Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πάγωσε η ορεινή Νάξος



Απίστευτο αλλά την περασμένη Τετάρτη Απείρανθος και Κόρωνος με 8 βαθμούς στις 3 το μεσημέρι είχαν τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα
 Ακούγεται εντυπωσιακό αλλά η ορεινή Νάξος είχε την τιμητική της την περασμένη εβδομάδα καθώς κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Αιτία; Το ξεροβόρι που έχει καταστρέψει τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες με τους αέρηδες να είναι μόνιμα άνω των επτά μποφόρ. Κι έτσι την περασμένη Τετάρτη καταγράφτηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην ορεινή Νάξο, όπου μιλάμε για υψόμετρο 500 και 600 μέτρων. Μέσα από την δορυφορική ανάλυση εμφανίστηκε μία συκλιοσιογραμμή από αυτές τις χειμωνιάτικες που δίνουν χαμηλή βαριά νέφωση. 
Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν θερμοκρασίες με βάση τους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε Κόρωνο, Απείρανθο και Κυνίδαρο από τους 6 έως τους 9 βαθμούς (!!!!) Θερμοκρασίες που αν μη τι άλλο προκαλούν την έκπληξη με δεδομένο ότι ο Απρίλιος κατά μέσο όρο στη Νάξο δίνει μ.ο. 14 βαθμούς με ελάχιστη τους 9 και μέγιστη τους 19 (!!!) Αλλά επτά βαθμοί και μάλιστα στις 3 το μεσημέρι με τον ήλιο ντάλα;

Νεφώσεις
Τα θαύματα που κάνει ο καιρός βορείου ρεύματος και μάλιστα σε μια μεταβατική εποχή όπου ο ήλιος είναι αρκετά δυνατός ,η ορεινή Νάξος «αντιστάθηκε» με την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 7-9οC. Το δίκτυο σταθμών του Ε.Α.Α. έβαλε αρκετούς σταθμούς (οκτώ και δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικοί και ο κρατικός) πρόσφατα στο νησί της Αριάδνης, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρκετές διαφορές σε ένα νησί με αρκετά ενδιαφέροντα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και προφανώς και μετεωρολογικά. Όπως φαίνεται άλλωστε και στην δορυφορική λήψη, αυτή η συγκλισιογραμμή που μοιάζει σαν γραμμή νεφώσεων περνάει πάνω από την Νάξο και έτσι στο νησί επικρατούσε την περασμένη Τετάρτη  νεφοσκεπής ουρανός με βαριά χαμηλή νέφωση βορείου ρεύματος η οποία στα ορεινά του νησιού (500 - 600 μέτρα) δεν αφήνει τον ήλιο να ανεβάσει την θερμοκρασία με αποτέλεσμα η θερμοκρασία ακόμα και το μεσημέρι να δυσκολεύεται να περάσει και τους 7 - 8οC. Στο γράφημα μάλιστα που ακολουθεί βλέπουμε ότι ακόμα και το μεσημέρι στον Κόρωνο (το υψόμετρο επίσημα είναι στα 540μ.) ήταν κοντά στους 8οC στις 3 το μεσημέρι . Αυτή η τιμή είναι αρκετά σπάνια για νησί και τέτοια εποχή αλλά φαίνεται πως η νέφωση ήταν τόσο πυκνή που δεν άφησε περιθώρια στον υδράργυρο να ανέβει.

Χιόνι;
Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα από τις ειδικές ιστοσελίδες που έχουν να κάνουν με θέματα μετεωρολογίας ανέφεραν ότι και η υγρασία το μεσημέρι ήταν κοντά στο 75 - 80%, κάτι που δείχνει το χειμερινό χαρακτήρα που είχε ο καιρός. Υπό άλλες συνθήκες και λίγους μήνες νωρίτερα θα μπορούσε να είχε και χιονοπτώσεις στο νησί ,έτσι όπως εξελίχτηκε ο καιρός την περασμένη Τετάρτη. Αναλυτικά οι ελάχιστες - μέγιστες θερμοκρασίες σε ορεινές περιοχές του νησιού: Κόρωνος (600 μ) από 7.9 έως 9,6οC, Απείρανθος (600 μ) από 6,7 έως 9,9oC και Κυνίδαρος (400 μ) από 9 - 12oC. Και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν πληροφορίες από τον Δανακό που λόγω θέσης σίγουρα την περασμένη Τετάρτη θα είχε πολύ λιγότερους βαθμούς. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου