Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ιδρύθηκε το Παρατηρητήριο Βιώσιμου τουρισμού



Για πρώτη φορά στη Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου έχουμε παρατηρητήριο Τουρισμού που θα παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ανάπτυξη ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας στην Ελλάδα

Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στη Νάξο η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Φτακλάκη, αρμόδια για θέματα τουρισμού και αναφέρθηκε στη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία (το πρώτο στην Ευρώπη) του Παρατηρητηρίου Αειφόρου Τουρισμού, το οποίο θα συλλέγει πρωτογενή ερευνητικά στοιχεία για τα θέματα τουρισμού, αναπληρώνοντας – κατά κάποιο τρόπο – το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη συγκέντρωση πραγματικών και συγκεκριμένων δεδομένων για τον τουρισμό στην Ελλάδα. 

Και όπως μας είχε δηλώσει η κ. Φτακλάκη «Ουσιαστικά είναι ένα ερευνητικό κέντρο που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλο το προϊόν που λέγεται τουρισμός και καταθέτει προτάσεις. Θα είναι το εργαλείο μας για τον σχεδιασμό των δράσεων μας από δω και πέρα». Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, έγινε πριν από δύο ημέρες η επίσημη παρουσίασή του στη Ρόδο από τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο, με την υπογραφή πρωτοκόλλου παρουσία του Διευθυντή Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Luigi Cabrini, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Π. Τσάρτα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνη.

Το έχει ανάγκη
Χαρακτηρίστηκε ως χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια των τουριστικών φορέων της χώρας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας με τον κ. Λιάσκο να μεταφέρει
μήνυμα της Υπουργού Τουρισμού Κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη για τη σπουδαιότητα του πρωτοποριακού τουριστικού εγχειρήματος στο Νότιο Αιγαίο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον καταλυτικό ρόλο του για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γενικότερα. «Ο τουρισμός  είναι ένας εθνικός αναπτυξιακός άξονας, πέριξ του οποίου μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες πτυχές της επιχειρηματικής μας κοινωνίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε την εξέλιξη του τουρισμού ως απόλυτα καθοριστική για τη χώρα μας, ενώ αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο που δημιουργείται, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο επιστημονικό όργανο, το οποίο θα παρέχει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την καλύτερη ανάπτυξη του τόπου μας. Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την επισήμανση ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το ευπαθές αυτό προϊόν που λέγεται τουρισμός και να το αναδείξουμε σε όλες τις πτυχές του, όπως του αξίζει. Είναι στο χέρι μας τώρα που η πατρίδα μας το έχει ανάγκη». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι εισηγήσεις των άλλων ομιλητών και των εκπροσώπων φορέων της Ρόδου, με κύρια συνισταμένη πως «η ίδρυση του Παρατηρητηρίου θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος, αφήνοντας το θετικό αποτύπωμά του στα νησιά της πατρίδας μας».

Προϋπόθεση
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, στην εισαγωγική του ομιλία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν πρέπει πλέον να εναρμονίζεται με το περιβάλλον (φυσικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο) ενώ για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών που πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου θα την καταστήσουν οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες». Και ανέφερε ότι «ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζουμε πλήρως, με κάθε δυνατό τρόπο την ίδρυση και τη λειτουργία του Παρατηρητήριου Βιώσιμου Τουρισμού για τα Νησιά του Αιγαίου». Ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού κος Luigi Cabrini αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ανέφερε στο λόγο του, τη σπουδαιότητα που έχει ο τουριστικός κλάδος και η ανάγκη διαφύλαξής του καθώς ο τουρισμός σε περίοδο δυσχερειών συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξισορροπεί τις απώλειες εντός και εκτός της Ευρώπης. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να έχει μία γρήγορη συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού κ. Λιάσκο, του γ.γ του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνη, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσάρτα και της αντιπεριφερειάρχη κας Φτακλάκη, στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων του τουριστικού κλάδου.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου