Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ανθρωποκυνηγητό για τους Φιλωτίτες εμπόρους στου Ψυρρή...



Το φετινό παζάρι των παραγωγών του Φιλωτίου στην περιοχή του Ψυρρή μετατράπηκε σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου λόγω των συνεχών ελέγχων και καταγγελιών – Τη Μεγάλη Πέμπτη συνελήφθη ο πρόεδρος του Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς – Πεσμένες οι πωλήσεις

Συνοικία Ψυρρή. Μία από τις ωραιότερες και πλέον ιστορικές στο κέντρο της Αθήνας. Που όμως έχει έντονη γεύση από Νάξο. Το βλέπεις όταν περπατάς σε καθημερινή βάση γύρω από την πλατεία Ηρώων, το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα όταν το σύνολο σχεδόν των δρόμων γύρω από την πλατεία Ηρώων μετατρέπεται σε ένα απέραντο παραδοσιακό παζάρι κυρίως από τους παραγωγούς της Ορεινής Νάξου και δη του Φιλωτίου. 
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουν την Άνω Κυψέλη και το Γαλάτσι ως το μεγάλο …χωριό της Νάξου αλλά η περιοχή όπου οικονομικά διακινείται το εμπόριο ιδιαίτερα την Πασχαλινή περίοδο είναι αυτή στο Ψυρρή. Γιατί εκεί; Για κάποιο λόγο έχει τις ρίζες της στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής και του Εμφυλίου. Ίσως γιατί τότε η Αθήνα δεν είχε αναπτυχθεί τόσο με το Γαλάτσι κυρίως να μοιάζει με …εξοχή και μία απομακρυσμένη περιοχή, ενώ του Ψυρρή ήταν μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Μαρτυρίες
Οι πρώτες μαρτυρίες τοποθετούν την έναρξη του υπαίθριου παζαριού στα τέλη της δεκαετίας του 40 ή στις αρχές του 50 ενώ οι πλέον ηλικιωμένοι Φιλωτίτες αναφέρουν ως ημερομηνία έναρξης το 1953. Βέβαια τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μοιάζει με την σημερινή κατάσταση. Η πιο σωστά το μόνο που μοιάζει είναι οι καταγγελίες και η γκρίνια των Αθηναίων εμπόρων για τους …ανταγωνιστές από τη Νάξο. Μάλιστα, στα δημοτικά συμβούλια της δεκαετίας του 60 και του 70 υπάρχουν αναφορές κυρίως τον Απρίλιο με έγγραφες καταγγελίες για σφαγές ζωντανών ζώων, παράπονα κατοίκων για δυσοσμία και επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, διαπληκτισμοί και καβγάδες ανάμεσα στους Ναξιώτες εμπόρους και τους καταστηματάρχες. Τουλάχιστον αυτά αναφέρονται στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για τη περίοδο 1955 – 1978 και έχουν μεταφερθεί μέσα από τις σελίδες των Ναξιακών της έκδοσης του 2011. Βέβαια οι παλαιότεροι μιλούν για «ραντεβού» που κλείνονταν ανάμεσα στους υποψήφιους πελάτες και τους παραγωγούς οι οποίοι τους παρέδιδαν ζωντανά τα ζώα κυρίως τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη και όλοι μαζί καθάριζαν το χώρο όταν αποχωρούσαν….

Πρόβλημα
Αλλά όμως τα χρόνια εκείνα προφανώς. Φέτος η κατάσταση ήταν λίγο πολύ …πολεμική. Τα προηγούμενα χρόνια όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βασίλης Κρασσάς χάρη στα σωστά έγγραφα που έπαιρναν οι παραγωγοί του Φιλωτίου και δη της Νάξου από τους υπαλλήλους επί Δημαρχίας Κακλαμάνη και Μπακογιάννη, όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Φέτος όμως «τα χαρτιά που είχαμε πάρει ουσιαστικά ήταν ευχαριστήρια για την προσφορά μας στο συσσίτιο των αστέγων. Και η γιορτή του Αρνιού δεν είχε νόημα από τη στιγμή που δεν είμαστε εφοδιασμένοι με τα σωστά έγγραφα και το λάθος είναι καθαρά των υπαλλήλων του Δήμου. Τα προηγούμενα χρόνια επί Μπακογιάννη και Κακλαμάνη όλα ήταν σωστά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Φέτος όμως;» Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ο πρόεδρος του Φιλωτίου συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα για τα …περαιτέρω, ενώ μαζί του βρέθηκαν και πέντε ακόμη παραγωγοί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή του Παζαριού για περίπου 40 ώρες. Δεν έμειναν βέβαια στο τμήμα αλλά πλέον ο Εισαγγελέας θα είναι αυτός που τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε δικάσιμο ή θα βάλει την υπόθεση στο …αρχείο.

Διαμαρτυρία
Το βασικό πρόβλημα είχε να κάνει με την έλλειψη πελατών. Με την οικονομική κρίση στο ζενίθ της κανείς έμπορος στην Αθήνα δεν θέλει …ανταγωνιστές, ειδικά αυτούς που είναι σε θέση να προσφέρουν αγνά και παραδοσιακά προϊόντα και με βούλα… «πήγαμε στην αγορά και αυτή ήταν γεμάτη από αρνιά…. Νάξου. Που μόνο Νάξου δεν ήταν. Τίποτα δεν είχαν Ναξιώτικο και όμως έλεγαν ότι είναι από τη Νάξο. Τρελαθήκαμε. Διαμαρτυρηθήκαμε. Πήγα στα κανάλια που ήταν στην αγορά. Φώναξα και την αστυνομία. Μας είπαν να μην κάνουμε φασαρία και θα λυθεί το πρόβλημα. Αντ’ αυτού άρχισαν οι έλεγχοι σε εμάς. Είμαστε 53 παραγωγοί. Πηγαίνω στο παζάρι αυτό από τα τρία μου χρόνια. Κοντά 50 χρόνια δηλαδή. Πρώτη φορά είχαμε τέτοια αντιμετώπιση. Ο ένας μετά τον άλλο οι έλεγχοι. Από το υγιεινής έως ότι μπορείς να σκεφτείς (σ.σ. ΣΔΟΕ, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Υγειονομικό, Τμήμα Εμπορείου). Δεν βρήκαν τίποτα. Είμαστε απόλυτα εντάξει. Το μοναδικό μας πρόβλημα; Η έλλειψη αποδείξεων από τη στιγμή που δεν έχουμε βιβλία εσόδων και εξόδων. Κάτι που βάσει Νόμου θα το λύσουμε του χρόνου. Και έτσι βρέθηκα αρχικά εγώ καθότι ανέλαβα την ευθύνη και στη συνέχεια άλλοι πέντε παραγωγοί στο τμήμα για εξακρίβωση …στοιχείων. Λες και είμαστε ύποπτοι. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Η επόμενη ημέρα και πάλι η αγορά γεμάτη από …Ναξιώτικα κρέατα. Πάλι ψέματα. Αλλά κανείς δεν είχε ενοχληθεί από τους αρμόδιους. Στα ψυγεία έβρισκες κρέας σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο εκτός από τη Νάξο. Αλλά, σιωπή. Τίποτα καμία αντίδραση από τις αρχές. Εμείς μόνο είμαστε οι κακοί. Στο τέλος, όπως ήταν λογικό, δεν δουλέψαμε όπως τις άλλες χρονιές….»

Κυνηγημένος
Ο Βασίλης Κρασσάς ακούστηκε λυπημένος, ενοχλημένος. Μπορεί να μην τον πείραξε τόσο η μεταφορά στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, αυτό όμως που τον πόνεσε ήταν ότι μετά από χρόνια βρέθηκε κυνηγημένος από τους εμπόρους της αγοράς. Όπως και οι συγχωριανοί του. «Για εμάς δεν είναι ένα απλό έθιμο. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι μία πολύ σημαντική λύση και ανάσα οικονομική για το χωριό. Φέτος, φτάσαμε στο σημείο να πουλάμε το αρνί στα 4 ευρώ το κιλό, τιμή που είχαμε ουσιαστικά πριν από 20 χρόνια. Διακινήθηκαν περίπου 1500 αρνιά και περίπου 8 τόνοι τυρί. Συν τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως κρασί, ρακί μέλι ή ελιές. Όμως, του χρόνου θα είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι και δεν θα περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Αυτό το παζάρι θα συνεχιστεί γιατί δίνει ανάσα στο χωριό»… Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά για ένα πιο εκσυγχρονισμένο και δυνατό λαϊκό παζάρι ώστε να συνεχιστεί να υφίσταται για αρκετές δεκαετίες έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα την δύναμη του ίδιου του προϊόντος. Και ας φωνάζουν όσο θέλουν αυτοί που δεν ασχολούνται με τις …πραγματικές μαϊμούδες που λυμαίνονται την αγορά της Αθήνας. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου