Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το 70% ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (του νησιού μας) ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!



ΣΕ γήπεδα μεγάλων ντέρμπι μπορεί να μετατραπούν κάποιες από τις κεντρικές πλατείες της πόλεως Νάξου, με πρώτη και καλύτερη αυτήν του κεντρικού παραλιακού δρόμου.
Πέτρα του (αναμενόμενου) σκανδάλου μπορεί να αποτελέσουν καρέκλες και τραπέζια – καρέκλες και τραπέζια καταστημάτων, που (μέσα στους επόμενους μήνες) θα διεκδικήσουν… κομμάτι από την πίτα του καλοκαιριού!
Ο κάθε καταστηματάρχης, θέλει να δουλέψει. Θεμιτό είναι αυτό. Ασφαλώς και πρέπει να δουλέψουν ΟΛΟΙ αυτήν την ιδιαίτερα «μυστήρια» εποχή…
Γνωστό είναι το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες της πόλεώς μας. Κεντρικές και απόκεντρες. Όπως γνωστό είναι ότι, ουδέποτε μέχρι σήμερα μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε, να το διαχειριστούμε το πρόβλημα αυτό με τρόπο ακριβοδίκαιο…

…Να το διαχειριστούμε… Να το διαχειριστεί, η εκάστοτε δημοτική Αρχή, δηλαδή… Στην περίπτωση δε που το ζήτημα-πρόβλημα αυτό, λαμβάνει χώρα / σημειώνεται / παρατηρείται στην χερσαία ζώνη, το μεγάλο βάρος της ευθύνης για την επίλυσή του το έχει το αρμόδιο καθ’ ύλην νομικό πρόσωπο του δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου.

Γνωμοδότησαν
Η Νέα Αρχιτεκτονική των Δήμων, ο «Καλλικράτης», θέλει και την Δημοτική ή τοπική κοινότητα στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η… διεκδικούμενη πλατεία, να έχει λόγο – λόγο γνωμοδοτικό.
Γνωρίζει και ο τελευταίος Ναξιώτης ότι το αίτημα της συνδημότισσάς μας καταστηματάρχου και συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου Ανδριανής Ξενάκη, για την τοποθέτηση περίπου 40 τραπεζοκαθισμάτων σε τμήμα της νοτιοδυτικής γωνίας της κεντρικής πλατείας του παραλιακού δρόμου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προ αρκετών μηνών (από το δεύτερο μισό της προηγούμενης καλοκαιρινής περιόδου) – αντιδράσεις συναδέλφων της, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους «στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων επί της πλατείας». Όπως γνωρίζει και ο τελευταίος Ναξώτης ότι, οι αρμόδιοι με γερή δόση ανευθυνότητας – επιπολαιότητας αντιμετώπισαν την όλη υπόθεση, από την αρχή ώς το τέλος της…
Εν όψει καλοκαιριού, μήνα Μάιο, τα… κατάφεραν οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ, να μην γνωρίζει πώς θα έχει ο χώρος μπροστά και σε απόσταση 10 μ. από το κατάστημά της, η κα Ξενάκη!
Ξεκάθαρη η επιθυμία της… Θέλει να δουλέψει, όπως δούλεψε και πέρυσι, τέλη του καλοκαιριού, θυμίζουμε… Εφέτος, τι; Εφέτος, πώς θα έχει η κεντρική πλατεία της πόλεως Νάξου;
Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές και… λογικές των ιθυνόντων, που μπέρδεψαν τον εμποροεπαγγελματικό κόσμο, πέρυσι το καλοκαίρι στην παραλία της Χώρας, εφέτος δεν θα πρέπει να επαναληφθούν… Κι όμως, το πρώτος λάθος, έγινε ήδη…

Ο αντιπρόεδρος…
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, δημοτικός σύμβουλος Τζίμης Καραπάτης, προ ημερών άνοιξε τα «χαρτιά» του – έκανε γνωστή την άποψη / θέση του, εν όψει καλοκαιριού, στην «Κ» επί του εν λόγω ζητήματος… μας δήλωσε: «Εγώ, ξεκαθαρίζω την θέση μου. Τραπεζοκαθίσματα μόνο στους χώρους που ο νόμος προβλέπει… Στις πλατείες ούτε καρέκλα ούτε τραπεζάκι…
Για τα τραπεζοκαθίσματα, εγώ, θα προτείνω, ό,τι γράφει η άδεια. Ούτε ένα τραπέζι ούτε μία καρέκλα παραπάνω. Στις πλατείες ούτε καρέκλα ούτε τραπεζάκι. Για όλους θα ζητήσω να ισχύσει αυτό. Οι πλατείες της παραλίας, όπως αυτή του κεντρικού παραλιακού δρόμου, ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Ό,τι λέει η άδεια του καθενός και όχι κατάληψη των πλατειών.
Να περιοριστούν όλοι οι καταστηματάρχες της παραλίας στους χώρους που πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στον δήμο. Αυτό το θέμα θα το ‘πιάσουμε’ και θα ισχύσει για όλους ό,τι λέει ο νόμος.
Δεν ξέρω τί θα κάνουν οι άλλοι συνάδελφοί μου στο Δημοτικό, Λιμενικό Ταμείο, εμένα, πάντως, η θέση μου, η άποψή μου, είναι αυτή. Πιστεύω ότι δεν θα διαφοροποιηθούν οι άλλοι. Τα νόμιμα, τα νόμιμα, Γιάννη. Δεν είναι σωστό, άμα θες να ασκείς ορθή και δίκαια προς όλους διοίκηση να κάνεις το δικό σου. Πρέπει να σέβεσαι και να εφαρμόζεις το νόμο.»

Το ομόφωνο «ναι», της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου

Δύο οι επίμαχες συνεδριάσεις – έκτακτες, μάλιστα- της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα…
Το θέμα τους, δεν… μύριζε «τραπεζοκαθίσματα». Και όμως, για τα τραπεζοκαθίσματα, ελήφθη ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, απόφαση – εισήγηση…

«Έκτακτη», Νο1
Νάξος, 19-04 -2013 / Αρ. Πρωτ: 47                        
Η 5η για το 2013
Προς:: Τα μέλη του  Συμβουλίου της   Δημοτικής  Κοινότητας Νάξου      
Παρακαλούμε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας(Δημαρχείο) στις 22 Απριλίου  2013 ημέρα Δευτέρα  και ώρα 11.00  με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου: Αποκατάσταση-Επέκταση υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντικατάσταση χαλασμένων δικλείδων Δ.Κ. Νάξου-Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος. ».
Το θέμα κρίνεται επείγον λόγω της επικείμενης  συζήτησής του  στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 23 Απριλίου 2013.
Τρέχοντα θέματα.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου: Παπαδόπουλος Σπυρίδων

«Έκτακτη», Νο2
Η 6η για το 2013
Προς: Τα μέλη του  Συμβουλίου της Δημοτικής  Κοινότητας Νάξου      
Παρακαλούμε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας(Δημαρχείο) στις 23 Απριλίου  2013 ημέρα Τρίτη  και ώρα 14:00  με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου: Αποκατάσταση-Επέκταση υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντικατάσταση χαλασμένων δικλείδων Δ.Κ. Νάξου-Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος. ».
Το θέμα κρίνεται επείγον λόγω της επικείμενης  συζήτησής του  στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 23 Απριλίου 2013.
Τρέχοντα θέματα.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου: Παπαδόπουλος Σπυρίδων

Το απόσπασμα ενός θέματος που… ήρθε από τα «τρέχοντα»!
«Σε όλες τις πλατείες, ελεύθερο, να παραμένει το 30%

Η «Κ» αποκαλύπτει το περιεχόμενο του πρακτικού της 6ης (παραπάνω) εκτάκτου συνεδριάσεως, το οποίο άπτεται του φλέγοντος ζητήματος των τραπεζοκαθισμάτων της πλατείας.
Στο πρακτικό της 6ης/2013 έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της 23ης Απριλίου 2013, η με αρ. 23/2013 απόφαση, με τίτλο (θέμα), «Σχετικά με παραχώρηση πλατείας σε καταστήματα», αναφέρονται τα παρακάτω:
«Στη Νάξο, στο Δημοτικό Κατάστημα  σήμερα την 23η του μηνός Απριλίου  του έτους 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 , συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 83 και 88 του νόμου 3852/2010 μετά την με αρ. πρωτ: 49/22-04-2013 πρόσκληση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου. 
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο  5 μελών βρέθηκαν παρόντα 4, ήτοι:
Παρόντες: Παπαδόπουλος Σπυρίδων (Πρόεδρος ), Ανδριανή  Ξενάκη, Σέργης  Νικόλαος, Σταμάτιος Καπίρης 
Απόντες: Βαρσαμάς Συμεώνογλου
Παρούσα στη συνεδρίαση  η υπάλληλος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Καραμπίνη Ειρήνη , για την τήρηση των πρακτικών του συμβουλίου.
4o θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης: «Σχετικά με παραχώρηση πλατείας σε καταστήματα».
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε να παραχωρείται χώρος σε καταστήματα που βρίσκονται σε πλατείες με τον όρο να παραμένει το 30% ελεύθερο, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σε όλες της πλατείες της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου.
Κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος  κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.  
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας  αφού έλαβε υπόψη του :
Την εισήγηση του Προέδρου
Τις διατάξεις του νόμου 3852/2010
Τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίζει ομόφωνα, να παραχωρείται χώρος σε καταστήματα που βρίσκονται σε όλες της πλατείες της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου,  με τον όρο να παραμένει το 30% ελεύθερο, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.»
Η παραπάνω ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ χαρακτήρα απόφαση, ήταν η 23η για το τρέχον έτος… 
Την συνυπέγραψαν: ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σπύρος Παπαδόπουλος και τα μέλη Ανδριανή Ξενάκη, Νίκος Σέργης και Σταμάτης Καπίρης.
Από την εν λόγω συνεδρίαση απουσίαζε ο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της εν λόγω κοινότητας Βαρσαμάς Συμεώνογλου.
 «Μπήκε» από το παράθυρο!
Το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων μπήκε και κυριάρχησε στο τραπέζι της ΕΚΤΑΚΤΗΣ συνεδριάσεως της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου από το «παράθυρο». Από το «παράθυρο» που, συνήθως, μπαίνουν, κάποια «τρέχοντα» τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας θέματα…
Τώρα, θα κληθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου του οποίου οι αποφάσεις έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ χαρακτήρα, να αποφανθεί και αποφασίσει επί του συγκεκριμένου ζητήματος (θέματος)…
Τι θα γίνει, τώρα; Τι θα κάνει, τώρα, το Δ.Λ.Τ. Νάξου; θα υιοθετήσει την γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου; Δεν θα την λάβει καν υπ’ όψιν του;
 Ο νυν… «αμφισβητούμενος»…
Τι θα κάνει ο νυν αμφισβητούμενος πρόεδρος Μάκης Συμεώνογλου; Πληροφορίες που διαρρέουν από το στενό του περιβάλλον αναφέρουν ότι η δική του άποψη – θέση είναι, «όχι»... Φέρεται μάλιστα διατεθειμένος να καταγγείλει το γεγονός ότι, «έγιναν δύο έκτακτες συνεδριάσεις, για να παρθεί μια προειλημμένη απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα στην κεντρική πλατεία της παραλίας της Χώρας.»
 2 συνεδριάσεις με θέμα… άσχετο, «έβγαλαν» απόφαση για τις καρέκλες!
Ξεκαθαρίζουμε: Ο «αιτών» / αιτούσα, έχει πάντα δίκιο. Άλλωστε, αυτός / αυτή, δεν αποφασίζει. Απλώς «αιτείται»…
Τα «λάθη» ή τα «σωστά» τα κάνουν αυτοί που αποφασίζουν. Αυτοί που κρίνονται από τον κόσμο – από την κοινή γνώμη.
Κατά προσωπική μας άποψη το «λάθος» που στην προκειμένη περίπτωση έκαναν είναι ότι, συζήτησαν και γνωμοδότησαν - αποφάσισαν επί ενός τεραστίας σημασίας θέματος / ζητήματος που το έφεραν στο τραπέζι της συζητήσεως από το παράθυρο
Ετούτο το τελευταίο θα έχει ως συνέπεια, να… γίνουμε -πάλι-… κουβάρι με τα τραπεζοκαθίσματα της παραλίας. Γιατί; Υπάρχει λόγος;     
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου