Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ωχ! Ξαναθυμήθηκαν τα "καλά" της εποχής Μαράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο



Την μέθοδο τού «λάου – λάου», επέλεξαν οι της δημοτικής αρχής, προκειμένου να μην «σκοντάψουν» σε κάποιο θέμα, αν και λόγος σοβαρός να διαλέξουν αυτόν τον δρόμο, δεν υπήρχε. Ήταν όμως ο πρόεδρος του ημετέρου δημοτικού συμβουλίου Φ. Μαυρομμάτης, ο οποίος μπόρεσε και λειτούργησε πυροσβεστικά, αποκρούοντας όλες τις επιθέσεις που δέχθηκε η δημοτική αρχή από τις δημοτικές παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως.
Ακούστηκαν πράματα και θάματα στην τελευταία συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 
Για «φασιστοειδή» έκαναν αναφορά κάποιοι, κάποιοι άλλοι με τα λεγόμενά τους «έδειξαν» «αυλικούς», ενώ ο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάξου Βαρσαμάς Συμεώνογλου, έκανε και πάλι λόγο για δοτούς, για τα λεφτά που έπρεπε να είχαν αποδοθεί στην εν λόγω δημοτική κοινότητα και τα οποία ουδέποτε δόθηκαν / κατεβλήθησαν, για λεφτά που επειδή οι αρμόδιοι του δήμου «σήκωσαν» από τους κωδικούς της δ.κ. Νάξου, χωρίς να έχουν προηγουμένως πάρουν την σύμφωνη γνώμη των μελών του συμβουλίου της εν λόγω κοινότητας κ.λπ.     
Ο θόρυβος ξεκίνησε με το «Καλημέρα!». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κωμιακής κ. Κορρές, ζήτησε να συζητήσει και να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο, προ ημερησίας διατάξεως, για «ένα θέμα που αφορούσε μια οικογένεια μαθητή, που είναι υποχρεωμένη, καθημερινά, με δικά της έξοδα να πηγαίνει το παιδί της στο νηπιαγωγείο». Δεν πρόλαβε ο κ. Κορρές, να διατυπώσει πλήρως το αίτημα της τ.κ. Κωμιακής, και άκουσε να του λένε «περιμένετε… Αργότερα, θα θέσετε το θέμα που απασχολεί την κοινότητά σας». Εκεί / τότε, ήταν, που ανάψανε τα αίματα. Εκεί / τότε, ήταν, που εξερράγησαν οι Κωμιακίτες (ήσαν καμιά 10ριά). Εκεί / τότε, ήταν, που, στην αγανάκτησή τους επάνω, έκαναν λόγο για νοοτροπίες φασιστικές… Εκεί / τότε, ήταν, που άναψε το… «πανηγύρι»… Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα για «φασίστες» και «φασιστοειδή». Σχόλια που προσήψαν στους διοικούντες τον ημέτερο δήμο οι αγανακτισμένοι Κωμιακίτες.
Όταν συζητήθηκαν τα «εκτός ημερησίας» προγραμματισμένα θέματα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, έδωσε το λόγο στους Κωμιακίτες, το δ.σ. άκουσε το αίτημά τους, ο κ. Μαυρομμάτης φρόντισε να τους ενημερώσει για την πρόβλεψη που κάνει ο νόμος στην περίπτωση που μια οικογένεια μπαίνει στην διαδικασία να πληρώνει καθημερινά το «πηγαινέλα» του παιδιού της στο σχολείο, για να αποφασίσει τελικά το «σώμα», ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να αναλάβει τα έξοδα μετακινήσεως του παιδιού στο σχολείο (εν προκειμένω, του νηπίου στο νηπιαγωγείο του). Ήταν ένα θέμα που δυστυχώς λίγο έλειψε να βάλει «φωτιά» στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ήταν ένα θέμα για το ποίο έγινε - με καθυστέρηση - μια κουβέντα που διήρκεσε κοντά 30 λεπτά της ώρας. Υπό άλλες συνθήκες, ένα τέτοιο θέμα, ένας δήμαρχος θα μπορούσε να το «κλείσει» σε 3’ της ώρας μέσα, επικαλούμενος τον σχετικό νόμο και διατυπώνοντας παράλληλα την επιθυμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει ό,τι ο νόμος προβλέπει και ό,τι το «ηθικόν» του όλου θέματος, απαιτεί… Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε… Πιάσανε κουβέντα, κουράσανε τον κόσμο, φάγανε 30 λεπτά της ώρας, για τα αυτονόητα, θα λέγαμε…
Στα αξιοσημείωτα της συνεδριάσεως αυτής, οι κόντρες – οι κόντρες / διενέξεις που αφορούσαν στην μαύρη εργασία και στους απασχολουμένους στην υπηρεσία καθαριότητας του «καλλικράτειου» δήμου μας. Το θέμα – ζήτημα αυτό, προσφερόταν βλέπετε, και / για κομματική εκμετάλλευση. Οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολιτεύσεως, «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πολίτες για τα νησιά μας», δια των κ. Ευδοκίας Ψαρρά και Θέκλας Κίζη, αντίστοιχα, κατακεραύνωσαν το καθεστώς που αφορά στους εργαζομένους καθαριότητας. «Κύριε δήμαρχε, η συμπεριφορά σας είναι ανάρμοστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επίσημη καταγγελία. Έπρεπε να την γνωρίζετε και από μόνοι σας να τη φέρετε. Εγώ, ζητάω να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης. Και υπάρχουν και καθαριστές, τώρα, που είπαν ότι δουλεύουν ως εθελοντές. Μην κοροϊδεύετε, λοιπόν, τον κόσμο και μην αναιρείτε αυτά που λέτε…»

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Για την «μαύρη εργασία»…
Σχετικά με το ζήτημα  της παράνομης  απασχόλησης εργαζομένων στην αποκομιδή  των απορριμμάτων στη ζώνη της  παραλίας, και της καταγγελίας από την πλευρά του σωματείου εργαζομένων στον Δήμο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νάξου, επισημαίνει:
«Η οικονομική ασφυξία στην οποία  οδήγησαν τους Δήμους οι μνημονιακές  πολιτικές, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση ‘’ μαύρης’’ εργασίας και τη μετατροπή της παραλίας σε ειδική εργασιακή ζώνη, με άλλοθι την αναγκαιότητα της καθαριότητας. Η αδιαμαρτύρητη αποδοχή όλων των μνημονιακών πολιτικών από την Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει να οδηγεί τον Δήμο μας σε υποβάθμιση ως και εκμηδένιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες, στη μείωση των μισθών ως και την απόλυση των... δημοτικών υπαλλήλων και στην πολιτική ομηρία και εκμετάλλευση των  «υποψήφιων»  εργαζόμενων.
Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε  ότι ο Δήμος συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει ενώ δεν έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο  αποκομιδής,  διάθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Επίσης να γίνει γνωστό στους δημότες ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους αντί της διεκδίκησης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.
Καλούμε το Δήμο αντί να διαχειρίζεται τη μιζέρια που του έχουν επιβάλει τα μνημόνια, να τη πολεμήσει στη ρίζα της.»
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «στα 2,5 χρόνια που έχει αναλάβει ως δημοτική αρχή, κανείς εργαζόμενος δεν έχει μείνει απλήρωτος και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη». Έκανε επίσης λόγο για το γεγονός ότι «απομακρύνθηκαν, οι κάδοι απορριμμάτων από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, για πρώτη φορά στα χρονικά», πιστώνοντας το θετικό της αποφάσεως αυτής στην νυν διοίκηση του δήμου. Ο δε αρμόδιος καθ’ ύλη αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης διέψευσε όλα όσα λέγονται και τα οποία αφορούν στον σύλλογο των εργαζομένων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφορικά με την σχετική καταγγελία. Διευκρίνισε ότι, η σχετική απόφαση ελήφθη με τρείς ψήφους «υπέρ» και δύο «κατά», ενώ «προκάλεσε την κ. Ψαρρά, να του πει έναν απασχολούμενο στην υπηρεσία καθαριότητας, που τελεί υπό καθεστώς ομηρίας»

Κόντρα και για το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Για Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έγινε ζωηρή κουβέντα στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Αιτία και αφορμή αποτέλεσε οι προς παραχώρηση σε ιδιώτες, αλυκών του νησιού μας.
Έγραψε η «Κ» στο φύλλο της 13ης Μαΐου: «Και με τη βούλα (βλ. Φ.Ε.Κ.) βγήκαν τα πωλητήρια στις αλυκές Αγίου Αρσενίου και Αγίου Προκοπίου και η περιοχή στον Καλαντό (!!!) Πριν από 20 ημέρες έλεγαν από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. «το κάνουμε για να δούμε αντιδράσεις» Τώρα;  Πριν από έναν περίπου μήνα, είχαμε αναφερθεί στην απόφαση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να ανακοινώσει μία τεράστια λίστα από 3.153 ακίνητα (είτε μιλάμε για ξενοδοχεία, είτε για αλυκές, είτε για αλιευτικά καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μάλιστα είχαν χαρακτηριστεί και ως «φιλέτα» προς αξιοποίηση από τους ιδιώτες καθώς το ίδιο ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όσον αφορά το τομέα αυτό. Ανάμεσα στα …φιλέτα είχαμε βρει και 79 συνολικά ακίνητα που ήταν προς αξιοποίηση στις Κυκλάδες εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν στην Σαντορίνη (21). 
Σε 13 συνολικά νησιά το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. είχε βάλει χέρι όσον αφορά τα φιλέτα προς αξιοποίηση και η Νάξος είχε την τιμητική της καθώς στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχαν εντοπιστεί έξι, εκ των οποίων το ένα ήταν το Ειρηνοδικείο στη περιοχή της Χώρας Νάξου και τα άλλα πέντε ήταν προς διερεύνηση.»
Για το παραπάνω θέμα, ο ίδιος ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να αντικρούσει τα επικριτικά σχόλία των δημοτικών παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, επικαλέστηκε το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για την παραπάνω εξέλιξη ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Την  ίδια ώρα, οι διαφωνούντες, παρατηρούσαν: «καλά! Το Φ.Ε.Κ. έχει εκδοθεί. Και εσείς λέτε που δεν ξέρετε τίποτε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;»
Και η διαχείριση του παραπάνω θέματος «έπιασε» στον ύπνο της νυν δημοτική αρχή, καθώς τα περί «μη επίσημης ενημερώσεως», δεν έπεισαν κανένα. Το θερμόμετρο της εντάσεως «χτύπησε κόκκινο»... Στην συζήτηση αυθαίρετες παρεμβάσεις φωναχτά από τους διαδρόμους του δημοτικού μεγάρου αλλά και από την ίδια της αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έκαναν και συνδημότες μας, που στρεφόμενοι εναντίον δημοτικών συμβούλων που τάσσονταν υπέρ των απόψεων της Συμπολιτεύσεως, τους περιέλουζαν με κοσμητικά επίθετα όπως «αυλικοί», «φασίστες» κ.λπ. Η σχετική υπέρ Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. παρέμβαση του δημοτικού σύμβουλου της Συμπολιτεύσεως κ. Μανιού Αντώνη, ασφαλώς και δεν πέρασε απαρατήρητη... Διαφώνησε με τα λεγόμενα των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολιτεύσεως, ο κ. Μανιός. Επιβάλλεται να αναφερθεί, στο σημείο αυτό, ότι, ο κ. Μαργαρίτης απεδέχθη την σχετική πρόταση της μείζονος αντιπολιτεύσεως που είχε να κάνει με την λήψη αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου, «με την οποία θα δηλώνεται το αδιαμφισβήτητο της κυριότητας από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Περί… θερμομέτρου…
Περί… ψυχραιμίας…
Κατά γενική ομολογία η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη… Και θα μπορούσε να συμβεί αυτό, στο πλαίσιο μιας συνεδριάσεως, που δεν είχε να συζητήσει «χοντρά» και κορυφαίας σημασίας ζητήματα. Κατέδειξε η εν λόγω συνεδρίαση, ότι οι διοικούντες τον ημέτερο δήμο, στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Οι εντάσεις και ο μεγάλος «θόρυβος», που κάποια «θεματάκια της σειράς», προξένησαν το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, μας θύμισαν «μέρες δημαρχίας Μαράκη» - τότε που, τον χορό των εντάσεων τον έσερναν οι της μείζονος αντιπολιτεύσεως (συνδυασμός Βενιέρη), χωρίς οι τότε κρατούντες να μπορούν να ελέγξουν… πρόσωπα και καταστάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου…
Πολιτικού περιεχομένου κορώνες και υπονοούμενα, δεν πέρασαν απαρατήρητα… Το γεγονός αυτό, ασφαλώς και εδράζεται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, παρατηρούν έμπειροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού μας. Και δεν έχουν άδικο. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «όσο περνάει ο καιρός, τόσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και στους δήμους όλης της χώρας, αφού Κ.Κ.Ε. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μεταφέρουν το κακό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Συμεώνογλου στα χνάρια της Γεθσημανής!
Ο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάξου Βαρσαμάς Συμεώνογλου, έδωσε και αυτός το «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. Έκανε λόγιο και πάλι για «δοτούς, που θέλει η δημοτική αρχή στην κοινότητα της Νάξου, προκειμένου κάποιοι αντιδήμαρχοι να περνάνε τις αποφάσεις τους κ.λπ.». Αναφέρθηκε στα λεφτά, που είναι λεφτά της δημοτικής κοινότητας Νάξου, και που χωρίς το συμβούλιό της να έχει λάβει καμία σχετική απόφαση – «να γνωμοδοτήσει δηλαδή, θετικά…, κάτι, που αν της το ζητούσαν, θα έκανε… - αυθαίρετα κάποιοι αντιδήμαρχοι, τα ‘ρίχνουν’ σε έργα στην Χώρα, για ευνόητους λόγους, παρακάμπτοντας το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Νάξου.» Στο σημείο αυτό, υπήρξε έντονη διάσταση απόψεων – αντιπαράθεση, μεταξύ των κ. Συμεώνογλου και Πρωτονοτάριου, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον τελευταίο, «άσχετο»…
Ο κ. Συμεώνογλου αναφέρθηκε επίσης, και στο γεγονός ότι, ο δήμαρχος Νάξου Μανώλης ουδέποτε – όπως υποστήριξε – υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας «διευκρινίσεις για το πολυσυζητημένο ζήτημα «του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Νάξου». Αναφέρθηκε, τέλος ο κ. Συμεώνογλου, σε μία ακόμη περίπτωση - όπως είπε - δημοτικής συμβούλου, στις Σέρρες, η οποία αν και ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό της πλειονοψηφίας, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη στην θέση του προέδρου του συμβουλίου της δ.κ., δεν ουδέποτε έπαψε να διατηρεί το αξίωμά της με απόφαση του δημάρχου». Ο λόγος του επικεντρώθηκε στη πρόεδρο Γεθσημανή Πολατίδου, της δημοτικής κοινότητας Λευκώνα Σερρών.
Η αναφορά αυτή του κ. Συμεώνογλου, προκάλεσε την «έκρηξη» του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μαυρομμάτη, την ώρα που ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης αμίλητος και ανέκφραστος συνάμα, παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα… Ο κ. Μαυρομμάτης, διέκοψε τον κ. Συμεώνογλου, λέγοντας του ότι «δεν γίνεται σε κάθε συνεδρίαση να επανέρχεται στο ίδιο θέμα, μόνο και μόνο για να δημιουργεί εντυπώσεις…»

Το Κυκλοφοριακό…
Δεν ανέβηκε το θερμόμετρο της αντιπαραθέσεως με αφορμή και αιτία την αναφορά, όχι μικρής διάρκειας, του αρμοδίου αντιδημάρχου Δημήτρη Λιανού, στις επιχειρούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Χώρα Νάξου (κόμβος Λυκείου, διαπλάτυνση πεζοδρομίου πάρκου - παιδικής χαράς Έλλης, σήμανση κ.ά. Ο κ. Λιανός, επανέλαβε ουκ ολίγες φορές το (περίφημο) «ραουνταμπάουντ», υπεραμυνόμενος των επιλογών του μελετητικού γραφείου της συγκοινωνιολόγου – μηχανικού Ευαγγελίας Περιμένη, σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπό εφαρμογήν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Χώρα Νάξου, τις οποίες υιοθέτησε η δημοτική αρχή Νάξου.
Ουδεμία ανακοίνωση από τον κ. Λιανό έγινε, για την παρέμβαση - φρεζάρισμα της Παπαβασιλείου που πραγματοποιήθηκε, εχθές, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη της πλειονότητας των συνδημοτών μας και τα πικρόχολα σχόλια τους για του διοικούντες τον ημέτερο δήμο… 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου