμως και συνέχεια των αποκαλύψεων. Στο 3ο σημείο αιτιολόγησης ο κ. Ζουγανέλης τονίζει ότι «όσον αφορά την περιοχή από την Πλ. Πρωτοδικείου έως το Α.Τ. Νάξου και την παραλία του Αγ. Γεωργίου, Χώρας Νάξου, διαπιστώθηκε ότι στους δρόμους όπου προβλέπεται από τη μελέτη τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης, δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλάτος πεζοδρομίου, όπως επιβάλλεται. Ως εκ τούτου απαιτείται η στήριξη των πινακίδων επί τοίχου, με την εγκεκριμένη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, βάση στήριξης». Και προσθέτει ότι τα 68 τεμάχια που έχουν ήδη τοποθετηθεί, αλλά δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των εργασιών ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία των προβλεπόμενων από τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με ασφάλεια για τους χρήστες των οδών. Με την υπ’ αριθμ. 190/14-06-2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η απαιτούμενη επιπλέον ποσότητα επιτοίχιων στηρίξεων (220 τεμ). Η τοποθέτησή τους πραγματοποιείται».

Τροποποίηση
Διαβάζοντας λοιπόν την εισήγηση του κ. Ζουγανέλη που έχει εκπονηθεί στις 28 Ιουνίου 2013 μάθαμε ότι το καλοκαίρι είναι δύσκολη η μεταφορά ασφάλτου μέσω βυτίων, ότι υπάρχει τουριστική κίνηση στο νησί από την 1η έως την 20η Αυγούστου και είναι δύσκολο να γίνονται έργα και βέβαια ότι οι δρόμοι από τη πλατεία Πρωτοδικείου έως το Αστυνομικό Τμήμα και την πλαζ του Αγίου Γεωργίου δεν έχουν το απαιτούμενο πλάτος πεζοδρομίου (!!!) Το ότι δεν υπάρχει καν πεζοδρόμιο προφανώς δεν το έχει παρατηρήσει κανείς… Η βασική βέβαια αιτία για την τροποποίηση της μελέτης που απεστάλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές στο κυκλοφοριακό και δη στον μικρό περιφερειακό από το Νέο Ραντεβού έως την παλιά αποθήκη του Μανωλά στην έξοδο της Πόλης. Όπως ανακοινώθηκε ο ιδιώτης που έχει οικόπεδα στη περιοχή συμφώνησε στη παραχώρηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του ώστε ο δρόμος να γίνει διπλής κατεύθυνσης (και όχι μονής όπως προβλέπονταν έως τώρα), ενώ υπάρχει και το πρόβλημα με την δικαστική διαμάχη με τον κ. Παπαδόπουλο και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία εκδικάστηκαν την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

Βεβαιότητα
Ο κ. Πιτταράς εκ μέρους της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν στοιχειοθετείτε το «κατεπείγον» μέσα από την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας καθώς όλοι γνώριζαν ότι στις 3 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία. Και τόνισε ότι θα έπρεπε νωρίτερα να έχει κατατεθεί η σχετική αλλαγή και όχι την τελευταία ώρα. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Λιανός τόνισε ότι υπήρξε το πρόβλημα της δικαστικής εμπλοκής με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων όσον αφορά τις εργασίες στον κόμβο Κ5 και στον 1ο ΑΠΕ με την απόφαση του ιδιοκτήτη για παραχώρηση μέρους της περιουσίας του ώστε να υπάρχει διαπλάτυνση του δρόμου. Και βέβαια είχαμε την παρέμβαση του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το έργο θα τελειώσει πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως έως το τέλος Ιουλίου.  Ο κ. Αγγελής αναρωτήθηκε γιατί από τη στιγμή που η έναρξη των εργασιών είχε οριστείς τις 4 Απριλίου ξεκίνησε ο εργολάβος στις αρχές Ιουνίου και ζήτησε όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των πεζών με τις διαγραμμίσεις.  Επίσης ο κ. Πιτταράς αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που υπάρχουν από την πλευρά των επαγγελματιών για να λάβει την απάντηση από τον κ. Λιανό ότι έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες στο κέντρο της πόλης και πλέον έχουν μείνει μόνο τα «περιφερειακά». Παράλληλα υπήρξε η εισήγηση από τον κ. Πολυκρέτη για τοποθέτηση επιστήλιων φωτιστικών και έργων βελτίωσης στον συγκεκριμένο τομέα στους βασικούς δρόμου της πόλης έχοντας και τη σύμφωνα γνώμη της ΔΕΗ ύψους 4.270 ευρώ.

Πρόεδρος
Όμως, η παρέμβαση του κ. Συμεώνογλου έβγαλε μία ακόμη είδηση. Ζήτησε να πληροφορηθεί εάν θα έπρεπε να είναι ενήμερος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου σχετικά με την τροποποίηση της μελέτης και την παράταση των εργασιών καθώς κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της Χώρας είναι αυτοί που επιβαρύνονται. Και ρώτησε να μάθει ποιος είναι ο πρόεδρος από τη στιγμή που στο σημείωμα για τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης υπάρχει η ενημέρωση της «κλειστής» δημοτικής κοινότητας. Και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαυρομάτης ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου έχει οριστεί από τον Νόμο ο κ. Ευθύμιος Μαυρογιάννης, ο οποίος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση με σχετική καθυστέρηση και προς το τέλος της… Επίσης, ο κ. Μαυρομμάτης σημείωσε ότι δεν ήταν απαραίτητο να παραστεί στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, αφού το ζήτημα της παράτασης των εργασιών κυκλοφοριακού το εισηγείται η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Ο κ. Συμεώνογλου πάντως πρότεινε αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στην περιοχή του Αγίου Νικοδήμου να σταματήσουν για το καλοκαίρι και να τοποθετηθούν δύο τροχονόμοι στους κόμβους που έχουν ήδη κατασκευαστεί μέχρι να εμπεδώσουν όλοι το νέο σύστημα. Επίσης, ζήτησε εάν είναι δυνατόν να ανασταλεί η μονοδρόμηση (κάθοδος) του περιφερειακού της Χώρας από το σούπερ μάρκετ Βιδάλη έως τον ΟΑΕΔ, πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λιανού που έκανε λόγο για όψιμο ενδιαφέρον ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Συμεώνογλου του θύμισε ότι ήταν μέλος του Συλλόγου Γρόττας ο οποίος πριν από χρόνια είχε πει όχι στην μονοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος. Το κυκλοφοριακό πάντως ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της παράτασης χάρη στην πλειοψηφία (14 μέλη) καθώς οι δύο της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά…

Ανακύκλωση
Το θέμα πάντως που συνάντηση την καθολική αποδοχή ήταν αυτό που έφερε την τελευταία στιγμή ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου κ. Τσούκλερης και είχε σχέση με τη συμμετοχή και υποβολή πρότασης εκ μέρους του Δήμου στην Πρόσκληση 4.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» περί χρηματοδότησης «κατασκευή και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερών αποβλήτων στις περιφέρειες σύμφωνα με τους εγκεκριμένους ΠΕΣΔΑ των Περιφερειών» και «προμήθειες εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων»… Πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες θα απευθύνεται μάξιμουμ σε 30 Δήμους καθώς έχει προϋπολογισμό περίπου 25.000.000 ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13 και εάν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενταχθεί θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 980.000 ευρώ (χωρίς την μείωση από το Υπουργείο) για δράσεις που έχουν σχέση με την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τεμαχισμού και κομποστοποίησης, κάδων (όχι όμως απορριμματοφόρων) αλλά και δράσεων που έχουν σχέση με το πράσινο. Πρόταση που πέρασε ομόφωνα από όλα τα παριστάμενα μέλη…

Απόρριψη
Και φτάσαμε στον επίλογο που αίφνης έγινε ο πλέον ενδιαφέρον. Ο κ. Ανεβλαβής ως αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των οικονομικών προχώρησε στην ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα όταν η επιτροπή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων βρέθηκε στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείου (και υπηρεσιακούς παράγοντες) για το θέμα του φερόμενου ως χρέους του Δήμου προς το Τ.Π.Δ. ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.  Ο κ. Ανεβλαβής δήλωσε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες άκουσαν έκπληκτοι την ανάλυση που έγινε από τον ορκωτό λογιστή κ. Νανούρη, σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος κατανόησε το πρόβλημα και σημείωσε ότι μετά από επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε πρόταση προς τον Δήμο για την αποπληρωμή του φερόμενου ως χρέους με την καταβολή ύψους 400.000 ευρώ από το Δήμο και τα υπόλοιπα 800.000 να δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κι ενώ η πρόταση ακούστηκε όμορφη, ο κ. Ανεβλαβής δήλωσε ότι «επειδή είμαι επιφυλακτικός σ’ αυτού του είδους τις προτάσεις ζήτησα να μάθω όταν γυρίσαμε στην Νάξο για τους τυχόν αστερίσκους ή ψιλά γράμματα που υπάρχουν. Επικοινώνησα με τον κ. Κουτσιανά του υπουργείου Εσωτερικών και μου είπε ότι από τη στιγμή που δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 του Δήμου θα υπάρξει πρόβλημα με την Τρόικα η οποία θα ζητήσει να μάθει τι συμβαίνει και με δεδομένο ότι υπάρχει η αντίστοιχη εγγραφή από το Παρακαταθηκών. Και βέβαια στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι μία τέτοια ρύθμιση δεν μας συμφέρει καθώς θα μας κοστίσει πολλαπλάσια μέσα από την ρύθμιση που έχει γίνει με τον Νόμο Παυλόπουλου και έτσι αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνει καμία βεβαίωση του φερόμενου ως χρέους και θα κινηθούμε μέσω της δικαστικής οδού».

Εντυπώσεις
Κι εκεί που όλα έλεγαν ότι τελείωσε η συνεδρίαση, ο κ. Αγγελής αναρωτήθηκε εάν ήταν ενήμερος ο δικηγόρος που έχει προσλάβει ο Δήμος για την όλη διαδικασία και κυρίως εάν υφίσταται θέμα παραγραφής όπως υποστήριξε πρόσφατα μέσω συνέντευξης στην Κυκλαδική ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Τσαγκλής. Και άναψε για τα καλά η κουβέντα. Ο κ. Τσαγκλής είχε υποστηρίξει ότι «Όταν απαιτείς από το Δημόσιο, η απαίτησή σου πρέπει να εκφραστεί μέσα στην τριετία. Ειδάλλως, παραγράφεται…» με τον Δήμαρχο αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να δηλώνουν ότι «τώρα το θυμήθηκε ο κ. Τσαγκλής; Μου κάνει εντύπωση ο χρόνος που τοποθετήθηκε. Τότε που ήταν αρμόδιος δεν μπορούσε να πάρει θέση; Ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και κακώς δεν το είχε πει. Δεν είναι σωστό να γίνεται κριτική μέσω εφημερίδων». Ο κ. Πιτταράς αναφέρθηκε στην έκφραση «Δωράκι» και στο γεγονός ότι «εμείς δεν το αναγνωρίσαμε» για να τονίσει ο κ. Μαυρομμάτης ότι «τα σοβαρά θέματα δεν λύνονται μέσα από τις στήλες των εφημερίδων. Ο κ. Τσαγκλής θα έπρεπε να είχε έρθει και να μας είχε ενημερώσει, έστω και γραπτώς ότι υπάρχει θέμα παραγραφής». Από τη πλευρά του ο κ. Ανεβλαβής τόνισε ότι «θα ήταν έντιμο από την πλευρά του να έρθει και να συζητήσουμε εντός το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι να προχωρήσουμε σε δημιουργία εντυπώσεων ενός τόσο σοβαρού θέματος» και υποστήριξε ότι «τα χρέη παραγράφονται στην δεκαετία και με την ενέργειά του το Παρακαταθηκών να στείλει έγγραφη ειδοποίηση το 2007 μιλώντας για προσωρινό χρέος ουσιαστικά το έκανε με σκοπό να προλάβει την όποια παραγραφή υπάρχει»… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου