Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Μαράκης, μετά και την τελευταία εκρηκτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περνά στην αντεπίθεση και υπογραμμίζει: «Εάν νομίζουν ότι με τα λεφτά τους θα κάνουν εκλογές και θα κερδίσουν, είναι γελασμένοι. Εγώ, κατεβαίνω, χωρίς κομματικές σημαίες στην πλάτη και χωρίς λεφτά…»

Φιλοξενούμενος της στήλης σήμερα ο άλλοτε δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης. Χωρίς περιστροφές, έδωσε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα. Απαντήσεις εξόχως ενδιαφέρουσες…
«Η ελπίδα μας είναι ότι δεν έχει παρακάτω. Εντάξει, αντέξαμε μέχρι εδώ, ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια, δεν θα υπάρχει παρακάτω. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια εξισορρόπηση και για αρκετά θα συνηθίσουμε μάλλον σε αυτή την κατάσταση και μετά η ελπίδα είναι ότι θα επέλθει μια ανάπτυξη και μια βελτίωση της ζωής μας.
Τώρα, όσον αφορά αυτό που με ρώτησες, περί ανάπτυξης και παραγωγής έργου, έχω να σου πω: Ελπίζω στην βελτίωση, σταδιακά, της ψυχολογίας του κόσμου.

Συνέντευξη: Γιάννης Βλαχάκης
Πρέπει να αλλάξει το συντομότεροι η ψυχολογία του κόσμου και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ξανά, για να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα, τα σημερινά δεδομένα. Και το λέω αυτό, διότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι δυνατόν κανένας να μιλήσει σοβαρά για ανάπτυξη. Αναφορικά, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις βοήθειες που μου λες ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει στην βελτίωση της σημερινής εικόνας της κοινωνίας μας θέλω να σου πω ότι από την στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αυτόν τον χαρακτήρα που έχει και που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν δύναται να βοηθήσει. Είναι κακάσχημη η περίοδος. Αντενδείκνυται αυτή η περίοδος. Κακά είναι τα ψέματα. Έτσι, έχουν τα πράγματα, τώρα που μιλάμε. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια καλή διαχείριση από τον δήμο και καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτικών που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των συνδημοτών μας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες. Αυτό και μόνο αυτό, Καλή διαχείριση και καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Θα ήθελα να σου πω ότι εξαρτάται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, η σωστή διαχείριση. Την αυτοδιοίκηση πρέπει να την δούμε, Γιάννη, με επιχειρηματικό πρόσωπο, που θα μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες. Αλλά θα πρέπει να την δοθεί αυτή η δυνατότητα από το επίσημο κράτος. Εάν δεν κάνει συνεργασίες δεν είναι δυνατόν να κάνει πράγματα. Παλαιότερα ήταν τα ΣΔΙΤ.
Το κεφάλαιο του πρωτογενούς τομέα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Δεν το αξιοποιήσαμε ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Να, που σου λέω για συνεργασίες…
Συνεργασία π.χ. με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.»
«Τα φτωχά χωριά της Νάξου πληρώνουν ακριβότερα το νερό από κάποιες άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας και άλλες οικονομικά εύρωστες δημοτικές κοινότητες.»
-Μίλησες για βελτίωση της καθημερινότητας… Πες μας μια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;
«Ένα απλό δείγμα θα πω, είναι ένα θέμα που προσπαθούμε ένα χρόνο τώρα να το αναδείξουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο το ξέρετε και εσείς. Είναι το θέμα της τιμής του νερού. Το ξέρετε ότι τα έσοδα τα προερχόμενα από το νερό είναι ανταποδοτικά. Τα φτωχά χωριά της Νάξου πληρώνουν ακριβότερα το νερό από κάποιες άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας και άλλες οικονομικά εύρωστες δημοτικές κοινότητες. Τα παραλιακά κομμάτια λόγου χάριν. Αυτό προσπαθούμε τώρα εάν χρόνο… και πήραμε πριν από λίγες ώρες την διαβεβαίωση ότι το επεξεργάζονται και πως εν ευθέτω χρόνω θα τακτοποιηθεί αυτό το θέμα. Κάναμε αίτηση πριν από τέσερεις περίπου μήνες, ως δημοτική παράταξη, και με αυτό το δεδομένο έπρεπε να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό το θέμα. Στην τελευταία συνεδρίαση, προ ημερησίας διατάξεως πήρα το λόγο ως επικεφαλής της παρατάξεώς μου, και έθεσα αυτό το σπουδαίο θέμα, προσπαθώντας να αποδεδείξω ότι δεν μπορεί η παρούσα δημοτική αρχή ακουμπώντας στην πλειοψηφία της να μας αγνοεί.
Το δικαίωμα της ισότητας πρέπει να το αναγνωρίσουμε στα ορεινά χωριά μας και στους συνδημότες μας που κατοικούν μόνιμα εκεί.»
«Σκόπιμα δεν προχώρησε το έργο, κωλυσιέργησαν σκόπιμα, για να επανέρθουν τώρα και να εμφανίσουν το έργο αυτό, ως έργο δικό τους.»
Η εικόνα της πόλεως Νάξου
«Τι να σου πω; Αυτά που βλέπεις, μαθαίνεις και ξέρεις κι εσύ πολύ καλά;
Κωλυσιεργούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εικόνα της πόλης μας. θα έπρεπε σήμερα να είχαν ήδη υλοποιηθεί. Ένα παράδειγμα να σου πω: Η παιδική χαρά πάνω από το πάρκινγκ που βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου. Είχαμε φθάσει στην μελέτη. Ήταν τελειωμένα όλα και όμως δεν προχώρησε αυτό το έργο, παρόλο που ήταν στις προθέσεις της δημοτικής Κοινότητας Νάξου. Η εκτίμησή μου είναι ότι σκόπιμα δεν προχώρησε το έργο, κωλυσιεργήσαμε σκόπιμα, για να επανέρθουμε τώρα και να εμφανίσουμε, να εμφανίσουνε δηλαδή το έργο αυτό, ως έργο δικό τους. Άρα, εδώ υπάρχει μια σοβαρή καθυστέρηση. Το έργο αυτό κόλλησε στη ‘βούλησή’ της νυν δημοτικής αρχής. Γιατί το επανεξέτασαν το θέμα; Μήπως για να το ‘κολλήσουν’; Τι τροποποιήσεις στην μελέτη έκαναν, δηλαδή; Το ‘πάγωσαν’ εσκεμμένα και το ‘ξεπαγώνουν’ τώρα σκόπιμα για να το πάρουν επάνω τους αυτό το έργο. Κρίμα.»
«Όποια και αν ήτανε η στάση και η συμπεριφορά τού κ. Συμεώνογλου…»
-Βάζει τρικλοποδιές στο έργο της Δημοτικής Αρχής ο κ. Συμεώνογλου;
«Δεν ξέρω αν βάζει τρικλοποδιές, όπως σχολιάζεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Μάκης ο Συμεώνογλου είναι ένας σύμβουλος που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Πλειοψηφίας, ένας σύμβουλος που πήρε 600 και πλέον ψήφους στη Χώρα, ένας σύμβουλος που θεωρώ ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στο να αποκτήσει πλεονέκτημα η δημοτική αρχή την περίοδο εκείνη των τελευταίων εκλογών. Όποια και αν ήτανε η στάση και η συμπεριφορά του θα έπρεπε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Και όχι να έχει καταλήξει το θέμα Συμεώνογλου, εδώ που έχει καταλήξει σήμερα.»
«Ο Νόμος όπως και κατ΄ ιδίαν έχω πει στον δήμαρχο, δεν προβλέπει την αντικατάστασή του.»
-Εσύ, δηλαδή, εάν ήσουν στην θέση του κ. Μαργαρίτη, τι θα έκανες για την περίπτωση Συμεώνογλου’;
«Σε κάθε περίπτωση θα έκανα ό,τι ο νόμος λέει. Με βάση τον Νόμο θα πρέπει να πορευόμαστε. Έτσι; Ο Νόμος όπως και κατ΄ ιδίαν έχω πει στον δήμαρχο, δεν προβλέπει την αντικατάστασή του. Δεν ανήκει στην Μειοψηφία, όπως λένε κάποιοι. Είναι ‘ανεξάρτητος’. Δεν είναι ερμηνείας δικής μου το ζήτημα αυτό. Συμβουλεύτηκα υψηλά ιστάμενα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και της κεντρικής Ενώσεως Δήμων Ελλάδας. Είμαι βέβαιος μετά από όλα όσα άκουσα ότι δεν αντικαθίσταται ο ανεξάρτητος. Τοπικός σύμβουλος σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητος τοπικός σύμβουλος σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας είναι ο κ. Συμεώνογλου. Αυθαιρέτησαν με τη γνωστή ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της κας Καλογήρου δηλαδή, δεν είναι ‘απόφαση’. Είναι η γνώμη της κας Καλογήρου.»
«Συμφωνεί το υπουργείο με αυτό που είπα.»
-Ωραία! Και γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποστείλει μέχρι σήμερα την σχετική απόφαση επί του θέματος; Γιατί αυτή η καθυστέρηση;
«Γιάννη, οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί πριν από πολλές μέρες, συμφωνεί το υπουργείο με αυτό που είπα προηγουμένως. Από εκεί και πέρα αυτό που εκτιμώ είναι ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να δώσουν μια απάντηση ξεκάθαρη , για να μην έχουμε κάθε μέρα αυτό που έχουμε εδώ και πάρα πολύ καρό. Προ καιρού, ο δήμαρχος πήγε και έσπασε τις πόρτες και τα συρτάρια της Δημοτικής Κοινότητας, τα ξέρεις… Τι να λέω τώρα.
Καθημερινά, οι συμπολίτες μας με ρωτούν ‘τι γίνεται με αυτή την κατάσταση;’ Έχει δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα μέσα στον κοινωνικό ιστό με το ζήτημα Συμεώνογλου. Ποιος ευθύνεται; Εγώ, μήπως; Και το άσχημο είναι ότι δεν λειτουργεί καν η Δημοτική Κοινότητα Νάξου. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο.            
«Ο κόσμος περιμένει ότι κάτι θα αλλάξει. Εάν παραμείνει η νυν δημοτική αρχή, μάλλον προς το χειρότερο θα οδηγηθούμε»
-Ας πούμε ότι γίνονται αύριο εκλογές και έχουμε επανεκλογή του κ. Μαργαρίτη; Ποιο είναι το μέλλον του δήμου μας; Και αν δεν έχουμε επανεκλογή του κ. Μαργαρίτη, αλλά ενός άλλου συνδημότη μας, τι αξιώσεις μπορεί να έχει η Νάξος στην πρώτη περίπτωση και τι, στην δεύτερη;
«Το βέβαιο είναι, Γιάννη, ότι κάθε φορά που γίνονται εκλογές ο κόσμος περιμένει ότι κάτι θα αλλάξει. Αφού και γίνουν οι εκλογές, ο κόσμος κάνει τις διαπιστώσεις του. Σήμερα, η διαπίστωση του κόσμου είναι ότι, όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι σημαντικά αλλά αντίθετα τα πράγματα είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Εάν υπάρχει εκλογή άλλου προσώπου, θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις και οι πιθανότητες για κάτι καλύτερο. Εάν παραμείνει η νυν δημοτική αρχή, μάλλον προς το χειρότερο θα οδηγηθούμε. Δεν βλέπω να αλλάζει, στην περίπτωση αυτή, κάτι προς το καλύτερο.
-Τι πιθανότητες υπάρχουν να αλλάξουν τα πράγματα;
«Σήμερα, όπως εκτιμώ εγώ τις εξελίξεις, και με βάση όλα όσα μαθαίνω, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να αλλάξουν τα πράγματα./ θα έλεγα ότι είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο. Το λέει ο κόσμος αυτό.»
-Εσύ θα δώσεις «το παρών» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως μας έχεις δηλώσει. Εξακολουθείς να λες ότι θα δώσεις «το παρών» χωρίς καμία κομματική κάλυψη;
«Σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται να πάει κανείς με κομματική σημαία, αλλά μόνο με την γνώση, την εμπειρία και την προσωπικότητά του.»
«Πλήρωσα δικά μου λάθη, πλήρωσα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ και πλήρωσα και τα εδώ στο νησί μας εσωκομματικά. Τώρα, ξέρω ποια πράγματα χρειάζονται διόρθωση.»
-Ασφαλώς και έχεις κάνει την αυτοκριτική σου για την μέχρι σήμερα πορεία του στην Αυτοδιοίκηση. Ό,τι από μεριάς σου πόνεσε τον κόσμο έχει απαλειφθεί;
«Τίποτε δεν είναι τυχαίο. ‘Μείον’ υπήρξαν.
Εμάς, μας ζημίωσε το κομματικό περιβάλλον. Πλήρωσα δικά μου λάθη, πλήρωσα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ και πλήρωσα και τα εδώ στο νησί μας εσωκομματικά. Τώρα, ξέρω ποια πράγματα χρειάζονται διόρθωση.
Εγώ, τώρα, στις επόμενες εκλογές θα κάνω εκλογές, χωρίς λεφτά. Και να είχα, χωρίς λεφτά θα έκανα εκλογές. Όχι, που δεν έχω…
Ο αντίπαλός μου, εάν επενδύσει στα λεφτά του, και πείσει τον κόσμο με τα λεφτά, χαλάλι του! Τι να κάνουμε, εμείς. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο.
Εμείς, θα κινηθούμε ακριβώς, όπως σου προανέφερα. Και να σου πω και κάτι ακόμη: και ‘πράσινο’ ψηφοδέλτιο να έχω απέναντί μου, εγώ θα προχωρήσω. Εγώ, θα πάω σαν Μαράκης. Με την προσωπικότητά μου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου