Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πανελλήνιες: Εννέα αριστούχους έδωσε η Νάξος



Από τους 104 υποψηφίους του Λυκείου Νάξου για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 8 είναι αριστούχοι και οι 28 είχαν κάτω από τη βάση βαθμό πρόσβασης – Μόλις ένας αριστούχος στο Λύκειο της Τραγαίας σε σύνολο 34 υποψηφίων – Μόλις έξι υποψήφιοι έδωσαν στο εξεταστικό κέντρο των Κουφονησιών και αφορούσε μαθητές από τις Μικρές Κυκλάδες


Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν παρελθόν. Οι υποψήφιοι για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιμένουν πως και πώς να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις από το υπουργείο Παιδείας για να μπορέσουν να καταθέσουν το μηχανογραφικό. Που είναι και το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα καθώς αυτό που μετράει είναι η σωστή επιλογή σχολής. Και τα κριτήρια της επιλογής αυτής κυρίως αυτή τη περίοδο είναι καθαρά οικονομικά. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου γονείς και μαθητές θα είναι σε «διαπραγματεύσεις» όσον αφορά τη σχολή προτίμησης του υποψηφίου. Αλλά αυτά θα τα δούμε αργότερα… Αυτό που θα κοιτάξουμε σήμερα είναι τα πρώτα στοιχεία που μας έρχονται από το Λύκειο Νάξου και Τραγαίας (αλλά και το εξεταστικό κέντρο στα Κουφονήσια για τους μαθητές των τεσσάρων νησιών στις Μικρές Κυκλάδες) όσον αφορά τις επιδόσεις των υποψηφίων που δεν απείχαν πολύ από τη γενική εικόνα που έχουμε σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Βατερλό
Ας είναι καλά δηλαδή τόσο τα Μαθηματικά η Φυσική (σε πρώτη φάση) αλλά και τα Αρχαία (σε δεύτερη φάση) που σε αρκετά σημεία πετσόκοψαν τα φτερά των υποψηφίων για υψηλότερους βαθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18 - 20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από το 10 και στα βασικά μαθήματα είχαμε ένα μικρό Βατερλό: στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων. Τι έγινε όμως στη Νάξο; Εν αρχή στο Λύκειο της Χώρας Νάξου που αποτελεί άλλωστε και ένα από τα κορυφαία σχολικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Φέτος στην Γ’ Τάξη του Λυκείου είχαμε 114 απόφοιτους στα πέντε τμήματα εκ των οποίων όλοι αποφοίτησαν. Μάλιστα 21 εξ αυτών πήραν βαθμό άνω του 18,1 δηλαδή του άριστα και υψηλότερος βαθμός ήταν το 19,6. Συνολικά πέντε μαθητές φεύγουν από το Λύκειο με βαθμό απολυτηρίου άνω του 19.

Έκπληξη
Αυτά βέβαια μικρή σχέση έχουν με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Εκεί έδωσαν 104 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 8 ήταν παλαιότεροι απόφοιτοι. Κάτι που σημαίνει ότι 18 παιδιά επέλεξαν να μην δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις, μόνο ενδοσχολικές ώστε να κατευθυνθούν σε σχολές που είναι εκτός μηχανογραφικού. Αξιοσημείωτο είναι ότι και πέρυσι 18 μαθητές είπαν όχι στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Από εκεί και πέρα, είχαμε οκτώ αριστούχους (άνω του 18,1) όσον αφορά τον βαθμό πρόσβασης (σ.σ. είναι ο μ.ο. που προκύπτει από τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις του μαθητή, με τον συντελεστή για τα γραπτά να είναι το 0,7 και για τα προφορικά το 0.3) ήτοι 7,6% που είναι λίγο ψηλότερο σε σχέση με το μ.ο. που υπάρχει Πανελλαδικά. Και από τους οκτώ αριστούχους μόλις δύο ήταν αυτοί που ξεπέρασαν το 19 ως βαθμό πρόσβασης. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τον μεγαλύτερο βαθμό είχε ο Θανάσης Μπελιώτης με 19,12 καθότι προέρχεται από την θετική κατεύθυνση που είχε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Ενώ η μαθήτρια με το καλύτερο βαθμό πρόσβασης από τη θεωρητική κατεύθυνση είναι η Σοφία Βασιλάκη (19,08).

Πτώση
Τι είχαμε πέρυσι; Έξι παιδιά ήταν αυτά που είχαν άριστα με καλύτερη την Μαρία Κωνσταντάκη (19,85) ενώ πρόπερσι μόνο έξι ήταν τα παιδιά που είχαν βαθμό πρόσβασης άνω του 19 με καλύτερο όλων τον Κωστόπουλο που είχε 19,49 (!!!) Πέρυσι είχαν δώσει 92 μαθητές Πανελλαδικές εξετάσεις με πιο χαμηλό όμως μ.ο. καθώς 21 εξ αυτών είχαν άνω του 17 στο βαθμό πρόσβασής τους. Και πέρυσι η Φυσική και τα μαθηματικά έπαιξαν αρνητικό ρόλο. Αντίθετα, είχαμε 28 μαθητές που είχαν βαθμό πρόσβασης κάτω του 10 (27%) τη στιγμή που σε Πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 44% (!!!) Στην Τραγαία, φέτος η πτώση ήταν αισθητή καθώς ουσιαστικά έχουμε έναν αριστούχο. Αποφοίτησαν 35 μαθητές, εκ των οποίων οι 28 έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις για πρώτη φορά και είχαμε συνολικά 34 υποψηφίους για είσοδο στα Ανώτερα και Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πέρυσι στη Τραγαία είχαμε 42 υποψηφίους και τρεις αριστούχους ενώ φέτος μόλις μία ήταν η κοπέλα που έκανε την υπέρβαση, η Παρασκευή Βιτζηλαίου η οποία μάλιστα ταλαιπωρήθηκε αρκετά καθώς από τον Ιανουάριο λόγω έλλειψης συγκοινωνίας με το Σκαδό έμεινε στην Χώρα τα απογεύματα ώστε να κάνει φροντιστήριο και το πρωί ήταν στην Τραγαία για το σχολείο…

Μικρές Κυκλάδες
Και περνάμε στις Μικρές Κυκλάδες, οι οποίες ζουν το δικό τους δράμα. Πέρυσι για πρώτη χρονιά λειτούργησε ανεξάρτητο εξεταστικό κέντρο στα Κουφονήσια με 10 υποψηφίους από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Εγχείρημα που είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς όλοι αγκάλιασαν τη κίνηση αυτή, η οποία μείωσε σημαντικά το κόστος των οικογενειών που θα έπρεπε να έρθουν στη Νάξο ώστε τα παιδιά τους να δώσουν εξετάσεις. Φέτος, οι υποψήφιοι ήταν έξι, τρεις από τα Κουφονήσια και άλλοι τρεις από την Σχοινούσα. Η Ηρακλειά φέτος μετά την φυγή του Νεκτάριου Κωβαίου έχει μείνει χωρίς μαθητές στην Γ’ Λυκείου και μάλιστα θα περιμένει ακόμη τρία χρόνια ώστε να δει μαθητή. Ο λόγος; Φέτος, υπήρχε μία μαθήτρια στην Α’ Λυκείου αλλά η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσουν στην Αθήνα για τις δύο επόμενες τάξεις ώστε η μαθήτρια να έχει όλα τα εχέγγυα για μία καλή ακαδημαϊκή καριέρα. Τα Κουφονήσια είχαν 4 απόφοιτους στην Γ’ Λυκείου εκ των οποίων οι τρεις (δύο στην Θεωρητική, ένας στην τεχνική) έδωσαν εξετάσεις και οι επιδόσεις τους κρίθηκαν μέτριες. Στην Σχοινούσα είχαμε τέσσερις απόφοιτους, εκ των οποίων οι δύο μόνο αποφάσισαν να δώσουν Πανελλαδικές, όπως κι ένας ακόμη από παλαιότερα χρόνια. Κι εδώ οι επιδόσεις τους ήταν χαμηλές (από 7 έως 9 χιλιάδες μόρια) και προφανώς θα μπουν σε κάποιο ΤΕΙ. Όσο για τη Δονούσα; Δεν είχε κανέναν απόφοιτο την σχολική χρονιά που μας τελείωσε… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου