Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Παγωμάρα στη Νάξο... Παράρτημα του Νοσοκομείου Σύρου, πλέον το Νοσοκομείο Νάξου



Ο  Υπουργός Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος έκανε στροφή 180 μοιρών και δεσμεύτηκε τη Δευτέρα για διοικητική και υγειονομική αυτοτέλεια (!!) των Νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου, που είχε απορρίψει πριν από μερικές εβδομάδες  – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Λήμνου – Νέα μερεμέτια στον υγειονομικό ιστό των Κυκλάδων

Ανδρέας Λυκουρέντζος. Υπουργός Υγείας στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Με διαφορά ο χειρότερος υπουργός σε κάθε δημοσκόπηση. 
Ούτε οι οπαδοί του κόμματός του δεν τον σέβονται και τον χαρακτηρίζουν με τα χειρότερα λόγια. Αιτία; Μα το γεγονός ότι θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να λέγεται «Ιωάννης Μελισσανίδης». Ποτέ άλλοτε υπουργός μίας κυβέρνησης δεν έκανε τόσες κυβιστήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τελευταία του κίνηση; Στις 24 Μαΐου από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και σε ερώτηση της βουλευτής Σάμου κ. Καλογερή για τα προβλήματα υγείας του νησιού είχε κατακεραυνώσει τους πάντες λέγοντας «Οι δήμαρχοι και οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες δεν είναι για να ασκούν πολιτική για την υγεία ή πολιτική για την παιδεία. Να κοιτάξουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες ήσυχες». Και λίγο αργότερα αναφερόμενος στο επίμαχό θέμα της Ικαρίας που ζητάει την υγειονομική και διοικητική της αυτοτέλεια είχε τονίσει πάντα από την έδρα της Βουλής «. Αν, λοιπόν, εγώ αρχίσω και υιοθετώ το αίτημα της Ικαρίας και το αίτημα της Λήμνου, γιατί δεν υιοθετώ το αίτημα του Διδυμοτείχου; Εσείς έχετε τα επιχειρήματά σας, τα οποία τα καταλαβαίνω και η συζήτηση που έγινε στο ΚΕΣΥΠΕ, στο οποίο αναφερθήκατε, έγινε με αφορμή ακριβώς τις ιδιαιτερότητες τις οποίες προσυπογράφω. Δεν τα αρνούμαι, αλλά βρίσκομαι μπροστά σε μία πραγματική δυσκολία, διότι εγείρουν τα ίδια αιτήματα κι άλλα νοσοκομεία στα οποία αναφέρθηκα, όπως της Πτολεμαΐδας, των Γιαννιτσών, του Διδυμοτείχου, πράγμα το οποίο δεν θα σταματήσει πουθενά, γιατί μετά θα έχουμε και μέσα στην Αθήνα το ίδιο θέμα. Άρα μην φέρνετε άδικα τους ανθρώπους εδώ. Μην κάνετε τσάμπα κινητοποιήσεις. Δεν αλλάζω άποψη»

Δέσμευση
Αυτό είχε πει τότε… Πριν από δύο ημέρες στο γραφείο του βρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ικαρίας και Λήμνου μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Όταν είχε βρει απέναντί του τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη για το ανάλογο ζήτημα (αυτοδιοίκητο Νοσοκομείου Νάξου) σχεδόν με απαξιωτικό ύφος του είχε πει ότι σχεδόν του έκανε χάρη που τον άκουγε γιατί δεν συνηθίζει να δέχεται Δημάρχους στο γραφείο του. Τώρα όμως; «Δεσμεύτηκε». Και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο από το Υπουργείο Υγείας «Κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη  με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Νάσο Γιακαλή, και τους Δημάρχους Λήμνου και Ικαρίας, κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή και κ.  Χριστόδουλο Σταυρινίδη αντίστοιχα, συμφωνήθηκε να επανέλθουν στο καθεστώς της διασύνδεσης τόσο τα Νοσοκομεία Μυτιλήνης και Λήμνου, όσο και τα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας, με υγειονομική και διοικητική αυτοτέλεια, λόγω της ιδιαιτερότητας των προαναφερομένων νησιωτικών περιοχών. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, απεδέχθη την εισήγηση για την αντιμετώπιση του θέματος και θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη νόμου προς ψήφιση». Η κατάθεση της σχετικής διάταξης αναμένεται να γίνει σήμερα, όμως όταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης ενημερώθηκε για την σχετική εξέλιξη έμεινε στήλη άλατος. «Πάγωσε» στην κυριολεξία. Αρνήθηκε ευγενικά το οποιοδήποτε σχόλιο. Ένιωσε αδικημένος όχι μόνο από τον Υπουργό Υγείας αλλά και από τον συμπατριώτη μας Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος όταν πρόσφατα είχε έρθει στη Νάξο είχε μιλήσει μόνο για υγειονομική αυτοδιοίκηση, αφήνοντας στην άκρη την όποια προσπάθεια για διοικητική αυτοδιοίκηση. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Επιφυλάξεις
Στην Ικαρία και την Λήμνο οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν βέβαια τίποτα και καλά κάνουν. Άλλωστε το έχουν ξαναζήσει το έργο. Θέλουν να το δουν γραπτώς και βέβαια σε ΦΕΚ όσον αφορά την πραγματοποίηση της υπουργικής δέσμευσης. Οι πολιτικοί άλλωστε έχουν μάθει να …στρίβουν διά της δέσμευσης. Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος είχε βρεθεί στη Νάξο τον περασμένο μήνα με αφορμή την ακτοπλοϊκή ημερίδα για τις Κυκλάδες και το ΣΑΣ. Στο συμβούλιο είχε κλέψει την παράσταση με την πρόσκληση προς τους κρατούντες τα ηνία της ακτοπλοΐας λέγοντας «σας φιλοξενώ όλους στην Λήμνο για το επόμενο Συμβούλιο αλλά με μία προϋπόθεση: να έρθετε ακτοπλοϊκώς όπως όλοι στο νησί. Να πάτε στο Λαύριο στις 4 το πρωί ή στις 11 το βράδυ, να πάρετε τον «Ταξιάρχη» και μετά από άγνωστο αριθμό ωρών να βρεθείτε στο νησί». Πρόταση βέβαια που κανείς δεν αποδέχτηκε… Ο κ. Χατζηδιαμαντής μας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζουμε γιατί κρατάμε τις επιφυλάξεις μας. Ήταν μία συνάντηση που έγινε μόλις χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) και για πρώτη φορά αναγνώρισε ο Υπουργός τις ιδιαιτερότητες που έχει το νησί, όπως κι αυτό της Ικαρίας. Τα αντικειμενικά προβλήματα είναι πολλά. Για να καλύψουμε 80 μίλια απόσταση προς το κέντρο του νομού όσον αφορά το νοσοκομείο Μυτιλήνης χρειαζόμαστε 6,5 ώρες (!!) και η επαφή αυτή γίνεται δύο φορές την εβδομάδα όταν μιλάμε για το χειμώνα και τρεις για το καλοκαίρι. Μας πήρε πάρα πολύ καιρό για να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι διαφορετικά. Δυστυχώς αυτοί που κυβερνούν πάσχουν από έλλειψη γνώσεων γεωγραφίας, ανθρωπογεωγραφίας και οικονομικής γεωγραφίας. Το μόνο που ζητήσαμε και είχαμε ως όπλο ήταν η απόφαση των οργάνων του υπουργείου και δη του ΚΕΣΥΠΕ όπως αποκτήσουμε διοικητική και υγειονομική αυτοτέλεια».

Αγώνας
Και συνεχίζει «Δεν καταλαβαίνουν δυστυχώς στην Αθήνα τι σημαίνει να ζεις σε ένα νησί και δη όπως αυτά του Βορείου Αιγαίου. Θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να έχει λάβει τα μέτρα της στα μνημόνια που έχει υπογράψει αυτές τις περιοχές. Καθημερινά βιώνουμε όλοι την υποβάθμιση των υπηρεσιών στα νησιά. Το είδατε στη Νάξο με την ακτοπλοΐα, έρχονται οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΙΚΑ. Η Ελλάδα χωρίς τα νησιά της είναι κολοβή. Πως μας ζητούν να καλύψουν το τουριστικό ρεύμα που έρχεται χωρίς να μας εφοδιάζουν με τα κατάλληλα εφόδια. Ζητούν πράγματα που στην πράξη είναι αδιανόητα. Είμαστε σε μία περιοχή που από κάποιους είναι «αμφισβητούμενη». Κι αντί να μας προστατεύσει η Κυβέρνηση, μας αφήνει εκτεθειμένους. Μπορεί να περνάμε άθλια αλλά δεν θα περάσουμε απέναντι. Ξέρετε τι γίνεται στη Μυτιλήνη με τη διαφήμιση των τουρκικών διαγνωστικών Κέντρων. Ε αυτό δεν θα περάσει. Δεν θα μας οδηγήσει κανείς απέναντι γιατί πάνω απ’ όλα έχουμε εθνική αξιοπρέπεια. Προτάξαμε όταν βρεθήκαμε στο γραφείο του Υπουργού τις αποφάσεις των δικών του υπηρεσιών. Όλα τα νησιά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και η μόνη διαφορά είναι η ένταση. Μιλώντας στα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έφερα το παράδειγμα της Λήμνου και της Νάξου καθώς έχουν αρκετές ομοιότητες. Δύο νησιών που δεν είχαν ποτέ την αυτοτέλεια του Νομού, είχαν διοίκηση σε επίπεδο Έπαρχου και μέσω του Καλλικράτη βιώνουν μία απίστευτη υποβάθμιση. Όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Κι αυτό θα πρέπει να κάνει και ο φίλος του ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαργαρίτης».

Παράταση
Όσο για τις Κυκλάδες; Απλά …μπαλώματα όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις αδιαφορώντας για τις φωνές των αιρετών και μη από τα νησιά για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε προσωπικό πληρωμάτων ΕΚΑΒ. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το Υπουργείο Υγείας με πρόσφατη απόφασή του παράτεινε την θητεία αγροτικών γιατρών σε τέσσερα νησιά (Κίμωλος, Σαντορίνη, Νάξο και Κύθνος) και επαναπροκήρυξε την θέση του παιδιάτρου στη Πάρο, η οποία μοιάζει να έχει στοιχειώσει. Η προηγούμενη προκήρυξη ήταν τον Μάρτιο, δεν βρέθηκε …ήρωας και έτσι πάμε για καλό Ιούλιο εάν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος. Όσο για την αγροτική γιατρό της Νάξου, η θητεία της έληγε στις 24 Ιουνίου αλλά παρατείνεται μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από νέο γιατρό και όχι περισσότερο από δώδεκα μήνες. Βέβαια και οι τέσσερις αγροτικοί γιατροί έχουν το δικαίωμα να μην αποδεχτούν την παράταση και να φύγουν, αρκεί να το δηλώσουν εγκαίρως.  Το μόνο ευχάριστο είναι ότι αναμένεται να καταβληθούν εγκαίρως οι εφημερίες των γιατρών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το Νοσοκομείο Σύρου – Νάξου εκταμιεύτηκαν 571.493.75 ευρώ εκ των οποίων οι 86.096 είναι για τις εφημερίες των γιατρών του πρώην ΓΝ-ΚΥ Νάξου. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου