Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Παιδικές : Τσάμπα τις…. διαλύσαμε



Αίφνης το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δώσει παράταση δύο ετών στους Δήμους για την προσαρμογή τους όσον αφορά τις παιδικές χαρές

Πριν από τέσσερα χρόνια, ακριβώς τέτοιες ημέρες (βλ. 18 Μαΐου 2009) η τότε Κυβέρνηση με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου είχε ανακοινώσει με ΦΕΚ (βλ. 931) είχε προχωρήσει στον καθορισμό της έννοιας «Παιδική Χαρά» με βάση τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είχε ορίσει τα χαρακτηριστικά της, ποια όργανα πρέπει να υπάρχουν, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις ώστε να πάρουν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε δώσει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 στους Δήμους, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία τους. Αυτό έκανε και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 

Προχώρησε στην αναπροσαρμογή τριών παιδικών χαρών (Άγιος Μηνάς, Άλσος Έλλης και 2ο Δημοτικό Σχολείο) ενώ έβαλε και στο ΕΣΠΑ την μεγάλη παιδική χαρά στο χώρο γύρο από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ένα έργο που αγγίζει περίπου το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ για τις τρεις στην πόλη της χώρας δόθηκαν περίπου 240 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων οι 67 χιλιάδες προήλθαν από το Πράσινο Ταμείο.

Αποψίλωση
Παράλληλα κράτησαν ενεργές τρεις ακόμη εντός ορίων του Δήμου, ήτοι σε Μέλανες, Άγιο Θαλλέλαιο και Κουφονήσι, τις οποίες έλεγξε ο αρμόδιος φορέας ώστε να πάρουν το πράσινο φως για την αναπροσαρμογή τους…  Από εκεί και πέρα όλες οι άλλες οι ζώνες όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν έκλεισαν. Βέβαια όχι σε όλες…  Ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος είχε επικοινωνήσει με όλους τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων και τους προέδρους ώστε να καταθέσουν αιτήματα για το ποιοι θέλουν να δουν τις παιδικές χαρές των κοινοτήτων τους να αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Και απάντησαν μόνο οι εκπρόσωποι Φιλωτίου, Δαμαριώνα, Απειράνθου, Κορώνου και Τριπόδων. Στα υπόλοιπα χωριά απλώς έκλεισαν οι παιδικές χαρές και τα παιδιά παίζουν πλέον στο …δρόμο. Βέβαια αυτές οι παιδικές χαρές είναι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την διαμόρφωση του χώρου και ο Δήμος έχει αναλάβει επιπλέον την προμήθεια οργάνων και τοποθέτησή τους.

Παράταση
Αυτά έως τις 15 Μαΐου 2013. Κι αυτό γιατί με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών δίδεται νέα παράταση (!!!) δύο ετών στους Δήμους προκειμένου να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές τους στις τεχνικές προδιαγραφές του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από το 2009. Οι δήμοι με τη νεότερη απόφαση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.Και βέβαια δεν είναι λίγοι οι πρόεδροι που αναρωτιούνται γιατί δεν πάει μπροστά στο ελληνικό κράτος καθώς ότι λέει τη μία ημέρα, την επόμενη το ανατρέπει… Και είναι κρίμα γιατί ο Δήμος έχοντας δύο επιπλέον χρόνια θα μπορούσε να εντάξει στο τεχνικό του πρόγραμμα όλες σχεδόν τις παιδικές χαρές και ειδικά σε χωριά όπως το Γαλανάδο όπου όλα τα παιδιά είναι στο δρόμο, η παιδική χαρά είναι απαραίτητη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου