Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Κίνδυνος κατεδάφισης της Σαραντάρας Kορώνου



Το ημιτελές Μουσείο της Σαραντάρας είδε την οροφή του τροχαλιοστασίου να καταρρέει – Δέκα χρόνια από τότε που σταμάτησαν τα έργα – Προμελέτες για ανάπλαση του Σμυριδωρυχείου Σαραντάρας στα χέρια Δημάρχου και Περιφερειάρχη
 Μπορεί το σμυρίγλι να έχει εντός του Κουρούνδιο αλλά αυτό που χρειάζεται τελικά είναι πολιτική βούληση. 
Στο παρελθόν η πολιτική έπαιξε το ρόλο της και τα αποτελέσματα σήμερα τα βιώνουν είτε άμεσα οι σμυριδεργάτες, είτε έμμεσα οι άνθρωποι που έχουν βοηθήσει στο παρελθόν ή ακόμη και σήμερα χωρίς να έχουν αυτής τη μορφή εξάρτησης που έχουν οι εργάτες ή ιδιοκτήτες των ορυχείων σμύριδας. Το Μουσείο της Σαραντάρας είναι ένα απ’ αυτά που αντιμετωπίζουν στο πετσί τους αυτό που λέμε «πολιτική»… Και το πληρώνουν. Το 2002 τα έργα για την δημιουργία του Μουσείου σταμάτησαν. Έμειναν στη μέση και τα χρήματα χάθηκαν. Προφανώς και κάποιοι θα ευθύνονται. Οχλήσεις έγιναν και μάλιστα αρκετές όπως αναφέρει ο τέως πρόεδρος της Κορώνου Μανώλης Μανωλάς τόσο στην Δημοτική Κοινότητα, όσο στις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και στο Δήμο (είτε αυτός λεγόταν Δρυμαλίας είτε Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) ως προς την ολοκλήρωση των έργων και την ανάδειξη του συγκεκριμένου σημείου ως τουριστικός προορισμός για να βελτιωθεί και η εικόνα της ορεινής Νάξου.

Μελέτη
Όμως, οι εκκλήσεις του δεν είχαν ανταπόκριση. Και η Σαραντάρα όπως αναφέρει από ημιτελές Μουσείο μετατράπηκε σε στάνη. Η καταστροφή ήταν σταδιακή. Μάλιστα, η εγκατάλειψη έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλευτούν το χώρο. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατασκεύασε πέτρινη δεξαμενή ώστε οι κτηνοτρόφοι να ποτίζουν τα ζώα τους. Η νέα σε συνέχεια τοποθέτησε και δύο πλαστικές δεξαμενές και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εκτός από το ίδιο το ημιτελές Μουσείο που δεν άντεξε και «αντέδρασ娻. Πρόσφατα έπεσε η οροφή του τροχαλιοστασίου προφανώς ελέω της υγρασίας καθώς οι δεξαμενές νερού είναι δίπλα στο συγκεκριμένο σημείο και τα νερά τρώνε το κτίσμα. Πέρυσι τον Ιούλιο βρέθηκαν στην περιοχή καθηγητές Πολυτεχνείου και εκτίμησαν τον φυσικό πλούτο της περιοχής και αποφάσισαν να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίησή τους. Μάλιστα, έγιναν δύο προτάσεις τόσο προς τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη όσο και προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη. Οι προτάσεις με την υπογραφή του κ. Γκαραγκούνη κατατέθηκαν στις 14 και 15 Μαρτίου του 2013, η πρώτη αναφέρονταν στην δημιουργία Ορυκτολογικού, Μεταλλευτικού Μουσείου στον υπάρχοντα χώρο και η δεύτερη είχε ως στόχο τον θεραπευτικό τουρισμό με την ανάπτυξη Spa Άλατος. Αμφότερες οι μελέτες είχαν καλυφθεί από τους ίδιους τους ερευνητές και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε την δυνατότητα να καλύψει την ερευνητική εργασία και την οικονομική διαχείριση του προγράμματος.

Επίσκεψη
Ο εν λόγω καθηγητής περίπου 75 μέρες μετά την κατάθεση της πρότασης δεν έχει πάρει καμία απάντηση ούτε από το Δήμαρχο ούτε από τον περιφερειάρχη. Πριν από μία εβδομάδα ένας ακόμη καθηγητής Πανεπιστημίου ο κ. Παπαδάτος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας) βρέθηκε στη Νάξο και δη στα ορυχεία της Κορώνου με σκοπό να γνωρίσει τη σχέση των Κυκλαδικών Ειδωλίων με την σμύριδα και πως βοήθησε το συγκεκριμένο ορυκτό στην κατασκευή τους. Κι αυτός έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις και μάλιστα μιλώντας με τον κ. Μανωλά εξέφρασε την επιθυμία του μαθητές του να επισκεφτούν την περιοχή και να κάνουν εργασίες. Όπως είναι κατανοητό το σμυρίγλι έχει τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο εμπορικό. Τα Πανεπιστημιακά τμήματα προσφέρουν την τεχνογνωσία ώστε να μην χαθεί αυτό το σημαντικό για την Ελλάδα ορυκτό, αλλά και η περιοχή, η οποία μάλιστα με το ΦΕΚ 869Β/88 του 1989 έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικός τόπος και διατηρητέο μνημείο. Είναι κρίμα τη στιγμή που η Ερμούπολη έχει Βιομηχανικό Μουσείο ή η Φωκίδα Μεταλλευτικό Πάρκο να μην έχει και η Νάξος το δικό της Μουσείο ή Πάρκο…. Το χειρότερο; να κινδυνεύουν τα ήδη υπάρχοντα κτίσματα από έλλειψη ευαισθησίας (θα λέγαμε ενδιαφέρον αλλά υπάρχει από ξένους, οι ντόπιοι όμως;) να καταστραφούν… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου