Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κίνδυνος για το «κοινωνικό παντοπωλείο» Νάξου;



Η παραίτηση της Σοφίας Κρητικού, μέλους της Επιτροπής Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανοίγει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου – Τι ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της – Ενοχλημένος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανιός

Το είχαμε γράψει και τον περασμένο Απρίλιο, πριν από δύο μήνες. Η ατμόσφαιρα γύρω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.
Κάτι είχε αλλάξει από τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος είχε παραδώσει την ευθύνη για τη λειτουργία του στον Δημήτρη Μανιό αν και ο ίδιος παρέμενε στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Οι καθυστερήσεις ήταν σημαντικές όσον αφορά την διάθεση τροφίμων και αγαθών στους δικαιούχους ενώ είχε συζητηθεί και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρτίου με αφορμή η εκτός ημερησίας διατάξεως ψήφιση πρότασης για έγκριση ποσού ύψους 75.000 ευρώ για προμήθεια ειδών διατροφής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όπως και οι υπόνοιες που είχε αφήσει η Ευδοκία Ψαρρά – επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» - χωρίς όμως να προβεί σε κάποια καταγγελία. Τότε ήταν που η κ. Θέκλα Κίζη – Χατζηανδρέου είχε παρέμβει και ως επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» είχε εκφράσει την ένστασή της λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πρέπει οι αιρετοί να μοιράζουν ή να προΐστανται στην διανομή τροφίμων γιατί μπορεί εύκολα να κατηγορηθούν». Μία δήλωση που τότε είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις…

Ντουμπάι
Η κ. Κίζη – Χατζηανδρέου μάλιστα είχε δηλώσει ότι με βάση τις δικές της πληροφορίες «έχουμε φτάσει στο σημείο να πληροφορούμαστε ότι ζητάμε από τους δικαιούχους να έρθουν να παραλάβουν τα τρόφιμά τους και αυτοί να απαντούν ότι βρίσκονται για διακοπές στο Ντουμπάι» ζητώντας εάν είναι δυνατόν να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία δέχονται δικαιούχους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα, είχε προτείνει την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος που είναι και το πλέον αδιάβλητο όσον αφορά την πραγματική εικόνα ενός δικαιούχου. Ενώ δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί και στην εμπλοκή των αιρετών σε μία τέτοια κοινωνική προσφορά που ενδεχομένως να αφήνει υπόνοιες ψηφοθηρίας. Στο στόχαστρό της είχε μπει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός, ο οποίος είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα ενοχλημένος έχοντας δηλώσει μάλιστα ότι «Το μόνο που έκανα ήταν να βοηθήσω. Και το έκανα με την ψυχή μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος θα με κατηγορήσει γιατί βοήθησα στην μεταφορά τροφίμων. Και ότι το έκανα με σκοπό να κερδίσω ψήφους. Η ότι γνώριζα ότι υπάρχουν οικογένειες με προβλήματα στην ορεινή Νάξο και δη στο Φιλώτι και χρησιμοποίησα κάτι τέτοιο για να κερδίσω ψήφους. Είναι εκτός της δικής μου λογικής και δεν θα το έκανα ποτέ….»

Γραφειοκρατία
Επίσης τότε είχε γίνει γνωστό ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που είχαν σχεδόν διπλασιαστεί. Το πρόγραμμα δεν είχε σχεδιαστεί για να καλύπτει ανάγκες περίπου 300 δικαιούχων με τον κ. Μανιό αρχές Απριλίου να δηλώνει «τα τρόφιμα και τα αγαθά που έχουμε φτάνουν για 150. Το Παντοπωλείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει έως τώρα γιατί δεν είχε προϋπολογισμό, τώρα τα χρήματα εγκρίθηκαν και το αργότερο σε 1 ½ μήνα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τρόφιμα εκ νέου και το κυριότερο να είμαστε συνεπείς προς τους συμπολίτες μας με διανομές σε τακτά χρονικά διαστήματα». Από τότε πέρασαν δύο μήνες και το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν έχει ανοίξει ακόμη τις …πύλες του. Μοιάζει να έχει χαθεί μέσα στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και ήδη συζητούνται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα αυτό να τρέξει όσο γίνεται καλύτερα. Άλλωστε αποτελεί ένα από τα προσωπικά στοιχήματα που έχει βάλει ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και θα είναι κρίμα όχι τόσο για τον ίδιο όσο για την κοινωνία του νησιού να μείνε στη …μέση.

Αρχές
Όμως, χθες έσκασε σαν βόμβα για όσους δεν είχαν εμπλοκή με το συγκεκριμένο εγχείρημα η παραίτηση της Σοφίας Κρητικού, μέλους της Επιτροπής του Παντοπωλείου. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι επίσημα ενημερώθηκε ο Δήμαρχος για την παραίτηση αργά το απόγευμα κι ενώ ήδη η παραίτηση είχε βγει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα της Νάξου από άγνωστο αποστολέα. Η κ. Κρητικού όπως αναφέρει στην επιστολής παραίτησης προχώρησε στην κίνηση αυτή «γιατί οι αρχές και οι αξίες μου δεν μου επιτρέπουν να ανέχομαι τρόπους και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους της ίδρυσης και λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου». Η κ. Κρητικού αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο ζητώντας να μείνουμε στο κείμενο της παραίτησής της. Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και μέρες σκέφτονταν να προχωρήσει στην κίνηση αυτή έχοντας μάλιστα ενημερώσει και τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Πρωτονοτάριο, ο οποίος αρχικά της ζήτησε να μην προχωρήσει στην κίνησή αυτή. Όμως, η κ, Κρητικού είχε πάρει τις αποφάσεις της. Είχε μπει στην Επιτροπή μετά από πρόσκληση του κ. Πρωτονοτάριου , ο οποίος γνώριζε την επιθυμία της να βοηθάει τους πλησίον της και να είναι πάντα αρωγός σε όποια προσπάθεια γίνεται προς ανακούφιση των συμπατριωτών της. Δεν ήταν εκλεγμένη και δεν ήταν κάτω από κάποια πολιτική ομπρέλα όπως μερικοί έσπευσαν να την τοποθετήσουν ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενοχληθεί από το γεγονός ότι αν και αναγνωρίστηκαν τα λάθη που είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξε καμία πρόθεση για διόρθωσή τους. Κάτι που την είχε φέρει στα όρια της.

Φυγή
Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε μία συζήτηση που είχε με μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ουσιαστικά της είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλο τη βοήθειά σας» πρόταση που την ώθησε ενδεχομένως στον δρόμο της εξόδου, όμως αυτό είναι κάτι που αιωρείται στον αέρα και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Η παραίτηση όμως της κ. Κρητικού έφερε ένα ακόμη παράξενο κείμενο ανυπόγραφο στο διαδίκτυο. Ναι δεν είναι σωστό να αναπαράγουμε κείμενα που είναι μάλιστα ανυπόγραφα αλλά μοιάζουν να έχουν μία συνέχεια. Βέβαια στο κείμενο αυτό κατονομάζεται ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός στον οποίο χρεώνεται η φράση «δεν χρειαζόμαστε εθελοντές» όσον αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ότι «μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου». Εκφράσεις που για όσους γνωρίζουν τον κ. Μανιό, δύσκολα μπορεί να έχουν βγει από το στόμα του. Ο κ. Μανιός πάντως από χθες είναι ενοχλημένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως λίγο πριν το μεσημέρι έφυγε από το γραφείο του προς άγνωστη κατεύθυνση ενώ το μόνο που δήλωσε είναι ότι «οι αλλαγές θα γίνουν κανονικά όσον αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του Παντοπωλείου» και «θα προσπαθήσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην διανομή των τροφίμων». Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Μανιός είχε συμφωνήσει με τις προτάσεις της κ. Κίζη- Χατζηανδρέου όσον αφορά την αλλαγή με θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων αλλά το πρόβλημα ήταν και είναι γραφειοκρατικό. Και το τέρας της γραφειοκρατίας πολλές φορές έχει αποδείξει ότι είναι ανίκητο. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου