Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τελικά, είναι με τα καλά τους εκεί μέσα;

Τα καταφέρανε για πολλοστή φορά προχθές αργά το απόγευμα, και γίνανε… μπάχαλο εκεί στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Συμπολίτευση και Μείζων Αντιπολίτευση.
Αιτία και αφορμή το «δωράκι» που κατά τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη… κληρονόμησε στην νυν δημοτική Αρχή, η προκάτοχός της. «Να ανακαλέσω γιατί, κύριοι της αντιπολίτευσης; Να ανακαλέσω γιατί μας ήρθε στα ξαφνικά μόλις ξεκινήσαμε ένα ‘δωράκι’ από εσάς, ένα ‘δωράκι’ €1,2 εκατ.; Αυτή την οφειλή αφήσατε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κύριοι…

Το πρόστιμο των €1 εκατομμυρίου 200.000, μας ήρθε από το πουθενά με ευθύνη δική σας. Και σήμερα παλεύουμε για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτή την οφειλή…
«Μόνο γνωρίζετε πώς το δημιουργήσατε αυτό το άνοιγμα.»
…Με συγχωρείτε πάρα πολύ … γιατί να σταματήσω να λέω την αλήθεια. Μας …κληρονομήσατε χρέη. Αυτά… παραλάβαμε. Ο ναξιώτικος λαός ξέρει ότι μόλις ξεκινήσαμε μας ήρθε ένα μπουγιουρντί €1,2. Εσείς μόνο γνωρίζετε πώς το δημιουργήσατε αυτό το άνοιγμα.» Αυτό το σχόλιο έκανε ο κ. μαργαρίτης για να ακούσει τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολιτεύσεως, και άλλοτε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου να του λέει: «Είσαι με τα καλά σου; Είσαι στα καλά σου;»
Τον λόγο ξαναπήρε μέσα στην γενική σύγχυση ο κ. Μαργαρίτης, σχολιάζοντας: «Είστε εριστικός, κύριε Καραμανή.  Ντροπή σας να λέτε στο δήμαρχο ότι «δεν είναι με τα καλά του. Σας το ανταποδίδω! Εσείς, δεν είστε με τα καλά σας. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» Ήταν τότε που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, για να επαναφέρει την τάξη, αποφάσισε… «διακοπή». «Διακόπτουμε, κύριοι για λίγα λεπτά. Κύριε, Καραμανή, δεν είναι πράγματα αυτά. Κάθε φορά τα ίδια πράγματα κάνετε και αναστατώνετε τον κόσμο εδώ μέσα. Δεν αρμόζουν στο συμβούλιό μας, κύριε συνάδελφε, τέτοιες συμπεριφορές. Και διατελέσατε και πρόεδρος αυτού του οργάνου. Τι να πω. Ντρέπομαι ειλικρινά. Διακοπή…»
«Δεν ιδρώνει το αφτί τους.»
Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαράκης ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, σημείωσε ότι αδιαφορεί για κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί εδώ και αρκετούς μήνες και «δεν ιδρώνει το αφτί τους». Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να δίνονται απαντήσεις στα αιτήματα της μειοψηφίας η οποία εκπροσωπεί τι 1/3 του δημοτικού συμβουλίου και κατ” επέκταση του πληθυσμού του δήμου ο οποίος με αυτό τον τρόπο «παραγνωρίζεται».
«Το είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι δεν λαμβάνετε υπόψη σας τη μείζων μειοψηφία. α) Εδώ και έξι μήνες καταθέσαμε αίτημα να συζητηθεί η εξομοίωση των τελών ύδρευσης του δήμου τη στιγμή που είναι άδικο να πληρώνουν οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου τη διπλάσια τιμή στο νερό από ότι οι κάτοικοι της Χώρας. Αφήσαμε να περάσει ο καιρός για να επεξεργαστείτε το θέμα αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε να το φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο. β) Είχα αιτηθεί να μου δώσετε μια λίστα με τις απ” ευθείας αναθέσεις του 2012 και τη λίστα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Δεν έχω λάβει απάντηση. γ) Ζητήσαμε λίστα για τις επιπλέον πιστώσεις, πέραν του τεχνικού προγράμματος και πάλι δε λάβαμε τίποτα. δ) Επιπλέον ζητάμε μια λίστα με τις διαθέσεις, επεκτάσεις και τοποθετήσεις ηλεκτροφωτισμού
στο δήμο» σημείωσε ο κ. Μαράκης προσθέτοντας ότι εάν δεν δοθούν τα παραπάνω η παράταξη του θα οδηγηθεί σε «άλλο δρόμο» για να τα διεκδικήσει.
Ο κ. Μαυρομάτης σε ό,τι αφορά το θέμα της εξομοίωσης της τιμής του νερού είπε ότι δεν είναι στη δική του δικαιοδοσία να βάλει το θέμα τη στιγμή που θα πρέπει να προηγηθεί κάποια διαδικασία.
Ο δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης είπε ότι η δημοτική αρχή «επεξεργάζεται το θέμα» και επιτέθηκε στη μείζονα μειοψηφία σημειώνοντας ότι «όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα σας τα βάζω όλα μαζί… Είναι υποψίες και φόβοι μήπως γίνονται εξυπηρετήσεις… Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια! Εμείς δεν παραγνωρίζουμε κανένα και φυσικά θα δοθούν τα στοιχεία που ζητάτε».
«Να μας τα δώσετε, τα περιμένουμε…» απάντησαν οι της μειοψηφίας.
Ο κ. Αργύρης Ανεβλαβής λαμβάνοντας το λόγο, σημείωσε ότι πλέον από το 2013 ισχύει το «παρατηρητήριο» στους δήμους το οποίο βάζει φρένο σε όποιες αυθαιρεσίες.
«Σε ό,τι αφορά την εξομοίωση των τελών του νερού είναι κάτι το οποίο και εμείς επιθυμούμε να γίνει όμως για να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει μια εμπεριστατωμένη πρόταση για την τιμή του νερού. Για να γίνει ισοζύγιση εσόδων και δαπανών το θέμα έχει ανατεθεί στην οικονομική υπηρεσία του δήμου της οποίας περιμένουμε την εισήγηση και αμέσως μετά θα συσταθεί μια επιτροπή για να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση». υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών.
«Χρεώστε μας με ένα… κομμάτι του παρατηρητηρίου» είπε ο κ. Μαράκης και ο δήμαρχος φανερά εκνευρισμένος λέγοντας «βεβαίως υπάρχει παρατηρητήριο και έλεγχος και όχι η «χύμα» κατάσταση που υπήρχε», επιτέθηκε στη μείζονα μειοψηφία σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή «έλαβε ξαφνικά «κληροδοτήματα» του παρελθόντος €1,2 εκατ. πρόστιμο» επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου και στον κ. Γιώργο Καραμανή ο οποίος «υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα 15 χρόνια».   Πολλοί απόρησαν με τα λεγόμενα του δημάρχου (€1.2 εκ. πρόστιμο), εύκολα όμως αργότερα κατάλαβαν ότι αναφέρεται στο χρέος του δήμου που έχει προκύψει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κάτι που ήταν μάλλον αρκετό για να ανάψουν τα αίματα. «Μπουγιουρντί» που μας ήρθε από το πουθενά . Χρέη που μας αφήσατε…» χαρακτήρισε το υπόλοιπο του δήμου στο  ΤΠκΔ ο κ. Μαργαρίτης…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου