Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κουβεντούλα για επέκταση του αεροδιαδρόμου και άλλες βελτιώσεις στη Νάξο



Σειρά επαφών με τεχνικές υπηρεσίες για επέκταση διαδρόμου στο υπάρχον αεροδρόμιο, βελτίωση της αίθουσας και άλλες εργασίες αλλά και για την εκβάθυνση του λιμανιού είχαν οι κ. Μαργαρίτης και Λιανός στην Αθήνα

Η Τετάρτη ήταν αφιερωμένη στο Νοσοκομείο της Νάξου και τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον. Η Πέμπτη ήταν ένας αγώνας δρόμου με σειρά επαφών για τα άλλα μεγάλα και άλυτα προβλήματα του νησιού: το αεροδρόμιο και το λιμάνι. 
 ΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

 Χρόνια τώρα έχει μαλλιάσει η γλώσσα όλων για το τι μέλλει γενέσθαι. Φτάσαμε στο σημείο να ταξιδεύουμε στη Μόσχα και το Βερολίνο ως μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να βλέπουμε με θλίψη χιλιάδες επισκέπτες να επιλέγουν άλλα νησιά γιατί έχουν καλύτερα και μεγαλύτερα αεροδρόμια και λιμάνια. Βλέπετε το …μέγεθος πάντα μετράει.
Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μανώλης Μαργαρίτης έχοντας στο πλευρό του και τον Αντιδήμαρχο κο Δημήτρη Λιανό μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο όπου τα νέα δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά καθώς είναι αδύνατη πλέον η διοικητική αυτονομία, βρέθηκαν την Πέμπτη σε ένα γαϊτανάκι επαφών με αρμόδιους φορείς τόσο για το λιμάνι όσο και για το αεροδρόμιο. Και ενδιάμεσα είχαν το χρόνο για ένα πέρασμα κι από τα γραφεία του εφοπλιστή κ. Στεφάνου για να συζητήσουν εκ νέου το ενδεχόμενο επιστροφής του SuperFerry ή κάποιου άλλου πλοίου της Golden Star Ferries στις γραμμές της Παροναξίας (πάντα από Ραφήνα) με δεδομένο ότι τα δύο τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εταιρία τα πήγε πάρα πολύ καλά και βοήθησε σημαντικά τη Νάξο έχοντας ως οδό επικοινωνίας την Ραφήνα…

Ακτοπλοΐα
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η αντιπροσωπεία της Νάξου είχε μία πρώτη επαφή με τεχνικές υπηρεσίες όσον αφορά την εκβάθυνση του κεντρικού λιμανιού. Η συζήτηση έγινε σε καλό πλαίσιο με τις αρμόδιες αρχές και ουσιαστικά τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του τρέχον έτους, κάτι που άλλωστε ζητούν επιτακτικά και οι πλοίαρχοι των επιβατικών πλοίων που έρχονται στο νησί. Στη συνέχεια υπήρξε η επαφή με τον κ. Στεφάνου, τον πλοιοκτήτη της Golden Star Ferries, ο οποίος έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Νάξο αλλά φέτος έκοψε τη …γραμμή από τη Μύκονο προς τη Νάξο ελέω Blue Star. Όπως αναφέρθηκε η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δεν αποκλείεται τελικά εφόσον περάσει το νέο νομοσχέδιο που μιλάει για σημαντικές αλλαγές στον χρόνο δρομολόγησης των πλοίων ακόμη και φέτος να μπει πλοίο από την εταιρία για την Νάξο. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί εκ νέου και μάλιστα έως τα μέσα Απριλίου θα υπάρχει οριστική απόφαση από την πλευρά του κ. Στεφάνου. Κι αυτό γιατί έρχεται το επόμενο ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) όπου ενδεχομένως εκεί να κατατεθεί αίτημα για δρομολόγηση πλοίων. Όμως έως τα μέσα Απριλίου υπάρχει ακόμη χρόνος για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων και από τις δύο πλευρές, αυτή του Δήμου που θέλει ένα πλοίο για να βρει επιτέλους ακτοπλοϊκή σύνδεση με Μύκονο ή Σαντορίνη σε ημερήσια βάση και κυρίως με όρους που θέλει αυτός. Αλλά και την πλευρά του πλοιοκτήτη, ο οποίος θέλει να κερδίσει από την επένδυση αυτή..

Επεκτάσεις
Η 3η συνάντηση ήταν με την διοίκηση της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και μάλιστα με τη νέα διοικητή, την Φώφη Παπαδημητροπούλου. Εδώ, το ζητούμενο ήταν το αεροδρόμιο και οι επεμβάσεις / παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει …φως στο τούνελ. Όπως ανέφερε η κ. Παπαδημητροπούλου έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες εκείνες που θα βοηθήσουν ώστε να αποκτήσει φωτισμό (πυλώνες) το αεροδρόμιο αλλά και τα φώτα εμποδίων για να είναι σε θέση το αεροδρόμιο να δεχτεί νυχτερινές πτήσεις. Κυρίως αυτό θα βοηθήσει στον τομέα των αεροδιακομιδών. Από εκεί και πέρα, οι παράγοντες του Δήμου Νάξου έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της επέκτασης του αεροδιαδρόμου όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά και την βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η αίθουσα αναμονής και γενικότερα οι κτηριακές εγκαταστάσεις. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τέθηκε το θέμα του ελέγχου διαβατηρίων. Πρόβλημα που ώθησε αυστριακή αεροπορική εταιρία να πει "αντίο" στη Νάξο καθώς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Ένα αίτημα που έχει σχέση και με το τελωνείο και την αναβάθμισή του ή όχι ώστε να μπορεί να προχωρεί σ’ αυτού τους είδους τους ελέγχους. Η κ. Παπαδημητροπούλου άκουσε τις προτάσεις που τις κατατέθηκαν και ενημέρωσε ότι έως τα μέσα Απριλίου θα μεταβεί στη Νάξο κλιμάκιο της ΥΠΑ για να έχει ολοκληρωμένη άποψη και να καταθέσει στη συνέχεια έκθεση τόσο στο Δήμο όσο και στην υπηρεσία σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου