Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Γιάννης Βρούτσης: Αμετακίνητος ο "κομάντο" του Σαμαρά

Φως στο ζωηρό παρασκήνιο της παραμονής του Ναξιώτη Γιάννη Βρούστη στην "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργού Εργασίας. Η πτήση που έμεινε στη μέση, η άρον-άρον επιστροφή στην Αθήνα μαζί με Στουρνάρα. Η κρίση στην τρικομματική, και τα σενάρια απομάκρυνσης. Οι ενστάσεις Βενιζέλου, η "κατ αρχήν" σκέψη Σαμαρά για μετακίνηση στο "Υγείας", το "επεισόδιο" με Βούλτεψη, η "ντρίπλα" Σαμαρά στον Βαγγέλη και οι "αμετακίνητοι κουμπάροι"...



του Γιάννη Βλάχάκη


Οι λόγοι που «επέβαλαν» την (επαν)ένταξη του βουλευτή Κυκλάδων, συμπατριώτη μας Γιάννη Βρούτση, και στο δικομματικό υπουργικό συμβούλιο, και συγκριμένα στον υπουργικό θώκο τού «Εργασίας», ήσαν ουκ ολίγοι. Οι σημαντικότεροι, εξ αυτών: α) Γιατί δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στην κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά – όπως άλλοι συνάδελφοί του -,  εκτελώντας κατά το πλείστον τις εντολές που λάμβανε. β) Γιατί υπήρξε απροθυμία από πλευράς ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Εργασίας. γ) Γιατί ήθελε την παραμονή του στο υπουργείο Εργασίας το πρόσωπο Νο2 της κυβερνήσεως, δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας.
Για το «πώς» «κράτησε» στο χαρτοφυλάκιό του όμως, λειτούργησε πλούσιο παρασκήνιο…
Πλούσιο επίσης είναι το παρασκήνιο, που «ξανάδωσε» το χαρτοφυλάκιο του «Εργασίας» στον κ. Βρούτση. Το παρασκήνιο, που, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, «δουλεύει» καταλυτικά στην επανυπουργοποίηση ή μη ενός στελέχους ενός απερχόμενου κυβερνητικού σχηματισμού (εν προκειμένω μιας τρικομματικής συγκυβερνήσεως που έγινε σε 24 ώρες μέσα, δικομματική)…
ΟΛΑ τα δελτία ειδήσεων των τελευταίων ημερών, ήθελαν τον εκ Νάξου βουλευτή Κυκλάδων (που υπηρέτησε από την θέση του υπουργού Εργασίας την τρικομματική συγκυβέρνηση) «να πηγαίνει στο σπίτι του». Διαψεύστηκαν όμως, παταγωδώς, όλα, μόλις έγινε γνωστή η σύνθεση της νέας κυβερνήσεως.
Ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, είναι από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Δευτέρας, ο Υπουργός Εργασίας της δικομματικής, πια, συγκυβερνήσεως (Σαμαρά – Βενιζέλου). Αμετακίνητος στο πόστο του, στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Εργασίας, ο «κομάντο(ς) Σαμαρά», επιβεβαιώνοντας όλους όσοι εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διατείνονται ότι, «ο Βρούτσης είναι (ο υπουργός) για ειδικές αποστολές».
Ας σημειωθεί ότι το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας, ήταν στο γραφείο του, όπου καταγινόταν με τα «τρέχοντα» όσο και καυτά θέματα του υπουργείου του. Και αυτό, διότι γνώριζε την «κατάληξη» τού παρασκηνίου που είχε να κάνει με την ένταξή του και στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό.

Ο καβγάς
Όταν ο κ. Κουβέλης «κομμάτιασε» (αποχωρώντας) την «τρικομματική» και οι σαμαράς και Βενιζέλος συναποφάσισαν να συνεχίσουν μαζί, πήραν «φωτιά» οι συζητήσεις / διαβουλεύσεις / διαπραγματεύσεις για την σύνθεση της νέας (συγ)κυβερνήσεως.
Ήταν τότε που «βγήκε η βρόμα», ότι «κόβεται» από την νέα κυβέρνηση ο Κυκλαδίτης βουλευτής. Όντως, στην νέα κυβέρνηση, δεν τον ήθελε ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του επέρριψε ευθύνες, «για μη απορρόφηση κονδυλίων»… Γεγονός που έφερε «απέναντι» τους δύο άνδρες. Ο Τύπος, έγραψε, προ ημερών, πράγματα – πράγματα, για τους μεταξύ τους καβγάδες κ.λπ.  

Το ταξίδι
Είχε προγραμματισμένο ταξίδι σε Λουξεμβούργο, Λισσαβώνα και Μαδρίτη ο απερχόμενος υπουργός. Η επιστροφή του στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Ξαφνικά την Πέμπτη ξέσπασε η (γνωστή) κυβερνητική κρίση που έβαλε σε μπελάδες τον πρόεδρο της κυβερνήσεως Α. Σαμαρά (και τους του Μηχανισμού Στηρίξεως της χώρας μας, σε Ευρώπη και Η.Π.Α.). Ήταν, τότε, που ο κ. Σαμαράς, χωρίς χρονοτριβές, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήταν, μεσάνυχτα Πέμπτης. Ήταν τότε, που ο κ. Μπαλτάκος, ειδοποιεί τον Γιάννη Βρούτση «να βρει αεροπλάνο και να γυρίσει αμέσως πίσω στην Αθήνα». Ήταν τότε, που από το Λουξεμβούργο, του εξασφάλισε εισιτήριο (για Αθήνα) ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Επέστρεψαν και οι δύο μαζί, στην Αθήνα, αφήνοντας μάλιστα πίσω στο Λουξεμβούργο στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών (αφού γι’ αυτόν δεν υπήρξε εισιτήριο!)

Στο πρώτο «γράψε – σβήσε»
Στο πρώτο «σενάριο», δια χειρός Σαμαρά, ο Γιάννης Βρούτσης «έπαιρνε» το υπουργείο Υγείας. Και αυτό γιατί – κατά Σαμαρά – «ο Γιάννης είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει τάξη σ αυτό το υπουργείο, με την αποφασιστικότητά του…» Το ίδιο «σενάριο» προέβλεπε υφυπουργοποίηση της βουλευτού της Ν.Δ. Σοφίας Βούλτεψη στο «Υγείας». Η τελευταία, λέγεται ότι ήταν, «κατ’ αρχήν», διατεθειμένη, υπό τον Γιάννη Βρούτση, να υπηρετήσει το πόστο τής υπουργού αναπληρωτού Υγείας, «αφού, ο Γιάννης Βρούτσης, είναι δουλευταράς!»
Το «παρασκήνιο», ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει ότι, ο κ. Βρούτσης, εν μέσω κυβερνητικής κρίσεως, ζήτησε από τον πρόεδρο της κυβερνήσεως, να παραμείνει στο «Εργασίας», προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του (σ.σ.: Πρόγραμμα «Ήλιος»). Ζήτησε, λέγεται, από τον κ. Σαμαρά, να πείσει τον εταίρο του στην «δικομματική» κ. Βενιζέλο, να παραμείνει στο «Εργασίας».

Ο ελιγμός Σαμαρά
«Πέταξε το γάντι» σε Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Εκείνο το βράδυ, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Οι διαδικασίες εν όψει ανασχηματισμού ήσαν, άλλωστε, πυρετώδεις. Ήταν τότε, που ο κ. Σαμαράς έβαλε στην συζήτηση – διαπραγμάτευση με τον κ. Βενιζέλο, θέμα υπουργείου Εργασίας (σ.σ.: θέμα Βρούτση, ουσιαστικά). Ήταν τότε, που πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και εταίρο του στην «δικομματική», το υπουργείο Εργασίας να το πάρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καλύπτοντας την θέση του υπουργού, ένας των κ. Κουτρουμάνη – Σπυρόπουλου... ήταν τότε, που σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, δεν θέλησε να «κάψει» ένα εκ των δύο σημαντικών στελεχών τού «Κινήματος», που προαναφέραμε. Και αυτό γιατί, το υπουργείο Εργασίας – κατά Βενιζέλο – είναι ένα από τα κρίσιμα (δύσκολα) υπουργεία. Κατόπιν τούτου, ο κ. Βενιζέλος, άφησε το όλο ζήτημα να το πάρει επάνω του, εν λευκώ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ήταν τότε, που ο πρόεδρος της κυβερνήσεως, ενώπιον Βενιζέλου, σχολίασε – ερώτησε: «Ακόμη και στον Βρούτση, μπορώ να το δώσω;» Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν είχε απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, «δεν έφερε αντίρρηση»…   
Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις – διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στους δύο εταίρους, και για τα άλλα υπουργεία, που έπρεπε να «καλυφθούν», με υπουργούς και υφυπουργούς, και δη αυτό της «Υγείας», ήταν σε πλήρη εξέλιξη…
Όπως προαναφέραμε, για το «Υγείας» προοριζόταν, από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βρούτσης. Μετά το «Ο.Κ» Βενιζέλου «για Βρούτση στο «Εργασίας», ο Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν αυτός που θα «κάλυπτε» τον υπουργικό θώκο στο υπουργείο Υγείας. Όμως, ήρθε η παραίτηση της κας Σοφίας Βούλτεψη, που δεν ήθελε να συνεργαστεί με υπουργό στο εν λόγω υπουργείο, τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες «προαλειφόταν» για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο τελικώς «κατέλαβε» ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.     
«Έτσι» έγιναν τα πράγματα, και στο «Εργασίας» «κατέληξε» (παρέμεινε) ο κ. Βρούτσης, με υφυπουργό τον κ. Β. Κεγκέρογλου, έπειτα την άρνηση του κ. Θ. Μωραΐτη να εισέλθει στην κυβέρνηση.

Η περίπτωση Κικίλια και ο Βενιζέλος
Έντονο ήταν το παρασκήνιο, μήνα Απρίλιο, γύρω από την απαίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κικίλιας υπερασπίστηκε το έργο δύο διευθυντών του οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν καλά την δουλειά» για τους οποίους το μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είχε ζητήσει να απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες επισήμανση «αρμοδίως» προς τον κ. Κικίλια, ήταν να αλλάξουν οι περιφερειακοί διευθυντές. «Εγώ μπορώ να αλλάξω όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά τους διευθυντές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας δεν μπορώ να τους αλλάξω γιατί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί στο έργο που κάνουν» απάντησε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.
Οι πιέσεις εντάθηκαν και ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Θέλετε να κάνω τη δουλειά μου ή όχι; Δεν μπορούν να μπαίνουν κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια». Κατόπιν τούτου, το θέμα ανέβηκε σε υψηλότερα κλιμάκια. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθεσε, τότε, θέμα Κικίλια στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ (πρόταση του οποίου ήταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ) ζητώντας του να «είναι συνεργάσιμος», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουβέλης ρώτησε τον κ. Κικίλια ο οποίος απάντησε με τα περιστατικά που προαναφέραμε. Ωστόσο δημοσιεύματα των ημερών εκείνων ενέπλεκαν τον κ. Κικίλια με ρουσφέτια και προγράμματα απασχόλησης, ενώ αμέσως μετά κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση λέγοντας πως «είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι». Ντροπή τους!».
Η «περίπτωση Κικίλια» ήταν ένας επίσης, από τους σοβαρούς λόγους,. Που ο κ. Βενιζέλος, ήθελε εκτός «δικομματικής» τον κ. Βρούτση, κάτι που, όμως, δεν του «βγήκε» στο «παρά πέντε» του ανασχηματισμού...
ΑΣ αναφερθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ήταν εκ των συμμάχων Σαμαρά, στην περίπτωση Βρούτση. Οι πληροφορίες, θέλουν τον κ. Στουρνάρα, να είπε στον πρόεδρο της κυβερνήσεως, σε χρόνο ανύποπτο: «Είναι ο υπουργός, με τον οποίο μπορώ να συνεννοηθώ. Δεν υπάρχει άλλος καλύτερος. Δεν μου δημιουργεί προβλήματα. Διεκπεραιώνει άριστα το έργο του»

«Δεν κρυφτήκαμε»
Αρχές Μαΐου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη, για λογαριασμό του Παρασκηνίου, ο κ. Βρούτσης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: Αν αύριο φεύγατε από την κυβέρνηση, ποια πράγματα θα ξεχωρίζατε ως τα πιο σημαντικά της πορείας σας στο Εργασίας; Κατ’ αρχάς, θέλω να σταθώ σε αυτές τις οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουν πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική τη δουλειά και του σημερινού υπουργού Εργασίας και των επόμενων. Μιλώ για τα συστήματα «Ήλιος» και «Αριάδνη» για την εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μιλώ και για την «Εργάνη», αλλά και για τη νέα ηλεκτρονική βάση «Εστία». Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ, με την ενσωμάτωση μέρους των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας, γεγονός που θα μας επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση του κοινωνικού τουρισμού και της επιδότησης ενοικίου. Επίσης, τη σημαντική διαρθρωτική πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ, η οποία δίνει οριστικά τέλος στις γνωστές εικόνες ταλαιπωρίας των περίπου 1,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων του Δημοσίου, στο μοναδικό έως σήμερα σημείο εξυπηρέτησής τους στο κέντρο της Αθήνας. Με δυο λέξεις, θα έλεγα ότι το υπουργείο Εργασίας, τους τελευταίους δέκα μήνες, συνέβαλε με συνεπή και καθοριστικό τρόπο στο συνολικό εγχείρημα της κυβέρνησης για το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Δεν κρυφτήκαμε, σηκώσαμε το βάρος της εθνικής προσπάθειας που μας αναλογούσε και προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπάνω.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου