Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου: Καλύπτει κενά ενόψει καλοκαιριού



Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 5 γιατρούς και επτά θέσεις λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου – Ποια είναι η εικόνα του με βάση τους αριθμούς για το 2012

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει. Κι έτσι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος πήρε την απόφαση ότι πρέπει να στελεχωθούν οι νοσοκομειακές μονάδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές καθότι έρχεται καλοκαίρι και θα πρέπει να υπάρχει έστω και υποτυπώδης στελέχωση στα περισσότερα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία που βρίσκονται στο Αιγαίο.
 Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε ανακοινώσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για 405 θέσεις επικουρικού προσωπικού που όμως δεν ήταν γιατροί αλλά ανήκαν στις βοηθητικές υπηρεσίες ή στα παραϊατρικά επαγγέλματα με το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου να «κερδίζει» επτά θέσεις, ήτοι 2 νοσηλεύτριες, 2 παρασκευάστριες (Μικροβιολόγοι), μία παρασκευάστρια – Ακτινολόγο, έναν οδηγό και έναν τραυματιοφορέα. Συν τοις άλλοις πήρε μία ακόμη θέση οδηγού για την Αμοργό.

Συνεργασία
Με τις θέσεις αυτές καλύφθηκαν κενά που υπήρχαν ενώ ο αναπληρωτής διοικητής των συνενωμένων Νοσοκομείων Σύρου – Νάξου κ. Λάμπου με την έλευση της παρασκευάστριας – ακτινολόγου έχει δυνατότητα ενεργοποίησης του μαστογράφου στο Νοσοκομείο έχοντας μάλιστα συνάψει και σύμβαση συνεργασίας με το Σισμανόγλειο /Αμαλία Φλέμιγκ Νοσοκομείο για μία δεύτερη εκτίμηση όταν χρειάζεται. Όμως, το ζητούμενο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει σχέση με τους γιατρούς. Και η δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα έχει και πάλι αρκετά έντονο το στοιχείο της Νάξου. Από τους 53 επικουρικούς γιατρούς στους οποίους απευθύνει την πρόκληση το υπουργείο, οι 30 θα καλύψουν κενά στο Νότιο Αιγαίο και δη οι 14 εξ αυτών στις Κυκλάδες.  Οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Καταλυτική ημερομηνία είναι η 6η Ιουνίου…

Φόρμουλα
Από τις δεκατέσσερις θέσεις στις Κυκλάδες, μία θέση Μικροβιολόγου και μία θέση γενικού γιατρού πηγαίνει στη Σύρο, από έναν γενικό γιατρό παίρνουν Κέα και Σέριφο ενώ παιδίατρος εμφανίζεται σε Σίφνο και Κύθνο, δύο νησιά που αντιμετώπισαν πολύ έντονο το φαινόμενο της απουσίας του ειδικευμένου γιατρού με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχόμενα δημοσιεύματα που ζητούσαν την κάλυψη αυτού του κενού. Οι υπόλοιπες οκτώ θέσεις πηγαίνουν στην αρμοδιότητα του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου. Τρεις γενικοί γιατροί οδεύουν προς Κουφονήσια, Δονούσα και Αμοργό ενώ οι υπόλοιποι πέντε θα μείνουν στη Νάξο. Και οι ειδικότητές τους άκρως απαραίτητες: Ακτινολόγος, Αναισθησιολόγος, Μικροβιολόγος, Οφθαλμίατρος και Παιδίατρος. Μάλιστα, οι θέσεις των αναισθησιολόγου και οφθαλμίατρου ήταν κενές στη Νάξο και καλύπτεται έτσι ένα μεγάλο κενό ενώ οι άλλες τρεις ειδικότητες θα έρθουν να βοηθήσουν τους ήδη υπάρχοντες ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση και να καλύπτονται οι βάρδιες. Και βέβαια αυτές οι προσθήκες δεν έχουν καμία σχέση με την …ντουζίνα των γιατρών, των οποίων οι κρίσεις έχουν γίνει, αλλά δυστυχώς ακόμη το υπουργείο Υγείας (και όχι των οικονομικών) δεν έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην έγκρισή τους. Εδώ και δύο χρόνια ψάχνουν τη φόρμουλα ώστε να μπορέσουν να έρθουν στην Νάξο και η έλευσή τους συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας τόσο της αιμοδοσίας όσο και της μονάδας τεχνητού νεφρού. Κάτι που αποτελεί άλλωστε και το όνειρο των περισσοτέρων κατοίκων του νησιού.

Απαξίωση
Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ο κ. Λάμπου αναφέρει ότι «τίποτα δεν είναι λιγότερο από πέρυσι αλλά ζητάμε πάντα το καλύτερο ώστε να καλύπτουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται». Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τους οδηγούς των ασθενοφόρων καθώς πρόσφατα ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και έτερος υπέβαλε την παραίτησή του. Συν τοις άλλοις υπάρχει πρόβλημα και με τον οδηγό που έχει παραχωρηθεί από την ΕΑΣ καθώς λήγει ο χρόνος παραχώρησης και ο κ. Λάμπου υπέβαλλε εκ νέου αίτημα για τη συνέχιση της συνεργασίας. Μάλιστα, το ευχάριστο είναι ότι ο οδηγός που είχε υποβάλλει την παραίτησή του την ανακάλεσε και εάν έρθει και ο άλλος οδηγός του οποίου η θέση έχει προκηρυχτεί τότε ενδεχομένως να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Ο κ. Λάμπου πάντως ζητάει όπως σταματήσει η προσπάθεια απαξίωσης που γίνεται από κάποιους του νοσοκομείου καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στον τουριστικό προϊόν που λέγεται Νάξος.

Οικονομικά
Δημοσιεύτηκαν τέλος στο  πρόγραμμα ESY. net τα στοιχεία λειτουργίας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας για το 2012. Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας του νησιού εξυπηρέτησε 29.030 εξωτερικούς ασθενείς εκ των οποίων οι 10.810 είχαν χαρακτήρα «επείγοντα». Επίσης, στις 20 κλίνες του Νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν 1.126 ασθενείς με μ.ο. νοσηλείας τρεις ημέρες όταν ο μ.ο. νοσηλείας στα Νοσοκομεία υπό την σκέπη της 2ης ΥΠΕ είναι 6 ημέρες. Όσον αφορά δε τα οικονομικά στοιχεία; Οι εισπράξεις για το 2012 όσον αφορά τους ιδιώτες έφτασαν τις 153.863 ευρώ έναντι μηδέν (!!) του 2011 και τα 1,912 ευρώ από την κοινωνική ασφάλιση έναντι 54.855 της προηγούμενης χρονιάς. Στο επίπεδο των δαπανών το Νοσοκομείο έδωσε 278.361 ευρώ για πληρωμές λειτουργικών δαπανών και 345.255 ευρώ για συνολικά τιμολόγια χρήσης (καθαριότητα, εστίαση, ασφάλεια) Επίσης έδωσε 214.301 ευρώ για πληρωμές πρώτων και βοηθητικών υλών και 43.026 για αναλώσιμα είδη. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου