Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

"Απαγορευτικό" στην αρπαγή του Διόνυσου

Μεταφέρεται για την Κυριακή το βράδυ το δρώμενο της Παρασκευής με την αρπαγή του Διόνυσου από τους Τυρρηνούς πειρατές λόγω κακοκαιρίας 
Απίστευτο αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στα νησιά… Το δρώμενο ήταν έτοιμο να ανοίξει τα πανιά του και κόντρα στο καιρό, να ταξιδέψει… Να μεταφέρει τους Τυρρηνούς πειρατές… οι οποίοι ήταν έτοιμοι να έρθουν το βράδυ της Παρασκευής (σήμερα δηλαδή) στο εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας και να κλέψουν τον Διόνυσο από το Τόπο του. Κι ενώ όλοι περιμέναμε με αγωνία την πραγματοποίηση του πρώτου δρώμενου καθότι ήρθε να αντικαταστήσει τα πετυχημένα Μεθυδότια, ο καιρός είχε άλλη άποψη.

Το πρωί της Πέμπτης έσπασε το κατάρτι του πλοίου αλλά το απαγορευτικό που έχει δώσει για σήμερα καθώς η ένταση των ανέμων θα περάσει τα 8 μποφόρ ανάγκασε τους διοργανωτές να μεταφέρουν όλο το δρώμενο για την Κυριακή το βράδυ. Έτσι η Παρασκευή μένει για πρώτη φορά κενή μετά από δύο πετυχημένα χρόνια αλλά όσοι ξέρουν και αντιλαμβάνονται τον κόπο των παιδιών που έστησαν αυτό το δρώμενο είναι δεδομένο ότι την Κυριακή θα τρέξουν να αποθεώσουν και να απολαύσουν τους καρπούς της προσπάθειας που έχει γίνει…
Μύθος
Τι πρόκειται να δουν όσοι έρθουν την Κυριακή το απόγευμα (20:30); Η αναπαράσταση της απαγωγής του Διόνυσου από τους Τυρρηνούς πειρατές. Εκεί, στις 8 το βράδυ, θα ξεδιπλωθεί το κουβάρι του μύθου που λέει… «κάποτε ο θεός Διόνυσος θέλησε να φύγει από στη Νάξο, ζητώντας από τους Τυρρηνούς πειρατές να τον εξυπηρετήσουν. Αυτοί δέχτηκαν και τον πήραν απ΄το νησί, όμως καταμεσής στο πέλαγος που αρμενίζανε άλλαξαν γνώμη, τον αιχμαλώτισαν και παίρνοντας άλλη πορεία θέλησαν να τον ανταλλάξουν με λύτρα γιατί τον πέρασαν για Βασιλόπουλο, έτσι που άστραφτε σα χρυσός. Και τότε συνέβησαν φοβερά θαύματα, αφού πρώτα το πλοίο γέμισε με αμπέλια που απλώθηκαν μέχρι το κατάρτι του και μετά ο θεός για να τιμωρήσει τους πειρατές, που πέσανε στη θάλασσα για να σωθούν, τους μεταμόρφωσε σε δελφίνια. Ο πασίγνωστος αυτός μύθος εκτός από την καταγωγή του Διονύσου, μαρτυρά και τον τρόπο που οι αρχαίοι πίστευαν ότι δημιουργήθηκαν τα δελφίνια».
Καρνάβαλος
Αυτά λοιπόν πλέον την Κυριακή, το Σάββατο όμως για πάνω από 20 χρόνια η Λαμπαδηφορία έχει την τιμητική της… Από τις 19:00 και μετά οι δρόμοι του νησιού έχουν μία διαδρομή και μόνο. Από το Κάστρο της Χώρας προς την παραλία και κατάληξη στη πλατεία Μανδηλαρά όπου και θα υπάρχει ρακί, κρασί και ζωντανή μουσική για ξεφάντωμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες… Και δεν είναι δύσκολο για να συμμετάσχετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λευκό σεντόνι και είστε έτοιμοι για να πάρετε μέρος στην πιο κεφάτη νυχτερινή παρέλαση στο νησί. Και βέβαια δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Απλά για παιδιά έως 15 ετών καλό είναι να συνοδεύονται από μεγαλύτερα ή τους γονείς τους.
Και την Κυριακή το πρωί, για 3η σερί χρονιά ο Καρνάβαλος θα έχει την τιμητική του. Ο Βασιλιάς των Αποκριών θα εμφανιστεί στο νησί του Διόνυσου με αρκετές εκπλήξεις και πολλές συμμετοχές με τους διοργανωτές να περιμένουν τουλάχιστον 20 όπως και πέρυσι… Αλλά αυτό που ενδιαφέρει όλους μας είναι να γλεντήσουμε αφήνοντας πίσω την μιζέρια των τελευταίων μηνών. Άλλωστε έρχεται το Πάσχα και ανοίγει η τουριστική περίοδος. Καλή διασκέδαση.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου