Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τραπεζάκια έξω…



Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τις άδειες όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στη χερσαία ζώνη – «Ότι είπα πέρυσι ισχύει για το θέμα της πλατείας» τονίζει ο πρόεδρος Γιάννης Μαμουζέλος – Ξεκίνησε και η επίδοση των κλήσεων για τις υπογραφές 
 
 Αυτή τη φορά η … μάχη θα ξεκινήσει νωρίς. Και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου και μιλούσαμε για τις αιτήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων στην χερσαία ζώνη της παραλίας στη Χώρα Νάξου, οι οποίοι κατέθεταν αιτήματα για χρήση χώρου όταν ήδη τον χρησιμοποιούσαν (!!!) Από πέρυσι τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννης Μαμουζέλος όσο και ο τότε αντιπρόεδρος (και πρόεδρος της σχετικής επιτροπής για τις άδειες) του Γιάννης Ελευθερίου είχαν δηλώσει ότι το 2013, όλα θα τελειώσουν το αργότερο έως τον Μάρτιο. Εντάξει έπεσαν έξω έναν μήνα αλλά κανένα πρόβλημα. Αυτό που μετράει είναι η πρόθεσή τους. Φέτος, βέβαια, ο Γιάννης Μαμουζέλος έχει διττό ρόλο καθώς θα είναι και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τις άδειες, καθώς ο Ελευθερίου έχει αντικατασταθεί από τον κ. Δημήτρη Καραπάτη.

Αιτήματα
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων για την χορήγηση άδειας χρήσης στη χερσαία ζώνη με την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων ολοκληρώθηκε αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και ο συμπληρωματικός χρόνος που δίνεται στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ακόμη και των πλέον αργοπορημένων. Και βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν έχουν αιτηθεί χώρου τα καταστήματα που βρίσκονται επί της πλατείας του πρώην Δημαρχείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολουθήθηκε η καθιερωμένη πολιτική και έχουν καταθέσει φάκελο (αίτημα) και τα τρία καταστήματα που βρίσκονται στην Νότια πλευρά της πλατείας. Κάτι που σημαίνει ότι και η Αδριανή Ξενάκη κατέθεσε φάκελο αν και πέρυσι η Περιφέρεια ήταν αυτή που έκοψε το αίτημά της αν και αρχικά το Λιμενικό Ταμείο της είχε δώσει άδεια χρήσης χώρου. Όμως το πέρυσι είναι …πέρυσι. Οι άδειες κατατίθενται σε ετήσια βάση και πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα τι έχει γίνει την περσινή η κάποια άλλη χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει σχετικά νωρίς και πάλι η κουβέντα για την χρήση ή όχι της πλατείας του πρώην Δημαρχείου, για την οποία οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς για να παίζουν τα παιδιά ελεύθερα από αυτοκίνητα ή τραπεζάκια που εμποδίζουν.

Σταθερός
Αυτή είναι πάντα η μία πλευρά. Η άλλη είναι των επιχειρηματιών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης και μην απορήσετε εάν τους ακούσετε να φέρουν ως παράδειγμα ακόμη και την πλατεία Ομονοίας ή της Βικτώριας στην Αθήνα όπου ο Δήμος πριν από λίγες μέρες πήρε την απόφαση να θέσει εκ νέου τραπεζάκια και ομπρέλες σε μία προσπάθεια να τονώσει την αγορά των περιοχών αυτών. Οπότε; Βέβαια ο Γιάννης Μαμουζέλος, ως πρόεδρος της επιτροπής αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν απόλυτος λέγοντας «είμαι σταθερός στις απόψεις μου. Το τι έγινε πέρυσι το πλήρωσα και το λάθος μου το αναγνώρισα. Είμαι αντίθετος στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία και αυτή θα είναι η πρότασή μου». Βέβαια, το ζήτημα θα τεθεί σε ψηφοφορία οπότε είναι πρώιμο να προδικάσει κανείς μία απόφαση όταν υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες και βέβαια ο ανθρώπινος που είναι και ο πλέον καθοριστικός.

Κοινή πολιτική
Όμως δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε και την επίδοση των ειδοποιητηρίων προς τους 60 καταστηματάρχες της χερσαίας ζώνης της παραλίας της Νάξου σχετικά με το ζήτημα των επιγραφών και των διαφημιστικών πινακίδων. Υπήρξε καταγραφή και φωτογράφιση με τη βοήθεια των ανθρώπων της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι είχαν και την πρότερη εμπειρία από την ανάλογη κίνηση που έγινε στα ευρύτερα όρια της Κοινότητας της Χώρας Νάξου. Ετσι μετά τα όρια του Δήμου, η υπόθεση διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές περνάει και στα χέρια του Λιμενικού Ταμείου με τον κ. Μαμουζέλο να δηλώνει ότι «είναι μία απόφαση που πρέπει να εκτελεστεί. Ο Νόμος θα εφαρμοστεί όσο καλύτερα γίνεται ώστε να δημιουργηθούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα». Βέβαια εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι σε κάποια καταστήματα, έχει λόγος και ο Δήμος καθώς τα όρια του Λιμενικού Ταμείου είναι προς τη θάλασσα ενώ υπάρχουν καταστήματα που έχουν πινακίδες και στις δύο πλευρές. Ήδη οι αρμόδιοι φορείς τόσο του Δήμου όσο και του Λιμενικού Ταμείου έχουν συνεργαστεί , έχουν ακολουθήσει κοινή πολιτική για να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις και αναμένονται εξελίξεις καθώς έως το τέλος του μήνα θα πρέπει οικιοθελώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να προχωρήσουν στην αποξήλωση των επιγραφών ή των διαφημιστικών πινακίδων.

Προσεκτική
Και εδώ βέβαια οι αντιδράσεις είναι αρκετές και έχουν να κάνουν αφενός με το γεγονός ότι «σε μία περίοδο κρίσης έρχεται ο Δήμος και επιβάλλει μέτρα γιατί πολύ απλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει προαποφασίσει έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο» και βέβαια μιλούν για δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη στιγμή που κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από το συγκεκριμένο μέτρο. Συν τοις άλλοις έχουμε και το γεγονός ότι το Λιμενικό Ταμείο ενοικιάζει χώρους (ενός ή δύο τετραγωνικών) για να τοποθετούνται κινητές ξύλινες διαφημίσεις από τους ιδιοκτήτες, κάτι που σημαίνει αμέσως διαφοροποίηση και πολιτική δύο ταχυτήτων. Και οι ενστάσεις έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία οι διαφημιστικές φωτιζόμενες πινακίδες καλύπτουν το κενό της Δημοτικής Αρχής (είτε είναι Λιμενικό Ταμείο είτε Κοινότητα είτε και Δήμος) καθώς προσφέρουν φωτισμό σε περιοχές όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Άρα η υπόθεση «επιγραφές» χρειάζεται μία προσεκτική προσέγγιση ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διαχωρίζει τους καταστηματάρχες σε «καλούς» ή «κακούς». Και σε «δικά μας» ή «ξένα» παιδιά. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στο προσεχές συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου το οποίο πάντως αυτές τις ημέρες τρέχει για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την πρόταση για βελτίωση του λιμανιού με την έλευση του κ. Αζοράκου στη Νάξο… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου