Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι ανταγωνιστικές τιμές προσπαθούν να σώσουν την αγορά της Νάξου



ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα και τιμές ανταγωνιστικές! Αυτό είναι το μύνυμα που πέρασε στην αγορά της Νάξου…, σε καφετερίες, εστιατόρια, ουζάδικα, νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως, τουριστικά καταστήματα κ.λπ.)
Μπορεί να τους πήρε χρόνο, όμως συνειδητοποίησαν οι καταστηματάρχες της Νάξου ότι ο πιο γερό «χαρτί» τους ετούτη την εποχή είναι η ποιότητα των προϊόντων και οι ανταγωνιστικές τιμές.
Μεσούσης δε της μεγάλης Εβδομάδας… φρόντισαν να το πετάξουν στο «τραπέζι της παρέας» αυτό το «χαρτί» προς έκπληξη ακόμη και των ντόπιων που εδώ και μήνες έβλεπαν… τραπέζι - στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού, που ετούτη την εποχή «πουλάνε» (με σύμμαχο και τις καλές καιρικές συνθήκες) ώρες…καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς - και τρόμαζαν!

Προσαρμόστηκαν ημέρες πασχαλινές και / στο «παρά πέντε» του εφετινού καλοκαιριού, οι καταστηματάρχες στα τσαλακωμένα οικονομικά «προσόντα» ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών. Οι τιμές στα περισσότερα καταστήματα εστιάσεως και όχι μόνον, είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Συγκριτικά με πέρσι, η Νάξος είναι αποφασισμένη, κατά πως δείχνουν οι επιλογές της πλειονότητας των καταστηματαρχών και εμποροεπαγγελματιών, εφέτος, να κερδίσει τον ημεδαπό και αλλοδαπό επισκέπτη, αλλά και τον τσαλακωμένο οικονομικά μόνιμο κάτοικο του νησιού…

Αυτή είναι η (πασχαλινή) Νάξος!
«Η φτήνια τρώει τον παρά!». Υιοθέτησαν, κατά μίαν έννοια θα λέγαμε, την παροιμιώδη αυτή φράση (συμβουλή) του ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεωργίου Σταύρου και αποφάσισαν να «διευκολύνουν» την έξοδο του κόσμου!
Καταγράψαμε απόψεις. Στυχυολογήσαμε τις πιο χαρακτηριστικές στο πλαίσιο της δειγματοληπτικής, θα λέγαμε, αυτής έρευνας, που επιχειρήσαμε για λογαριασμό της «Κ», και σας τις παρουσιάζουμε:
«Το φαγητό είναι γευστικό και υψηλής ποιότητας, και οι μερίδες είναι γενναιόδωροι για την τιμή.»
«Πολύ φθηνό και το φαγητό ήταν εντάξει!»
«Πήγαμε πολλές φορές σε αυτή την ταβέρνα επειδή μας αρέσει! Πληρώνουμε λίγα λεφτά και τρώμε… καθαρά και καλά!» 
«Το φαγητό ήταν νόστιμο. Μας έδωσαν και πολλά ορεκτικά! Το νησί σας είναι για όλα τα βαλάντια!» 
«Το φαγητό είναι πολύ καλό εδώ και πολύ νόστιμο. Είχαμε τα μεζεδάκια μας, το κρασί το ναξιώτικο που ήταν καταπληκτικό και γλυκόπιοτο και πληρώσαμε… άνετα! Δεν χρειάστηκε να σηκώσουμε λεφτά από την τράπεζα!» (γέλια)
«Όλα τα πιάτα που πήραμε ήταν πολύ καλά. Πολύ νόστιμο και παραδοσιακό το, εδώ, φαγητό και πολύ παραδοσιακή η ατμόσφαιρα. Τι άλλο θέλουμε!»
«Το περιβάλλον στις καφετέριες σας είναι πάρα πολύ καλό, και το προσωπικό πολύ φιλικό και ευγενικό!»
«Τα πάντα φαίνονται διαφορετικά από ό,τι οι συνήθεις μεζέδες, και εξαιρετική γεύση. Φαντάζομαι ότι το καλοκαίρι θα ήταν τέλεια στην αυλή αυτού του μαγαζιού» 
«Οι τιμές φέτος είναι πεσμένες. Αυτό είναι πολύ καλό, για εμάς που δεν έχουμε δική μας δουλειά. Οι καφετερίες δεν μας γδέρνουν. Υπάρχουν και ακριβές καφετέριες, αλλά είναι λίγες. Οι πιο πολλές είναι… φοβερές. Πέρσι σε κάποιο άλλο νησί των Κυκλάδων, τέτοια εποχή οι τιμές ήταν διπλές από τις δικές σας.»

Καλούνται να κάνουν την διαφορά!
Οι επαγγελματίες καλούνται να κάνουν την διαφορά, δηλώνει στην «Κ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστιάσεως – «Νάξος Φιλοξενία», Γιάννης Παπαδόπουλος και προσθέτει:
«Οι επαγγελματίες και πάλι καλούνται να κάνουν την διαφορά χρησιμοποιώντας τα όπλα που διαθέτουν. Είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη διαφήμιση για τον Τουρισμό μας. Συνεχώς στις εκθέσεις τουρισμού και αλλού μου λένε «στη Νάξο τρώμε καλά». Έτσι είναι, κατά γενική ομολογία η Εστίαση προσπαθεί και τα καταφέρνει…
Η Νάξος είναι «ο γίγαντας που κοιμάται» το γνωρίζουν καλά οι ανταγωνιστές μας ίσως περισσότερο από εμάς και μας φοβούνται γι’ αυτό. Ένα ευλογημένο νησί γεμάτο θετική ενέργεια, ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, εξαιρετικά προϊόντα, πανέμορφο ποικίλο τοπίο, έξυπνους και εργατικούς ανθρώπους έστω και αργά μπορεί να καταξιωθεί ως φερέγγυος τουριστικός προορισμός. Έχει χάσει πολλές φορές το τρένο αλλά έχει πιθανότητες ακόμα να εξελιχθεί. Σίγουρα έπρεπε το νησί μας να έχει μια καλύτερη τύχη και φταίμε όλοι γι’ αυτό...
Οι σχέσεις του συλλόγου μας, της «Μαζικής Εστίασης Νάξος – Φιλοξενία» με τα άλλα αδελφά σωματεία όλης της χώρας είναι πολύ καλές και έχουμε συχνή επικοινωνία απ’ όλη την Ελλάδα. Ειδικά με την δράση που υλοποιούμε «Νάξος Γεύση και Πολιτισμός» πολλοί σύλλογοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα αυτό. Ζητήσαμε από το Επιμελητήριο να μας δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα τηλεδιάσκεψης που υπάρχει στα γραφεία των 6 μεγάλων νησιών ώστε να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους συλλόγους Εστίασης των Κυκλάδων και να χαράξουμε κοινή πορεία δράσεων.
Η άποψή μου είναι να δημιουργηθεί μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (κάτι που θα προτείνω στο Δ.Σ ώστε να συζητηθεί στην επόμενη Γ. Συνέλευση) που θα έχει αντικείμενο δράσης του σκοπούς που προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου. Έτσι θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα επιδότησης ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει πόρους για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση που θεωρώ τον σημαντικότερο άξονα δράσης όπως και για τις άλλες δραστηριότητες. Βλέπουμε ότι το Επιμελητήριο ας πούμε ίδρυσε την ΕΤΑΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου) και το ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης) ώστε μέσα από αυτούς τους οργανισμούς να εξασφαλίσει κονδύλια για να υλοποιήσει τόσες σημαντικές δράσεις. Όσο μένουμε στα στενά όρια του Συλλόγου δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μία διαχείριση της καθημερινότητας μόνο. Επίσης όλοι οι φορείς οι Επαγγελματικοί (Εστίαση, Εμποροεπαγγελματικός, Ξενοδόχοι, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια , Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα κ.λπ.) Θα μπορούσαν να ιδρύσουν ένα τέτοιο νομικό πρόσωπο και να υποβάλλουν μία πρόταση για ένα Διοικητήριο Επαγγελματικών Σωματείων που θα μπορούσε να στεγάσει τις Γραμματείες των Συλλόγων καθώς και αίθουσες επιμόρφωσης η μία ιδιωτική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των γύρω μικρών νησιών. Το ξαναλέω μόνο με την επιμόρφωση θα αλλάξει το σκηνικό στις προσφερόμενες υπηρεσίες και θα βοηθηθούν πραγματικά οι επαγγελματίες…
Υπάρχουν άνθρωποι που αν δεν κατεβούν στην παραλία αισθάνονται άρρωστοι. Είναι οξυγόνο που κανένας επαγγελματίας δεν το στέρησε από κανένα. Αντίθετα όλοι οι επαγγελματίες της Εστίασης από τον Βιλλαντώνη και τον Μαρμαρά και τον Γερώλυμο μέχρι και εμάς σήμερα όλοι το ίδιο πράγμα κάνουμε. Προσφέρουμε υπηρεσίες εξυπηρετώντας και ικανοποιώντας καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες. Θαμώνες καθημερινοί ή περαστικοί βρίσκουν οικείο, χαλαρό , φιλικό, περιβάλλον και βιώνουν ξεχωριστές στιγμές. Θυμάμαι ένα στίχο του Μάνου Ελευθερίου: «Είχα μια αγάπη από παιδί για κάποια καφενεία / που ήταν κοντά στη θάλασσα και βλέπαν ουρανούς / που είχαν καλάμια στη σκεπή και μέσα στη γωνία / ένα σβηστό γραμμόφωνο για να σου φεύγει ο νους»

Θέλουν να προσφέρουν φθηνές διακοπές!
Η Νάξος μπορεί να προσφέρει φθηνές διακοπές και αυτό κάνει! Έχει, άλλωστε όλα τα προσόντα να το κάνει αυτό, διότι ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, αν και έχει υποστεί βλάβες κατά τα τελευταία χρόνια, αντέχει ακόμη. Η παραγωγή είναι αρκετά καλή, η δε ποιότητα των προϊόντων του νησιού μας, ασυναγώνιστη!
Γι’ αυτό και οι καταστηματάρχες της Νάξου, θέλουν να «παίξουν» δυνατά μέσα στους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από αυτές τις ημέρες του Πάσχα! «θα τα καταφέρουμε!» δηλώνουν.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περάσουμε καλά και να κάνουμε τις διακοπές μας. Αρκεί, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις που εξυπηρετούν την τσέπη μας. Εξάλλου, οι διακοπές αποτελούν μια ανάγκη που δεν μπορεί κανείς να παραλείψει!

Γεύσεις και Προϊόντα της Νάξου
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Νάξου ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία το νησί έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογα τοπικά προϊόντα και εξαιρετικά κρέατα. Πρώτα στη λίστα των προϊόντων της Νάξου είναι τα φημισμένα τυριά της, με τη γραβιέρα της να έχει κερδίσει διάκριση για την ονομασία προέλευσης, ενώ πολύ γνωστά είναι το κεφαλοτύρι "Αρσενικό" και το λαδοτύρι Νάξου, ένα πικάντικο τυρί, παρασκευασμένο με ελαιόλαδο. Πολύ νόστιμη είναι και η πατάτα της Νάξου, μία μοναδική ποικιλία που είναι διάσημη και περιζήτητη σε όλη την Ελλάδα. Από πιάτα ξεχωρίζουν το παστίτσιο με κολοκύθα, οι “σεφουκλωτές” που είναι πίτες με διάφορα χόρτα, η “γιαχνάδα” που φτιάχνεται με καλοκαιρινά λαχανικά και το “ρόστο”, που είναι κοκκινιστό κρέας. Τα γλυκά της Νάξου έχουν συνήθως ως βάση το κίτρο, από το οποίο φτιάχνονται γλυκά του κουταλιού αλλά και υδύποτα.
Η Νάξος, παρά την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, εξακολουθεί να βασίζεται στη γεωργική και κτηνοτροφική της παραγωγή. Το γεγονός αυτό έχει συντελέσει στην επάρκεια του νησιού σε προϊόντα και αγαθά που κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους στο ναξιώτικο τραπέζι.
Το πιο φημισμένο από τα ναξιώτικα προϊόντα είναι το λικέρ κίτρο: πρόκειται για ένα πολύ γευστικό ηδύποτο που κατασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο από το 1896 και αποτελεί ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού. Μεθυστικό είναι το κρασί που παράγεται κυρίως στην ορεινή Νάξο και αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα στα καθημερινά γεύματα των κατοίκων, ενώ η ρακή είναι ο «πιστός σύντροφος» των Ναξιωτών τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Τα ναξιώτικα τυριά (η γραβιέρα, το αρσενικό, η ξινομυζήθρα κ.α.), προέρχονται από τις εκατοντάδες αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες που υπάρχουν στο νησί και είναι φημισμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γευστικότατο είναι το ντόπιο κρέας (αποτέλεσμα της εκτεταμένης κτηνοτροφίας στο νησί) και απολαυστικότατο το φρέσκο ψάρι που σερβίρεται στις πολυάριθμες ταβέρνες του νησιού.
Τα περίπου 400.000 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στο νησί υπερκαλύπτουν τις τοπικές ανάγκες για λάδι, ενώ σχεδόν 4.000 κυψέλες παράγουν αγνό μέλι, αρωματισμένο με τοπικά βότανα (συνήθως θυμάρι). Τέλος, οι γνωστές ναξιώτικες πατάτες και οι φημισμένες ντομάτες, ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και εξάγονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή. Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται χιλιάδες κατσίκια και πρόβατα (ζουλοπρόβατα) ενώ τα βοοειδή και οι χοίροι είναι συγκεντρωμένα κυρίως στις πεδινές εκτάσεις.
 Το κρέας τους είναι πεντανόστιμο εξ αιτίας της ελεύθερης βοσκής και από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα ναξιώτικα τυριά: η γραβιέρα, το «αρσενικό», η ξινομυζήθρα και το ξινότυρο.
Η γραβιέρα είναι από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Στη Νάξο, που από το 1996 έχει κερδίσει τη διάκριση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) για τη γραβιέρα της, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
 Η τυπική ναξιώτικη γραβιέρα είναι σφιχτή με μια ευχάριστη χλωμάδα και εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.
 Οι τυροκόμοι την αλατίζουν μέσα σε υγρή άλμη (αλατόνερο) αφού πήξει. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει πάνω σε ξύλινα ράφια, σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτάει μια σκληρή, φυσική εξωτερική κρούστα. Συνήθως παρασκευάζεται σε «κεφάλια» των τριών ή οκτώ κιλών.
Το αρσενικό είναι ένα σκληρό, κίτρινο, επιτραπέζιο τυρί που χρησιμοποιείται και για τρίψιμο. Στη Νάξο γίνεται από ένα συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που θερμαίνεται και πήζει με πυτιά (ένζυμο που βοηθάει στην πήξη του γάλατος).
Τα φαγητά και τα ποτά της Νάξου έχουν τη γεύση του νησιού και είναι ένα γενναίο κομμάτι του πολιτισμού της (και της ιστορίας της), που οι πρώτες ύλες τους φαίνεται να κατρακυλούν από την κορυφή του Ζα, του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων νήσων, στις χαράδρες γύρω από το Φιλώτι και κατεβαίνουν προς τη θάλασσα, μαζί με τα ρέματα με τους παλιούς νερόμυλους, από τις κοιλάδες, τα χωράφια με τις πατάτες, τα αμπέλια στο Αμπράμ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου