Τρίτη 16 Απριλίου 2013

13 ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ… ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΟ Γ.Π.Σ. ΝΑΞΟΥ

Σε ποια «κατάψυξη», βρίσκεται εδώ και δεκατρείς ολόκληρους μήνες η μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και «Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργανώσεως Ανοικτών Πόλεων» Νάξου; Σε ποια συρτάρια, απολαμβάνει τον ύπνο του δικαίου η μελέτη Γ.Π.Σ. και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.;
Στο παραπάνω ερώτημα, ποιος μπορεί να δώσει απάντηση πειστική; Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, το διοικητικό συμβούλιο του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Νάξου ή, μήπως, ο καθηγητής Γιώργος Τσεκούρας, ο οποίος κατ’ εντολήν του δημοτικού συμβουλίου (επί δημαρχίας Κόκκοτα), το έτος 2002, «χρεώθηκε» την σύνταξη και υλοποίηση της εν λόγω μελέτης;

Απάντηση στο ερώτημα, «γιατί ‘ξανακολλήσαμε’ και πάλι;», ουδείς, εκ των μελών του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, δύναται να δώσει.
Δεν «λέει», 13 ολόκληρους μήνες τώρα , να «περπατήσει» η μελέτη Γ.Π.Σ. και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι, ήταν μήνας Νοέμβριος πέρυσι, όταν, για πάνω από τρείς ολόκληρες ώρες, οι μηχανικοί του νησιού μας, από κοινού με τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του ημετέρου δήμου, το… ξαναπιάσανε το Γ.Π.Σ. – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και «το κάνανε φύλλο και φτερό»…
Δύσκολη η διαβούλευση…
ΝΑ «παγώσει» η «διαβούλευση» και μην παραληφθεί η μελέτη Τσεκούρα που αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο-ΣΧΟΑΑΠ τού ημετέρου δήμου, πρότειναν οι μηχανικοί της Νάξου. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μήνα Φεβρουάριο του 2011 (23.2.11), οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες του δήμου Νάξου που συγκεντρώθηκαν, σχεδόν όλοι τους, στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης», και μαζί με αυτούς και αρκετοί συνδημότες μας. Ας σημειωθεί ότι, και αυτοδιοικητικοί έδωσαν το «παρών» στην εν λόγω συνάντηση – σύσκεψη - δημόσια διαβούλευση, με πρώτον τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη.
Συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος, για όλα μάλιστα τα νησιά του νέου δήμου, ήταν το αίτημα των μηχανικών τού νησιού μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπογράμμισαν ότι «ποτέ δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση επί του θέματος αυτού από την προηγούμενη δημοτική αρχή…».
Από το βήμα της ενημερωτικής εκδηλώσεως, (:συσκέψεως-διαβουλεύσεως) ο μελετητής Γ. Θ. Τσεκούρας, ξεδίπλωσε τις σκέψεις, προτάσεις και θέσεις του γραφείου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του «καλλικράτειου» δήμου.
ΕΝΤΥΠΩΣΗ αλγεινή, προκάλεσε το γεγονός ότι, σε αποστροφή της ενδιαφέρουσας αναλύσεώς του, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Τσεκούρας, «κάρφωσε» όλους όσοι έκαναν λόγο για υπέρογκη αμοιβή του. «Όλο το ‘’μπάτζετ’’» -είπε- «δεν είναι €600.000 , όπως κάποιοι λένε, αλλά μόλις €160.000. Από το ποσό αυτό, εμείς ως γραφείο έχουμε εισπράξει €130.000. Εάν συνεχιστεί αυτή η φημολογία, επιφυλάσσομαι. Επιφυλάσσομαι … για όποιον σπιλώσει το όνομά μου».
ΔΕΝ κατέληξε σε «συγκεκριμένα» συμπεράσματα η «διαβούλευση» της ημέρας εκείνης! (Οι μηχανικοί της Νάξου, ζήτησαν να «παγώσει» η διαβούλευση, αλλά και η παραλαβή τής μελέτης Τσεκούρα.)
Εκείνες τις ημέρες, ας σημειωθεί ότι, οι του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, απέστειλαν προς τον ημέτερο δήμο μία επιστολή, που απασχόλησε όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς. Αυτοδιοικητικούς και μη.
Οι σκέψεις και τα ερωτήματα του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου επί της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και Σχέδιο Οικιστικής Ανοικτής Πόλεως (ΣΧΟΑΑΠ) Δήμου Νάξου» κατά γενική ομολογία ήσαν ενδιαφέρουσες.
Να πως είχαν οι επισημάνσεις τους:
Ύστερα  από την πρόσκληση σας για  συμμετοχή στην ανοιχτή δημόσια  διαβούλευση  για το Γ.Π.Σ. και  Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. του τέως Δήμου Νάξου, οι μηχανικοί της Νάξου που συγκεντρωθήκαμε χθες θέλουμε να σας υποβάλλουμε τις σκέψεις και τα ερωτήματά μας σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα.
Όπως και  τότε (με το υπ’ αριθμό 6310/14-8-2007 έγγραφο μας προς τον μελετητή και το Δήμο) , επισημαίνουμε και τώρα ότι :
1) Η έλλειψη  Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδόμησης της Χώρας και των χωριών, η έλλειψη θεσμοθετημένης προστασίας των ευαίσθητων περιοχών του Δήμου μας, η αβεβαιότητα για τους όρους και περιορισμούς δόμησης, οδηγούν σε μία χωρίς έλεγχο και κανόνες ανάπτυξη του νησιού πού πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Η μελέτη με τις τότε παρατηρήσεις κατατέθηκε στο Δήμο τον Ιούλιο του 2008 και οι προτάσεις (κείμενα) στα τέλη του 2008.
2) Τί ήταν αυτό που οδήγησε την τότε δημοτική αρχή να παγώσει για δύο (2) ολόκληρα χρόνια μια τόσο σημαντική για την ανάπτυξη της Νάξου μελέτη και να μην ενημερώσει ως όφειλε ενδελεχώς και “επισταμένως” τον κόσμο και τους φορείς για το περιεχόμενο της;
3) Γιατί βγήκε  εσπευσμένα για διαβούλευση μερικές  ημέρες μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ ήδη ο «Καλλικράτης» είχε αλλάξει τη διοικητική μορφή και του νησιού με άμεση επίδραση και στην περιοχή ακόμα της μελέτης;
4) Γιατί ο  Δήμος προχωρά σήμερα στην «διαβούλευση»  της Πέμπτης εσπευσμένα;
5) Πιστεύει  ότι όλοι είναι ενήμεροι (και ο ίδιος ακόμη) για όλες τις πτυχές της μελέτης που θα καθορίσει το μέλλον του Νησιού για πολλά χρόνια;
6) Γνωρίζει  ο Δήμος ότι για να προχωρήσει η μελέτη και ακόμα-ακόμα για  να αναρτηθεί απαιτείται πλέον (με πρόσφατη εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) και ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε);
7) Γνωρίζει  ο Δήμος ότι η μελέτη δεν  είναι ενήμερη με τις εγκυκλίους για την “Natura” , τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και το χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 1138 Β’/2009);
8) Ποιος θα μας πει τι άλλαξε από τον Ιούλιο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 και η πρόταση των μελετητών που προχωράτε σε τελική διαβούλευση σήμερα καταργεί ουσιαστικά «παντελώς» την εκτός σχεδίου δόμηση στη Νάξο;
9) Ποιος υπεύθυνος  υπέδειξε, ή ποιος νόμος επέβαλλε στον μελετητή, να απαγορεύσει τη δόμηση στο 90% σχεδόν του τέως Δήμου Νάξου (βλ. διαγράμμιση στις περιοχές ΠΕΠΔ 7) και έμμεσα στο υπόλοιπο 10% (βλ. αρτιότητα 6.000m²  και δόμηση 100 m²).
10) Γιατί στη  σημερινή μελέτη (Οκτώβριος 2010) χωροθετείται ο Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση «Ξύδη», ενώ τον Ιούλιο 2008 ο μελετητής δήλωνε ότι δεν μπορεί να χωροθετήσει συγκεκριμένα χώρο Χ.Υ.Τ.Υ. αφού λογικά αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης;
11) Πώς προτείνεται  η επέκταση του Αεροδρομίου μέσα στη γη υψηλής παραγω-γικότητας (που  απαγορεύεται) και ταυτόχρονα αποκλείεται από τη χωροθέτηση
άλλη πιθανή θέση για νέο Αεροδρόμιο;
12) Ποιος νόμος , ή ποια στατιστικά στοιχεία οδηγούν  τη μελέτη στη πρόταση, ότι το μεγαλύτερο τουριστικό κατάλυμα στο εξής στη  Νάξο δεν μπορεί να είναι
μεγαλύτερο των 20κλινών (δηλαδή max 10δωμάτια) και πως κάτι τέτοιο θα είναι βιώσιμο;
13) Γνωρίζετε ότι τα στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη μελέτη είναι παρωχημένα και αυθαίρετα (π.χ.  στις εκτός σχεδίου δυτικές περιοχές του νησιού ο πληθυσμός του 2001, θεωρείται ότι θα είναι ο ίδιος και το 2021!!!)
14) Πως τέλος  παραλαμβάνετε μία μελέτη που  δεν έχει προϋπολογισμό εκτέλεσης έργων, εξασφάλιση  πόρων από το Δήμο (π.χ. για οδοποιία ,πληρωμή απαιτούμενων μελετών πολεοδόμησης οικισμών κ.α.) και σοβαρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω.
15) Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας οδηγούν δυστυχώς στη σκέψη, ότι όπως το 2003 και το 2006, ή προσπάθειες για την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού του νησιού, σταμάτησαν λόγω  ακραίων προτάσεων. (όπως κατεδάφιση νόμιμων υφιστάμενων κτισμάτων). Έτσι και τώρα με τη προτεινόμενη για «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» μελέτη και τις ακραίες τις απαγορεύσεις (που οδηγούν σε ραγδαία υπανάπτυξη), η Νάξος θα χάσει μια ακόμα ευκαιρία να οργανώσει πολεοδομικά χωροταξικά και οικονομικά.
16) Για όλα αυτά κάνουμε  έκκληση στην νέα δημοτική αρχή να σταματήσει τη «διαβούλευση » - «παραλαβή» της παραπάνω μελέτης και να αντιμετωπίσει άμεσα και συνολικά για όλο το νέο Δήμο το σημαντικό αυτό θέμα.
17) Οι  μηχανικοί του  νησιού θα είναι στη  διάθεση του  Δήμου προς κάθε τέτοια προσπάθεια.
Να  μη χαθεί άλλος  πολύτιμος χρόνος.»
Για λογαριασμό του εν λόγω συλλόγου, την παραπάνω ανακοίνωση υπέγραψε ο (εκτελών χρέη προέδρου) πολιτικός μηχανικός, Νίκος Σεχρεμέλης.
..Και επιστολή
Νο 2
ΣΤΗΝ από 28 Μαρτίου του ιδίου έτους, τελευταία ανακοίνωση του προαναφερθέντος επιστημονικού συλλόγου, διαβάζουμε τα εξής:
«Σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το Γ.Π.Σ. και Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. του τέως Δήμου Νάξου, οι μηχανικοί της Νάξου ύστερα από συνάντηση τους κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα και προτάσεις:
1. Η όποια μελέτη Γ.Π.Σ. και Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π.. δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την περιορισμένη περιοχή του τέως Δήμου Νάξου, αλλά να είναι ενιαία για όλο το νέο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων.
Πρέπει λοιπόν άμεσα ο Δήμος να αναθέσει τη νέα αυτή μελέτη που θα βασίζεται στην ανάλυση και τα στοιχεία της μελέτης (για τη Β’ Φάση) «Τσεκούρα» για τον τέως Δήμο Νάξου και στην ανάλυση και τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον τέως Δήμο Δρυμαλίας.
2. Πρέπει όμως ταυτόχρονα και μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης, ο Δήμος, άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για: «Καθορισμό χρήσεων γης και περιορισμών δόμησης των εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχών όλης της νήσου Νάξου», στα πρότυπα του Π.Δ. Πάρου – Αντιπάρου (Φ.Ε.Κ. 732 / Δ’ 7-7-1993).
Έτσι με τη λιγότερο χρονοβόρα αυτή διαδικασία θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το φυσικό μας τοπίο, από τις αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις γης, τη μορφολογία και αισθητική των νέων κτισμάτων.
3. Για την ήδη κατατεθειμένη μελέτη Τσεκούρα, ο σύλλογος μας θα συστήσει άμεσα επιτροπή συναδέλφων που θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις μας προς το Δήμο.
Η μέχρι τώρα όμως συζήτηση της μελέτης Τσεκούρα στο σύλλογό μας οδηγεί κατ’ αρχήν στο συμπέρασμα ότι περιέχει ακραίες προτάσεις (και σε πανελλήνιο επίπεδο) για την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί, την οποία ουσιαστικά καταργεί, χωρίς ταυτόχρονα να χωροθετεί άλλες ζώνες εντός ή εκτός οικισμού, που θα μπορούσε να προχωρήσει ή ανάπτυξη του νησιού. Μην ξεχνάμε ότι για να προχωρήσουν οι όποιες επεκτάσεις των οικισμών της Νάξου και να επιτραπεί εκεί η δόμηση απαιτούνται ξεχωριστές πολεοδομικές μελέτες για κάθε οικισμό ξεχωριστά με εισφορές σε γη και χρήμα των οικοπέδων που πολεοδομούνται.
Επίσης επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι διάτρητη σε όποια προσφυγή εναντίον της, αφού δεν συνοδεύεται από Σ.Μ.Π.Ε., όπως όφειλε ύστερα από την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΚΚΑ (Νοέμβριος 2010). Επίσης παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό την Ζ.Ο.Ε. της Νάξου που είναι θεσμοθετημένη από το 1988.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε το Δήμο να παγώσει τις διαδικασίες παραλαβής της μελέτης Τσεκούρα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Νησιού και το σύλλογο μας να προχωρήσει με κατεύθυνση τις παραπάνω προτάσεις μας».
Φθινοπωρινό… «φύλλο και φτερό»!
Πέρυσι μήνα Νοέμβριο, (2.11.12) πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνάντηση του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη, με τον Σύλλογο Μηχανικών Νάξου. Στην εν λόγω συνάντηση το «παρών» έδωσαν ο αντιδήμαρχος Απόστολος Ψαρράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, Γιάννης Πομόνης, ο προϊστάμενος του Γραφείου Δομήσεως, Αλέκος Μυλωνάς, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Μανώλης Ζουγανέλης, η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας, Τζένη Καραμανή και πλήθος μελών του Συλλόγου Μηχανικών.
Η διάρκεια της συσκέψεως αυτής τρείς και πλέον ώρες…
Το έκαναν το προαναφερθέν υψίστης σημασίας για το νησί μας κεφάλαιο, «φύλλο και φτερό».
Η ακροτελεύτια παρατήρηση -σημείωση του κ. Μαργαρίτη, περί «συμπαραστάσεως στα αιτήματα του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου», ήχησε καλά στ’ αφτιά όλων των παρισταμένων μηχανικών, οι οποίοι περιμένουν, τώρα…  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου