Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Εάν καταστραφούμε και αν όλο το Κυκλοφοριακό στο σύνολό του αποτύχει, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος;» Η «Κ», περπάτησε την Κοντολέοντος, εχθές, είδε και αφουγκράστηκε τις απόψεις καταστηματαρχών και διαπίστωσε πως οι περισσότεροι είναι έτοιμοι για «πόλεμο»…


ΟΤΑΝ δρομολογείς εξελίξεις που αφορούν στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πριν και πρωτ’ απ’ όλους ρωτάς τον κόσμο. Αυτό έκανε και η «Κ», εχθές, πήρε την ανηφόρα της Κοντολέοντος, μπήκε σε καταστήματα και συνομίλησε με καταστηματάρχες. Τους άκουσε και κατέγραψε τις απόψεις τους.
Στην σημερινή μας περιεκτική έρευνα, για το προαναφερθέν θέμα, ο λόγος ανήκει σε αυτούς… Να τι μας είπαν, μερικοί εξ αυτών:
- ‘Έχεις δει πουθενά εσύ Παιδικό Σταθμό χωρίς αυτή; Και οι φυλακές έχουν αυλή. Αυτά είναι τα χάλια μας εδώ στη Γρόττα. Και πάνε να κάνουνε και Κυκλοφοριακό, αυτοί που φώναζαν επί Μαράκη ότι ο μονόδρομος θα μας… ‘κάψει’…

- Για τη μονοδρόμηση που λένε πως πρέπει να γίνει, θα γίνει πανικός. Δε θα δεχτούμε καμία μονοδρόμηση. Γράψε το αυτό. Θέλω να το δω, γραμμένο. Γράψε το για να το διαβάσουν, ο Λιανός και οι άλλοι…
- Γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν όλους εδώ πέρα; Τι τους κάναμε; Τους πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Αυτό είναι το ‘ευχαριστώ’»;
- Αν γίνουν κάποια πράγματα εδώ…, να φύγουν δηλαδή τα παρκαρισμένα και να υπάρχει το καλοκαίρι αστυνόμευση, ο δρόμος λύνει πολλά προβλήματα
- Έφυγα από την Αθήνα, ήρθα εδώ και στο τέλος θα με καταστρέψει ο τόπος μου;
Με τον Λιανό συνομιλήσατε; Δεν παίρνει χαμπάρι, ο άνθρωπος. Και είναι και κάτοικος της περιοχής μας. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, ρωτηθήκανε;
Άμα μου διώξεις εμένα τον δικό μου τον πελάτη από ‘δω, θα ξαναπεράσει από ‘δώ ποτέ;
Και ο διπλανός μου, μου λέει: ‘Αντώνη, αν κάνουν μονοδρόμηση, θα το κλείσω το κατάστημά μου;
Προτείνω να βγάλουν τις νταλίκες από τον Ποταμό. Από ‘δω θα πρέπει να περνάνε τα Ι.Χ.
Ξέρεις το καλοκαίρι πόσοι άνθρωποι περιμένουν απέναντι, για να πάρουν το λεωφορείο και να πάνε στη θάλασσα; Ξέρεις πόσες γριούλες περιμένουν το λεωφορείο για να πάνε να ανάψουνε ένα κεράκι στους πεθαμένους τους; Πώς αυτές οι γυναίκες θα εξυπηρετούνται; Ποιος θα βρεθεί να τους φημίσει του χρόνου; Ούτε το δικό τους δε θα βρουν. (Αντώνης Σεϊντάνης)
- Σε ρωτάω, Γιάννη: Αν δεν πιάσει φωτιά το κυκλοφοριακό και αν καταστραφούμε κι εμείς, τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο κ. Λιανός ή μήπως ο κύριο δήμαρχος ή μήπως σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Μας ρώτησαν που το ψήφισαν. Γιατί μας σνομπάρουν;
- Και παλιά τους λέγαμε: Βγάλτε τα αυτοκίνητα από τα δεξιά και τα αριστερά του δρόμου, φτειάξτε τα πεζοδρόμια, στείλτε τα μεγάλα αυτοκίνητα από την περιο΄χη του Ποταμού και ας περνούν τα μικρά αυτοκίνητα από το δρόμο μας, για να δουλεύουμε κι εμείς; Ήταν λάθος αυτό που λέγαμε, τότε. Τα ίδια, τότε, δεν μας έλεγε και ο τωρινός αντιδήμαρχος ο κύριος Δημήτρης Λιανός;
- Έκτρωμα στο Λύκειο εκεί απάνω. Οι νταλίκες γλείφουν τα τζάμια του βιβλιοπωλείου του Κατσούρη. Τέτοιο έκτρωμα θέλουν να κάνουν κι εδώ;
- Δε ξέρω τι να πω: δεν θέλουν να επανεκλεγούν; Δεν θέλουν να μείνουν στην ιστορία σαν Κολοκοτρώνηδες; Θέλουν να μείνουν στην ιστορία σαν εφιάλτες. Είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα. Ο κόσμος πεινάει και αυτοί πάνε να μας πετάξουν στο πάτο της θάλασσας; Ό,τι αρνητικό υπάρχει θέλουν δηλ. να το - επωμιστούν αυτοί;
- Βρε, εδώ μας κατήργησαν τις ταμπέλες, το Κυκλοφοριακό δεν θα περάσουν; Ό,τι θέλουν κάνουν και κανένα δε ρωτάνε…
- Αυτός ο δρόμος, δεν αντέχει πολλά. Λένε πως θα διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια. Και άμα, λέει, δεν λειτουργήσει το καινούργιο σύστημα, θα το αλλάξουν πάλι. Και ρωτώ: Άμα γίνουν τα πεζοδρόμια θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο με κάθοδο και άνοδο. Ας βγάλουν τα παρκαρισμένα.
Οι περί μονοδρομήσεων προσπάθειες κεντρικών κυκλοφοριακών αρτηριών στην πόλη της Χώρας Νάξου σε πλήρη εξέλιξη… Η μονοδρόμηση της Κοντολέοντος (παλιός περιφερειακός – περιφερειακός Γρόττας) μοιραία, σε πρώτο πλάνο… Για την μονοδρόμηση της εν λόγω κεντρικής οδικής κυκλοφοριακής αρτηρίας, προ ετών, ακόμη και ο ίδιος ο αρμόδιος για το κυκλοφοριακό αντιδήμαρχος κ. Λιανός είχε δηλώσει ότι «…. Ετούτες τις ημέρες, οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στν εν λόγω περιοχή, στο άκουσμα ότι θα μονοδρομηθεί ο εν λόγω δρόμος, βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων ότι, «αν γίνει μονόδρομος τότε καλύτερα είναι να βάλουμε λουκέτο στα καταστήματά μας». Και ρωτούν:«Εάν καταστραφούμε και αν όλο το Κυκλοφοριακό στο σύνολό του αποτύχει, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος;»
Η διαπίστωση που κάναμε λέει ένα πράγμα: Εάν προχωρήσει το κυκλοφοριακό στον εν λόγω δρόμο ως έχει, εάν γίνει η μονοδρόμηση – κάθοδος στο δρόμο αυτόν, οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα βγουν στο κλαρί. «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Αφού θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν!...»
Στο σημείο αυτό, παρουσιάζουμε τις απόψεις σχεδόν των ίδιων ανθρώπων, όπως τις εξέθεσαν, τότε, στην «Κ», τότε, που η δημοτική αρχή Μαράκη ήθελε να κάνει κάθοδο την προαναφερθείσα κεντρική οδική αρτηρία. Ας σημειωθεί ότι στον κοινό τους αγώνα, τότε, για την αναβάθμιση και σωτηρία της περιοχής τους μαζί τους είχαν και τον νυν αντιδήμαρχο (και) για το κυκλοφοριακό Δημήτρη Λιανό.
Να τι έγραψαν, τότε…, επιστολή – διαμαρτυρία που κατέθεσαν στον Δήμο Νάξου:
«Την ανάγκη όχι μόνο να προστατευθεί αλλά και να αναδειχθεί και να ενισχυθεί η περιοχή της Γρόττας Νάξου, τόνισαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής που συναντήθηκαν προχθές στο ξενοδοχείο «Γκρόττα». Περίπου 30 κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Περιφερειακού συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον του, με αιχμή του δόρατος τις νέες ρυθμίσεις που φημολογείται ότι προβλέπει η μελέτη για το κυκλοφοριακό της πόλης. Όμως απασχόλησαν  και άλλα, εξ ίσου σημαντικά ζητήματα.
Μάλιστα αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί σύλλογος για την προστασία και την ανάδειξη της Γρόττας, γιατί, όπως είπε ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης «η Γρόττα είναι πιο όμορφη ακόμα από τον Αγιο Προκόπιο αλλά η αδιαφορία και η εγκληματική πολιτική του Δήμου κατάντησαν την Γρόττα μπαζότοπο». Και έκανε μία ιστορική αναδρομή μιας μελέτης η οποία έγινε για την ανάπλασή της. «Η μελετήτρια κ. Κουβέλη έκανε μία μελέτη συνολικής ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής, η οποία είναι πραγματικά αξιόλογη. Όμως αυτή η μελέτη δεν μπαίνει σε κανέναν προϋπολογισμό και έτσι μένει ανενεργή εδώ και χρόνια. Ρώτησα τον νέο δήμαρχο τι θα γίνει και μου απάντησε ότι δεν είναι θέμα του δήμου. Μπορείτε να το προωθήσετε όμως, του απάντησα.» είπε ο κ. Μαργαρίτης. Μάλιστα ζήτησε να γίνει ο Σύλλογος για τον οποίο παλεύει να δημιουργηθεί για να προωθηθούν μία σειρά από θέματα που απασχολούν την περιοχή. Η πρότασή του έγινε δεκτή και όλοι ζήτησαν να προωθηθεί γρήγορα η υπόθεση αυτή.
Στη συνέχεια απασχόλησε τους παρισταμένους το κυκλοφοριακό.Η ευρύτερη περιοχή του Περιφερειακού είναι υποβαθμισμένη και πρέπει να γίνει κάτι ώστε και να αναδειχθεί αλλά και να γίνει ένας εμπορικός δρόμος, όπως αρχίζει να μετατρέπεται, με τις προσπάθειες των επαγγελματιών. Όπως οι πληροφορίες λένε, οι μελετητές του κυκλοφοριακού μιλούν για μονοδρόμηση του περιφερειακού, δηλαδή κάθοδος προς το λιμάνι. Αυτό, όλοι εκτίμησαν ότι θα δώσει την χαριστική βολή στην περιοχή και θα την μετατρέψει σε δρόμο αποθηκών. Ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα και να έχουν συνάντηση και με τον μελετητή για να ακούσουν τις απόψεις του γύρω από αυτή την ρύθμιση αλλά και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει ή να παραμείνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ως έχουν σήμερα, με αστυνόμευση όμως και ελεγχόμενη στάθμευση, δηλαδή δρόμος διπλής κατεύθυνσης ή να γίνει μόνο άνοδος και η κάθοδος να γίνεται από τον ποταμό.  Άλλωστε, αν γίνει κάθοδος, όπως σωστά ειπώθηκε, εκτός των άλλων, θα χαθούν και οι στάσεις των λεοφωρείων που εξυπηρετούν κυρίως τους μαθητές των σχολείων και τους κατοίκους των χωριών που έρχονται και ψωνίζουν από την περιοχή. Μάλιστα αποφασίσθηκε να γίνει μία επιτροπή η οποία θα χειριστεί το θέμα και θα εκφράσει τις απόψεις της στα αρμόδια όργανα όταν θα παρουσιαστεί η μελέτη του κυκλοφο-ριακού. Την επιτροπή θα απαρτίζουν οι Μιχάλης Μαρούλης, ο Γιάννης Μα-ρούλης, ο Γιώργος Κορρές, η Καλλιόπη Μυλωνά και ο Δημήτρης Λιανός.
Όμως και άλλα θέματα συζητήθηκαν στην συ-νάντηση αυτή, όπως ο χώρος των παλιών σφα-γείων, που ο κ. Γιάννης Μαρούλης είπε ότι όλοι πρέπει να πιέσουν για να κατεδαφιστούν σύντομα και να μετατραπεί ο χώρος σε παιδική χαρά αφού τα παιδιά της γειτονιάς παίζουν στο δρόμο, να γίνουν και άλλοι χώροι πάρκινγκ για να «καθαρίσει» όλη η περιοχή από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, να καθαριστούν τα καλάμια από όλο τον Περιφερειακό από τον Βιδάλη μέχρι τον Μαθιάσσο αλλά και από τον ποταμό, γιατί κάθε καλοκαίρι κινδυνεύει από ένα αναμένο τσιγάρο να προκληθεί πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες, να γίνουν μεγαλύτερα πεζοδρόμια γιατί ο κόσμος περπατάει σήμερα στον δρόμο, αλλά και να παρέμβουν όλοι για να γίνει το δικαστικό Μέγαρο στον χώρο που αρχικά είχε οριστεί, απέναντι από του Βιδάλη που θα δώσει την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή.
Τέλος συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση σε λίγες μέρες για να δημιουργηθεί ο σύλλογος για την Γρόττα και να προωθήσει θεσμικά τα ζητήματα της περιοχής.»
Η επιστολή των 45...
«Προς Αξιότιμους κ.κ. Δήμαρχο Μαράκη Νίκο, Αντιδημάρχους, Αρχηγούς μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νάξου .
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι επαγγελματίες του Περιφερειακού δρόμου της Χώρας Νάξου, θέλουμε με την επιστολή – διαμαρτυρία-,  να εκφράσουμε την αντίθεση μας στης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν στην περιοχή μας.
Στον ξεχασμένο και συνειδητά παραμελημένο, από της εκάστοτε δημοτικές ηγεσίες, περιφερειακό δρόμο, σε όλο το μήκος του, άρχισε το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια, με ατομική και μόνο πρωτοβουλία, της αναβάθμισης του… ανοίγοντας καταστήματα που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα του εμπορίου, που είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη.
Αντί λοιπόν ο Δήμος, ο οποίος εισπράττει τα τέλη κανονικά και από εμάς, να έρθει αρωγός της προσπάθειας αυτής, με την δημιουργία πεζοδρομίων, που σε ορισμένα σημεία είναι ανύπαρκτα, ευπρεπισμένων και βατών πάρκινκ (ώστε να αποφεύγεται η μόνιμη στάθμευση οχημάτων επί του κεντρικού δρόμου όλες της ώρες της ημέρας), τοποθέτηση σωστών πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο αυτών, στολισμό του δρόμου στης γιορτινές μέρες που είναι ανύπαρκτος όλα τα χρόνια και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής, έρχεται προκλητικά, να την διαγράψει από τον χάρτη της πόλης.
Ναι κύριοι με την ψήφιση της πρότασης ο δρόμος του περιφερειακού να είναι μόνο κάθοδος.
Αυτό θα κληθείτε να αποφασίσετε, αν τον διαγράψετε ή όχι από τον χάρτη της Χώρας.
Άμεσα πλέον όλες οι επιχειρήσεις στηρίζονται στον τουρισμό, όπως πολύ μα πολύ καλά ξέρετε. Όταν λοιπόν ο τουρίστας, ο επισκέπτης ακόμα και αυτός που παρεπιδημεί στο νησί μας το καλοκαίρι, ο Ναξιώτης των Αθηνών, ερχόμενος δεν περάσει  από τον δρόμο αυτόν, θα τον δει όταν  πάει για το λιμάνι να φύγει από το νησί. Με αυτό το απλό κατά τα άλλα σκεπτικό μας λέτε, προκλητικά να φύγουμε και εμείς για άλλες περιοχές της πόλης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συγκεκριμένα συμφέροντα, που η απόφαση σας θα δείξει τελικά να υπάρχουν.
Θέλουμε τέλος να σας γνωρίσουμε ότι αν είναι αμετάκλητη απόφαση σας,  η πραγματοποίηση του αντιλαϊκού κυκλοφοριακού αυτού μέτρου, η αντίδραση μας δεν θα σταματήσει σε αυτή την επιστολή, θα εξαντλήσουμε συνειδητά κάθε δυνατό νόμιμο μέσο που μας παρέχουν η πολιτεία και οι νόμοι του κράτους, ακόμη και την άμεση προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικράτειας, για την προάσπιση των συμφερόντων μας.
Ευχαριστούμε όμως  εκ τον προτέρων, αν λογικά σκεπτόμενοι -που πιστεύομε ότι είστε- δείτε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις μας με την συγκεκριμένη ρύθμιση, και προχωρήσετε σε μία άλλη πιο ρεαλιστική και ευρεία αποδεκτή πρόταση αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής μας.
Σας γνωρίζουμε ότι σε μια τέτοια πρόταση θα είμαστε στο πλευρό σας, αρωγοί και υποστηρικτές»
Ο Πολιτιστικός της Γρόττας
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρόττας Νάξου, το 2009, είχε προτάσεις για το Κυκλοφοριακό της εν λόγω περιοχής. Και τις κατέθεσε, μάλιστα, στην τότε δημοτική αρχή (Μαράκη). Να πώς είχαν:
Προς Δήμο Νάξου: Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ο σύλλογος μας σας παραθέτει προτάσεις, και παρακαλεί για την υλοποίηση τους, που πιστεύουμε ότι θα επιτύχουν την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή του Περιφερειακού, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται τα μέλη του.
     Α) Να προβεί ο Δήμος Νάξου σε άμεση αγορά ή ενοικίαση οικοπέδου, τώρα που ακόμα υπάρχουν, για την κατασκευή μεγάλου χώρου στάθμευσης. Αυτό θα ήταν ιδιαιτέρως καλό να βρίσκετε προς το ύψος των γραφείων της ΔΕΗ στην περιοχή του περιφερειακού.
     Β) Να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο το δυνατόν συντομότερα, καθαρισμός του οδοστρώματος των πεζοδρομίων και των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης, από τα οχήματα και ιδιαίτερα τα εγκαταλειμμένα όπως και πάντως τύπου αντικείμενα που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο, την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, και μειώνουν τις θέσεις στάθμευσης. Τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι επί του δρόμου, που είναι τώρα. Να φωτιστούν επαρκώς και διαγραμμιστούν οι υπάρχοντες χώροι στάθμευσής, ώστε να επιτευχθεί εύκολη και μαζική τοποθέτηση οχημάτων.
     Γ) Να δημιουργηθούν απαραίτητα:
1ον Διαβάσεις Πεζών σε σημεία όπως τον παιδικό σταθμό την ΔΕΗ και όπου αλλού κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.
2ον Στάση λεωφορείων ΚΤΕΛ με στέγαστρο και εμφανή σήμανση.
     Δ) Αλλαγή των υπαρχουσών πινακίδων ώστε να δίνετε η δυνατότητα προσωρινής στάθμευσης από την μία πλευρά του δρόμου και μόνο για λίγα λεπτά, εάν αυτό είναι εφικτό. Αφαίρεση της υπάρχουσας πινακίδας που απαγορεύει την διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων στον ποταμό, με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του περιφερειακού. 
     Ε) Ανάληψη ελέγχου σε καθημερινή βάση και το δυνατόν περισσότερες ώρες, από την Δημοτική αστυνομία, και με παρότρυνση σας από την αστυνομία πόλεως για την αυστηρή τήρηση των παραπάνω.
     Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων, και πιστεύουμε ότι υλοποιώντας τα παραπάνω ο δρόμος θα μπορεί να λειτουργεί άνετα, απεγκλωβίζοντας το λιμάνι κατά την ώρα άφιξης πλοίων, και δίνοντας εύκολη πρόσβαση προς αυτό για της αναχωρήσεις.»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου